Előfizetés

Magyar szál is lehet az orosz pénzmosásban

Publikálás dátuma
2017.03.23. 10:17
Illusztráció: Thinkstock
Orosz pénzeket mosott tisztára egy hálózat, amihez magyar bankokat is felhasználtak. A kormány közben új pénzmosás elleni törvényt készít nemzetközi szervezetek nyomására.

A korrupció és a bűnözés ellen küzdő, főként Kelet-Európában és a Kaukázusban, Közép-Ázsiában illetve Közép-Amerikában működő 2006-ban alapított szervezet, az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) egyik jelentése alapján már második napja hoz nyilvánosságra az Index olyan információkat, hogy magyar bankokon keresztül milyen komoly orosz pénzeket mosott tisztára egy hálózat. A portál hangsúlyozza: ez nem feltétlenül jelenti, hogy a bankok, vagy az a négy Magyarországon működő cég, ahová számlák kifizetéseként került a mocskos pénzből, tudták volna annak származását. 

A Global Laundromat nevű hálózatban legalább 20 milliárd dollárnyi pénzt vittek ki Oroszországból és mostak tisztára moldáv, lett és egyebek között magyar bankokon és főleg Nagy-Britanniában létrehozott fiktív cégeken keresztül - olvasható az oldalon. Az összeállítás szerint a 20 milliárd dollárból nagyjából 24 millió dollár Magyarországon is keresztül folyt 2011 és 2014 között, ami több, mint a környező országokban összesen. 

Az ügyben megnevezett magyar vállalkozások kisebb összegeket kaptak a mosott pénzből: 64 millió forintot ebből fizettek ki a táplálékkiegészítőket, fehérjeporokat és hasonló termékeket gyártó és forgalmazó Scitec Kft-nek, feltételezhetően úgy, hogy egy megrendelő vagy forgalmazó a Laundromatból származó összeggel törlesztett pár megrendelést. Hasonlóan járhatott a Kardinalis Kft. nevű, Budapestre bejegyzett cég, amely busz, troli és Rába-teherautó alkatrészeket exportál az orosz piacra, illetve a Fructus Leno kft. nevű, felszámolás alatt lévő zöldség és gyümölcs nagykereskedelemmel foglalkozó budapesti vállalkozás, valamint az SSM-Plus – szintén kereskedelmi kft.is.

Itthon új törvény lesz
Újraírja a kormány a pénzmosás elleni fellépésről szóló törvényt - olvasható a napi.hu portálon. A lépést uniós jogharmonizációval magyarázzák, holott az előterjesztésből kiderül, hogy több nemzetközi pénzmosás elleni szervezet is elégedetlen a magyar viszonyokkal. Az OECD pénzmosás elleni szervezete, a FATH megfigyelés alá vonta Magyarországot, miután az Európa Tanács Pénzmosás és Terrorizmus Finanszírozás Elleni Szakértői Bizottsága (Moneyval) "megerősített nyomon követési eljárást" indított ellenünk.

 

Putyin strómanja volt Trump első kampányfőnöke

Donald Trump amerikai elnök első kampányfőnöke, Paul Manafort a Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatójának számító egyik oligarcha, Oleg Deripaszka megbízására is dolgozott, mielőtt szerepet vállalt volna Trump elnökválasztási kampányában - jelentette szerdán az AP amerikai hírügynökség.

Az AP szerint Oleg Deripaszka dollármilliókat fizetett Manafortnak, hogy segítse az orosz kormány érdekeinek érvényesítését. A hírügynökség Washingtonban, Moszkvában, Kijevben és New Yorkban próbálta meg felgöngyölíteni Manafort tevékenységét. A tanácsadó 2006-ban évi tízmillió dolláros szerződést kötött Deripaszkával, s üzleti kapcsolataik egészen 2009-ig fennmaradtak. 2005 júniusában Paul Manafort például olyan stratégiai tervet terjesztett elő a mágnásnak, amelyben javaslatot tett az Egyesült Államokban, Európában és egyes volt szovjet tagköztársaságokban hozandó politikai és a gazdasági döntések, továbbá a sajtó befolyásolására. Az AP birtokába jutott egyik feljegyzés szerint az amerikai tanácsadó úgy fogalmazott: "nagy szolgálatot ajánlunk, amellyel az orosz kormányzat a politikáját mind belföldön, mind külföldön újrapozícionálhatja".

A Fehér Ház szóvivője, Sean Spicer azonnal reagált a szerdán nyilvánosságra került információkra. "Botorság volna azt sejtetni, hogy az elnök tudta, kik voltak Manafort tíz évvel korábbi ügyfelei" - szögezte le, és megjegyezte, hogy az AP terjedelmes riportjában sok a pletyka és a nem bizonyított állítás is. Sean Spicer emlékeztetett arra is, hogy Manafort jóval korábban dolgozott az orosz milliárdosnak, minthogy elszegődött Donald Trump kampányához.

Az AP hírügynökség által közzétett feljegyzésekből és nemzetközi pénzátutalásokból azonban nem derül ki, hogy az amerikai tanácsadó konkrétan mennyit és mit is dolgozott az orosz megbízónak.     Manafort, aki csak pár hónapig volt Trump kampánymenedzsere, szerdán elismerte, hogy valóban üzleti viszonyban állt Oleg Deripaszkával, de azt állította, hogy munkája nem az orosz kormány érdekeit, s általában sem az orosz érdekeket szolgálta. A tanácsadó leszögezte: készen áll találkozni azokkal, akik szerinte komolyan vizsgálni akarják korábbi megbízatásait.     Az AP összeállítása két nappal azt követően került nyilvánosságra, hogy a képviselőház hírszerzési bizottságának hétfői meghallgatásán James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója először erősítette meg nyilvánosan, hogy az FBI vizsgálatot folytat a Donald Trump kampánycsapata és Oroszország közötti esetleges kapcsolatokkal vagy akár összejátszással összefüggésben a tavalyi amerikai elnökválasztási kampányban. A meghallgatáson Manafort neve gyakran elhangzott, de Comey igazgató mindahányszor elhárította a konkrét válaszokat, és nem akart nyilatkozni arról, hogy folyik-e vizsgálat Manafort ellen.

Orbánék ellen fogna össze az Európai Bizottság alelnöke

Publikálás dátuma
2017.03.23. 09:33
Frans Timmermans FOTÓ: Pool/Getty Images
Az Európai Bizottságnak nagyobb támogatásra van szüksége az uniós tagállamok részéről az európai alapértékek védelméhez Magyarországgal és Lengyelországgal szemben - mondta Frans Timmermans, a brüsszeli testület első alelnöke egy csütörtökön megjelenő német lapinterjúban a szerdán előzetesen ismertetett részletek szerint. Az EB alelnöke szerint a tagállamoknak a demokrácia és a jogállamiság védelme érdekében közösen kell fellépni Orbán Viktorral és a lengyel kormányfővel, Jaroslaw Kaczynskivel szemben.

A bizottság alapjogokért felelős alelnöke a Süddeutsche Zeitung című liberális lapnak nyilatkozva azt mondta, "több vita" szükséges Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Jaroslaw Kaczynskivel, a lengyel jobboldali kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökével az olyan alapértékek megvédéséhez, mint a demokrácia és a jogállamiság.

A "többieknek világossá kell tenniük, hogy ezek az értékek nem csak dísznek valók, mint egy bokréta" - tette hozzá Frans Timmermans, hangsúlyozva, hogy a bizottság egyedül nem tudja megvédeni az értékeket, és "a tagállamoknak is van felelősségük" ezen a területen. Mint mondta, a bizottság "szükség esetén" használja a rendelkezésére álló eszközöket, de nem tud tenni "további lépéseket a tagállamok nélkül". A testületnek ehhez a tagállami kormányokat összefogó tanács támogatásra van szüksége. Ezért az alapértékek védelmének ügyét a tanács napirendjére kell venni - tette hozzá a volt holland külügyminiszter, a szociáldemokrata irányultságú Munkapárt (PvdA) politikusa.