Előfizetés

Járdafestés: legyen vége a csendőrmentalitásnak

Publikálás dátuma
2017.04.17. 10:15
A Kétfarkú Kutya Párt utcai dekorációja a négyszín-tétel illusztrálására a budapesti Örs vezér terén 2016-ban Forrás: wikipédia
Megint feljelentették a kétfarkú kutyákat, mert rossz állapotú járdák burkolatát festették színesre. Pedig észre kellett volna venni, hogy ez is egyfajta politikai véleménynyilvánítás, és szó sincs volt a közterület beszennyezéséről vagy rongálásról. A humortalan és keménykedő hatóságoknak ideje lenne megtanulniuk, hogy a jogszabályok merev, formális alkalmazása éppen a jogrendszert ássa alá. Különösen akkor, ha az a rendszerellenesnek tekintett megmozdulások elfojtását, a polgárok megfélemlítését célozza – írja a Magyar Ügyvéd blog.

A közterület szennyezése miatt feljelentést tettek a Magyar Kétfarkú Kutya Párt aktivistái ellen a szombathelyi közterület-felügyelők, mert kifestettek egy repedezett járdaszakaszt – adta hírül pénteken a nyugat.hu. A portál tudósítása szerint a helyi polgároknak tetszett a dolog, s néhányan maguk is ecsetet ragadtak.

Egyébként nem ez az első eset, hogy vegzálják a kétfarkúakat. Lakossági bejelentésre intézkedtek a rendőrök a párt városszépítő aktivistái ellen a budapesti Dob utcában tavaly nyáron, ahol ugyancsak pocsék állapotban levő burkolatot pingáltak ki. A kutyapárt szerint a rendőrök „nagyon jó fejek voltak”, azt mondták, őket nem zavarja mindez, de a bejelentés miatt muszáj volt intézkedniük.

Végül abban maradtak az aktivistákkal, hogy inkább hagyjanak fel az akcióval, de eljárás nem fog indulni. Miután az aktivisták és az egyenruhások is levonultak a helyszínről, civil ruhás rendőrök bukkantak fel a környező kocsmákban, és az embereket kérdezgették, hogy ki festett. Azután helyszínelők jöttek, és festékmintát vettek. Utóbb kiderült, mégiscsak indult eljárás. Annak eredményét nem ismerjük.

A múlt év októberében Pécsett is lépett az éber hatóság a járdafestés miatt, és ott a viccpárt elnökét és néhány aktivistát rongálás miatt előállítottak, s ülhettek vagy két órát a rendőrségen. A helyzet pikantériája, hogy állítólag az a Biocom Nonprofit Zrt. hívta a rendőröket, amely egyebek mellett városüzemeltetési feladatokat lát el. Tehát a cég dolga lenne a töredezett burkolat helyreállítása.

Az MKKP elég vicces helyzetbe keveredett, mert a hatóságok még azt sem tudják teljes bizonyossággal eldönteni, hogy a közterület szennyezése vagy rongálás miatt kell-e fellépni ellenük. A blog áttekintette a jogi helyzetet.

A szabálysértési törvény szerint aki a „közterületen, a közforgalom céljait szolgáló épületben, vagy közforgalmú közlekedési eszközön szemetel, ezeket beszennyezi”, akár 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A kérdés csak az, hogy szabálysértésnek vagy politikai véleménynyilvánításnak minősül, ha valaki a repedezett burkolat négyszínszabály szerinti színesre pingálásával felhívja a figyelmet az aszfalt repedezettségére, a karbantartás hiányára. Utóbbi esetben hiányzik a cselekmény társadalomra veszélyessége, ami a szabálysértés megállapíthatóságát kizárja.

A Btk. szerint rongálást az követ el, aki „idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz”. Ezért alapesetben egy évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A rongálás megállapításához viszont szükség van arra, hogy más tulajdonában állagromlás következzék be. A kétfarkúak akciója azonban az egyébként is rossz állapotú útburkolatok esetében aligha vezethetett állagromláshoz. Azon túlmenően a cselekmény nem veszélyes a társadalomra, így sem bűncselekményről, sem szabálysértésről nem lehet szó.

Most már csak az a kérdés, hogy miért érzi a hatóság szükségét annak, hogy az ártalmatlan aszfaltszínezőket eljárás alá vonja? Meglátásunk azért, mert a Nemzeti Együttműködés Rendszerében a helyi hatóságok nem vállalkoznak önálló jogértelmezésre, a központból várják a szükséges iránymutatást.

Ennek hiányában nem kockáztatják meg, hogy bármilyen, formálisan jogellenesnek tűnő rendszerellenes politikai megnyilvánulás felett szemet hunyjanak, hiszen nem tudhatják, mikor érkezik fentről a számonkérés, vagy tűzi tollhegyre az ügyet a központosított heccmédia rendpárti megmondóembere, esetleg valamelyik ostoba kormányhoz közeli „civil“ szervezet habzó szájú korifeusa.

A helyi rendőr, közterület-felügyelő a jelenlegi rezsimben retteg, hogy mikor fogják a rendszerkritikus megmozdulással szembeni intézkedés elmulasztása miatt elővenni, ezért biztos ami biztos, a legbanálisabb esetekben is eljárást indítanak. A rendszer merevségét bárki kipróbálhatja, aki egy kormányellenes transzparenssel a kezében egyedül kiáll egy aluljáróban: aligha fogja megúszni az igazoltatást.

Az ilyen nyilvánvalóan szükségtelen és aránytalan fellépés könnyen bénítóan hathat a véleménynyilvánításra, s végső soron a demokratikus jogállam lebontásához járul hozzá. Jó lenne már megszabadulni ettől a csendőrmentalitástól.

MSZP: senki ne dőljön be O. Viktor uszításának!

Magyarokat uszít egymás ellen O. Viktor, amikor az ellene zajló tüntetések közepette arról beszél, hogy „sokaknak viszket a tenyere”. A strómanok révén milliárdossá lett kormányfő fenyegetése nyílt biztatás saját híveinek az erőszakra és az önbíráskodásra - írja közleményében az MSZP.

O. Viktor ezzel a kijelentésével megszűnt Magyarország miniszterelnöke lenni. Mostantól csak egy rettegő diktátor, aki még hazánk békéjét is feláldozná, csak hogy megtarthassa összelopott vagyonát és megrendült hatalmát. Az MSZP mindenkit arra kér, ne dőljön be O. Viktor uszításának. Mi egyetlen nemzet vagyunk, és akkor is egymás honfitársai leszünk, amikor a jelenlegi kormányfőre már senki sem fog emlékezni.

MSZP

Elő a télikabátot! - Havazás is jöhet

Publikálás dátuma
2017.04.16. 17:37
Illusztráció/Thinkstock
Tovább hűl a levegő: a leghidegebb órákban mínuszokra is készülni kell, helyenként még napközben is csak plusz 3 Celsius-fokig melegszik a levegő. Emellett sokszor borús, csapadékos lesz az idő, több helyen havazhat is. Húsvéthétfőn a több-kevesebb napsütés mellett elszórtan, főleg a Dunántúlon és a főváros környékén várható záporeső, zivatar, illetve jégdara. Időnként megerősödik a szél is. Hajnalban 1-6, napközben 12-16 fok között alakul a hőmérséklet.

Kedden erős szél, többnyire erősen felhős vagy borult idő várható, több helyen lehet eső, zápor. Hajnalban 2-6, napközben 8-13 fok között alakul a hőmérséklet.

Szerdán sokfelé várható ismétlődő eső, zápor, a hegyekben, illetve késő délutántól elsősorban nyugaton és északon helyenként síkvidéken is lehet havas eső, havazás. Vharossá fokozódhat a szél is. A minimumhőmérséklet 0-5 fok, a maximumhőmérséklet 3-10 fok között alakul.

Csütörtökön is nagy területen lehet viharos a szél. Túlnyomóan borult lesz az ég, kezdetben többfelé várható eső, zápor, a hegyekben, illetve elsősorban nyugaton és északon helyenként síkvidéken is havas eső, havazás. Hajnalban -1, +4, napközben 3-10 fok között alakul a hőmérséklet. 

Pénteken elszórtan várható záporeső, elsősorban a hegyekben helyenként hózápor, többfelé lesz erős a szél, de már több-kevesebb napsütés is lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 4 és plusz 2, a legmagasabb hőmérséklet 6-11 fok között valószínű.

Szombaton változóan felhős időre van kilátás hosszabb-rövidebb napos időszakokkal, néhol záporesővel, helyenként erősödhet meg a légmozgás. Hajnalban -4, +2,  napközben 10-15 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap elszórtan várható záporeső, megerősödik, helyenként viharossá fokozódik a szél. A leghidegebb órákban 0-6 fok lehet. A nappali maximumok 10-15 fok között alakulnak.