Szüneti kezelés

Publikálás dátuma
2017.03.20 06:50
Akkor sincsenek sokkal többen, ha megtartják a fordulót FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Fotó: /
Ismét pauzát tart az NB I, miután decembertől februárig pihent. (Ezzel együtt fáradtnak tetszik az első osztályúnak mondott mezőny, a hazai edzőképzés januárban beiktatott német vezetője ugyanis már két-három forduló után kijelentette: „nem megfelelő” a tempó.) Ez azonban semmi ahhoz képest, hogy a valódi futball tekintetében évtizedek óta szünet van idehaza.

Állóképesség tekintetében nincs párja az NB I-nek. Elvégre az első osztályúnak nevezett bajnokság folyton csak áll. A téli szünet alig több mint két hónapig tartott, így már tényleg ideje volt az újabb pauzának, amely három hétre nyúlik a válogatott portugálok elleni vb-selejtezője (szombat, Lisszabon, 20.45) miatt. Gondolják meg, négy tavaszi forduló is lezajlott már, nem lehet a teljes kimerültségig terhelni a fiúkat...

A pihenőidő persze nem merült ki a decembertől februárig húzódó, valamint a mostani vakációval, hiszen az ősszel a feröeri látogatást megelőzően ugyancsak hetekre bezárt az NB I, és a csukvatartásnak meg is mutatkozott az eredménye a tórshavni pontszerzés (0-0) formájában. A punnyadás következő szakasza szintén megtette jótékony hatását, mert ugyan a svájciaktól idehaza kikapott a nemzeti együttes (2-3), néhány nappal később bravúros diadalt aratott a lettek vendégeként (0-2). Andorra legjobbjait pedig már egyenesen lemosta a csapat: a kéthetes szünetben olyan jól sikerült felkészülni Rubio, Llovera, Aláez és a többi nagy hírű vendég játékából, hogy szinte nem volt ellenfél az Üllői úton (4-0).

Jörg Daniel, a hazai edzőképzés januárban beiktatott német vezetője már két-három forduló mérkőzéseit látva kijelentette: hazánk „élvonalában” nem megfelelő a tempó. Csupán ezt észrevételezni nem kellett volna ideérkeznie a trénernek, mert megállapításának tartalmával mi már évtizedek óta tisztában vagyunk. Az elöljáró azonban bővebben is kifejtette gondolatait – leszögezve, hogy „még nem teljesen ismeri” a magyarországi helyzetet –, s mivel szerinte (is) nemzetközi szinten sokkal többet és gyorsabban futnak a játékosok, arra a következtetésre jutott: a különböző – értsd: felnőtt és utánpótlás – válogatottaknál igyekezni kell pluszmunkával csökkenteni a kontraszton. A történet itt körbe ér...

Mintha nem lenne más világ, mint amilyen Csányi Sándor hivatalba lépésekor uralkodott a magyar futballban. A kritikával 2010-ben még nem takarékos, azóta viszont mind spórolósabb MLSZ-elnök a beiktatása után kijelentette: „Jelenleg sem a pályán, sem azon kívül nincs profizmus.” Hozzátette: „A legnagyobb gond az, hogy eddig sumákolás volt, folyt a pénz, és nem jöttek a szponzorok.” Ugye, milyen jó, hogy manapság még véletlenül sem fordul elő simli, egyáltalán nem gurulnak el csak úgy, számolatlanul és haszontalanul a forintok, miközben egymás hegyén-hátán tolonganak a támogatók... De ha nem nyüzsögnének a szponzorok, akkor se volna baj, hiszen a jegybevétel csúcsra jár, a mezeladásból, ajándéktárgyakból származó hozam ugyancsak hatalmas, elvégre ki ne szeretne, mondjuk, Dombó-, Bertus- vagy Karan-mezt kapni, nem szólva egy méltóságot adó Mezőkövesd Zsóry SE-bögréről.

S akkor még ott vannak a tévéjogdíjak... Ezek 2012 és 2016 között összesen 3,54 milliárd forintra rúgtak, ám a viszonylag nagy dohány csak aprópénz volt a valóban üzleti alapon működő ligák bevételéhez képest, ráadásul nem jelentettek mást, mint – a közszolgálatinak mondott, agyondotált tévé révén – kincstári segítséget. Hiszen döntő hányadában az állami forrás tartja fenn a mai magyar futballt; a nélkül felkopna az álla.

Mivelhogy korántsem közügy.

Az NB I-es találkozók nézőátlaga pillanatnyilag 2649, de a Csányi-érában ez már megszokott tartomány, hiszen a hét (szűk) esztendő alatt csak csak egyszer sikerült háromezer fölé emelni a középértéket. További öt alkalommal 2758, 2762, 2969, 2640, 2633 volt a számok sorrendje, azaz a szegényes látogatottság csökönyösen stagnál. Az MLSZ-elnök 2012-ben vívmányként értékelte, hogy fordulónként hét meccset sugároz élőben a televízió, aztán arra az álláspontra helyezkedett, hogy elég lesz heti két mérkőzés is a képernyőn. Ám a nép se így, se úgy nem megy a pályákra, pedig újabban már félárú akciókkal is csábítanák, hogy térjen be végre...

Ez a nívó azonban nem vonz – bár a színvonalat hallatlan propagandával igyekeznek jobbnak láttatni a ténylegesnél –, így Magyarországnak csak minden 3736. polgára vetődik el egy-egy találkozóra. Igaz, ennek is van előnye.

Fel sem tűnik a szünet.

2017.03.20 06:50

Női kézil BL - Százszázalékos teljesítménnyel jutott tovább a Győr

Publikálás dátuma
2018.11.18 08:22
A győri Puhalák Szidónia (b) és Selena Milosevic, a horvát Koprivnica játékosa a női kézilabda Bajnokok Ligája 6. fordulójában.
Fotó: MTI/ Krizsán Csaba
A címvédő Győri Audi ETO KC húsz góllal legyőzte otthon a horvát Podravka Koprivnica csapatát a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó, hatodik fordulójában szombaton.
A győriek százszázalékos teljesítménnyel zártak a D csoportban, vagyis a maximális nyolc pontot viszik magukkal a középdöntőbe. Eredmény, női Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. (utolsó) forduló, C csoport: Győri Audi ETO KC-Podravka Koprivnica (horvát) 37-17 (17-9)  a Győr gólszerzői: Kristiansen 6, Amorim 5, Hansen, Görbicz, Groot, Bódi 4-4, Knedlikova, Brattset 3-3, Afentáler, Varga, Fodor, Puhalák 1-1 A győrieknél ezúttal sem léphetett pályára a sérülésből gyógyuló Tomori Zsuzsanna, és a norvég Nora Mörk. A hazaiaknak győzniük kellett, hogy maximális pontszámmal jussanak a középdöntőbe, a vendégeknek viszont pontot kellett volna szerezniük, hogy kiharcolják a továbbjutást. A várakozásoknak és az erőviszonyoknak megfelelően jól kezdte a találkozót az ETO, amely tíz perc alatt megnyugtató előnyre tett szert (8-3). A címvédő a holland Nycke Groot vezérletével a folytatásban is lendületes, eredményes támadásokat vezetett, és jól védekezett, így nyolc találattal vezetett a szünetben. A második félidő elején tíz gól fölé nőtt a különbség, Zlatko Saracevic vezetőedző már a 37. percben kikérte harmadik idejét. Az első felvonásban Kiss Éva, ebben az időszakban pedig Kari Aalvik Grimsbö védett remekül, nekik is köszönhető, hogy csapatuk 10-0-s sorozatot produkált, a Podravka több mint 15 percen át nem tudott betalálni. Még tíz perc volt hátra, amikor már húsz találattal vezettek a házigazdák, és ezt meg is őrizték a végéig. A Győrnek ez volt az utolsó tétmérkőzése idén, legközelebb január 2-án a Ferencváros elleni hazai rangadón lép pályára, mivel a bajnokság a november 29-én kezdődő franciaországi Európa-bajnokság miatt szünetel. A Bajnokok Ligája középdöntőjének első fordulóját január végén rendezik. A csoport végeredménye: 1. Győr 12 pont, 2. Krim Mercator Ljubljana (szlovén) 6, 3. Thüringer HC (német) 3, 4. Podravka Koprivnica 3 Pontazonosság esetén az egymás elleni eredmények rangsoroltak. korábban: D csoport: Vipers Kristiansand (norvég) - FTC-Rail Cargo Hungaria 35-27 (18-14) A középdöntő 2. csoportjának állása: 1. Győr 8 pont, 2. CSM Bucuresti (román) 6, 3. Vipers Kristiansand 4, 4. Krim Mercator Ljubljana és Thüringer HC 3-3, 6. Ferencváros 2 Az FTC-Győr meccset február, a Győr-FTC találkozót pedig március első hétvégéjén rendezik.
Szerző
2018.11.18 08:22

Hosszú Katinka újabb aranyat úszott

Publikálás dátuma
2018.11.17 16:40
Hosszú Katinka az oroszországi, kazanyi úszó vb-n, 2018. szeptember 8-án
Fotó: AFP/Sputnik/ Makszim Bogodvid
A világkupa versenyen, összetett pontversenyben második lett a magyar úszó.
Hosszú Katinka nyerte a 200 méter vegyes döntőjét szombaton az úszó világkupa-sorozat utolsó, szingapúri rövidpályás állomásának harmadik, befejező napján. Ezzel együtt a háromszoros olimpiai bajnok maradt a második helyen a vk összetett pontversenyében a címét megvédő svéd Sarah Sjöström mögött. A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA honlapjának eredményközlése szerint Hosszú 2:04.79 perccel, idei legjobbját megközelítő eredménnyel győzött a vegyesszám fináléjában; ez volt az 500. döntője a világkupa történetében. A magyar versenyző korábban még a 200 m hát döntőjében volt érdekelt, ott 2:03.43 perccel a harmadik helyen végzett. A férfiaknál Verrasztó Dávid 400 méter vegyesen ugyancsak harmadikként ért célba 4:04.21 perces idővel. A szingapúri viadal csütörtöki nyitónapján Hosszú 200 m pillangón győzött, míg 100 m vegyesen második lett, pénteken pedig egy aranyéremmel gazdagodott: ekkor 400 m vegyesen diadalmaskodott. Legfőbb riválisa, Sarah Sjöström Szingapúrban öt számban tudott nyerni, s végül - világcsúcsainak is köszönhetően - biztosan védte meg összetett elsőségét, melyet tavaly éppen Hosszútól ragadott el, aki előzőleg ötször egymás után tudott a sorozat élén végezni. Az idei világkupa-széria első szakaszát nagymedencében, Kazanyban, majd Dohában rendezték, a második etap rövidpályán Eindhovenben kezdődött és Budapesten zárult. A harmadik, zárószakaszt - ugyancsak 25 méteres medencében - három ázsiai helyszínen, Pekingben, Tokióban és Szingapúrban bonyolították le. 
Szerző
2018.11.17 16:40