Előfizetés

Paks 2 - Gyanús egybeesésre figyelmeztet az LMP

Az LMP "érdekes egybeesésnek" tartja, hogy a Günther Oettinger uniós biztossal régóta kapcsolatban álló Klaus Mangold német üzletembert rendre a Paks II.-vel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárások megszüntetésekor fizette ki a Miniszterelnökség. Ungár Péter szerint ez felveti a gyanút, hogy "Mangold úr kifizetése nem csak a személyének szólt". 

Az ellenzéki párt országos elnökségi tagja erről pénteki, Meszerics Tamás LMP-s európai parlamenti képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatóján beszélt, ahol közölte: sikerült kiperelni a Mangold szerződéseivel kapcsolatos teljesítési igazolásokat. 

Mint fogalmazott: Mangold és Oettinger már régóta kapcsolatban állt egymással, hiszen már a baden-württembergi CDU-ban együtt politizáltak. Azt is felidézte, hogy Oettinger nem tette nyilvánossá azt a nagy összegű ajándékot, hogy Mangold repülőjén érkezett Budapestre. Szerinte mindez összefüggésben állhat azzal, hogy Oettinger miatt szűntek meg a Paks II.-vel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárások. 

Közölte azt is: az LMP minden jogi eszközzel ki fogja deríteni, történt-e államtitoksértés akkor, amikor a nemzetbiztonsági átvilágosításon át nem esett Mangold betekinthetett a paksi szerződésekbe. De, mint mondta, választ várnak arra is, Mangold, aki a többi közt az Alstom felügyelőbizottságának is tagja volt, milyen lobbitevékenységet végzett Magyarországon, miről tárgyalt egyes miniszterekkel? 

Meszerics Tamás szerint Klaus Mangold olyan ember Európában, "mint Habony Árpád Magyarországon", senki nem tudja, hivatalosan kicsoda, a repülőgépe azonban mindig éppen ott áll, ahol lobbitevékenységet végeznek. 

A politikus rámutatott a lobbitevékenység szabályozatlanságára az Európai Unióban, ami szerinte különösen igaz a bizottságra és az Európai Tanácsra. Mint mondta, az európai zöldek már hét éve szorgalmazzák a szigorítást, mert  valószínű, hogy jelentős számban születnek szabályozási koncepciók vagy akár törvénytervezetek lobbiszervezetek irodáiban. Kötelezővé tennék regisztrációjukat, de azt is előírnák, hogy uniós tisztségviselők mandátumuk lejárta után bizonyos ideig le vállalhassanak lobbitevékenységet - tette hozzá. 

A tájékoztatón Ungár Péter szólt a Magyar Nemzet által ismertetett készülő büntetőeljárási törvénymódosításról is, amelyben úgy írnák át a titkos információgyűjtés szabályait, hogy például már gyanú sem lenne szükséges a lehallgatáshoz. Ungár Péter kijelentette: ennek elfogadása csupán a Fidesz közeli oligarchák érdeke, a javaslat célja ugyanis az lehet, hogy könnyen megfigyelhessék vagy akár az adóhivatal könnyebben eltávolítsa a piacról azok konkurenciáit.

Lövöldözés az iskolában - Újabb fiatalt vettek őrizetbe

Őrizetbe vettek egy második fiatalt a dél-franciaországi Grasse egyik gimnáziumban előző nap történt lövöldözés miatt - közölték pénteken rendőrségi források.

A letartóztatott 16 éves fiú az elkövető egyik közeli barátjának a testvére.  A 17 éves lövöldöző az iskola tanulója, és feltétezhetően az osztálytársaival ápolt rossz viszony miatt nyitott tüzet a gimnáziumban. Az Alexis de Tocqueville nevét viselő grasse-i középiskolában történt lövöldözésnek 14 könnyebb sérültje van, köztük az iskolaigazgató, aki megpróbált közbeavatkozni és észhez téríteni az elkövetőt.

A lövésekben közvetlenül hárman sérültek meg, a többiek sokkos állapotban kerültek kórházba. A fiú rálőtt az igazgatóra, és megsebesítette. A két másik sebesült diák. Az iskolában pánik tört ki a tanulók  között, voltak, akik menekülőre fogták, és a szomszédos áruházba vették be magukat, mások az iskolában rejtőztek el. Péntek reggel még három tanuló és az igazgató szorult kórházi ápolásra, de egyikük sincs életveszélyben.

A rendőrség a helyszínen őrizetbe vette a diákot, aki puskával, két pisztollyal és két gyakorlógránáttal volt felfegyverkezve, de nem tanúsított ellenállást a rendőrökkel szemben. A fiú rendőrségi források szerint együttműködik a hatóságokkal, pénteken folytatódott az előző nap megkezdett kihallgatása. A rendőrség közlése szerint nincs ok feltételezni, hogy a lövöldözés terrorista indíttatású volt.

"Egy fegyverekért rajongó őrült tette" - így foglalta össze a történteket és az támadás indítékát Najat Vallaud-Belkacem francia oktatásügyi miniszter, aki Grasse-ba sietett, miután értesült a lövöldözésről. Fabienne Atzori, Grasse ügyésze határozottan kizárta, hogy terrorista vonatkozása lenne a lövöldözésnek.

A lövöldöző egy helyi önkormányzati képviselő fia, francia médiaértesülések szerint a nagyapja engedéllyel tartott vadászfegyvereit használta a lövöldözéshez. Facebook, Twitter és Youtube oldalára a közelmúltban több fotót és felvételt töltött fel az Amerikai Egyesült Államokban 1999-ben a Columbine Gimnáziumban történt tömegmészárlásról, amelyben 13 diák vesztette életét.

Kapcsolódó
Lövöldözés, sebesültek egy franciaországi gimnáziumban

Rakétákat lőttek a gépekre Szíriában

Szíriában péntekre virradóra légelhárító rakétákat lőttek az izraeli légierő csapást mérő repülőgépeire; egy szíriai rakétát Jeruzsálemtől északra semmisített meg az izraeli légvédelem "Hec", vagyis Nyíl nevű rakétaelfogó rendszere - jelentette az izraeli média.

A Háárec című újság honlapja szerint a szíriai polgárháború kitörése óta eltelt hat év legsúlyosabb katonai incidense történt Izrael és Szíria között, amikor hajnali három előtt a szíriai légvédelem rakétákat vetett be a szíriai célpontokat támadó izraeli vadászbombázók ellen.

A gépekre kilőtt szíriai rakéták nem okoztak kárt, de az egyik lövedéket az izraeli légvédelem Nyíl nevű rendszere Jeruzsálemtől északra fogta el. A rakéta maradványai Jordánia területén értek földet, és a Jordán völgyében megszólaltak az izraeli légvédelmi szirénák.

A Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint az izraeli harci gépek a Hezbollah libanoni radikális síita szervezetnek szánt fegyvereket semmisítettek meg szíriai bevetésükön. A repülők ellen nem Szíria legfejlettebb rakétáit vetették be az izraeli hadsereg szóvivői szerint, és a repülőgépek már visszatértek Izrael légterébe, amikor rakétákat lőttek ki ellenük.

Jeruzsálem éjszaka első ízben alkalmazta a ballisztikus rakéták ellen kifejlesztett Nyíl nevű rendszerét, noha már a kilencvenes évek végén ellátták vele a hadsereget. Az incidensnek nincsenek izraeli áldozatai - jelentette a katonai szóvivő a szíriai bevetést kivételesen megerősítő közleményében. Az izraeli hadsereg az utóbbi években külföldi források szerint már számos légicsapást hajtott végre Szíria légterében a Hezbollahnak szánt fegyverszállítmányok ellen, de a szóvivők hivatalosan eddig nem erősítették meg, noha nem is cáfolták ezeket az állításokat.

Az éjszakai légicsapásokra adott megtorló válasz határozott elmozdulást jelent Bassár el-Aszad szíriai elnök hadseregének eddigi passzív viselkedéséhez képest. Az izraeli légierő külföldi források szerint legutóbb február végén mért légicsapást Damaszkusz határánál egy Libanonba tartó katonai konvojra. 

Előtte, január közepén a szíriai államfő damaszkuszi palotájától alig néhány kilométerre lévő Mezzeh katonai repülőtérre lőttek izraeli rakétákat. Ekkor Szíria retorziókkal fenyegette meg Izraelt, de nem részletezte azok mibenlétét. Oroszország tavaly október elején SZ-300-as légvédelmi rakétarendszert telepített Szíriába, de Izrael megállapodott Moszkvával arról, hogy összehangolják működésüket, és megakadályoznak minden esetleges véletlen összecsapást a Szíriában állomásozó orosz erőkkel.