Tízezer sosem volt pécsi állás nyomában

Publikálás dátuma
2017.04.03 07:06
A közmunkás állásokon túl vizionálnak sokezernyi új munkahelyet Pécs vezetői FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Pécsen az utóbbi öt évben tízezer új munkahely született, állítja az OK!Pécs internetes hírportál. A lapot a város polgármesteri hivatala tájékoztatta a foglalkoztatáspolitikai sikertörténetről. Amúgy Páva Zsolt, Pécs kormánypárti polgármestere, és a város fideszes politikusai gyakran dicsekedtek a tízezer új állással. Az OK!Pécs tán ezért is fogadta el tényként a városházi adatokat.

A pécsiek nem így vannak ezzel. Találomra leszólítottam az utcán több tucat helybélit, és azt, hogy a városban tízezer új munkahely jött volna létre 2012 óta a kérdezettek közül senki sem hitte el.

- Női ruhakészítő, kéz- és lábápoló, műkörömépítő, virágkötő és óvodai dajka szakmám van – kezdte a két gyermeket nevelő, 33 esztendős Enikő -, de egyikkel sem tudok itt elhelyezkedni. Betanított munkásként dolgozom a baromfi feldolgozónál. Nem hiszem el ezt a tízezres mesét. Nagy a rokonságom, tőlük se hallottam az új munkahelyekről. Hat unokatestvérem dolgozik külföldön.

- Bolond, aki ilyet mond, és az is bolond, aki elhiszi! – fakadt ki a 48 esztendős Gábor. - Burkoló vagyok, emellett kőműves és ács, mégis általában feketén alkalmaznak, vagy Ausztriában dolgozom.

A röntgen asszisztensként szolgáló, 52 éves István cselt látott a városházi nyilatkozatban:

- Elképzelhető, hogy beleszámolták a közmunkásokat.

Az Ok!Pécs cikke azonban a munkahelyekbe nem számította bele a közmunkásokat, a városháza nem cselezett.

Szóban és írásban megkerestük a polgármesteri hivatal sajtóreferensét a tízezer állás dolgában. Szerettük volna megtudni, hogy hol kell keresnünk az új pécsi munkahelyeket. Választ ígértek, aztán hat nap elteltével azt írták: „terjesszen elő adatigénylést kérdését illetően”. Egy ilyen igénylés kimenetele megjósolhatatlan, ezért nem éltem az adatigénylés akár évekig elhúzódó lehetőségével, inkább más forrásokból próbáltam adatokat gyűjteni.

A Központi Statisztikai Hivatal táblázatai szerint Pécsett, 2010-ben – vagyis amikor a Fidesz hatalomra került a városban - 40 209 embert foglalkoztattak teljes munkaidőben. Azóta ez a létszám 8-10 százalékkal csökkent. 2015-ben (2016-os adat még nincs) 36 129 teljes munkaidőben foglalkoztatott pécsiről tud a statisztika. Így, ha a fideszes győzelem óta született Pécsen tízezer új munkahely, akkor 14 ezernek meg kellett szűnnie.

Mivel a foglalkoztatás jelenlegi pécsi adatairól egyik állami hivatalnak sincs pontos adata, csak becsülni tudjuk azokat az előző évek számai alapján. Aligha tévedünk nagyot, ha azt írjuk, Pécsett jelenleg sem több a foglalkoztatottak száma 36 ezernél. Ehhez jön még az 5 ezer közfoglalkoztatott, így 41 ezer embernek van bejelentett munkája. A város lélekszáma 142 ezer lehet. Ha ehhez viszonyítjuk az állásban lévők számát, akkor a lakosság 29 százaléka él munkából származó, legális jövedelemből. Országosan ugyanez az adat 44 százalék. Az előbbiek alapján nincs ok az elégedettségre Pécsen.

Azt is csak becsülni tudjuk, hogy mekkora a munkanélküliségi ráta Pécsen. A KSH szerint ötezer álláskereső van a városban, ezt kellene viszonyítani a gazdaságilag aktív korú pécsiek számához. Csakhogy az aktív korúakról nem találtunk friss adatot. A 2011-es népszámlálás szerint 69 ezer aktív korú élt Pécsen. Ez a szám azóta csökkenhetett, hisz a város lélekszáma 2011-ben 8 ezerrel több volt. A távozók döntő többsége külföldön vagy az ország gazdaságilag fejlettebb részén keresett magának megélhetést. Amúgy a külföldön dolgozó pécsiek számáról sincs adat, sem a KSH-nál, sem az adóhivatalnál. Készültek viszont szociológiai felmérések (az itthon lévőket faggatták rokonaikról és szomszédjaikról), s azokból feltételezhető, hogy 5-7 ezer pécsi külföldön boldogul. A fentiekből adódik, hogy az aktív korúak száma 60 ezer körül mozoghat Pécsen. Vagyis az állástalansági ráta 8 százalékra tehető.

- A valós helyzet sokkal siralmasabb, hisz a közmunkások tulajdonképpen álláskeresők, akiknek az állam biztosít politikai megfontolásból, drágán fenntartott, értéket nem termelő állást - vélte egy név nélkül megszólaló munkaügyi szakember, aki a Pécsi Tudományegyetemen dolgozik. - S ha nem volna a közmunka, és ha több ezer pécsi nem külföldön dolgozna, a munkanélküliség 20-30 százalékos lenne a városban.

Még egy adat: Pécsen a verseny- és a költségvetési szférában dolgozók aránya – a KSH táblázatai alapján - nagyjából fele-fele, de a közmunkások nagy száma miatt a mérleg az utóbbiak felé billen. László Gyula, a Pécsi Tudományegyetem közgazdász professzora a jelenséget különösen aggasztónak ítélte. Országosan ez az arány kétharmad-egyharmad, míg a fejlettebb régiókban, a fővárosban, Győrben, Székesfehérváron a versenyszféra köti le a dolgozók 75-80 százalékát. A közgazdász azt mondja, hogy ez a helyzet Pécsett a befektetők hiányából ered, és abból, hogy a közmunka nem tölti be a valódi szerepét, jelesül azt, hogy a közfoglalkoztatottakat átvezeti a versenyszférába. A pécsi átképzések, mondta László Gyula nem az állástalanokat hozták helyzetbe, hanem azokat a – vélhetően - baráti cégeket, amelyek az átképzéseket elnyerték az államtól.

122 milliót csaltak ki a Mazsihisztől ismeretlenek

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:56
MTI Fotó: Kallos Bea
Annyit tudni csak, hogy magyar számlán landolt a pénz. Feljelentést tettek, és egy belső vizsgálat nyomán kirúgtak két munkatársat.
Csalók vették rá a Mazsihisz munkatársait, hogy egy másik bankszámlaszámra utalják a budapesti Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítására szánt pénz egy részét - írja a hvg.hu. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége még február elején jelentetett meg egy közleményt honlapján arról, hogy
"súlyos pénzügyi – mintegy 122 millió forint értékű – bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon".
Az ügy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos. Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék, hogy az általuk kezelt bankszámlára utaljanak. A hvg.hu úgy tudja:
egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg a "megváltozott számlaszámot".
A Mazsihisz vezetése a bűncselekmény miatt nem csupán feljelentést tett, de azonnali belső vizsgálatot is elrendelt. Két dolgozótól váltak meg, akik egyike vezető beosztásban volt. A lapok által idézett jelentés szerint bár a Mazsihisz áldozata volt a csalásnak, a munkatársak hibát követtek el.
A Rumbach-zsinagóga felújítása az esettől függetlenül zavartalanul halad tovább.
Frissítve: 2019.02.23 20:02

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:47
Illusztráció/Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 27 (huszonhét) 46 (negyvenhat) 48 (negyvennyolc) 87 (nyolcvanhét) Joker: 600945
Szerző