Vita a kilencosztályos iskoláról

Nincs egyetértés a kormányon belül a kilencosztályos általános iskola bevezetéséről, az iskolarendszer átalakításáról csak a szakmával való egyeztetést követően dönthet a kabinet – írta meg a Magyar Idők.

A már beharangozott 2019-es indulási idő szinte biztosan nem tartható az óvodát követő iskolaelőkészítő, felzárkóztató évfolyam indítására, mert a kormányon belül, illetve a kabinet és szakmai szervezetek, továbbá a szakszervezetek között sincs egyetértés.

A kormányzati napilap, a Magyar Idők emlékeztet rá: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a hónap elején jelentette be, hogy elindulnak a kilencosztályos általános iskola irányába, ami – elmondása szerint – egyfajta „preschoolt”, előiskolát jelentene. Hozzátette, a kérdésről szakmai egyetértés alakult ki és hamarosan a társadalmi vita is elkezdődhet róla.

Lázár János kancelláriaminiszter ugyanakkor a közelmúltban többször is úgy nyilatkozott, a következő három évben biztosan nem születik döntés az iskolarendszer reformjáról, Palkovics László oktatási államtitkár pedig nemrég még csak a szakmai vita megkezdését harangozta be. A pedagógus-szakszervezetek is azt jelezték, hogy nem volt semmilyen előzetes egyeztetés, a miniszter bejelentése váratlanul érte őket. Az eddig megismert tervek szerint a három év óvoda után építenének be egy alaposztályt és csak ennek elvégzése után indulna az alsó tagozat négy évfolyamán az oktatás.

lásd még: Kilencosztály - Már a 2019-es tanévtől bevezetnék

Szerző

Ellenzéki demonstráció volt Kiskunhalason

Publikálás dátuma
2019.02.22 21:45
Képünk illusztráció
Fotó: Szabad Pécs
A tüntetők nem egy konkrét intézkedés miatt zárták le a városhoz közeli főút egyik sávját, hanem úgy általában az Orbán-kormány ténykedése miatt tiltakoztak.
Ellenzéki pártok és civilek demonstráltak Kiskunhalas közelében lezárva a félpályát a város melletti főút egy szakaszán - írja az atv.hu. A Kiskunmajsára vezető úton 200-250 méter hosszan állták el az autók délután. A tüntetők az akció okaként külön megemlítették rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály, de hozzátették, ezúttal általában véve bírálták az Orbán-kormányt.

"Vidéken is hajlamosak az emberek arra, hogy kifejezzék az ellenvéleményüket a kormány azon politikájával szemben, amellyel azt bizonyítja napi mint nap, hogy egyáltalán nem érdekli az ellenzék véleménye." - mondta az ATV-nek Marton Imre, az MSZP elnökségi tagja. A tudósítás megjegyzi, a tüntetés miatt komoly torlódás nem alakult ki, atrocitás nem történt.

Orbán Viktor felmentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:22

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.
Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét, az erről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg - írja az MTI. Orbán Viktor rendelete szerint Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.