"Itt a vége, Viktor!" - Tízezrek álltak ki a CEU mellett

Publikálás dátuma
2017.04.10. 07:01
Sokan még a Lánchídon voltak, mikor a tömeg már csaknem megtöltötte a Kossuth teret FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
"Elegünk van, Miénk ez a ház, Itt a vége, Viktor! Ruszkik, haza, Európa, Szabad ország, szabad egyetem" - szólt ismét hangosan tegnap az Országház épületénél. Fotógalériánkat itt találja!

"Itt a vége Viktor! Ruszkik haza!"

A Kossuth térre érkezők szinte azonnal "Európa, Európa" rigmusba kezdtek, amikor meglátták az Országházat, ahol egy CEU-s diák azt harsogta: "nem vagyunk fantomegyetem!" Ezt követően e mondatot is skandálta a tömeg, oktatási szabadságot követelve: "szabad ország, szabad egyetem" - hangzott fel ismét.

"Nem rezsicsökkentést akarunk, hanem oktatást, színvonalas képzést, jövőt" - köszöntötte a Kossuth térre érőket a tüntetésszervező. Berg Dániel igyekezett a "Ne írd alá János!" rigmusra is rávenni az egybegyűlteket, ami hamar sikerült is. Az egyre gyűlő, több tízezresre duzzadt tömeghez volt és jelenlegi hallgatók beszéltek, mindannyian a kutatás szabadságát, s a CEU önmagában való, de az elmúlt egy hétben szimbolikussá vált értékét emelték ki. Felszólalt a Greenpeace civil képviselője is, aki elmondta: nemcsak az egyetemi autonómiát, hanem a civil társadalmat is megtámadta a kormány, s együtt kell visszautasítani a megbélyegzést. Szerdán fél hatkor a Hősök terén tüntetnek a civiltörvény benyújtott módosítása ellen is - ezt Berg a tüntetés végén jelentette be, részvételre szólítva fel mindazokat, akik a CEU-ért is aggódnak. "Semmit rólunk nélkülünk!" - skandálta tömeg akkor, amikor a szervező bejelentette a demonstráció hivatalos befejezését, amelynek létszáma Berg közlése szerint akár elérhette a nyolcvanezret is. Úgy fogalmazott: "A tüntetésnek vége, de az ellenállásnak nem!"

Ám a demonstráció sem ért véget, este nyolc után még mindig több ezer fiatal feszült a rendőrsorfalnak, s egyre durvább rigmusokat skandáltak. Elsősorban az Európai Unió zászlaját, valamint farkasszemezés kezdődött a rendőrökkel. Az oktatási szabadság ekkorra ugyanis már csak egyetlen pontja volt a kormányellenes hangulatnak, zúgott az "Orbán takarodj!", de a fiatalok alaposan nekifeszültek a rendőröknek is: "Bűnözőket védtek! Ez a ház a miénk!" - üvöltötték a hatalmas egyenruhás jelenlét arcába. A legtöbbször az "Itt a vége Viktor!" és a Ruszkik, haza" hangzott fel, de felmerült az uniós zászló kitűzésének célja is, ám a rendőrsorfalon csak az "Európa, Európa!" - tegnapra kormányellenesnek számító - rigmus hatolhatott át. Kilenc óra környékén oszlani kezdett a tömeg, de fiatalok százai hajthatatlannak tűntek abban, hogy maradjanak, ahogy harsogták: "ez a mi házunk!"

Berlinből is ezrek üzentek
Két-háromezer tüntető gyűlt össze Berlinben is, ahol a CEU-melleti demonstrációt vasárnap délután 2-re hirdették meg Gendarmenmarkthoz, a Schiller-szobor mellé. A tüntetés egy hetek óta tartó EU-párti demonstrációsorozat, a Pulse of Europe része, ám a szervezők úgy érezték, ezen héten a CEU mellett kell kiállniuk.
FOTÓ: Twitter

FOTÓ: Twitter

Nemcsak a tüntetés volt rekordlétszámú

Tegnapra egyébként meghaladta a 64 ezret (!) azoknak a külföldi és magyar tudósnak, Nobel-díjasnak, tanárnak, diáknak és szimpatizánsnak a száma, aki valamilyen formában tiltakozott a Lex CEU ellen. Záporoztak a kormánynak címzett, a CEU mellett kiálló nyílt levelek a különböző budapesti szakkollégiumok tagságától - összesítette például az Index: a Rajk László Szakkollégium 242 volt tagja ugyanis vasárnap adott ki nyilatkozatot, az aláírók csatlakoztak a szakkollégium március 31-i nyílt leveléhez, támogatásukról biztosították az április 4-i törvénymódosítással megtámadott egyetemet és arra kérték Ádert, ne írja alá a törvényt. A Rajk László szakkollégium a Corvinus diákszervezete, egyben a legrégebben működő magyarországi szakkollégium. A Rajk alapító igazgatója Chikán Attila, az első Fidesz-kormány gazdasági minisztere, de egyetemi évei alatt tagja volt többek között Kósa Lajos és Hernádi Zsolt Mol-vezér is, valamint a magyar közgazdász-elit számos tagja. A mostani nyílt levél aláírói között is hemzsegnek a magyar és jó nevű külföldi egyetemeken kutató, tanító közgazdászok, magas beosztású menedzserek és elemzők.

Korábban a Bibó István Szakkollégium - amelybe maga Orbán Viktor, Simicska Lajos és több vezető fideszes politikus járt, jelenleg pedig Orbán Gáspár is tagja - is nyílt levéllel fordult Áderhez, amelyben kifejtették, milyen alaptörvénybe ütköző elemei vannak a lex CEU-nak, és kérték az elnököt, emeljen alkotmányossági vétót. Levelükhöz a BME-s Simonyi Károly Szakkollégium is csatlakozott, de tiltakozott a jogszabály miatt az ELTE Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium, az Építész Szakkollégium, a Janus Pannonius Közgazdasági Szakkollégium, az EVK Szakkollégium, a Kepes György Szakkollégium, Kerényi Károly Szakkollégium, a Heller Farkas Szakkollégium, a Liska Tibor Szakkollégium, a Mérei Ferenc Szakkollégium, a Széchenyi István Szakkollégium, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium, és Társadalomelméleti Kollégium is kifejezte szolidaritását a CEU-val.

Tegnap ráadásul a Debreceni Egyetem polgárai (oktatói, kutatói, dolgozói és hallgatói) is nyílt levelet adott ki, holott az egyetem vezetése korábban egyáltalán nem állt ki a CEU mellett, sőt, üdvözölte a kormány szándékait. De a hétvégén közleményt adott ki a Magyar Idegtudományi Társaság (MITT) elnöksége is. Azt írták: "felhívjuk Magyarország kormánya figyelmét, hogy a felsőoktatási törvény módosítása következtében a Magyarországon folyó nemzetközi szintű, gondolkodási folyamatokkal foglalkozó (kognitív) idegtudományok legértékesebb műhelyeinek működése ellehetetlenül", ezért az a véleményük: a CEU működésének ellehetetlenítése visszafordíthatatlan károkat okozna a kormány számára is kiemelt jelentőséggel kezelt idegtudományoknak.

Ádert mindez nem zavarja?

A Magyar Nemzet pendítette meg tegnap este, hogy a köztársasági elnök jogi szakértői nem találtak fogást a törvényen, így Áder mindenképpen alá fogja írni a jogszabályt, de a lehető legkésőbbi időpontban. Ez a legkésőbbi időpont ma van, éjfélig tehát kiderül, hogy az államfő él-e az alaptörvényben foglalt jogaival, illetve eleget tesz-e alkotmányos kötelességének, s megfontolja-e a CEU ellehetetlenítését, s így a tudomány, a tudományos élet, a kutatás és az oktatás szabadságát korlátozó jogszabály aláírását.

Hogy ugyanakkor erre Orbán Viktor nem szívesen adna felhatalmazást, azt jelzi: a miniszterelnök az állami hírügynökség beszámolója szerint tegnap délután a Németajkú Református Egyházközség Hold utcai templomában tartott orgonaavató ünnepségen tartott beszédet. "Az önök sokgyökerű gyülekezete élő bizonyíték és őserejű biztatás minden hazafias érzelmű politikai vezetőnek" - fogalmazott ott.

TNYT: az Unió kemény válasza kell
Szerkesztőségi cikkben ítélte el a The New York Times a CEU elleni kormányzati támadást. A cikk megemlíti a sajtószabadság korlátozását és a civil szervezetek vegzálását, ebbe a sorba illeszkedik a CEU ügye is. A szerkesztőbizottság által jegyzett szövegben az áll, hogy Orbán húzása az Unió ellen is irányul; de megjegyzik, hogy Soros György démonizálása divatba jött azon európai populisták körében, akik a demokrácia lebontásán ügyködnek. "Orbán elhiheti, hogy a Soros-mumussal felkorbácsolt antiszemita érzelmek hozzásegítik a választási győzelemhez, de ezért legyilkolni Magyarország egyik legfontosabb oktatási intézményét, látványosan önpusztító politika" - áll a cikkben, amely kitér a CEU mellett tartott tömeges tüntetésekre is. A New York Times szerkesztősége is felszólította Áder Jánost, hogy ne írja alá a törvényt. Ennél fontosabb azonban az Európai Uniónak szóló üzenet: "az EU eddig gyenge szóbeli tiltakozással reagált Orbánnak az alapvető szabadságjogokat veszélyeztető támadásaira, miközben továbbra is eurómilliárdokkal támogatta. Most kemény válaszra van szükség, ha az Unió meg akarja menteni, ami maradt a hitelességéből."

Férfi kézilabda SEHA Liga - Nem tudta megvédeni címét a Veszprém

A Telekom Veszprém 26-21-re kikapott a macedón Vardar Szkopje csapatától a férfi kézilabda SEHA Liga vasárnapi döntőjében, Bresztben.

Az előző két kiírásban győztes veszprémieknek ez volt a harmadik idényük a regionális nemzetközi sorozatban.

Férfi SEHA Liga, négyes döntő, Breszt:
döntő:
Vardar Szkopje (macedón)-Telekom Veszprém 26-21 (11-11)

a Veszprém gólszerzői: Ilic 5, Lékai 4, Ugalde 3, Iváncsik, Palmarsson, Nagy L. 2-2, Marguc, Nilsson, Gajic 1-1

A magyar csapatból a betegségből lábadozó Ivan Sliskovic mellett ezúttal is Marko Kopljar, Chema Rodriguez és Ancsin Gábor hiányzott.

Kiegyenlített játékkal kezdték a találkozót a felek, a Vardar először a 13. percben vezetett két góllal. A magyar bajnoki címvédő hat percen keresztül nem talált a hálóba, a folytatásban pedig Momir Ilic hétmétereseivel tartotta magát (7-7). Bár a vezetést nem tudta visszavenni a Veszprém, de Nagy László az utolsó másodpercben az üres kapuba lőtt, ezzel döntetlenre alakította az állást a szünet előtt (11-11).

A második felvonás elején nem tudta hatékonyabbá tenni támadójátékát a magyar együttes, és amikor védekezésben elkövetett néhány hibát, ellenfele - a meccs során először - három találattal elhúzott (17-14).

Javier Sabaté vezetőedző időkérése után átmenetileg pontosabbá, lendületesebbé váltak csapata akciói, ami egyenlítést eredményezett (17-17), ám ezt követően eldőlt a mérkőzés a macedónok javára. A Veszprém több mint hét percen keresztül nem szerzett gólt, játékosai elbizonytalanodtak, ellenfele viszont rendkívül hatékonyan védekezett, a kapuban az egykori veszprémi játékos, Sterbik Árpád remekelt, csapattársai pedig támadásban kihasználták a lehetőségeiket (22-17).

A hajrá már nem tartogatott izgalmakat, a Vardar végül magabiztosan győzött 26-21-re, és a liga 2011-es alapítása óta harmadszor lett aranyérmes.

A macedón együttes legeredményesebb játékosa a spanyol Joan Canellas és az orosz Timur Gyibirov volt egyaránt öt góllal.

korábban:
a 3. helyért:
Meskov Breszt (fehérorosz)-PPD Zagreb (horvát) 23-19 (14-10)

Szerző

Férfi kézilabda SEHA Liga - Nem tudta megvédeni címét a Veszprém

A Telekom Veszprém 26-21-re kikapott a macedón Vardar Szkopje csapatától a férfi kézilabda SEHA Liga vasárnapi döntőjében, Bresztben.

Az előző két kiírásban győztes veszprémieknek ez volt a harmadik idényük a regionális nemzetközi sorozatban.

Férfi SEHA Liga, négyes döntő, Breszt:
döntő:
Vardar Szkopje (macedón)-Telekom Veszprém 26-21 (11-11)

a Veszprém gólszerzői: Ilic 5, Lékai 4, Ugalde 3, Iváncsik, Palmarsson, Nagy L. 2-2, Marguc, Nilsson, Gajic 1-1

A magyar csapatból a betegségből lábadozó Ivan Sliskovic mellett ezúttal is Marko Kopljar, Chema Rodriguez és Ancsin Gábor hiányzott.

Kiegyenlített játékkal kezdték a találkozót a felek, a Vardar először a 13. percben vezetett két góllal. A magyar bajnoki címvédő hat percen keresztül nem talált a hálóba, a folytatásban pedig Momir Ilic hétmétereseivel tartotta magát (7-7). Bár a vezetést nem tudta visszavenni a Veszprém, de Nagy László az utolsó másodpercben az üres kapuba lőtt, ezzel döntetlenre alakította az állást a szünet előtt (11-11).

A második felvonás elején nem tudta hatékonyabbá tenni támadójátékát a magyar együttes, és amikor védekezésben elkövetett néhány hibát, ellenfele - a meccs során először - három találattal elhúzott (17-14).

Javier Sabaté vezetőedző időkérése után átmenetileg pontosabbá, lendületesebbé váltak csapata akciói, ami egyenlítést eredményezett (17-17), ám ezt követően eldőlt a mérkőzés a macedónok javára. A Veszprém több mint hét percen keresztül nem szerzett gólt, játékosai elbizonytalanodtak, ellenfele viszont rendkívül hatékonyan védekezett, a kapuban az egykori veszprémi játékos, Sterbik Árpád remekelt, csapattársai pedig támadásban kihasználták a lehetőségeiket (22-17).

A hajrá már nem tartogatott izgalmakat, a Vardar végül magabiztosan győzött 26-21-re, és a liga 2011-es alapítása óta harmadszor lett aranyérmes.

A macedón együttes legeredményesebb játékosa a spanyol Joan Canellas és az orosz Timur Gyibirov volt egyaránt öt góllal.

korábban:
a 3. helyért:
Meskov Breszt (fehérorosz)-PPD Zagreb (horvát) 23-19 (14-10)

Szerző