Nőjogok ellen harcol a Fidesz

Csodálom, hogy nem szakadt rájuk a plafon, amikor a nők jogaiért való őszinte kiállásról beszéltek legutóbb a kormány tagjai, hiszen Brüsszelben épp a nők esélyegyenlősége ellen folytatnak szégyenteljes és sunyi szabadságharcot - fogalmazott a Népszavának Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP) képviselője, miután Rétvári Bence, a humántárca államtitkára a napokban arról beszélt, a rendszerváltás óta ez a kormány tette a legtöbbet a magyar nők jogainak érvényesítéséért. Ujhelyi István rámutatott, az EP múlt heti plenáris ülésén a Fidesz-KDNP politikusai - miként a Jobbik képviselői - két olyan jelentés támogatását is megtagadták, amely a nők és a férfiak közötti egyenlőségről, illetve annak előmozdításáról szóltak. Tény, hogy a Fidesz-KDNP és a Jobbik európai politikusai múlt kedden nem szavazták meg az úgynevezett Urtasun-jelentést, amely a két nem közötti egyenlőség helyzetéről adott valós helyzetképet. És tartózkodtak annál a Clare Moody által jegyzett jelentésnél is, amely a nemek közötti egyenlőség előmozdítására szánt uniós támogatásokról szólt.

Nem ez az első eset, hogy az EP-ben a kormánypárti képviselők - legtöbbször a szélsőséges Jobbikkal egyetértve - nem támogatnak nőjogi kezdeményezéseket. Tavaly áprilisban a Fidesz tartózkodott például az Arena-jelentés megszavazásakor, amely többek között a teljes fizetést biztosító szülési szabadság idejének lehetséges megemelését tartalmazta, illetve a nők és a férfiak közötti bérszakadék megszüntetését és a nyugdíjszakadék csökkentését szorgalmazta. Szintén tartózkodtak az úgynevezett Kuneva-jelentés esetében, amely a női háztartási dolgozók diszkriminatív élethelyzetén igyekezett javítani, de nem szavazták meg a Honeyball-jelentés sem, amely a menedékkérő nők jogait és védelmét erősítette volna. Ugyanez történt a Terry Reintke zöld EP-képviselő által jegyzett jelentés esetében is, amely a nemek közötti egyenlőségről és a nők jogainak a digitális korban történő megerősítéséről szólt; a Fidesz ugyanis itt is tartózkodott.

Tény ugyanakkor, hogy volt már olyan, amikor a Fidesz európai képviselői nem voltak egységesek, a nemek közötti egyenlőség általános érvényesítéséről szóló Mlinar-jelentést például a Fidesz alelnöke és nőtagozati vezetője, Pelczné Gáll Ildikó támogatta, míg párttársai nemmel voksoltak. Ugyanennél a szavazásnál érdekes módon a jobbikos Morvai Krisztina is tartózkodott. Igaz azonban, van arra is példa, hogy a magyar kormánypártok támogatóan voksolnak egy-egy uniós szintű nőjogi ügyben. Ritka kivételként nemrég megszavazták például a Gabriel-jelentést, amely a nők jogairól, illetve az őket érő hátrányokról szólt; igaz, nem Európában, hanem a keleti partnerség államaiban. Amikor tehát más országokat kell elmarasztalni azért, mert a nőket hátrány és kirekesztés éri - például, ahogy a Fidesz által is megszavazott jelentés írja: kevés hely jut nekik a politikai döntéshozatalban - akkor a Fidesz képviselői már készek pozitívan viszonyulni a kérdéshez. A helyzet pikantériája, hogy épp ebben a kérdésben a női miniszter nélküli kabinet, illetve a tízszázalékos nőarányú magyar parlament jeleskedik legkevésbé Európában.

Ujhelyi ezzel kapcsolatban lapunknak azt mondta: a Fidesz otthoni, "ultrakonzervatív macsótempóját" a párt brüsszeli képviselői láthatóan csak sunnyogva és kényszeresen követik. "Sajátos, hogy Orbánék otthon mindenért Brüsszelt teszik felelőssé és közben verik a mellüket, de az uniós döntéshozatalban épp ellenkezőleg cselekszenek. Az MSZP velük szemben valóban családban gondolkodik, ahol minden nőnek igazi megbecsülést, több szabadságot és nagyobb biztonságot tudunk garantálni. Mi olyan országot akarunk, ahol a nők közéleti és gazdasági aktivitásának ösztönzésével méltó helyet kaphatnak a közéletben és a férfiakkal egyenlő jogokat élveznek az élet minden területén" - fogalmazott az EP-képviselő.

2017.03.20 06:07

Érdemes bezárni az állatokat a tűzijáték idejére

Publikálás dátuma
2018.08.19 11:33
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels/
Valóságos sokkhatást okoz a tűzijáték az állatoknál; az augusztus 20-ai tűzijáték miatt a kutyák és a macskák elszökhetnek, de félelmükben támadhatnak is - hívta fel a figyelmet az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében. Az egyesület azt javasolta, hogy a tűzijáték idejére az állatokat vigyék zárt helyre, így a hanghatások csak tompítva jelentkeznek. Ez azt is jelenti, hogy az állatokat nem szabad az ünnepre elvinni, mert a fény- és hanghatások pánikot okozhatnak náluk. A biztonság kedvéért érdemes az állat gazdájának elérhetőségét tartalmazó bilétát elhelyezni a kutyán vagy macskán. Ha az állat elszökött, akkor érdemes a lakhelytől távolabb is, tíz kilométeres körzetben keresni - írták.
2018.08.19 11:33

Halat és kenyeret osztana a menekülteknek Iványi Gábor gyülekezete

Publikálás dátuma
2018.08.19 11:29

Fotó: Népszava/ Vajda József
A magyar állam nem ad enni azoknak, akik a tranzitzónában várják a fellebbezésük elbírálását. Az el nem ismert kisegyház bibliai szimbolikával segítene.
Három felhívást tett közzé Facebook-oldalán a Magyar Evangéliumi Testvérközösség. Az Iványi Gábor által vezetett, hivatalosan el nem ismert egyház „a Magyarország déli határán fogvatartott és szándékosan éheztetett menekült embertársainknak” szeretne minimális ellátást – naponta öt szelet kenyeret, egy halkonzervet és egy almát szeretnénk biztosítani. Azokra céloznak, akik a tranzitzónában tartózkodnak, és mivel nem először nyújtották be kérelmüket, azaz fellebbeznek, a szigorú törvény értelmében nem kapnak élelmezést sem. A Magyar Helsinki Bizottság becslése szerint ők körülbelül ötvenen lehetnek. Az augusztus 20-ra tervezett akciónak erős bibliai szimbolikája van: Máté evangéliumában olvasható, hogy Jézus csodát tett az étellel: öt kenyérből és két halból ötezer férfit, illetve az asszonyokat és gyerekeket lakatta jól.  Az első felhívás az egyház híveinek és támogatóinak szól, hogy járuljanak hozzá az akció költségeihez. A másodikat a kormánynak címezték, és felszólítják, hogy „azonnal vessen véget annak a kínzásnak”, mely „hadifoglyokkal és köztörvényes bűnözőkkel szemben is elfogadhatatlan”. A harmadik egy nyílt levél a bevett egyházak vezetőihez, amelyben csatlakozásra kéri őket a testvérközösség, illetve emlékezteti őket, hogy a státuszuk miatt „Magyarország vezetésének minden döntése mögött Önöknek is ott kell állniuk felelősséggel”.
2018.08.19 11:29