Két évre is lezárhatják az Alagutat és Lánchidat

Publikálás dátuma
2017.03.29. 07:14
A megújuló Lánchídon, hiába kérték sokan, továbbra sem lesz kerékpársáv FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Az Alagút új kerékpársávot, szellőzőrendszert, a Lánchíd új úttestet és járdát, meg kandelábereket kap, a környéken élők és közlekedők pedig meglehetősen nehéz éveket. Valószínűleg már az idén lemondhatunk bő két évre az Alagútról és a Lánchídról a felújítási munkálatok miatt. És akkor még nem beszéltünk a minisztériumok Várba költözéséről, ami abszolút le fogja terhelni a Várnegyed közlekedését, ha minden marad a jelenlegi formában.

Külön kerékpársávot alakítanak majd ki a megújuló budai Alagútban, és az autópálya-alagutakból ismert nagy teljesítményű ventilátorokat szerelnek be, így nem alakulnak ki olyan „szmogdugók” mint eddig. A szintén megújuló Lánchídon, hiába kérték sokan, nem lesz kerékpársáv. Lesz viszont végre zebra a híd pesti hídfőjénél, így nem kell majd az egész Széchenyi teret megkerülnie annak, aki szabályosan szeretne átjutni a híd egyik oldaláról a másikra – írta a rekonstrukció tervei alapján a 444.hu.

A Főpolgármesteri Hivatal a Népszava megkeresésére felidézte, a Fővárosi Közgyűlés februárban döntött arról, hogy bekerül az idei beruházások közé a Lánchíd és az Alagút felújítása. A munka idei elkezdésére azonban nem lehet mérget venni: többek között még a „fedezetbiztosításról” kell dönteni. Ami biztos: a főváros tájékoztatása szerint 2-2,5 évre zárják majd le a Lánchidat és az Alagutat, amelyek felújítása – a kapcsolódó csomópont-korszerűsítéssel együtt – bruttó 22,3 milliárd forintba kerül majd - legalábbis a mostani tervek szerint.

Mivel a Lánchidat és az Alagutat sok ezren használják minden nap, a lezárások szinte bizonyosan jókora közlekedési káoszt okoznak majd. Ugyanakkor Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke visszafogottságra int. Mint mondta, nem kevés közlekedési nehézséget okozott annak idején a Margit híd lezárása, de azért „azt is túléltük”, pedig az az átkelő körülbelül háromszor akkora forgalmú mint a Lánchíd. Az Alagutat pedig már eddig is sokan elkerülték az állandó dugók miatt – épp ezért a többi párhuzamos útvonalhoz képest a forgalma sem olyan jelentős. Dorner szerint a tömegközlekedésben már bonyolultabb lesz megoldást találni a lezárásokra, különösen a Budai Vár megközelítése válik nehezebbé a belváros felől, s nem csak a BKK járatainak hanem a turistabuszoknak is.

Dorner a beruházásól szólva azt mondta: a hídfelújítása már nem odázható, az pedig helyes döntés, hogy az Alagúttal együtt zárják le, közlekedési szempontból ez a legkisebb rossz. Hasonló megfontolások alapján a beruházás során – bár erről kevesebb szó esik – felújítják a Lánchíd pesti hídfőjénél lévő villamos- és közúti aluljárót is.

A Városháza tájékoztatása szerint a munkálatok során a Lánchídon új úttestet és járdákat kell építeni, ahol szükséges, ott cserélik majd a szerkezeti elemeket, a hídfők, pillérek és a kőoroszlánok kőfelületeit szakértők rekonstruálják, a láncokat korrózióvédelmi bevonattal látják el, pótolják a hiányzó kandelábereket, a világításról pedig környezetbarát ledes lámpatestek gondoskodnak majd. Egyúttal kiszélesítik a pesti és a budai hídfőben lévő gyalogos aluljárókat, Budán pedig nyilvános illemhelyet alakítanak ki. Az Alagútban – a szellőzőrendszer cseréje és az útfelület „újraosztása” mellett – új szigetelőrendszert alakítanak ki, ismét mozaikcsempével burkolják majd a falat, és korszerű világítási rendszert építenek be.

Szerző

Öt százalékos pillanat

"Egy felmérés nem felmérés" - reagált lapunknak Juhász Attila, a Political Capital ügyvezető igazgatója arra, hogy meglepő adatokat közölt a Momentum Mozgalom támogatottságáról a Jobbik-közeli Iránytű Intézet. A Magyar Nemzet számára készített felmérés szerint a Momentum már átlépné az ötszázalékos parlamenti küszöböt, ha most vasárnap lennének a választások. 

Az Iránytű Intézet februárban még csak 1 százalékra mérte a közéletbe az olimpiai népszavazás ügyével berobbant, március elején párttá alakult szervezetet. Ez pedig azt jelenti, hogy egy hónap alatt négy százalékot nőtt a támogatottsága - legalábbis az Iránytű Intézet szerint.

Juhász Attila kérdésünkre azt mondta, ha szokatlannak tűnik is, nem kizárt ilyen mértékű növekedés. Szokatlan, hiszen még az egykor relatív gyorsan növekvő LMP-nek és a Jobbiknak is sokkal hosszabb ideig tartó építkezésre volt szüksége ehhez. Másfelől viszont - mutatott rá az elemző - a felmérések készítésének idejét ismerve egyáltalán nem megmagyarázhatatlan a támogatottság hirtelen bővülése. Az elemző szerint ugyanis az első, a Momentumot egy százalékon mérő kutatás alighanem az aláírások leadása előtt készült, de biztosan akkor, amikor "még nem egészen jött át" a szervezet sikere a népszavazás ügyében. Az aláírásgyűjtés sikerének eredménye csak a most közzé tett kutatásban mutatkozik meg. Nagy kérdés azonban, hogy mennyire lesz tartós ez a támogatottság. Juhász úgy vélekedett, hogy akkor beszélhetünk öt százalékos párttól a Momentum esetében, ha legalább két-három egymást követő hónapban, és több kutatóintézetnél mérnek ekkora támogatottságot.

Az Iránytű felmérésében valószínűsítette, hogy a Momentum a bizonytalanoktól, korábbi LMP-szimpatizánsoktól, valamint más baloldali pártoktól vehetett el támogatókat. Mint írták, ezt mutatja az is, hogy az LMP korábbi hatszázalékos támogatottsága márciusban négyre csökkent. A Demokratikus Koalíció 5 százalékon áll a biztos pártválasztók körében, míg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) 3 százalékon. Az Együttre szerintük 2 százaléknyian szavaznának, míg a Párbeszéd a voksok 1 százalékát kapná meg. Az Iránytűnél a Jobbik 23 százalékos, míg az MSZP népszerűsége szerintük 10 százalék körüli. Itt érdemes felidézni, hogy a kormányközeli Nézőpont Intézet a Magyar Idők számára - február 3. és 20. között - készült közvélemény-kutatására hivatkozva azt közölte március elején: a mérhető bázissal továbbra sem rendelkező Momentum "nem hatott a Fidesz támogatottságára". Az Iránytű friss jelentésében viszont az áll, hogy a biztos szavazók körében a Fidesz támogatottsága 47 százalékra csökkent, miután a nagyobbik kormánypárt az utóbbi egy hónapban 3 százalékot vesztett támogatottságából.

Máshol nagyon mást mérnek
A legutóbbi, épp a hétvégén közölt pártpreferencia-mérés a Publicus Intézeté, mely szerint a Fidesz szavazóinak száma 2 százalékpontot növekedve visszatért a két hónapja mért értékhez, 25 százalék. Az MSZP támogatottsága két hónapja 1 százalékpontot növekedett, majd egy megtorpanás után erre a hónapra újabb 1 százalékpontot növekedett, így most 14 százalék. A párt szavazói továbbra is meglehetősen aktívak, míg a Jobbik támogatása 1 százalékpontal növekedett ezen ciklusban mért mélypontjáról, és 11 százalék. A Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum Egyesület 1-1 százalékon áll.Szerző

Durvul a kampány Zuglóban

Publikálás dátuma
2017.03.29. 07:05
Horváth Zsolt, a DK zuglói elnöke, Molnár Csaba EP-képviselő, a DK ügyvezető alelnöke, Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő, a
Nagy a tét a zuglói időközi választáson, ezért az eszközökben sem válogatnak a felek – amelyik oldal megnyeri az eltűnt szocialista képviselő helyét, annak lesz többsége a mostani patt után. Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke maffiamódszerekkel hozta összefüggésbe a helyi MSZP-t, ugyanis szerinte valamilyen bűncselekménynek lennie kell Sápi Attila eltűnésének hátterében. Bitskey Bence, az MSZP, a DK, a Párbeszéd és az Összefogás Zuglóért Egyesület közös jelöltje csak remélni tudja, hogy a rendőrség nem Németh hatására aktivizálta magát az eltűnt szocialista politikus ügyében.

A zuglóiakat az új Puskás Stadion építkezése zavarja, az országot pedig a költsége - jelentette ki tegnap Horváth Csaba és Bitskey Bence. A fővárosi MSZP képviselői csoportjának vezetője és az MSZP, DK, Párbeszéd közös jelöltje erről a XIV. kerületi Stefánia út – Jurisich Miklós utca kereszteződésénél beszélt. Hiába a kedd délutáni időpont, a zuglói kampánynak dübörögnie kell, hiszen április végén időközi önkormányzati választás lesz a kerületben. Ugyanis 2016 januárjában nyomtalanul eltűnt az MSZP-s Sápi Attila, akinek a jogszabályok értelmében január végén megszűnt a mandátuma. Sápi eltűnéséig 9-9 volt az ellenzék és a kormányoldal aránya a XIV. kerületben, és nem egyszer a Jobbik, az LMP, vagy éppen a Civil Zugló Egyesület egy-egy képviselőjén múlt, hogy miként alakultak az erőviszonyok. Mindkét oldal úgy gondolkodik, hogy akinek a jelöltje bukik, az bukja a kerületet is.

„Azt se tudjuk pontosan, hogy Sápi Attila eltűnése mit jelent: eldugták valakik, el kellett valahová mennie, le kellett lépnie vagy pedig végleges megoldást kerestek, akik mondjuk eltették láb alól” – fogalmazott múlt heti sajtótájékoztatóján Németh Szilárd, hozzátéve, szerinte a körülmények vizsgálatakor az is látható, hogy valamilyen bűncselekménynek lennie kell a háttérben, mivel egy százmilliós köztartozás köthető Sápihoz. A szocialisták nem hagyták annyiban, hiszen a Fidesz alelnökének megszólalása után másnap már érkezett is a válasz: visszalépésre szólították fel az időközi választás fideszes jelöltjét. Ugyanis szerintük Somodi Zoltán, a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend magyarországi helytartóságának titkára és kincstartója, s megszegte önként vállalt esküjét, hiszen a rend hivatalos szabályzatának értelmében nem vehetne részt semmilyen politikai mozgalomban vagy intézményben. Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke úgy vélte, ha a Fidesz-KDNP „szavaiban és tetteiben megbízhatatlan jelöltet indít, a zuglói embereket sérti meg”. Tudomásuk szerint a Fidesz nem a Vatikán külképviselete, ezért várják Somoditól a visszalépésről szóló bejelentést. Ennek megkönnyítésére a szocialisták visszalépési nyilatkozatot is vittek a jelöltnek, továbbá a rend nagyperjeléhez, Erdő Péter bíboroshoz, prímáshoz, esztergom-budapesti érsekhez fordultak, hogy megismerjék véleményét az ügyről.

Az MSZP és a baloldali pártok többsége (a DK és a Párbeszéd) egyébként Bitskey Bencét támogatja, de nem lesz teljes összefogás a választásokon. Három másik balos párt ugyanis már jelezte, hogy más jelöltet támogat. Az LMP, a Liberálisok és a volt LMP-s Várnai László által vezetett CivilZugló Egyesület is külön indul. Hogy az összkép még bonyolultabba legyen, az Együtt ráadásul nem az MSZP-DK-Párbeszéd-jelöltjét, hanem a CivilZuglót támogatja. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt is megméretteti magát: „végre itt a tavasz, gondoltuk, ideje megnyerni egy választást. Zugló pedig egész közel van" – írták a Facebookon.

Bitskey Bence: „Nem tudnak mivel támadni”
Elképzelhető, hogy szoros lesz az eredmény, de akár meglepetésszerű, nagyarányú győzelmet is arathatunk együttes munkával – mondja Bitskey Bence az április 23-ai zuglói időközi választásról.
- Elkezdett félni Zuglóban a Fidesz?
- Kifejezetten érdekes, hogy kevesebb, mint egy hónappal az időközi választások előtt aktivizálták magukat újra a rendőrök Sápi Attila ügyében, ráadásul elsőként engem hallgattak ki a múlt héten. Csak remélni tudom, hogy nem Németh Szilárd sajtótájékoztatója adott új lendületet a nyomozásnak. Természetesen amikor engem hívtak, megtettem az állampolgári kötelességemet. Azok a rendőrök, akik ezen az ügyön dolgoznak, csak a munkájukat végzik, mindenesetre a véletlenekben már elég régóta nem hiszek.
- A kabinet előszeretettel használja a lejáratást, Ön már kapott belőle?
- Nem nagyon támadnak, ugyanis nem tudnak mivel. Nincsenek adótartozásaim, cégeim, semmi olyan nincs a múltamban, amivel engem elő tudnának venni. Ezért a kerület vezetését támadják, Karácsony Gergelyt és Tóth Csabát igyekeznek mocskolni és azt a stratégiát választották, hogy velük próbálnak összemosni. A napokban jelent meg a Lokálban egy nagyon szaftos cikk, amiben mindenkit elmondanak mindennek, majd az írás végén felteszik a kérdést, hogy „Bitskey a megfelelő ember, a megfelelő helyre?” A hétköznapokban viszont egyelőre nem érzem a támadásokat.
- És támogatást?
- Mind az engem jelölő pártok, mind a körzetben lakó emberek részéről érzem a támogatást. Engem is megdöbbentett milyen szeretett kapok a választókkal való találkozások alkalmával és elenyésző a kritika. Ez megerősített, hogy jó úton járunk és a körzetnek végre igazi képviseletre van szüksége, aminek igyekszem megfelelni. És ha a választópolgárok is így látják, akkor ezen fogok tovább dolgozni.
- Mit szeretnének a zuglóiak?
- Több száz emberrel beszéltem az utóbbi egy, másfél hónapban, 10-ből 8 ember a legnagyobb problémák között a közbiztonságot illetve a köztisztaságot említette. Mind a két témában tudnánk komoly előrelépéseket elérni. A közbiztonság ugyan javulóban van a kerületben, de mindig van hová fejlődni.
- Március elején egy nap alatt az ötszörösét gyűjtötte össze a szükséges támogatói aláírásoknak. Mennyi esélyt ad magának az áprilisi választáson?
- Elképzelhető, hogy szoros lesz az eredmény, de akár meglepetésszerű, nagyarányú győzelmet is arathatunk együttes munkával. Rajtam biztosan nem fog múlni.Szerző