Tízezer sosem volt pécsi állás nyomában

Publikálás dátuma
2017.04.03. 07:06
A közmunkás állásokon túl vizionálnak sokezernyi új munkahelyet Pécs vezetői FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Pécsen az utóbbi öt évben tízezer új munkahely született, állítja az OK!Pécs internetes hírportál. A lapot a város polgármesteri hivatala tájékoztatta a foglalkoztatáspolitikai sikertörténetről. Amúgy Páva Zsolt, Pécs kormánypárti polgármestere, és a város fideszes politikusai gyakran dicsekedtek a tízezer új állással. Az OK!Pécs tán ezért is fogadta el tényként a városházi adatokat.

A pécsiek nem így vannak ezzel. Találomra leszólítottam az utcán több tucat helybélit, és azt, hogy a városban tízezer új munkahely jött volna létre 2012 óta a kérdezettek közül senki sem hitte el.

- Női ruhakészítő, kéz- és lábápoló, műkörömépítő, virágkötő és óvodai dajka szakmám van – kezdte a két gyermeket nevelő, 33 esztendős Enikő -, de egyikkel sem tudok itt elhelyezkedni. Betanított munkásként dolgozom a baromfi feldolgozónál. Nem hiszem el ezt a tízezres mesét. Nagy a rokonságom, tőlük se hallottam az új munkahelyekről. Hat unokatestvérem dolgozik külföldön.

- Bolond, aki ilyet mond, és az is bolond, aki elhiszi! – fakadt ki a 48 esztendős Gábor. - Burkoló vagyok, emellett kőműves és ács, mégis általában feketén alkalmaznak, vagy Ausztriában dolgozom.

A röntgen asszisztensként szolgáló, 52 éves István cselt látott a városházi nyilatkozatban:

- Elképzelhető, hogy beleszámolták a közmunkásokat.

Az Ok!Pécs cikke azonban a munkahelyekbe nem számította bele a közmunkásokat, a városháza nem cselezett.

Szóban és írásban megkerestük a polgármesteri hivatal sajtóreferensét a tízezer állás dolgában. Szerettük volna megtudni, hogy hol kell keresnünk az új pécsi munkahelyeket. Választ ígértek, aztán hat nap elteltével azt írták: „terjesszen elő adatigénylést kérdését illetően”. Egy ilyen igénylés kimenetele megjósolhatatlan, ezért nem éltem az adatigénylés akár évekig elhúzódó lehetőségével, inkább más forrásokból próbáltam adatokat gyűjteni.

A Központi Statisztikai Hivatal táblázatai szerint Pécsett, 2010-ben – vagyis amikor a Fidesz hatalomra került a városban - 40 209 embert foglalkoztattak teljes munkaidőben. Azóta ez a létszám 8-10 százalékkal csökkent. 2015-ben (2016-os adat még nincs) 36 129 teljes munkaidőben foglalkoztatott pécsiről tud a statisztika. Így, ha a fideszes győzelem óta született Pécsen tízezer új munkahely, akkor 14 ezernek meg kellett szűnnie.

Mivel a foglalkoztatás jelenlegi pécsi adatairól egyik állami hivatalnak sincs pontos adata, csak becsülni tudjuk azokat az előző évek számai alapján. Aligha tévedünk nagyot, ha azt írjuk, Pécsett jelenleg sem több a foglalkoztatottak száma 36 ezernél. Ehhez jön még az 5 ezer közfoglalkoztatott, így 41 ezer embernek van bejelentett munkája. A város lélekszáma 142 ezer lehet. Ha ehhez viszonyítjuk az állásban lévők számát, akkor a lakosság 29 százaléka él munkából származó, legális jövedelemből. Országosan ugyanez az adat 44 százalék. Az előbbiek alapján nincs ok az elégedettségre Pécsen.

Azt is csak becsülni tudjuk, hogy mekkora a munkanélküliségi ráta Pécsen. A KSH szerint ötezer álláskereső van a városban, ezt kellene viszonyítani a gazdaságilag aktív korú pécsiek számához. Csakhogy az aktív korúakról nem találtunk friss adatot. A 2011-es népszámlálás szerint 69 ezer aktív korú élt Pécsen. Ez a szám azóta csökkenhetett, hisz a város lélekszáma 2011-ben 8 ezerrel több volt. A távozók döntő többsége külföldön vagy az ország gazdaságilag fejlettebb részén keresett magának megélhetést. Amúgy a külföldön dolgozó pécsiek számáról sincs adat, sem a KSH-nál, sem az adóhivatalnál. Készültek viszont szociológiai felmérések (az itthon lévőket faggatták rokonaikról és szomszédjaikról), s azokból feltételezhető, hogy 5-7 ezer pécsi külföldön boldogul. A fentiekből adódik, hogy az aktív korúak száma 60 ezer körül mozoghat Pécsen. Vagyis az állástalansági ráta 8 százalékra tehető.

- A valós helyzet sokkal siralmasabb, hisz a közmunkások tulajdonképpen álláskeresők, akiknek az állam biztosít politikai megfontolásból, drágán fenntartott, értéket nem termelő állást - vélte egy név nélkül megszólaló munkaügyi szakember, aki a Pécsi Tudományegyetemen dolgozik. - S ha nem volna a közmunka, és ha több ezer pécsi nem külföldön dolgozna, a munkanélküliség 20-30 százalékos lenne a városban.

Még egy adat: Pécsen a verseny- és a költségvetési szférában dolgozók aránya – a KSH táblázatai alapján - nagyjából fele-fele, de a közmunkások nagy száma miatt a mérleg az utóbbiak felé billen. László Gyula, a Pécsi Tudományegyetem közgazdász professzora a jelenséget különösen aggasztónak ítélte. Országosan ez az arány kétharmad-egyharmad, míg a fejlettebb régiókban, a fővárosban, Győrben, Székesfehérváron a versenyszféra köti le a dolgozók 75-80 százalékát. A közgazdász azt mondja, hogy ez a helyzet Pécsett a befektetők hiányából ered, és abból, hogy a közmunka nem tölti be a valódi szerepét, jelesül azt, hogy a közfoglalkoztatottakat átvezeti a versenyszférába. A pécsi átképzések, mondta László Gyula nem az állástalanokat hozták helyzetbe, hanem azokat a – vélhetően - baráti cégeket, amelyek az átképzéseket elnyerték az államtól.

Fodor: Botka mögé érdemes odaállni

Publikálás dátuma
2017.04.03. 07:03
Fodor Gábor: a választójogi törvény együttműködésre kényszeríti az ellenzéket FOTÓ: TÓTH GERGŐ
A Fidesznek 2,4 millió szavazója van, csakhogy itt él velünk több mint 3 millió ember, aki nem a kormánypártra voksolna - erre alapozva állítja Fodor Gábor azt, hogy a jelenlegi kabinet már 2018-ban leváltható. A Magyar Liberális Párt elnöke az ellenzéket együttműködésre biztatja, s az állítja: 2014-ben sem az összefogással volt a baj, hanem azzal, hogy az túl későn jött létre, és a résztvevők egy része nem hitt a sikerben.

- A 2010 előtti elit részéhez, vagy az új pólushoz sorolja magát?

- Ostobaságnak tartom a mai magyar közéletben, hogy így próbáljuk felosztani a terepet. Az Együtt elnökét egyébként gyorsan ki is kosarazták, hiszen az általa új pólusba sorolt pártok elmondták: nem akarnak részt venni egy Juhász Péter-féle együttműködésben. Nagyon sok szót erre vesztegetni nem kell, Juhász ötlete egy a sok közül, ami felreppent majd luftballonként szétpukkadt. A bolsevikok mondták annak idején, hogy a múltat eltörlik mindenestül. Pedig ezt nem lehet és nem is szabad. A rendszerváltás például egy speciális és különleges pillanat volt. Egy diktatúrából kellett egy demokráciát megteremteni. Radikális váltás volt minden elemében. Most nem rendszert kell váltani, hiszen Magyarország sajnos autoriter irányba mozduló és változó ország, de demokrácia.

- Pedig egy tavalyi kutatás szerint 20 százaléknyian diktatúrának írják le azt a politikai berendezkedést, amely ma Magyarországon működik.

- Én és sokan mások is éltünk diktatúrában, ott pedig nincs szabad választás. Most bárki bemehet egy szavazófülkébe és beikszelheti a maga számára kedves pártot, ami nem kell, hogy a Fidesz legyen. Le lehet váltani a mostani a kormányt, sosem hittem azoknak a szirénhangoknak, amelyek ennek az ellenkezőjét állítják. Rajtunk múlik, ezt kell tudatosítani magunkban és a választókban. A kezünkben a kulcs, ahogy egyébként néhány időközi választáson be is bizonyosodott.

- Pár időközi választásból nehéz következtetéseket levonni, ráadásul a pártkutatások sem mutatnak semmi biztatót, a Liberálisokat például alig mérik.

- A hetekben megjelent egyik kutatás 2, 4 százalékon mért minket, pár tizedes eltéréssel a különböző ellenzéki pártoktól. Az Együtt például 14 százalékról csúszott ide, mi pedig a nulláról jöttünk fel. Nem vagyok elégedett ezzel a teljesítménnyel, de mégis ez egy teljesítmény. A semmiből küzdöttük fel magunkat, nem pedig lecsúsztunk valahonnan. A tavaly októberi kvóta-referendumon is kiderült, hogy lehetetlen helyzetben, amikor jobbról és balról is folyamatosan csak a pofonokat kaptuk, mi bátran kiálltunk egy tudatosan vállalt álláspont mellett, ami tudtuk, hogy az agymosás és a propaganda hatására nem lesz népszerű. Mégis csaknem 60 ezer ember úgy döntött, hogy emellé teszi az x-et. A legnagyobb nagyképűség lenne lebecsülni ezt a teljesítményt. Persze ennél több kell.

- Egyedül, vagy összefogva másokkal?

- Készen állunk arra, hogy önállóan induljunk a választáson és megmérettessük magunkat, van is megfelelő számú jelöltünk. Ezzel együtt természetesen azt is tudjuk, hogy a Fidesz felháborító módon, egyoldalúan ráerőltetett egy olyan választójogi törvényt Magyarországra, ami miatt az ellenzék csak akkor tud győzni, ha képes együttműködni egymással. Az együttműködés tehát nem azért kell, mert az valakinek a mániája, hanem mert rá vagyunk kényszerülve. Az előző választójogi törvénynél, amikor két fordulós volt a választási rendszer, akkor az első forduló előtt nem kellett senkivel sem együttműködni, mert mindenki külön méretődött meg. A második forduló viszont arról szólt, hogy ki hogyan működik a másikkal együtt. Most ezt a második fordulós együttműködést kell az első forduló elé hozni, ami abszurd. Az ellenzéki oldalon egyébként sem azzal kell foglalkozni, hogy ki hogyan tud vétózgatni, meg ultimátumokat küldözgetni a sajtóban másoknak. Elég komolytalannak tartom, inkább a közös dolgokat keresném.

- Botka Lászlót még mindig jó miniszterelnök-jelöltnek gondolják?

- Kezdettől fogva nagyon örülünk annak, hogy Botka László színre lépett. Szeged polgármestere olyan ellenzéki jelölt, aki mögé lehet és érdemes odaállni. Az ellenzéki oldal legnagyobb problémája a vezetői válság. Másrészt el kell mondanunk, hogy mi milyen Magyarország-képpel rendelkezünk, szemben a Fideszével és ezek után jönnek csak a technikai kérdések. Botka színre lépése az első problémát megoldani látszik. Egyelőre csak látszik, hiszen rajtunk kívül a többi ellenzéki erő furcsa és ambivalens módon viszonyul hozzá. Pedig érdemes lenne, ha hozzánk hasonlóan támogatnák Botkát, hiszen leváltható a Fidesz.

- Önöket megkereste már az MSZP miniszterelnök-jelöltje?

- Többször beszéltünk az elmúlt időszakban. Hivatalos találkozó viszont még nem volt köztünk.

- A Liberálisok 2013-as zászlóbontása óta, még mindig csak önhöz köti a többség a pártot. Képesek lesznek valaha kitörni ebből?

- Sajnos az igaz, hogy az én ismertségem miatt, akik felületesen követik a politikát, azt hiszik, hogy a Liberálisoknál egy ismert ember szerepel, pedig nagyon komoly csapatunk van. Fiatalként persze nagyon nehéz bekerülni a hírekbe.

- A Momentumnak ez nem olyan régen viszont elég jól sikerült.

- Ha megkérdezi a nagyközönséget, hogy mondjanak a Momentumból neveket, szerintem egy darabot nem tudnának felsorolni. Ez egy hosszú küzdelem, hiszen óriási információ bőség van. Bősz Anett és Sermer Ádám két nagyon tehetséges fiatal politikusunk, akiket sokan szeretnek és egyre többen ismernek, Szent-Iványi István pedig rendszerváltó politikus és a magyar külpolitikai egyik legjobb szakértője. Szabadai Viktor a budapestiek számára ismert már egy ideje, Ignácz József személyében pedig Besencének liberális polgármestere van, aki nagyon sokat tesz a kistelepülésekért, a leszakadt országrészekért.

- Térjünk vissza a 2018-as választásra. Sokan már most 2022-re készülnek, ön szerint is van idő?

- Az ellenzék részéről több beszélgetés és nyitottság kell. Ha győzni akarunk, együtt kell működni. Dolgozni kell, nem azzal foglalkozni ki a jövő meg a múlt embere. Ha az összefogás széleskörű, van vezető és mögötte társadalmi támogatottság – Botkát alkalmasnak tartom erre -, akkor működőképes lesz. Nem értek egyet azokkal az ellenzékiekkel, akik eleve lemondanak a 2018-as győzelemről. Ha nem hiszünk benne, nem fog sikerülni. 2014-ben nem az összefogással volt a baj, a probléma az volt, hogy az utolsó pillanatban jött létre és a résztvevők egy része nem hitt abban, hogy lehet győzni. A Demokratikus Koalícióval kapcsolatos vitánkban is mindig elmondom: nem az a fő cél, hogy frakciónk legyen, hanem, hogy győzzük le a kormányt. Meg kell próbálni, nem lehet alább adni.

- Mindenesetre a számok nem azt mutatják, hogy nagy esély mutatkozna erre.

- A győzelem nem valamiféle lelkes hit a részemről, aminek nincs valóságalapja. A Fidesz kétségtelenül soha nem látott népszerűséggel rendelkezik, körülbelül 2,4 millió szavazójuk van. Viszont itt él velünk együtt több mint 3 millió szavazó, aki nem a Fideszre szavazna.

- Hanem mondjuk a Jobbikra, más pártokra, vagy el se mennek szavazni.

- Éles értük a küzdelem, kétségtelen. De akárhogy számolom, mindenhol azt látom, hogy többen vannak azok, akik nem akarják a Fideszt, mint azok, akik akarják. Le lehet őket győzni, persze, ha van 28 politikai erő, amelyik azzal van elfoglalva, hogy miért utálja a másikat, akkor nem lehet. Mi Liberálisok is hosszan tudnánk sorolni, hogy miért vagyunk mások, mint a baloldali pártok, de nem ez az érdekes, ezeket félre kell tenni. Egy széleskörű kooperációval nagyon sokat szavazót tudnánk megszólítani. Ráadásul látjuk a liberalizmus megerősödésének jeleit világszerte. A magyar tendenciák sem mások, mint a világban. A holland választás is ezt mutatja. Németországban a konzervatív-liberálisnak tekinthető merkeli politikának is bőven van támogatottsága. Kanadában a múlt évben abszolút liberális győzelem született. A mostani populista fordulatnak nem lesz egyik pillanatról a másikra vége, de a liberális gondolat erősödni fog. A magyar miniszterelnök is állandóan a liberálisokkal hadakozik. Mindig a liberális értékek ellen harcol.

– Ön a közös múltjuk miatt sokkal jobban ismeri a miniszterelnököt, mint a parlamentben ülő politikusok nagy többsége. Mit gondol a mai Orbán Viktorról?

- Elszánt ellenfele vagyok annak a politikának, amit a kormánypárt képvisel. Soha nem nézem azonban a dolgokat feketén és fehéren. Nem gondolom, hogy minden, amit a Fidesz képvisel az csak rossz és elfogadhatatlan lenne és nem gondolom, hogy minden csodás, amit az ellenzék gondol. Az emberekről, az országról, állam és polgár viszonyáról radikálisan mást képviselünk. Orbán Viktort is így nézem. Külön történet, hogy régről ismerjük egymást, összekötnek bennünket az egyetemi évek, de ma politikai ellenfelek vagyunk, akik a köszönésen kívül évekkel ezelőtt beszéltek utoljára egymással.

Szerző

Fodor: Botka mögé érdemes odaállni

Publikálás dátuma
2017.04.03. 07:03
Fodor Gábor: a választójogi törvény együttműködésre kényszeríti az ellenzéket FOTÓ: TÓTH GERGŐ
A Fidesznek 2,4 millió szavazója van, csakhogy itt él velünk több mint 3 millió ember, aki nem a kormánypártra voksolna - erre alapozva állítja Fodor Gábor azt, hogy a jelenlegi kabinet már 2018-ban leváltható. A Magyar Liberális Párt elnöke az ellenzéket együttműködésre biztatja, s az állítja: 2014-ben sem az összefogással volt a baj, hanem azzal, hogy az túl későn jött létre, és a résztvevők egy része nem hitt a sikerben.

- A 2010 előtti elit részéhez, vagy az új pólushoz sorolja magát?

- Ostobaságnak tartom a mai magyar közéletben, hogy így próbáljuk felosztani a terepet. Az Együtt elnökét egyébként gyorsan ki is kosarazták, hiszen az általa új pólusba sorolt pártok elmondták: nem akarnak részt venni egy Juhász Péter-féle együttműködésben. Nagyon sok szót erre vesztegetni nem kell, Juhász ötlete egy a sok közül, ami felreppent majd luftballonként szétpukkadt. A bolsevikok mondták annak idején, hogy a múltat eltörlik mindenestül. Pedig ezt nem lehet és nem is szabad. A rendszerváltás például egy speciális és különleges pillanat volt. Egy diktatúrából kellett egy demokráciát megteremteni. Radikális váltás volt minden elemében. Most nem rendszert kell váltani, hiszen Magyarország sajnos autoriter irányba mozduló és változó ország, de demokrácia.

- Pedig egy tavalyi kutatás szerint 20 százaléknyian diktatúrának írják le azt a politikai berendezkedést, amely ma Magyarországon működik.

- Én és sokan mások is éltünk diktatúrában, ott pedig nincs szabad választás. Most bárki bemehet egy szavazófülkébe és beikszelheti a maga számára kedves pártot, ami nem kell, hogy a Fidesz legyen. Le lehet váltani a mostani a kormányt, sosem hittem azoknak a szirénhangoknak, amelyek ennek az ellenkezőjét állítják. Rajtunk múlik, ezt kell tudatosítani magunkban és a választókban. A kezünkben a kulcs, ahogy egyébként néhány időközi választáson be is bizonyosodott.

- Pár időközi választásból nehéz következtetéseket levonni, ráadásul a pártkutatások sem mutatnak semmi biztatót, a Liberálisokat például alig mérik.

- A hetekben megjelent egyik kutatás 2, 4 százalékon mért minket, pár tizedes eltéréssel a különböző ellenzéki pártoktól. Az Együtt például 14 százalékról csúszott ide, mi pedig a nulláról jöttünk fel. Nem vagyok elégedett ezzel a teljesítménnyel, de mégis ez egy teljesítmény. A semmiből küzdöttük fel magunkat, nem pedig lecsúsztunk valahonnan. A tavaly októberi kvóta-referendumon is kiderült, hogy lehetetlen helyzetben, amikor jobbról és balról is folyamatosan csak a pofonokat kaptuk, mi bátran kiálltunk egy tudatosan vállalt álláspont mellett, ami tudtuk, hogy az agymosás és a propaganda hatására nem lesz népszerű. Mégis csaknem 60 ezer ember úgy döntött, hogy emellé teszi az x-et. A legnagyobb nagyképűség lenne lebecsülni ezt a teljesítményt. Persze ennél több kell.

- Egyedül, vagy összefogva másokkal?

- Készen állunk arra, hogy önállóan induljunk a választáson és megmérettessük magunkat, van is megfelelő számú jelöltünk. Ezzel együtt természetesen azt is tudjuk, hogy a Fidesz felháborító módon, egyoldalúan ráerőltetett egy olyan választójogi törvényt Magyarországra, ami miatt az ellenzék csak akkor tud győzni, ha képes együttműködni egymással. Az együttműködés tehát nem azért kell, mert az valakinek a mániája, hanem mert rá vagyunk kényszerülve. Az előző választójogi törvénynél, amikor két fordulós volt a választási rendszer, akkor az első forduló előtt nem kellett senkivel sem együttműködni, mert mindenki külön méretődött meg. A második forduló viszont arról szólt, hogy ki hogyan működik a másikkal együtt. Most ezt a második fordulós együttműködést kell az első forduló elé hozni, ami abszurd. Az ellenzéki oldalon egyébként sem azzal kell foglalkozni, hogy ki hogyan tud vétózgatni, meg ultimátumokat küldözgetni a sajtóban másoknak. Elég komolytalannak tartom, inkább a közös dolgokat keresném.

- Botka Lászlót még mindig jó miniszterelnök-jelöltnek gondolják?

- Kezdettől fogva nagyon örülünk annak, hogy Botka László színre lépett. Szeged polgármestere olyan ellenzéki jelölt, aki mögé lehet és érdemes odaállni. Az ellenzéki oldal legnagyobb problémája a vezetői válság. Másrészt el kell mondanunk, hogy mi milyen Magyarország-képpel rendelkezünk, szemben a Fideszével és ezek után jönnek csak a technikai kérdések. Botka színre lépése az első problémát megoldani látszik. Egyelőre csak látszik, hiszen rajtunk kívül a többi ellenzéki erő furcsa és ambivalens módon viszonyul hozzá. Pedig érdemes lenne, ha hozzánk hasonlóan támogatnák Botkát, hiszen leváltható a Fidesz.

- Önöket megkereste már az MSZP miniszterelnök-jelöltje?

- Többször beszéltünk az elmúlt időszakban. Hivatalos találkozó viszont még nem volt köztünk.

- A Liberálisok 2013-as zászlóbontása óta, még mindig csak önhöz köti a többség a pártot. Képesek lesznek valaha kitörni ebből?

- Sajnos az igaz, hogy az én ismertségem miatt, akik felületesen követik a politikát, azt hiszik, hogy a Liberálisoknál egy ismert ember szerepel, pedig nagyon komoly csapatunk van. Fiatalként persze nagyon nehéz bekerülni a hírekbe.

- A Momentumnak ez nem olyan régen viszont elég jól sikerült.

- Ha megkérdezi a nagyközönséget, hogy mondjanak a Momentumból neveket, szerintem egy darabot nem tudnának felsorolni. Ez egy hosszú küzdelem, hiszen óriási információ bőség van. Bősz Anett és Sermer Ádám két nagyon tehetséges fiatal politikusunk, akiket sokan szeretnek és egyre többen ismernek, Szent-Iványi István pedig rendszerváltó politikus és a magyar külpolitikai egyik legjobb szakértője. Szabadai Viktor a budapestiek számára ismert már egy ideje, Ignácz József személyében pedig Besencének liberális polgármestere van, aki nagyon sokat tesz a kistelepülésekért, a leszakadt országrészekért.

- Térjünk vissza a 2018-as választásra. Sokan már most 2022-re készülnek, ön szerint is van idő?

- Az ellenzék részéről több beszélgetés és nyitottság kell. Ha győzni akarunk, együtt kell működni. Dolgozni kell, nem azzal foglalkozni ki a jövő meg a múlt embere. Ha az összefogás széleskörű, van vezető és mögötte társadalmi támogatottság – Botkát alkalmasnak tartom erre -, akkor működőképes lesz. Nem értek egyet azokkal az ellenzékiekkel, akik eleve lemondanak a 2018-as győzelemről. Ha nem hiszünk benne, nem fog sikerülni. 2014-ben nem az összefogással volt a baj, a probléma az volt, hogy az utolsó pillanatban jött létre és a résztvevők egy része nem hitt abban, hogy lehet győzni. A Demokratikus Koalícióval kapcsolatos vitánkban is mindig elmondom: nem az a fő cél, hogy frakciónk legyen, hanem, hogy győzzük le a kormányt. Meg kell próbálni, nem lehet alább adni.

- Mindenesetre a számok nem azt mutatják, hogy nagy esély mutatkozna erre.

- A győzelem nem valamiféle lelkes hit a részemről, aminek nincs valóságalapja. A Fidesz kétségtelenül soha nem látott népszerűséggel rendelkezik, körülbelül 2,4 millió szavazójuk van. Viszont itt él velünk együtt több mint 3 millió szavazó, aki nem a Fideszre szavazna.

- Hanem mondjuk a Jobbikra, más pártokra, vagy el se mennek szavazni.

- Éles értük a küzdelem, kétségtelen. De akárhogy számolom, mindenhol azt látom, hogy többen vannak azok, akik nem akarják a Fideszt, mint azok, akik akarják. Le lehet őket győzni, persze, ha van 28 politikai erő, amelyik azzal van elfoglalva, hogy miért utálja a másikat, akkor nem lehet. Mi Liberálisok is hosszan tudnánk sorolni, hogy miért vagyunk mások, mint a baloldali pártok, de nem ez az érdekes, ezeket félre kell tenni. Egy széleskörű kooperációval nagyon sokat szavazót tudnánk megszólítani. Ráadásul látjuk a liberalizmus megerősödésének jeleit világszerte. A magyar tendenciák sem mások, mint a világban. A holland választás is ezt mutatja. Németországban a konzervatív-liberálisnak tekinthető merkeli politikának is bőven van támogatottsága. Kanadában a múlt évben abszolút liberális győzelem született. A mostani populista fordulatnak nem lesz egyik pillanatról a másikra vége, de a liberális gondolat erősödni fog. A magyar miniszterelnök is állandóan a liberálisokkal hadakozik. Mindig a liberális értékek ellen harcol.

– Ön a közös múltjuk miatt sokkal jobban ismeri a miniszterelnököt, mint a parlamentben ülő politikusok nagy többsége. Mit gondol a mai Orbán Viktorról?

- Elszánt ellenfele vagyok annak a politikának, amit a kormánypárt képvisel. Soha nem nézem azonban a dolgokat feketén és fehéren. Nem gondolom, hogy minden, amit a Fidesz képvisel az csak rossz és elfogadhatatlan lenne és nem gondolom, hogy minden csodás, amit az ellenzék gondol. Az emberekről, az országról, állam és polgár viszonyáról radikálisan mást képviselünk. Orbán Viktort is így nézem. Külön történet, hogy régről ismerjük egymást, összekötnek bennünket az egyetemi évek, de ma politikai ellenfelek vagyunk, akik a köszönésen kívül évekkel ezelőtt beszéltek utoljára egymással.

Szerző