Szüneti kezelés

Publikálás dátuma
2017.03.20 06:50
Akkor sincsenek sokkal többen, ha megtartják a fordulót FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Fotó: /
Ismét pauzát tart az NB I, miután decembertől februárig pihent. (Ezzel együtt fáradtnak tetszik az első osztályúnak mondott mezőny, a hazai edzőképzés januárban beiktatott német vezetője ugyanis már két-három forduló után kijelentette: „nem megfelelő” a tempó.) Ez azonban semmi ahhoz képest, hogy a valódi futball tekintetében évtizedek óta szünet van idehaza.

Állóképesség tekintetében nincs párja az NB I-nek. Elvégre az első osztályúnak nevezett bajnokság folyton csak áll. A téli szünet alig több mint két hónapig tartott, így már tényleg ideje volt az újabb pauzának, amely három hétre nyúlik a válogatott portugálok elleni vb-selejtezője (szombat, Lisszabon, 20.45) miatt. Gondolják meg, négy tavaszi forduló is lezajlott már, nem lehet a teljes kimerültségig terhelni a fiúkat...

A pihenőidő persze nem merült ki a decembertől februárig húzódó, valamint a mostani vakációval, hiszen az ősszel a feröeri látogatást megelőzően ugyancsak hetekre bezárt az NB I, és a csukvatartásnak meg is mutatkozott az eredménye a tórshavni pontszerzés (0-0) formájában. A punnyadás következő szakasza szintén megtette jótékony hatását, mert ugyan a svájciaktól idehaza kikapott a nemzeti együttes (2-3), néhány nappal később bravúros diadalt aratott a lettek vendégeként (0-2). Andorra legjobbjait pedig már egyenesen lemosta a csapat: a kéthetes szünetben olyan jól sikerült felkészülni Rubio, Llovera, Aláez és a többi nagy hírű vendég játékából, hogy szinte nem volt ellenfél az Üllői úton (4-0).

Jörg Daniel, a hazai edzőképzés januárban beiktatott német vezetője már két-három forduló mérkőzéseit látva kijelentette: hazánk „élvonalában” nem megfelelő a tempó. Csupán ezt észrevételezni nem kellett volna ideérkeznie a trénernek, mert megállapításának tartalmával mi már évtizedek óta tisztában vagyunk. Az elöljáró azonban bővebben is kifejtette gondolatait – leszögezve, hogy „még nem teljesen ismeri” a magyarországi helyzetet –, s mivel szerinte (is) nemzetközi szinten sokkal többet és gyorsabban futnak a játékosok, arra a következtetésre jutott: a különböző – értsd: felnőtt és utánpótlás – válogatottaknál igyekezni kell pluszmunkával csökkenteni a kontraszton. A történet itt körbe ér...

Mintha nem lenne más világ, mint amilyen Csányi Sándor hivatalba lépésekor uralkodott a magyar futballban. A kritikával 2010-ben még nem takarékos, azóta viszont mind spórolósabb MLSZ-elnök a beiktatása után kijelentette: „Jelenleg sem a pályán, sem azon kívül nincs profizmus.” Hozzátette: „A legnagyobb gond az, hogy eddig sumákolás volt, folyt a pénz, és nem jöttek a szponzorok.” Ugye, milyen jó, hogy manapság még véletlenül sem fordul elő simli, egyáltalán nem gurulnak el csak úgy, számolatlanul és haszontalanul a forintok, miközben egymás hegyén-hátán tolonganak a támogatók... De ha nem nyüzsögnének a szponzorok, akkor se volna baj, hiszen a jegybevétel csúcsra jár, a mezeladásból, ajándéktárgyakból származó hozam ugyancsak hatalmas, elvégre ki ne szeretne, mondjuk, Dombó-, Bertus- vagy Karan-mezt kapni, nem szólva egy méltóságot adó Mezőkövesd Zsóry SE-bögréről.

S akkor még ott vannak a tévéjogdíjak... Ezek 2012 és 2016 között összesen 3,54 milliárd forintra rúgtak, ám a viszonylag nagy dohány csak aprópénz volt a valóban üzleti alapon működő ligák bevételéhez képest, ráadásul nem jelentettek mást, mint – a közszolgálatinak mondott, agyondotált tévé révén – kincstári segítséget. Hiszen döntő hányadában az állami forrás tartja fenn a mai magyar futballt; a nélkül felkopna az álla.

Mivelhogy korántsem közügy.

Az NB I-es találkozók nézőátlaga pillanatnyilag 2649, de a Csányi-érában ez már megszokott tartomány, hiszen a hét (szűk) esztendő alatt csak csak egyszer sikerült háromezer fölé emelni a középértéket. További öt alkalommal 2758, 2762, 2969, 2640, 2633 volt a számok sorrendje, azaz a szegényes látogatottság csökönyösen stagnál. Az MLSZ-elnök 2012-ben vívmányként értékelte, hogy fordulónként hét meccset sugároz élőben a televízió, aztán arra az álláspontra helyezkedett, hogy elég lesz heti két mérkőzés is a képernyőn. Ám a nép se így, se úgy nem megy a pályákra, pedig újabban már félárú akciókkal is csábítanák, hogy térjen be végre...

Ez a nívó azonban nem vonz – bár a színvonalat hallatlan propagandával igyekeznek jobbnak láttatni a ténylegesnél –, így Magyarországnak csak minden 3736. polgára vetődik el egy-egy találkozóra. Igaz, ennek is van előnye.

Fel sem tűnik a szünet.

2017.03.20 06:50

Franciaország vezeti a FIFA-ranglistát, Magyarország az 51.

Publikálás dátuma
2018.08.16 11:51

Fotó: AFP/ JEWEL SAMAD
A második helyen a vb-bronzérmes belga válogatott áll, Brazília a harmadik.
A világbajnok Franciaország vezeti a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) friss világranglistáját, melyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra – írja az MTI. A FIFA múlt hónapban nem adott ki rangsort, ugyanis még az oroszországi világbajnokság előtt bejelentette: a vb után jelentősen átalakul a férfi világranglista pontszámítása, amely már a magyar származású amerikai sportvezető és fizikus, Élő Árpád által kidolgozott és az ő nevét viselő rendszer alapján zajlik, ahogyan a sakkozóknál is. Az első, új számítás szerinti listán a világbajnok francia csapat hat helyet javítva átvette a vezetést, mögötte a második helyen a vb-bronzérmes belga válogatott áll, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokát a vb-negyeddöntős Brazília foglalja el. A vb-ezüstérmes horvát válogatott a huszadikról a negyedik helyre lépett előre. A tornán címvédőként már a csoportkörben búcsúzott a német csapat, amely az elsőről a 15. helyre csúszott vissza, s 2005 óta először esett ki az első tízből. A rangsorban a magyarok helyezése nem változott, azaz továbbra is az 51. helyen áll a válogatott. A magyarok Nemzetek Ligája-ellenfelei közül Görögország a 42., Finnország a 62., Észtország pedig a 94. pozíciót foglalja el. Az újfajta ranglistaszámítás szerint minden mérkőzés után kapnak vagy veszítenek pontokat a válogatottak. A győzelemért egy, a döntetlenért fél pont jár, de fontosság szerint nyolc kategóriába sorolták a találkozókat. A legkisebb szorzóval (0,5) azok rendelkeznek, amelyeket nem hivatalos nemzetközi játéknapon rendeznek, a legnagyobbak (6) pedig a világbajnoki meccsek a negyeddöntőtől a fináléig. A tétmeccsek többet érnek, mint a barátságos találkozók, az erősebb ellenfelekkel szemben több pontot lehet szerezni, de a pályaválasztónak és a győzelem mértékének nem lesz jelentősége. Az oroszországi torna eredményei már szerepelnek az új rangsorban. A rendszert a női válogatottaknál már korábban bevezették. FIFA-ranglista (zárójelben az előző helyezés): 1. ( 7.) Franciaország 1726 pont 2. ( 3.) Belgium 1723 3. ( 2.) Brazília 1431 4. (20.) Horvátország 1643 5. (14.) Uruguay 1627 6. (12.) Anglia 1615 7. ( 4.) Portugália 1599 8. ( 6.) Svájc 1597 9. ( 8.) Spanyolország 1580 10. (12.) Dánia 1580 11. ( 5.) Argentína 1574 12. ( 9.) Chile 1570 13. (24.) Svédország 1565 14. (16.) Kolumbia 1563 15. ( 1.) Németország 1561 ...51. (51.) Magyarország 1409
2018.08.16 11:51
Frissítve: 2018.08.16 11:51

Mallorcára viszik Michael Schumachert

Publikálás dátuma
2018.08.16 09:58

Fotó: AFP/ JENS BUTTNER / DPA
Felesége vásárolt ott birtokot. Egyelőre nem tudni, meddig maradnak.
Több lap is arról számolt be, hogy Mallorcán vásárolt 27 millió fontért egy birtokot Michael Schumacher felesége – írja a Telegraph. A Forma–1 hétszeres világbajnoka 2013 decemberében szenvedett súlyos, életveszélyes agysérüléssel járó síbalesetet Franciaországban. Kilenc hónapig kezelték kórházban, azóta a család Genfi-tó partján lévő otthonában ápolják. Katia Rouarch, Andratx város polgármestere a L'illustré nevű svájci lapnak megerősítette, hogy tudnak a költözésről, és segítenek megtenni az ehhez szükséges előkészületeket. Arra nem tudott választ adni, Schumacher és családja mikor érkezik és várhatóan meddig maradnak majd. A Schumacher felesége által megvásárolt ingatlan korábban a Real Madrid elnöke, Florentino Pérez tulajdona volt. A 15 ezer négyzetméteres birtokon úszómedence, konditerem, hatalmas pálmafákkal övezett kert és helikpoter leszálló is van. Schumacher korábban többször is nyaralt Mallorcán.
2018.08.16 09:58
Frissítve: 2018.08.16 09:59