Előfizetés

CEU-rektor Brüsszelben - "Nem fog bezárni az egyetem"

Publikálás dátuma
2017.04.25. 17:08
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Szoros kapcsolat van az akadémiai és a demokratikus szabadság között, a különböző nézetektől és politikai szándékoktól függetlenül nem megengedhető, hogy "túszul ejtsenek" egy egyetemet az Európai Unió valamely tagállamában - jelentette ki Michael Ignatieff, a Közép-európai Egyetem (CEU) elnök-rektora kedden egy, az intézmény jövőjével foglalkozó rendezvényen az Európai Parlament brüsszeli épületében.

Az ülés témája a magyar felsőoktatási törvény vitatott módosítása volt, amely sokak szerint bezárással fenyegeti a CEU-t. Ennek kapcsán Ignatieff hangsúlyozta, hogy a magyar alaptörvény ugyan garantálja az akadémiai szabadságot, a felsőoktatási törvény módosítását mégis rohamléptekkel fogadták el, mindenféle egyeztetés vagy figyelmeztetés nélkül. Hangsúlyozta, hogy akármi is történik, a CEU semmiképp nem fog bezárni, de mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy az egyetem Budapesten működhessen tovább.

Mint mondta, világszerte eddig 650 egyetem és 24 Nobel-díjas tudós biztosította támogatásáról a CEU-t, számukra azonban a magyar társadalom, a Magyar Tudományos Akadémia és a magyarországi felsőoktatási intézmények támogatása a legfontosabb. Hozzátette, utóbbiak számára világos, hogy a harc nem csak a Közép-európai Egyetemről, hanem az összes többi tudományos intézményről is szól. Kiemelte, nem liberális, hanem demokratikus intézményről van szó, illetve rámutatott, hogy az egyetem nem politikai szervezet, semmiféle fenyegetést nem jelent a kormányra, a módosított törvény mégis teljesíthetetlennek látszó feltételeket támaszt.

FOTÓK: Dominique Hommel/Getty Images

FOTÓK: Dominique Hommel/Getty Images

A rektor elmondta, bár szükség van Európa támogatására, nem azért van Brüsszelben, hogy megmondja, mit kell tenni, pusztán rá akar mutatni, hogy mi forog kockán, márpedig az ügy alapvető fontosságú az európai értékek szempontjából. Hangsúlyozta, az egyetemeknek fontos feladata a társadalom szolgálata, és ők pusztán továbbra is ezt szeretnék tenni. Ez nem liberális ügy vagy konzervatív ügy, Európának egységesen ki kell állnia a tudomány szabadsága mellett - jelentette ki Ignatieff.

A rendezvényen Gianni Pittella szociáldemokrata frakcióvezető, a liberális képviselőcsoportot vezető Guy Verhofstadt, Sabine Verheyen néppárti képviselő, Gabi Zimmer, a radikális baloldal frakcióvezetője és Philippe Lamberts, a zöld frakció társelnöke is részt vett.

Verhofstadt azon véleményének adott hangot, hogy fontos kiállni az ügy mellett, nyomást kell gyakorolni a magyar hatóságokra, ugyanis veszélybe került az egyik vezető európai egyetem működése. Szerinte jól jelzi a kérdés fontosságát, hogy világszerte tiltakoztak a törvénymódosítás ellen és tízezrek tüntettek Magyarországon.

Sabine Verheyen elmondta, az Európai Néppárt szorosan figyelemmel követi az eseményeket, az oktatás és a kutatás szabadsága pedig nem alku tárgya.

Korábban Ignatieff Frans Timmermans-szal, az Európai Bizottság első alelnökével és Carlos Moedas kutatásért, innovációért és tudományért felelős uniós biztossal egyeztetett "a CEU-val kapcsolatos közelmúltbeli magyarországi politikai és jogi fejleményekről" Brüsszelben. A tárgyaláson Moedas ismételten aggodalmát fejezte ki a törvénnyel kapcsolatban, és elkötelezettségét fejezte ki a tudományos kutatás szabadsága mellett.

Az Európai Bizottság (EB) szóvivője kedden elmondta azt is, hogy a CEU elnök-rektora kedden délután Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős uniós biztossal találkozik.

Az Európai Parlament néppárti frakciója levelében közben  megerősítette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerdán felszólal az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén a magyarországi helyzetről szóló napirendi pont keretében, ezt követően pedig nemzetközi sajtótájékoztatót tart.

Hatvanötmillióért venne Herendit a külügy

Publikálás dátuma
2017.04.25. 16:52
Forrás: Facebook/Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.
Az uniós közbeszerzési értesítő szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) több mint 65 millió forintért vásárol "Hangszerek, sportfelszerelések, játékok, játékszerek, kézműves, művészeti anyagok és kiegészítők" címszóval. A kiírásból és az eredményhirdetésből persze kiderül, hogy nem zongorát, vagy focilabdát szereznek be nagy tételben, hanem "Herendi, vagy azzal egyenértékű porcelánok pótlása és új termékek" beszerzéséről van szó.

A KKM idevágó kérdéseinkre közölte: a tárgyban szereplő összeg, illetve beszerzés egy több évre kiterjedő keretszerződésre vonatkozik, tehát nem egyszeri, hanem folyamatos, az igényeknek megfelelő, a teljes összeget nem feltétlenül lefedő beszerzésről esik szó. A keretszerződés megkötését a hatályos jogi szabályozók indokolják. A beszerzéseket a külügy szerint a tárca állami protokoll-feladatainak ellátásához szükséges ajándékok szüksége, továbbá pedig "a külképviseletek reprezentációs feladatainak ellátását biztosítani hivatott étkészletek beszerzése/pótlása, újonnan felállított külképviseletek 'felszerelése' indokolja". Idevágó kérdésünkre azt is közölték: "a beszerzés nem a KKM apparátusának 'étkeztetését/kávéztatását' szolgálja." Arra, hogy mégis hány porcelánkészletet vásárolnak, a tárca azt írta: "konkrét számot említeni lehetetlen, a fentiekben jelezve, hogy folyamatos beszerzést takar a több évre kiterjedő szerződés".

Ombudsman a szülészeti ultrahangvizsgálatról - Szakmai irányelv kellene

Jelenleg nincs a szülészeti ultrahangvizsgálat végzéséről szóló szakmai irányelv, az arra vonatkozó szakmai ajánlás követésének kötelező jellege pedig nem ismert az orvosok előtt, az ombudsman ezért az emberi erőforrások miniszterének közbenjárását kérte a szakmai irányelv mielőbbi megjelenése érdekében - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

A közlemény szerint Székely László alapjogi biztos egy panaszbeadvány alapján indított átfogó vizsgálatot a szülészeti ultrahang szűrővizsgálatok szakmai szabályozásáról. A vizsgálat feltárta, hogy még nem áll rendelkezésre kötelező szakmai irányelv a szülészeti ultrahangvizsgálatok kivitelezéséről, így a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Társaság által megjelentetett részletes szakmai ajánlás a követendő. Ennek kötelező érvénye az érintett orvosok számára viszont egyáltalán nem egyértelmű - állapította meg az ombudsman.

A biztos jelentésében hangsúlyozta, hogy garanciális jelentősége van annak, milyen módszertan alapján, milyen szakmai kompetenciával rendelkező dolgozó, milyen adatok rögzítésével végezheti el a várandósgondozás ultrahangos vizsgálatait.
Az összegzés szerint valószínűsíthető, hogy az ajánlás jogi státusza körüli bizonytalanság kihatással van a benne foglaltak alkalmazására. Továbbá nem egyértelmű, hogy a szakfelügyeleti hatósági ellenőrzés milyen szabályok követését kérheti számon az érintettektől. Mindez pedig nemcsak a jogbiztonság követelményét sérti, hanem az érintettek önrendelkezéshez, családtervezéshez és a tisztességes hatósági eljáráshoz való jogát is - írták.

A biztos felkérte Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét, tegyen lépéseket a szakmai irányelv mielőbbi megjelenéséért. Addig, amíg az irányelv nem áll rendelkezésre, a szakfelügyelő főorvosok ellenőrizzék a szakmai ajánlás követését - szólított fel. Az ombudsman emellett felkérte a Fővárosi Kormányhivatal vezetőjét, hogy az illetékes népegészségügyi osztály útján tartassa be az egészségügyi szolgáltatóval a szakmai ajánlást mindaddig, amíg a professzionális elvárásokról szóló szakmai irányelv nem áll rendelkezésre.