Előfizetés

Trump már nem fogja vissza magát

Már a csütörtöki légitámadás jelezte, hogy fordulat körvonalazódik Donald Trump amerikai elnök Szíria politikájában, az Egyesült Államok ENSZ nagykövete vasárnapi nyilatkozatában már kategorikusan kijelentette: Aszadnak mennie kell.

Az amerikai vadászgépek Aszad elnök hadseregének az egyik, Homsz közelében lévő támaszpontjára, Sajrátra mértek megtorló légicsapást múlt csütörtökön. Azért ez a támaszpont lett a célpont, mert feltételezések szerint erről a repülőtérről indultak azok a gépek, amelyek végrehajtották a mérgesgáz-támadást Hán Sejkún település ellen.

Trump mindeddig rendkívül visszafogott volt Szíria ügyében, de hivatalba lépése után egyértelművé vált, adminisztrációjának több tagja is elmondta, hogy az új washingtoni vezetés számára nem prioritás Aszad elnök félreállítása. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter még a légicsapás után, szombaton is úgy nyilatkozott, hogy Washington számára a legfontosabb az Iszlám Állam (IS) legyőzése, igaz, már hozzátette, hogy terrorcsoport fenyegetésének csökkenése után „közvetlenül a szíriai helyzet stabilizálására fordíthatjuk a figyelmünket". Az amerikai diplomácia vezetője hangsúlyozta a politikai rendezés elkezdésének fontosságát és hozzátette, hogy ezekhez a tárgyalásokhoz szükség lesz Bassár el-Aszad és a szövetségesei támogatására is.

Nikki Halley amerikai ENSZ-nagykövet egy, a CNN televízióban sugárzott interjújában viszont már úgy fogalmazott, hogy a Trump-kormányzat egyik elsődleges célja a rendszerváltás Szíriában, valamint az Iszlám Állam legyőzése, az iráni befolyás visszaszorítása Szíriában és az elnök megbuktatása. "Nem látunk lehetőséget a békére Szíriában, amíg Aszad ott van", fogalmazott Halley. Március 30-án még Halley is más álláspontot képviselt. Ekkor az ENSZ székházban újságíróknak nyilatkozva kijelentette: “Washington prioritása többé nem az, hogy itt ücsörögjünk és Aszad elmozdításán törjük a fejünket” – mondta a diplomata. Hozzátette: “nem szükségszerűen oly módon kell Aszad elnökre összpontosítani a figyelmet, ahogyan azt az előző amerikai kormányzat tette”. Aszad elnök jövőjéről a szíreknek kell dönteniük, Washington mindenképpen politikai megoldást szeretne a szíriai konfliktus megoldásához.

"Itt a vége, Viktor!" - Tízezrek álltak ki a CEU mellett

Biró Marianna, Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2017.04.10. 07:01
Sokan még a Lánchídon voltak, mikor a tömeg már csaknem megtöltötte a Kossuth teret FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
"Elegünk van, Miénk ez a ház, Itt a vége, Viktor! Ruszkik, haza, Európa, Szabad ország, szabad egyetem" - szólt ismét hangosan tegnap az Országház épületénél. Fotógalériánkat itt találja!

"Itt a vége Viktor! Ruszkik haza!"

A Kossuth térre érkezők szinte azonnal "Európa, Európa" rigmusba kezdtek, amikor meglátták az Országházat, ahol egy CEU-s diák azt harsogta: "nem vagyunk fantomegyetem!" Ezt követően e mondatot is skandálta a tömeg, oktatási szabadságot követelve: "szabad ország, szabad egyetem" - hangzott fel ismét.

"Nem rezsicsökkentést akarunk, hanem oktatást, színvonalas képzést, jövőt" - köszöntötte a Kossuth térre érőket a tüntetésszervező. Berg Dániel igyekezett a "Ne írd alá János!" rigmusra is rávenni az egybegyűlteket, ami hamar sikerült is. Az egyre gyűlő, több tízezresre duzzadt tömeghez volt és jelenlegi hallgatók beszéltek, mindannyian a kutatás szabadságát, s a CEU önmagában való, de az elmúlt egy hétben szimbolikussá vált értékét emelték ki. Felszólalt a Greenpeace civil képviselője is, aki elmondta: nemcsak az egyetemi autonómiát, hanem a civil társadalmat is megtámadta a kormány, s együtt kell visszautasítani a megbélyegzést. Szerdán fél hatkor a Hősök terén tüntetnek a civiltörvény benyújtott módosítása ellen is - ezt Berg a tüntetés végén jelentette be, részvételre szólítva fel mindazokat, akik a CEU-ért is aggódnak. "Semmit rólunk nélkülünk!" - skandálta tömeg akkor, amikor a szervező bejelentette a demonstráció hivatalos befejezését, amelynek létszáma Berg közlése szerint akár elérhette a nyolcvanezret is. Úgy fogalmazott: "A tüntetésnek vége, de az ellenállásnak nem!"

Ám a demonstráció sem ért véget, este nyolc után még mindig több ezer fiatal feszült a rendőrsorfalnak, s egyre durvább rigmusokat skandáltak. Elsősorban az Európai Unió zászlaját, valamint farkasszemezés kezdődött a rendőrökkel. Az oktatási szabadság ekkorra ugyanis már csak egyetlen pontja volt a kormányellenes hangulatnak, zúgott az "Orbán takarodj!", de a fiatalok alaposan nekifeszültek a rendőröknek is: "Bűnözőket védtek! Ez a ház a miénk!" - üvöltötték a hatalmas egyenruhás jelenlét arcába. A legtöbbször az "Itt a vége Viktor!" és a Ruszkik, haza" hangzott fel, de felmerült az uniós zászló kitűzésének célja is, ám a rendőrsorfalon csak az "Európa, Európa!" - tegnapra kormányellenesnek számító - rigmus hatolhatott át. Kilenc óra környékén oszlani kezdett a tömeg, de fiatalok százai hajthatatlannak tűntek abban, hogy maradjanak, ahogy harsogták: "ez a mi házunk!"

Berlinből is ezrek üzentek
Két-háromezer tüntető gyűlt össze Berlinben is, ahol a CEU-melleti demonstrációt vasárnap délután 2-re hirdették meg Gendarmenmarkthoz, a Schiller-szobor mellé. A tüntetés egy hetek óta tartó EU-párti demonstrációsorozat, a Pulse of Europe része, ám a szervezők úgy érezték, ezen héten a CEU mellett kell kiállniuk.
FOTÓ: Twitter

FOTÓ: Twitter

Nemcsak a tüntetés volt rekordlétszámú

Tegnapra egyébként meghaladta a 64 ezret (!) azoknak a külföldi és magyar tudósnak, Nobel-díjasnak, tanárnak, diáknak és szimpatizánsnak a száma, aki valamilyen formában tiltakozott a Lex CEU ellen. Záporoztak a kormánynak címzett, a CEU mellett kiálló nyílt levelek a különböző budapesti szakkollégiumok tagságától - összesítette például az Index: a Rajk László Szakkollégium 242 volt tagja ugyanis vasárnap adott ki nyilatkozatot, az aláírók csatlakoztak a szakkollégium március 31-i nyílt leveléhez, támogatásukról biztosították az április 4-i törvénymódosítással megtámadott egyetemet és arra kérték Ádert, ne írja alá a törvényt. A Rajk László szakkollégium a Corvinus diákszervezete, egyben a legrégebben működő magyarországi szakkollégium. A Rajk alapító igazgatója Chikán Attila, az első Fidesz-kormány gazdasági minisztere, de egyetemi évei alatt tagja volt többek között Kósa Lajos és Hernádi Zsolt Mol-vezér is, valamint a magyar közgazdász-elit számos tagja. A mostani nyílt levél aláírói között is hemzsegnek a magyar és jó nevű külföldi egyetemeken kutató, tanító közgazdászok, magas beosztású menedzserek és elemzők.

Korábban a Bibó István Szakkollégium - amelybe maga Orbán Viktor, Simicska Lajos és több vezető fideszes politikus járt, jelenleg pedig Orbán Gáspár is tagja - is nyílt levéllel fordult Áderhez, amelyben kifejtették, milyen alaptörvénybe ütköző elemei vannak a lex CEU-nak, és kérték az elnököt, emeljen alkotmányossági vétót. Levelükhöz a BME-s Simonyi Károly Szakkollégium is csatlakozott, de tiltakozott a jogszabály miatt az ELTE Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium, az Építész Szakkollégium, a Janus Pannonius Közgazdasági Szakkollégium, az EVK Szakkollégium, a Kepes György Szakkollégium, Kerényi Károly Szakkollégium, a Heller Farkas Szakkollégium, a Liska Tibor Szakkollégium, a Mérei Ferenc Szakkollégium, a Széchenyi István Szakkollégium, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium, és Társadalomelméleti Kollégium is kifejezte szolidaritását a CEU-val.

Tegnap ráadásul a Debreceni Egyetem polgárai (oktatói, kutatói, dolgozói és hallgatói) is nyílt levelet adott ki, holott az egyetem vezetése korábban egyáltalán nem állt ki a CEU mellett, sőt, üdvözölte a kormány szándékait. De a hétvégén közleményt adott ki a Magyar Idegtudományi Társaság (MITT) elnöksége is. Azt írták: "felhívjuk Magyarország kormánya figyelmét, hogy a felsőoktatási törvény módosítása következtében a Magyarországon folyó nemzetközi szintű, gondolkodási folyamatokkal foglalkozó (kognitív) idegtudományok legértékesebb műhelyeinek működése ellehetetlenül", ezért az a véleményük: a CEU működésének ellehetetlenítése visszafordíthatatlan károkat okozna a kormány számára is kiemelt jelentőséggel kezelt idegtudományoknak.

Ádert mindez nem zavarja?

A Magyar Nemzet pendítette meg tegnap este, hogy a köztársasági elnök jogi szakértői nem találtak fogást a törvényen, így Áder mindenképpen alá fogja írni a jogszabályt, de a lehető legkésőbbi időpontban. Ez a legkésőbbi időpont ma van, éjfélig tehát kiderül, hogy az államfő él-e az alaptörvényben foglalt jogaival, illetve eleget tesz-e alkotmányos kötelességének, s megfontolja-e a CEU ellehetetlenítését, s így a tudomány, a tudományos élet, a kutatás és az oktatás szabadságát korlátozó jogszabály aláírását.

Hogy ugyanakkor erre Orbán Viktor nem szívesen adna felhatalmazást, azt jelzi: a miniszterelnök az állami hírügynökség beszámolója szerint tegnap délután a Németajkú Református Egyházközség Hold utcai templomában tartott orgonaavató ünnepségen tartott beszédet. "Az önök sokgyökerű gyülekezete élő bizonyíték és őserejű biztatás minden hazafias érzelmű politikai vezetőnek" - fogalmazott ott.

TNYT: az Unió kemény válasza kell
Szerkesztőségi cikkben ítélte el a The New York Times a CEU elleni kormányzati támadást. A cikk megemlíti a sajtószabadság korlátozását és a civil szervezetek vegzálását, ebbe a sorba illeszkedik a CEU ügye is. A szerkesztőbizottság által jegyzett szövegben az áll, hogy Orbán húzása az Unió ellen is irányul; de megjegyzik, hogy Soros György démonizálása divatba jött azon európai populisták körében, akik a demokrácia lebontásán ügyködnek. "Orbán elhiheti, hogy a Soros-mumussal felkorbácsolt antiszemita érzelmek hozzásegítik a választási győzelemhez, de ezért legyilkolni Magyarország egyik legfontosabb oktatási intézményét, látványosan önpusztító politika" - áll a cikkben, amely kitér a CEU mellett tartott tömeges tüntetésekre is. A New York Times szerkesztősége is felszólította Áder Jánost, hogy ne írja alá a törvényt. Ennél fontosabb azonban az Európai Uniónak szóló üzenet: "az EU eddig gyenge szóbeli tiltakozással reagált Orbánnak az alapvető szabadságjogokat veszélyeztető támadásaira, miközben továbbra is eurómilliárdokkal támogatta. Most kemény válaszra van szükség, ha az Unió meg akarja menteni, ami maradt a hitelességéből."

"Itt a vége, Viktor!" - Tízezrek álltak ki a CEU mellett

Biró Marianna, Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2017.04.10. 07:01
Sokan még a Lánchídon voltak, mikor a tömeg már csaknem megtöltötte a Kossuth teret FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
"Elegünk van, Miénk ez a ház, Itt a vége, Viktor! Ruszkik, haza, Európa, Szabad ország, szabad egyetem" - szólt ismét hangosan tegnap az Országház épületénél. Fotógalériánkat itt találja!

"Itt a vége Viktor! Ruszkik haza!"

A Kossuth térre érkezők szinte azonnal "Európa, Európa" rigmusba kezdtek, amikor meglátták az Országházat, ahol egy CEU-s diák azt harsogta: "nem vagyunk fantomegyetem!" Ezt követően e mondatot is skandálta a tömeg, oktatási szabadságot követelve: "szabad ország, szabad egyetem" - hangzott fel ismét.

"Nem rezsicsökkentést akarunk, hanem oktatást, színvonalas képzést, jövőt" - köszöntötte a Kossuth térre érőket a tüntetésszervező. Berg Dániel igyekezett a "Ne írd alá János!" rigmusra is rávenni az egybegyűlteket, ami hamar sikerült is. Az egyre gyűlő, több tízezresre duzzadt tömeghez volt és jelenlegi hallgatók beszéltek, mindannyian a kutatás szabadságát, s a CEU önmagában való, de az elmúlt egy hétben szimbolikussá vált értékét emelték ki. Felszólalt a Greenpeace civil képviselője is, aki elmondta: nemcsak az egyetemi autonómiát, hanem a civil társadalmat is megtámadta a kormány, s együtt kell visszautasítani a megbélyegzést. Szerdán fél hatkor a Hősök terén tüntetnek a civiltörvény benyújtott módosítása ellen is - ezt Berg a tüntetés végén jelentette be, részvételre szólítva fel mindazokat, akik a CEU-ért is aggódnak. "Semmit rólunk nélkülünk!" - skandálta tömeg akkor, amikor a szervező bejelentette a demonstráció hivatalos befejezését, amelynek létszáma Berg közlése szerint akár elérhette a nyolcvanezret is. Úgy fogalmazott: "A tüntetésnek vége, de az ellenállásnak nem!"

Ám a demonstráció sem ért véget, este nyolc után még mindig több ezer fiatal feszült a rendőrsorfalnak, s egyre durvább rigmusokat skandáltak. Elsősorban az Európai Unió zászlaját, valamint farkasszemezés kezdődött a rendőrökkel. Az oktatási szabadság ekkorra ugyanis már csak egyetlen pontja volt a kormányellenes hangulatnak, zúgott az "Orbán takarodj!", de a fiatalok alaposan nekifeszültek a rendőröknek is: "Bűnözőket védtek! Ez a ház a miénk!" - üvöltötték a hatalmas egyenruhás jelenlét arcába. A legtöbbször az "Itt a vége Viktor!" és a Ruszkik, haza" hangzott fel, de felmerült az uniós zászló kitűzésének célja is, ám a rendőrsorfalon csak az "Európa, Európa!" - tegnapra kormányellenesnek számító - rigmus hatolhatott át. Kilenc óra környékén oszlani kezdett a tömeg, de fiatalok százai hajthatatlannak tűntek abban, hogy maradjanak, ahogy harsogták: "ez a mi házunk!"

Berlinből is ezrek üzentek
Két-háromezer tüntető gyűlt össze Berlinben is, ahol a CEU-melleti demonstrációt vasárnap délután 2-re hirdették meg Gendarmenmarkthoz, a Schiller-szobor mellé. A tüntetés egy hetek óta tartó EU-párti demonstrációsorozat, a Pulse of Europe része, ám a szervezők úgy érezték, ezen héten a CEU mellett kell kiállniuk.
FOTÓ: Twitter

FOTÓ: Twitter

Nemcsak a tüntetés volt rekordlétszámú

Tegnapra egyébként meghaladta a 64 ezret (!) azoknak a külföldi és magyar tudósnak, Nobel-díjasnak, tanárnak, diáknak és szimpatizánsnak a száma, aki valamilyen formában tiltakozott a Lex CEU ellen. Záporoztak a kormánynak címzett, a CEU mellett kiálló nyílt levelek a különböző budapesti szakkollégiumok tagságától - összesítette például az Index: a Rajk László Szakkollégium 242 volt tagja ugyanis vasárnap adott ki nyilatkozatot, az aláírók csatlakoztak a szakkollégium március 31-i nyílt leveléhez, támogatásukról biztosították az április 4-i törvénymódosítással megtámadott egyetemet és arra kérték Ádert, ne írja alá a törvényt. A Rajk László szakkollégium a Corvinus diákszervezete, egyben a legrégebben működő magyarországi szakkollégium. A Rajk alapító igazgatója Chikán Attila, az első Fidesz-kormány gazdasági minisztere, de egyetemi évei alatt tagja volt többek között Kósa Lajos és Hernádi Zsolt Mol-vezér is, valamint a magyar közgazdász-elit számos tagja. A mostani nyílt levél aláírói között is hemzsegnek a magyar és jó nevű külföldi egyetemeken kutató, tanító közgazdászok, magas beosztású menedzserek és elemzők.

Korábban a Bibó István Szakkollégium - amelybe maga Orbán Viktor, Simicska Lajos és több vezető fideszes politikus járt, jelenleg pedig Orbán Gáspár is tagja - is nyílt levéllel fordult Áderhez, amelyben kifejtették, milyen alaptörvénybe ütköző elemei vannak a lex CEU-nak, és kérték az elnököt, emeljen alkotmányossági vétót. Levelükhöz a BME-s Simonyi Károly Szakkollégium is csatlakozott, de tiltakozott a jogszabály miatt az ELTE Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium, az Építész Szakkollégium, a Janus Pannonius Közgazdasági Szakkollégium, az EVK Szakkollégium, a Kepes György Szakkollégium, Kerényi Károly Szakkollégium, a Heller Farkas Szakkollégium, a Liska Tibor Szakkollégium, a Mérei Ferenc Szakkollégium, a Széchenyi István Szakkollégium, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium, és Társadalomelméleti Kollégium is kifejezte szolidaritását a CEU-val.

Tegnap ráadásul a Debreceni Egyetem polgárai (oktatói, kutatói, dolgozói és hallgatói) is nyílt levelet adott ki, holott az egyetem vezetése korábban egyáltalán nem állt ki a CEU mellett, sőt, üdvözölte a kormány szándékait. De a hétvégén közleményt adott ki a Magyar Idegtudományi Társaság (MITT) elnöksége is. Azt írták: "felhívjuk Magyarország kormánya figyelmét, hogy a felsőoktatási törvény módosítása következtében a Magyarországon folyó nemzetközi szintű, gondolkodási folyamatokkal foglalkozó (kognitív) idegtudományok legértékesebb műhelyeinek működése ellehetetlenül", ezért az a véleményük: a CEU működésének ellehetetlenítése visszafordíthatatlan károkat okozna a kormány számára is kiemelt jelentőséggel kezelt idegtudományoknak.

Ádert mindez nem zavarja?

A Magyar Nemzet pendítette meg tegnap este, hogy a köztársasági elnök jogi szakértői nem találtak fogást a törvényen, így Áder mindenképpen alá fogja írni a jogszabályt, de a lehető legkésőbbi időpontban. Ez a legkésőbbi időpont ma van, éjfélig tehát kiderül, hogy az államfő él-e az alaptörvényben foglalt jogaival, illetve eleget tesz-e alkotmányos kötelességének, s megfontolja-e a CEU ellehetetlenítését, s így a tudomány, a tudományos élet, a kutatás és az oktatás szabadságát korlátozó jogszabály aláírását.

Hogy ugyanakkor erre Orbán Viktor nem szívesen adna felhatalmazást, azt jelzi: a miniszterelnök az állami hírügynökség beszámolója szerint tegnap délután a Németajkú Református Egyházközség Hold utcai templomában tartott orgonaavató ünnepségen tartott beszédet. "Az önök sokgyökerű gyülekezete élő bizonyíték és őserejű biztatás minden hazafias érzelmű politikai vezetőnek" - fogalmazott ott.

TNYT: az Unió kemény válasza kell
Szerkesztőségi cikkben ítélte el a The New York Times a CEU elleni kormányzati támadást. A cikk megemlíti a sajtószabadság korlátozását és a civil szervezetek vegzálását, ebbe a sorba illeszkedik a CEU ügye is. A szerkesztőbizottság által jegyzett szövegben az áll, hogy Orbán húzása az Unió ellen is irányul; de megjegyzik, hogy Soros György démonizálása divatba jött azon európai populisták körében, akik a demokrácia lebontásán ügyködnek. "Orbán elhiheti, hogy a Soros-mumussal felkorbácsolt antiszemita érzelmek hozzásegítik a választási győzelemhez, de ezért legyilkolni Magyarország egyik legfontosabb oktatási intézményét, látványosan önpusztító politika" - áll a cikkben, amely kitér a CEU mellett tartott tömeges tüntetésekre is. A New York Times szerkesztősége is felszólította Áder Jánost, hogy ne írja alá a törvényt. Ennél fontosabb azonban az Európai Uniónak szóló üzenet: "az EU eddig gyenge szóbeli tiltakozással reagált Orbánnak az alapvető szabadságjogokat veszélyeztető támadásaira, miközben továbbra is eurómilliárdokkal támogatta. Most kemény válaszra van szükség, ha az Unió meg akarja menteni, ami maradt a hitelességéből."