Meghívó

„…oltsuk ki lángját a gyűlöletnek az öröm ragyogó diadalíve alatt”

A világ cigány közösségei április 8-án ünneplik a Roma Kultúra Napját. Mi, magyar roma értelmiségiek e napnak mottójául Bari Károly, József Attila és Kossuth-díjas költőnk, verssorait választottuk:

„…májusfák fényében / véres torokkal üvöltöm a rettenetes / igét: nekünk kell megváltani magunkat,/ álmaink világa EZ A VILÁG, hej, / ha hasítanánk szíveinket millió szilánkra / és körülbástyáznánk dobogó élet-forgácsokkal / világunkat, puskák csövéből ásító örök / álomra nem hajtanánk fejünk!” (Körmenet c. vers, a Holtak arca fölé-kötetből, 1970)

2017. április 8-án, szombaton, du. 6 órára e gondolatok jegyében hívunk mindenkit a nyilas terror Dunába lőtt áldozatainak emlékhelyére a „Duna-parti cipők”-höz. Mindenkit, aki hisz a gyűlöletmentes Magyarország megteremtésében. Mindenkit, aki hajlandó felelősséget vállalni, azért, hogy gondolatai tiszták és ítéletmentesek legyenek. Mindenkit, aki a bőrén érzi, vagy érezte bármikor is, a megkülönböztetés fájdalmát. A mi álmunk, hogy a gyűlöletet csak a szeretet győzheti le. Álljunk ki a munkájuktól, lakásaiktól megfosztott, a vidéki cigány rezervátumokba száműzött százezrekért! Álljunk ki a mai „cigány koncentrációs táborokba” összezsúfolt, éhező, fázó, betegségektől szenvedő embertársainkért! Álljunk ki a „Duna-parti cipők”-nél a kontrollálatlan és törvénytelen rendőri, és a neonáci erőszak áldozataiért! Álljunk ki a közmunka-szolgálatra kényszerítettekért, a túlélésért egymást taposó megalázottakért, a kilátástalanság elől a drogba menekülő fiataljainkért! Álljunk ki a „Duna-parti cipők”-höz a kisegítő iskolákba, vagy onnan is elüldözött gyermekeinkért! Álljunk ki a „Duna-parti cipők”-höz a Népszabadság, a Roma Parlament, a Közép-európai Egyetem (CEU) államhatalmi megszüntetése, vagy fölszámolási kísérlete ellen! Emeljünk szót az elhallgattatott roma kultúráért, a megszüntetett intézményeinkért, roma művészeinkért, a nélkülözésre vagy politikai szolgaságra ítélt roma értelmiségünkért! Álljunk ki „Duna-parti cipők”-höz az állampolgári jogaitól, hazájától és méltóságától megfosztott sorstársainkért! Emeljünk szót az elhallgattatott kultúránkért, a megszüntetett intézményeinkért, roma művészeinkért, a munkanélküliségre vagy politikai szolgaságra ítélt roma értelmiségünkért!

Álljunk ki „Duna-parti cipők”-höz az állampolgári jogaitól, hazájától és méltóságától megfosztott sorstársainkért!

…és vegyük le a cipőt!

Emlékezzünk ezen a helyen azokra, akik ezen a helyen levették a cipőjüket, mert nem volt más választásuk. Mi is vegyük le a cipőinket, hogy legyen más választásunk!

A roma értelmiség nevében:

Szerző

Egy eset

1964-es születésű soltvadkerti lakos vagyok. Még 1987 október végén sérültem meg, combcsont törést szenvedtem. Kecskeméten az 1991, 92, 93-as felül vizsgálatok után 1994-ben úgymond véglegesítették a rokkant állapotomat. (Csak zárójelben jegyzem meg: 1990 után kormányok jöttek-mentek, de mindegyik elvett egy kicsit tőlünk, mozgáskorlátozottaktól.) 2014-ben elvette a Fidesz a véglegesített státuszom, bevezette a fél évenként bélyegeztetést. Nekem Kecskemét 50 kilométeres út. Ugyanakkor a rokkant nyugdíjam nevét átminősítette, és levette 76000 forintról 59000 forintra. 2018 márciusában került sor a kontroll felülvizsgálatra. Ekkor az immáron 63000 forintra nőtt pénzem levették 44000 forintra. Ha 1988-tól 2014-ig nem rendeződött az állapotom, akkor szerintük most minden rendbe fog jönni? Ráadásul 2019 márciusára újabb kontroll felülvizsgálatot rendeltek el. Félő, hogy ekkor elveszik a maradék pénzem is! Ebből én egymagam sem tudok megélni, de még van egy enyhén mentálisan sérült gyermekem is, akiről gondoskodnom kell.

Szerző

Felcsúti kisvasút

Orbán Viktor a Felcsúton zakatoló kisvasút hosszabbítását tervezi. Híradásokból tudható, hogy a vasút kihasználtsága enyhén szólva gyér. Ennek ellenére, ha a miniszterelnök valamit a fejébe vesz, nincs Magyarországon olyan személy, hatóság, szervezet, amely ezt meg tudná akadályozni! Orbán megfeledkezik arról, hogy ő nem egy vidéki polgármester, aki szűkebb pátriájának felvirágoztatásáért cselekszik, hanem egy egész ország felelős vezetője. Hogyan lesz gazdaságos a kisvasút működése? Vagy ez is olyan beruházás, mint a stadionoké, hogy csak viszi a pénzt? Orbán az egyéni „hobbijainak" él, herdálva ezzel a közvagyont. Egy demokratikus államban ilyen nem létezhet, mert vannak szervezetek, amelyek megakadályozzák az ésszerűtlen költekezéseket.

Szerző
Frissítve: 2018.07.01 08:38