Munkalassító akcióval demonstrálnak a fogorvosok

Publikálás dátuma
2017.04.22. 07:02

Összegyűjtöttek 804 aláírást az alapellátó fogorvosok, s ezzel már csaknem harmaduk támogatja, hogy munkalassító akcióba kezdjenek. A demonstráció alatt fölfüggesztik a térítésmentes kezeléseket és csak sürgősségi ellátást nyújtanak a lakosságnak.

Az alapellátó fogorvosok azt szeretnék elérni, hogy a háziorvosi praxisokkal azonos mértékű támogatást kapjanak. Ehhez a kamarai számítások szerint mára már mintegy 28 milliárd forint hiányzik a területre jutó pénzből, ezért immár hónapok óta azt kérik a kormánytól: emelje a körzetekre jutó állami támogatást, mert a most rendelkezésükre álló havi, átlagosan 800 ezer forint nem elég a praxisok működtetésére, sőt a térítésmentes ellátások anyagköltsége sem jön ki ennyiből.

Így amint elérik az 1000 aláírást, négy hétre fölfüggesztik a körzetekben az alapellátást, és csak a sürgősségi beavatkozásokat végezik el.

Az akcióhoz már csak 196 aláírás kell – mondta a Népszavának Nagy Ákos keszthelyi fogorvos, szervező, aki beszámolt arról is, ha ilyen ütemben halad a gyűjtés, hamarosan akcióba léphetnek. Közölte: amikor összegyűlt az első 400 aláírás, tárgyalást kezdeményeztek az egészségügyi államtitkársággal, de érdemi választ máig nem kaptak. Informálisan annyi elhangzott, hogy fontolóra veszik a jelzéseiket, ám pénz azóta sem érkezett a területre, miközben a jelen finanszírozásból már a kötelező fizetésemelést sem lehet a munkatársaiknak biztosítani. Hozzátette: a lakosság érdekében sem várhatnak tovább, most ugyanis a fogorvosok többsége a magánpraxisában keresi meg azt az anyagköltséget, amit a térítésmentes ellátásoknál fölhasznál. „Már nem tudunk annyi pénz keresni, hogy valamennyi kezelést zsebből, mi magunk fizessünk.” Mindennek az lesz a következménye, hogy nem marad olyan körzet, ahol a közfinanszírozott kezeléseket megkaphatja a beteg. A pénzhiány miatt az ellátásokat már most sorolni kell, ezért a legegyszerűbb tömésekre is két-három hetes az előjegyzés. Ennyi idő alatt pedig egy fog akár menthetetlenné válhat.

Arra biztatja az aláírásgyűjtő fogorvosokat az egészségügyi államtitkárság, hogy panaszaikkal keressék a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatát, mert képviselőikkel hamarosan tárgyaló asztalhoz ülnek – írta a Népszavának a fogászok panaszaival kapcsolatos kérdéseikre a tárca sajtóosztálya. Jelezték azt is, hogy a kormány 2009 óta 50 százalékkal több pénzt biztosított az alapellátásra, köztük a fogorvosi praxisokra is. Az alapellátók 2015-ben 10 milliárd forintos többlettámogatást kaptak, majd egy évvel később, az újabb tízmilliárdos támogatáson felül még 2 milliárdot kaptak a fogorvosok, amiből 50-55 ezer forinttal nőtt egy-egy praxis havi bevétele. Az állami intézményekben dolgozó fogorvosok keresete 350 ezerig csak nem 70 ezer forinttal emelkedett. (Ez utóbbi intézkedés nem érintette a most aláírásgyűjtő alapellátókat. - a szerk.) Mint írták: az idei évtől pedig a háziorvosokkal azonos feltételek mellett pályázhatnak praxis letelepedési támogatásra. Azaz, ha valaki vállalja, hogy több éve üres körzetbe megy dolgozni, 12 millió és 20 millió forintot kaphat.

Az államtitkárság válaszaira Nagy Ákos annyit mondott: a húszmilliós letelepedési támogatás nagyon jól hangzik, csakhogy egy fogászati rendelő berendezésére könnyen elkölthető a teljes támogatás, után pedig hat évig kötelezik az orvost, hogy viselje a praxis veszteségeit. És ha ez a fent említett rossz finanszírozás miatt, nem megy, akkor kamatostul követelhetik vissza a húszmilliót.

Szerző

Kenőpénzért védhette az azeri diktatúrát Orbán barátja

Publikálás dátuma
2017.04.22. 07:01
Alijev azeri elnök és Orbán Budapesten, 2014 novemberében FOTÓ: MINISZTERELNÖKSÉG/ÁRVAI KÁROLY
A korábban Orbán illiberális államát nyilvánosan pártoló olasz politikusról azt gyanítja az ügyészség, hogy dollármilliókért cserébe védte az ET-ben Azerbajdzsánt civilekkel szembeni fellépését.

Bíróság elé állítaná az olasz ügyészség Luca Volontét, az Európa Tanács olasz képviselőjét és az Európai Néppárt parlamenti közgyűlési csoportjának az elnökét pénzmosás és korrupció vádjával. A jelenleg a mentelmi joga által védett politikusról azt gyanítják az olasz ügyészek, hogy egy brit cégen keresztül 2,3 millió dollárt kapott 2012 és 2014 között az azeri elnök, Ilham Alijev családjához kötődő azeri cégtől, hogy az Európa Tanácsban lobbizzon Azerbajdzsán mellett, illetve hogy a tanács ne kritizálja az ET-tag Azerbajdzsán sorozatos emberi jogsértéseit. Így az ET-ben a Fideszt is magában foglaló, legnagyobb frakciót képviselő Volonté fúrta meg, hogy az ET elfogadja a német Christoph Strasser azeri politikai foglyok helyzetéről írt jelentését.

Emberjogi megfigyelők szerint az ET döntése nyomán Azerbajdzsán utána sokkal keményebb kézzel tudott fellépni a politikai ellenfeleivel és az azeri civil szervezetekkel szemben. A nyomozók szerint a Volontét feltehetően lefizető azeri cégtől a brit Hilux Services LLP számláin 2013 és 2014 között egymilliárd dollár áramlott át, így gyanítható, hogy az ET-t érintő korrupció is jóval kiterjedtebb lehetett.

Volonté neve Magyarországon sem ismeretlen: a néppárti képviselő volt az ET-ben Orbán egyik legfontosabb szövetségese. Luca Volonté 2013-14-ben harciasan kiállt Orbán Viktor illiberális államról szóló, elhíresült tusnádfürdői beszéde mellett, illetve ő volt az, aki a tanácsban lobbizott, hogy ne induljon monitoring-eljárás Magyarországgal szemben. Az Európa Tanács monitoring bizottsága 2013 áprilisában kezdeményezte Magyarországgal szemben a monitoring eljárás megindítását, mivel a bizottságot aggasztotta a magyar jogállam leépítése, a megosztó, egypárti alkotmány áterőltetése. Végül 2013 júniusában az ET parlamenti közgyűlése kétórás vita után elvetette a javaslatot. A vitában Volonté is felszólalt. Szerinte az Orbán-kormányt érő kritikák „a tények ismeretének a hiányáról tanúskodnak”, illetve a kormánnyal szembeni kritika csupán "a választáson elbukott ellenzék" műve.

Volonté később is a Fidesz fő szövetségese volt: 2014-ben a Heti Válaszban tette közzé az „El a kezekkel Magyarországtól!” című cikkét, amelyben Charles Gáti, Orbán-kritikájára válaszolt. Ellenzéki kritikusai szerint Volonté cikkeiben is visszaköszöntek a magyar kormányzati kommunikációs panelek, így Volonté írásában célozgat arra, hogy az Orbánt érő kritikák mögött „a magyar szocialisták és liberálisok európai parlamenti (EP-) választási veresége" lehet, illetve a paksi atomerőmű-szerződés megkötése, mivel így az amerikaiak elestek attól, hogy palagázt szállítsanak Magyarországnak.

Közölték: "döntő ütközetre" készül a kormány

Az MTI híradása szerint a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azt közölte, hogy egyre többen töltik ki a nemzeti konzultációs kérdőívet, a számuk már kétszázezer körül van. Tuzson Bence szerint ez azért is fontos, mert a magyar kormány döntő ütközetre készül a migráció kérdésében.

A Brüsszellel való ijesztegetés azonban még úgy tűnik nem elég hatásos, az államtitkár úr ugyanis ráerősített: már a nyáron elérkezhet, hogy az Európai Bizottság megpróbálja áterőltetni a kötelező kvótákat. Sőt. A magyar jogi határzárral kapcsolatban is eljárást indíthatnak, és azt akarják, hogy a fizikai határzárat is számoljuk fel. 

Soros, Soros, Soros...

Vannak olyan külföldről támogatott szervezetek, csoportok, jellemzően Soros György által támogatott szervezetek, amelyek nem akarják nyilvánosságra hozni, milyen pénzből működnek Magyarországon - vonta össze szemöldökét az államtitkár, majd megenyhülve hozzátette: senki sem kívánja korlátozni a szervezetek működését, Magyarországon demokrácia van. 

Soros, Soros, Soros...

Tuzson Bence beszélt arról, hogy Orbán Viktor Grúziában tett látogatásán tüntetők jelentek meg. Az államtitkár tudja is, hogy ez miként történhetet meg:  a Soros György által támogatott szervezetek nagy hálózatot képviselnek, oda is elérnek. 

Szerző