Embertelenül nagy „emberi” minisztérium

Tizenhárom telephelyen 21 helyettes államtitkárral működik áprilistól az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyi államtitkársága, miután a humántárca magába olvasztott mintegy féltucatnyi háttérintézményt, közöttük az Országos Tisztiorvosi Hivatalt (OTH), az eddig önálló járványügyet és az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat (OEP). A bekebelezés kezdeményezője annak idején Lázár János volt, a Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis a bürokráciacsökkentő programja részeként mintegy 20 százalékos bérmegtakarítást remélt az intézkedéstől. Azt egyelőre nem tudni, sikerült-e végrehajtani a várt megtakarítást, az azonban biztos: a karcsúsítással ugyanakkor a humántárca több ezer emberes megahivatallá nőtt.

Hétfőn jelent ugyanis meg a Magyar Közlönyben az humántárca új szervezeti működési szabályzata, melyben már az új, a háttérintézmények beolvasztásával járó változások is olvashatók. Eszerint például az OEP, az Állami Népegészségügyi Szolgálat az egészségügyért felelős államtitkárság lényegében egy-egy főosztályává vált, az országos tiszti főorvos, illetve az egészségpénztár főigazgatói feladatait helyettes államtitkárok látják majd el. Azt még nem tudni, mivel jár majd a most 2000 milliárd forint elköltését koordináló egészségbiztosító önállóságának felszámolása. Az OEP-től ugyanis a pénzbeli ellátásokat, a baleseti táppénzzel kapcsolatos feladatokat már januárban átvette az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság, novembertől pedig ez a hivatal is a Magyar Államkincstárba olvad majd. A többlépcsős átszervezés biztosan nem segíti a pénzbeli ellátások gördülékeny kifizetését, hiszen a Magyar Államkincstár a központi illetményszámfejtési rendszer tavalyi indításával sem tudott megbirkózni, kórházakban és a mentőszolgálatnál is sokan összevissza kapták a bérüket.

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint az átszervezés miatt már eddig is sok szakember hagyta ott az egészségbiztosítót, s erősen kérdéses, mennyire lesz szakszerű a gyógyszerbeszerzés, a finanszírozás, illetve a szolgáltatásokért való sorbaállás menedzselése. Az ellátórendszer hatékonysága romolhat, és a rendszerhibák felfedezésének, kezelésének esélye is csökken.

A betegjogi hivatal beolvadása már tavaly megtörtént, azóta a betegek jogait már formálisan sem védi semmi, ami minden nemzetközi tendenciával ellentétes. Hasonló baklövésnek ítélték a lapunk által megkérdezettek a tisztiorvosi hivatal tárcába olvasztását, hiszen annak hatóságként kellene gondoskodnia a betegbiztonságról. Mostantól azonban, ha a betegnek gondja akad az állam által működtetett rendszerrel, magához az államhoz kell fordulnia segítségért. "Mindez a fékek és ellensúlyok felszámolását jelenti" - értékelte a nagy hivatal-összevonást Falus Ferenc. Az egykori országos tiszti főorvos hozzátette: ezzel a lépéssel közvetlen politikai irányítás alá kerültek a háttérintézmények. "A fő baj, a járványügyi biztonság megingása, és mindenünnen azt hallani, hogy óriási a káosz. Senki nem tudja, mi történik körülötte".

Szerző

122 milliót csaltak ki a Mazsihisztől ismeretlenek

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:56
MTI Fotó: Kallos Bea
Annyit tudni csak, hogy magyar számlán landolt a pénz. Feljelentést tettek, és egy belső vizsgálat nyomán kirúgtak két munkatársat.
Csalók vették rá a Mazsihisz munkatársait, hogy egy másik bankszámlaszámra utalják a budapesti Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítására szánt pénz egy részét - írja a hvg.hu. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége még február elején jelentetett meg egy közleményt honlapján arról, hogy
"súlyos pénzügyi – mintegy 122 millió forint értékű – bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon".
Az ügy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos. Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék, hogy az általuk kezelt bankszámlára utaljanak. A hvg.hu úgy tudja:
egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg a "megváltozott számlaszámot".
A Mazsihisz vezetése a bűncselekmény miatt nem csupán feljelentést tett, de azonnali belső vizsgálatot is elrendelt. Két dolgozótól váltak meg, akik egyike vezető beosztásban volt. A lapok által idézett jelentés szerint bár a Mazsihisz áldozata volt a csalásnak, a munkatársak hibát követtek el.
A Rumbach-zsinagóga felújítása az esettől függetlenül zavartalanul halad tovább.
Frissítve: 2019.02.23 20:02

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:47
Illusztráció/Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 27 (huszonhét) 46 (negyvenhat) 48 (negyvennyolc) 87 (nyolcvanhét) Joker: 600945
Szerző