Szijjártó bejutott Gorka Sebestyénhez

Publikálás dátuma
2017.03.23. 06:09
Gorka Sebestyén itt egy igazi "nagyágyúval"
Most örömmel tárgyal Szijjártó Péter külügyminiszter Washingtonban azzal a Gorka Sebestyénnel, aki 2006-ban Kádár gyermekeinek és amatőrnek nevezte a Fidesz vezetőit, köztük Orbán Viktort. Trump tanácsadója annak idején elhasalt a magyar nemzetbiztonsági átvilágításon.
Gorka Sebestyén itt egy igazi "nagyágyúval"

Gorka Sebestyén itt egy igazi "nagyágyúval"

„A jobboldal Orbán Viktorral nem tud nyerni. Képtelenség az Európai Unióban, hogy két elvesztett választás után valaki a posztján maradhasson. A politikában nem lehet jósolni, de ha minden így marad, megint Gyurcsány Ferenc nyer. Ezért azt mondjuk, ha úriember, Orbán, most lelép" - ezt Gorka Sebestyén nyilatkozta 2007 elején a Népszabadságnak, miután a Klubrádióban bejelentette, hogy pártot alapít.

Tíz év hosszú idő. A Fideszben talán már nem is emlékeznek rá, hogy Gorkának, aki egy időben pedig Orbán tanácsadója is volt, annak idején milyen szentségtörő gondolatai támadtak. Ha emlékeznének, akkor Szijjártó Péter külügyminiszter nem büszkélkedne, hogy Donald Trump „két befolyásos tanácsadójával” tárgyalt az Egyesült Államokban. Egyikük Gorka, másikuk Jason Greenblatt, a „nemzetközi tárgyalásokért felelős elnöki különmegbízott”. De az is lehet, hogy a magyar kormány szándékosan akar fátylat borítani a múltra. A fideszes politikusok egyelőre nem nagyon válogathatják meg, kikkel ülnek le tárgyalni az amerikai elnök környezetéből.

Gorka Sebestyén 1970-ben, Angliában született, magyar emigráns szülők gyermekeként. A Magyar Narancsban közölt portréja szerint apja 1948-tól a brit hírszerzésnek dolgozott, amíg 1950-ben tíz évre el nem ítélték. Gorka Sebestyén filozófiai és teológiai karon Londonban szerzett egyetemi diplomát. Saját állítása szerint egyetemistaként a brit hadsereg terrorelhárító részlegének tartalékos tagja volt, de hírszerzéssel nem foglalkozott. 1992-ben, 22 évesen, érkezett Magyarországra, a Honvédelmi Minisztérium alkalmazta, közben a katonai kérdésekkel foglalkozó brit lapnak, a Jane's Defense Weeklynek is írt cikkeket. A kilencvenes években a Corvinus Egyetemen tanult, majd a római NATO védelmi egyetemen és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen is oktatott, tanulmányokat folytatott a Harvard Egyetemen. Az első Fidesz kormány idején több cikk Orbán Viktor tanácsadójaként említette. 2002-ben a Fidesz szakértőként delegálta volna a Medgyessy Péter titkosszolgálati múltjával foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottságba, ám nem ment át a nemzetbiztonsági ellenőrzésen. Egyes cikkek később ezt Gorka brit titkosszolgálati kapcsolatával magyarázták. 2006-ban Gorka, aki addigra "biztonságpolitikai kutatóintézetet" alapított Budapesten, aktívan részt vett a Gyurcsány Ferenc kormánya elleni megmozdulásokban.

Az év őszén a washingtoni Hudson Intézetben már azt mondta, hogy a Fideszt még mindig az a hat egyetemi barát vezeti, akik annak idején antikommunista, de radikális baloldali szervezetként megalakították. A Fidesz szerinte "etatistább, mint Charles de Gaulle", hisz az "állam bácsiban", és nem volt valódi fordulata a konzervativizmushoz. A párt vezetőit Kádár gyermekeinek és amatőröknek nevezte.

A saját szavai alapján a Fideszből kiábrándult - mások szerint a Fidesz által eltávolított - Gorka néhány volt jobbikos politikussal összefogva hozta létre Új Demokratikus Koalíció nevű pártját 2007-ben. A nagy reményekkel induló politikai formációnak néhány hónap elegendő volt ahhoz, hogy megszűnjön létezni. Gorka a következő évben az Egyesült Államokba távozott, ahol amerikai felesége révén állampolgárságot kapott - a brit és a magyar mellé immár a harmadikat.

2014-ben a Cink.hu írt arról, hogy Gorka a washingtoni Nemzetvédelmi Egyetemen oktat, és a Breitbart News nemzetbiztonsági szakértője lett. Trump sokat köszönhet ennek a portálnak: a megnyert választás után Gorka már az amerikai elnök tanácsadójaként tűnt fel. Az amerikai sajtóban szóvá tették, hogy Gorka a Horthy Miklós által alapított vitézi rend medálját viseli. Gorka arra hivatkozik, hogy csak apja jelvényét tűzte ki - amelyet az a 60-as években, a rend nagy-britanniai csoportjától kapott. A fényképen mellesleg bocskaiban feszít, aminek hazai politikai kontextusáról az amerikai sajtónak fogalma sem lehet. A múlt héten mindenesetre három demokrata párti szenátor követelte Trump elnöktől, hogy indítson vizsgálatot, nem tagadott-e el valami a múltjából Gorka, amikor amerikai állampolgárságért folyamodott.

Miniszteri üzleti vacsora
Miniszteri üzleti vacsora - Fotó: MTK/KKM

Miniszteri üzleti vacsora - Fotó: MTK/KKM

Szijjártó Péter az MTI híradása szerint kedd este az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács néhány tagjával – köztük a kereskedelmi minisztérium munkatársával, a Lockheed Martin, a Fedex, a Comcast, a Citibank, a Procter&Gamble és más, Magyarországon jelenlévő amerikai vállalkozások képviselőivel -- tartott munkavacsorán vett részt. Beszédében Szijjártó hangsúlyozta a világban zajló mélyreható változások hatásait a politikai és gazdasági stratégiai döntésekre. „Sok változás éppen az Egyesült Államokból, Washingtonból indul ki, és Magyarország örömmel szemléli az amerikai politika új megközelítéseit” – mondta a külügyminiszter.Szerző

"Ezeket te hogy gondoltad?" - Fenyít az államtitkár

„Ezek az interjúk nem túl szerencsések, és most nagyon finoman fogalmazok. Nem tudom, miért kell ezt csinálni, szidni a kormányberuházást, mondjuk egy szövetségi kapitánynak. Ezeket te hogy gondoltad?” - ezt mondta a hvg.hu által nyilvánosságra hozott felvételen Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár ifjabb Bozsik Józsefnek, aki február közepéig az egyes- és pónifogathajtók szövetségi kapitánya volt, de később lemondatták.

 Bozsik a Jobbikhoz köthető N1Tv-n kifogásolta a szilvásváradi fedett lovarda silány minőségét, a mellette most épülő giga-versenypályát. A hatmilliárdos beruházást Mészáros Lőrinc cége nyerte el egy egri vállalkozással karöltve. Czerván később közleményt adott ki arról, hogy az N1Tv tulajdonosa a Jobbik, így ott ifjabb Bozsik József szövetségi kapitányként politikai állásfoglalást tett, s ő ezt kifogásolta. Az állítás azonban sántít: a lovas szakember nemcsak itt, hanem például lapunkban egy riportban is nyilatkozott a hiányosságokról: kifogásolta, hogy hatalmas lyukakat mélyítettek a talajba a fogatok és nincs télen fűtés a fedett lovardában. "Botrányos, hogy a Fidesz-kormány a felcsúti polgármester cégeibe önt sokmilliárdnyi közpénzt, a túlárazott kivitelezés silány minőségű, aki pedig ezt szóvá teszi, azt megfenyegetik és eltávolítják a posztjáról" – fogalmazott az MSZP. A Jobbik szerint Czervánnak nemcsak állami posztját, hanem a közéletet is el kellene hagynia, mert ékes példáját adta a Fidesz arroganciájának és gőgjének. „Az egész történet minden ágával együtt egy újabb bizonyíték arra, hogy a szüntelen kommunistázó Orbánék úgy működnek, mint a legsötétebb kommunista időkben működő büdösbunkó rákosista vagy kádárista káderek” – reagált az Együtt.

Szerző

Nem mondjuk fel az emberjogi egyezményt

Magyarország nem szándékozik felmondani az emberi jogok európai egyezményét, annak ellenére sem, hogy nem ért egyet az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ítéletével - közölte az Igazságügyi Minisztérium a Magyar Időkkel. (Lapunk már napokkal ezelőtt megkereste a tárcát, ám két nap gondolkodási idő után kitérő választ adott kérdéseinkre, a külügyminisztérium pedig azóta sem reagált levelükre.)

A tárca szerint Magyarország érdekelt a strasbourgi bíróság hatékony működésében, de "elvárja, hogy az a tevékenysége során tiszteletben tartsa azokat a sajátos körülményeket, amelyek meghatározzák egyes országok döntéseit". Megírtuk, az EJEB múlt kedden elmarasztalta Magyarországot, mert sérültek két bangladesi migránsnak az emberi jogok európai egyezményében foglalt jogai. Ezt követően a kormánypárti Alapjogokért Központ azt írta, hazánknak a fellebbezés eredménytelenségére is fel kell készülnie, ezért szerintük fontolóra kell venni a döntés végrehajtásának megtagadását, és az EJEB joghatóságának felmondásától sem szabad elzárkózni, még akkor sem, ha ez együtt járna az emberi jogok európai egyezményéből történő kilépéssel.

Szerző