Munkalassító akcióval demonstrálnak a fogorvosok

Publikálás dátuma
2017.04.22 07:02

Összegyűjtöttek 804 aláírást az alapellátó fogorvosok, s ezzel már csaknem harmaduk támogatja, hogy munkalassító akcióba kezdjenek. A demonstráció alatt fölfüggesztik a térítésmentes kezeléseket és csak sürgősségi ellátást nyújtanak a lakosságnak.

Az alapellátó fogorvosok azt szeretnék elérni, hogy a háziorvosi praxisokkal azonos mértékű támogatást kapjanak. Ehhez a kamarai számítások szerint mára már mintegy 28 milliárd forint hiányzik a területre jutó pénzből, ezért immár hónapok óta azt kérik a kormánytól: emelje a körzetekre jutó állami támogatást, mert a most rendelkezésükre álló havi, átlagosan 800 ezer forint nem elég a praxisok működtetésére, sőt a térítésmentes ellátások anyagköltsége sem jön ki ennyiből.

Így amint elérik az 1000 aláírást, négy hétre fölfüggesztik a körzetekben az alapellátást, és csak a sürgősségi beavatkozásokat végezik el.

Az akcióhoz már csak 196 aláírás kell – mondta a Népszavának Nagy Ákos keszthelyi fogorvos, szervező, aki beszámolt arról is, ha ilyen ütemben halad a gyűjtés, hamarosan akcióba léphetnek. Közölte: amikor összegyűlt az első 400 aláírás, tárgyalást kezdeményeztek az egészségügyi államtitkársággal, de érdemi választ máig nem kaptak. Informálisan annyi elhangzott, hogy fontolóra veszik a jelzéseiket, ám pénz azóta sem érkezett a területre, miközben a jelen finanszírozásból már a kötelező fizetésemelést sem lehet a munkatársaiknak biztosítani. Hozzátette: a lakosság érdekében sem várhatnak tovább, most ugyanis a fogorvosok többsége a magánpraxisában keresi meg azt az anyagköltséget, amit a térítésmentes ellátásoknál fölhasznál. „Már nem tudunk annyi pénz keresni, hogy valamennyi kezelést zsebből, mi magunk fizessünk.” Mindennek az lesz a következménye, hogy nem marad olyan körzet, ahol a közfinanszírozott kezeléseket megkaphatja a beteg. A pénzhiány miatt az ellátásokat már most sorolni kell, ezért a legegyszerűbb tömésekre is két-három hetes az előjegyzés. Ennyi idő alatt pedig egy fog akár menthetetlenné válhat.

Arra biztatja az aláírásgyűjtő fogorvosokat az egészségügyi államtitkárság, hogy panaszaikkal keressék a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatát, mert képviselőikkel hamarosan tárgyaló asztalhoz ülnek – írta a Népszavának a fogászok panaszaival kapcsolatos kérdéseikre a tárca sajtóosztálya. Jelezték azt is, hogy a kormány 2009 óta 50 százalékkal több pénzt biztosított az alapellátásra, köztük a fogorvosi praxisokra is. Az alapellátók 2015-ben 10 milliárd forintos többlettámogatást kaptak, majd egy évvel később, az újabb tízmilliárdos támogatáson felül még 2 milliárdot kaptak a fogorvosok, amiből 50-55 ezer forinttal nőtt egy-egy praxis havi bevétele. Az állami intézményekben dolgozó fogorvosok keresete 350 ezerig csak nem 70 ezer forinttal emelkedett. (Ez utóbbi intézkedés nem érintette a most aláírásgyűjtő alapellátókat. - a szerk.) Mint írták: az idei évtől pedig a háziorvosokkal azonos feltételek mellett pályázhatnak praxis letelepedési támogatásra. Azaz, ha valaki vállalja, hogy több éve üres körzetbe megy dolgozni, 12 millió és 20 millió forintot kaphat.

Az államtitkárság válaszaira Nagy Ákos annyit mondott: a húszmilliós letelepedési támogatás nagyon jól hangzik, csakhogy egy fogászati rendelő berendezésére könnyen elkölthető a teljes támogatás, után pedig hat évig kötelezik az orvost, hogy viselje a praxis veszteségeit. És ha ez a fent említett rossz finanszírozás miatt, nem megy, akkor kamatostul követelhetik vissza a húszmilliót.

Szerző

Két hétre bezárják a Keleti pályaudvart májusban

Publikálás dátuma
2019.04.18 18:26
Fotó: Vajda József
Karbantartás miatt, május 13-tól 26-ig.
A lezárás idején a vonatok nem érintik a Keletit, minden járat induló- és végállomása más pályaudvarokra és állomásokra kerül át. A MÁV jelezte: a Nyugati és a Déli pályaudvar, valamint a peremkerületi állomások maximális kapacitását felhasználva a vonatok érkezésére és indítására a vasúttársaság olyan menetrendet alkotott, amit összehangolt a Kelenföld-Pusztaszabolcs és a Rákos-Hatvan vasútvonal felújításának idejére bevezetett közlekedési renddel. A lezárás érinti a többi közt a Budapest-Győr-Hegyeshalom, a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs, a Budapest-Hatvan-Miskolc-Sátoraljaújhely, a Budapest-Újszász-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza, valamint a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalat. Felhívták a figyelmet: a lezárással kapcsolatos információk elérhetők a mav.hu/keleti oldalon. A Keleti pályaudvar teljes lezárásakor olyan előre tervezett karbantartási munkákat végeznek a vágányokon, a váltókon, a forgalmat irányító biztosítóberendezésen, a felsővezeték-hálózaton és a peronokon, amelyeket csak akkor lehet kivitelezni, ha szünetel a vonatforgalom - olvasható a közleményben. Azt írták: több mint százan dolgoznak majd a szerelési munkákon, amelyekhez több munkagépet, vasútüzemi és közúti járművet is igénybe vesznek. A munkák eredményeként a Keleti pályaudvaron "javul a különböző berendezések működése, jelentősen csökken a meghibásodások száma". Úgy folytatták: a vasúti pályán végzett munkáknak köszönhetően megelőzhető lesz a sebességkorlátozások bevezetése, javul a menetrend, csökken a műszaki üzemzavarok száma. Részletezték: a két hét alatt javítják a vasúti pályát a pályaudvar teljes hálózatán, és a csarnok egész területén újraaszfaltozzák az utasperonokat. Karbantartják a teljes állomás felsővezeték-hálózatát, a biztosítóberendezést, az energiaellátási hálózatot és a térvilágítást. Új utastájékoztató LED-kijelzőfalat telepítenek a csarnokba, lebontják a használaton kívüli, egykori büféket, pavilonokat, kicserélik a padokat, a szemeteseket és az utastájékoztató piktogramokat. Helyreállítják a károsodott falakat a csarnokban és az utasforgalmi területeken. Virágosítják és rendezik a főbejárat, valamint az oldalsó kapuk közelében lévő zöldterületeket.
Szerző

Az utcákról eltüntetett címlappal tiltakoztak a HVG-sek a cenzúra ellen

Publikálás dátuma
2019.04.18 18:17

Fotó: HVG/ Reviczky Zsolt
Ők maguk mutatták meg azt, amit plakátként, hirdetésként már nem fogunk látni.
A Széll Kálmán téren mutatták meg azt, amit plakáton már fogunk látni.
"A sajtószabadság kicsi szigetekbe vonult, szorult vissza, a hirdetési piacot teljes mértékben eltérítették a lakájmédia irányába, és most ezt a csatornát is el akarják zárni.”
Hozzátette, politikai megrendelésre bontották fel velük a szerződést, más érdemi magyarázata, oka nincs annak, hogy a HVG címlapjait nem tűrték el többé a kormányközeli kézbe került plakátcégnél. A Mahir amúgy azzal indokolta a szerződésbontást, hogy a cég nem képes garantálni a teljes darabszám megjelenítését, ezért a szerződés értelmében nem lesz jogosult hirdetési díjra, ez pedig az érdekeivel ellentétes.  Éppen ma jött ki egyébként a Riporterek Határok Nélkül friss sajtószabadság-rangsora, amelyen Magyarország tavalyhoz képest 14 helyet zuhanva már csak a 87. pozíciót foglalja el a 180 ország között.
Témák
HVG
Frissítve: 2019.04.18 18:18