Ősztől minden általános iskolás ingyen kaphat tankönyvet?

Publikálás dátuma
2017.04.26 07:05
A képre kattintva nagyban is megnézheti!
Fotó: /
A kormány az általános iskola valamennyi évfolyamán ingyenessé tenné a tankönyveket. A szülők többsége elutasítja a rossz minőségű állami tankönyveket.

A kormány április végéig dönthet arról, hogy az általános iskolák további évfolyamain is kiterjeszti a tankönyvek ingyenességét - derült ki egy lapunk által megismert tájékoztatóból, amit a tankönyvellátásért felelős Kello küldött ki az iskoláknak. Jelenleg az általános iskola első öt évfolyamán kap mindenki ingyen tankönyvet. A felsőbb évfolyamokon rászorultsági alapon jár, ám a tájékoztatóból az szűrhető le, a következő tanévben akár mindenki ingyen kaphatja meg a csomagokat. A kormány 2013-ban elkezdett tankönyvreformja ugyan a tankönyvárak csökkenését is magával hozta, ám ez jelentős minőségromlással járt.

Az olcsó, kísérleti állami tankönyveket számos kritika érte a tankönyvszakma és a pedagógusok részéről, idén márciusban pedig a Szülői Hang portál készített internetes felmérést arról, miként vélekednek a szülők az állami tankönyvekről. Az eredményeket - amelyek mintegy ötszáz szülő válaszán alapulnak - a napokban ismertették. A válaszadók jelentős többsége (93 százaléka) nem ért egyet azzal a kormányzati elképzeléssel, hogy az iskolában az biztosít egyenlő esélyeket, ha mindenki ugyanabból a tankönyvből tanul.

Ugyanennyien gondolják azt, hogy az állami "egyentankönyvek" nem ugyanolyan jók, mint bármelyik, korábban használatos könyv. A válaszoló szülők 90 százaléka pedig úgy véli, az iskoláknak azokat a tankönyveket kellene megrendelniük, amiket a tanárok jobbnak tartanak, függetlenül attól, hogy azok állami tankönyvek vagy nem. A tankönyvek árával kapcsolatban a többség úgy nyilatkozott, nem olcsó, hanem minőségi tankönyvek kellenének. Bár a tankönyvek ára 2014 óta valóban csökkent (a kormánypropagandával ellentétben nem 35-40 százalékkal, hanem csak 12-15 százalékkal), a szülők 62 százaléka mégis úgy nyilatkozott, saját bőrén nem érzi, hogy olcsóbbak lennének a tankönyvek.

A felmérés egyik legfontosabb üzenete, hogy a válaszadók több mint háromnegyede úgy gondolja, kidobott pénz azon családok számára is ingyen tankönyveket biztosítani, akik olyan anyagi helyzetben vannak, hogy nem okozna gondot nekik a tankönyvek megvásárlása.

Az ingyenes tankönyvek differenciálatlan osztogatásának veszélyeire korábban a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (Tanosz) is felhívta a figyelmet. Mint írták, a mindenkire kiterjedő ingyenesség növelheti az iskolák közötti különbségeket, hiszen a jó körülmények között működő iskolákban, osztályokban a szülőkkel vásároltatják meg az alacsony tankönyvkeret miatt szükségessé váló kiegészítő tankönyveket, munkafüzeteket. Ezt a szegényebb térségekben lévő iskolákban már nem tudják megtenni.

"Mindez így többe kerül az államnak és valójában a szülőknek is" - mutatott rá Romankovics András. A Tanosz elnökhelyettese szerint, ha valóban csak a rászorulók kapnák ingyenesen a tankönyveket, akkor a tankönyvellátásra fordított eddigi közpénzekből jobb tankönyvcsomagokat lehetne összeállítani, különös tekintettel a hátrányos helyzetű iskolák kiemelt tankönyv- és taneszköz-fejlesztésére.

Szerző
2017.04.26 07:05

Estétől újra jön a havazás

Publikálás dátuma
2019.01.19 07:37
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A Dunántúl és az Alföld déli részén kell hóesésre számítani az esti óráktól.
Szombaton dél, délnyugat felől tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, a legtöbb napsütésre északkeleten számíthatunk. Napközben főként a délnyugati, déli tájakon néhol hószállingózás előfordulhat, majd estétől dél felől egyre többfelé kezdődik havazás. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +4 fok között várható. Késő estére +1 és -5 fok közé hűl le a levegő - közölte az Országos Meteorológiai Intézet.
2019.01.19 07:37

A kormány nem tárgyal: országos demonstrációt hirdettek a szakszervezetek

Publikálás dátuma
2019.01.19 07:00

Fotó: Népszava/ Vajda József
A kormány nem tárgyal az érdekképviseletek négypontos követeléséről, ezért a szakszervezetek szombaton országszerte demonstrációkat szerveznek a rabszolgatörvényként ismertté vált jogszabály visszavonása érdekében, a munkavállalók növekvő kiszolgáltatottsága ellen, valamint a méltányos munkafeltételekért és bérekért. Budapest mellett huszonkilenc városban – Ajka, Berettyóújfalu, Békéscsaba, Debrecen, Eger, Érd, Fehérgyarmat, Gödöllő, Gyöngyös, Győr, Hajdúdorog, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Monor, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Orosháza, Pécs, Salgótarján, Siófok, Sopron, Szekszárd, Szolnok, Szombathely, Tamási, Tatabánya, Veszprém, Zalaegerszeg – lesznek tiltakozások és forgalomlassító útlezárások. Többségüket az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottság (OSZDB) indította el, de csatlakoztak az ellenzéki pártok és civil szervezetek is. Az OSZDB-t tavaly decemberben alakította meg 15 érdekképviselet, valamint szakszervezeti szövetség. Az országosan is ismert politikusok Tatabányán mondanak majd beszédet: a szocialista Kunhalmi Ágnes, a párbeszédes Szabó Tímea, a DK-s Vadai Ágnes, a jobbikos Varga-Damm Andrea és az LMP-s Demeter Márta mellett felszólal majd Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség és Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete vezetője is.
A fővárosban a Budapest Blokád címmel meghirdetett demonstráció résztvevői a Blaha Lujza tér mellett az Oktogonon, a Hősök terén és a Szabadság híd budai hídfőjénél gyülekeznek, majd a Clark Ádám térre vonulnak. Déltől Újpesten, valamint a XVIII. kerületben is lesz félpályás útlezárás, s ugyancsak 12 órától ételosztással egybekötött tüntetést szerveztek a Gundel Étterem elé.
Délután egy órától a Blaha Lujza téren kezdődik tüntetés és forgalomlassítás. Utóbbival kapcsolatban a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) megjegyezte, a rendőrség csak kivételes esetekben léphet fel az ilyen útblokádok ellen. A civil szervezet szerint ugyanis a forgalomlassító útlezárás jogszerű eszköz, a tüntetés helyszínének megválasztása pedig része a gyülekezési szabadságnak. A rendőrség ugyan közbeléphet, ha a demonstráció mások jogainak aránytalan korlátozásával jár, ám a bírói gyakorlat alapján ez nem érvényes, ha a rendezvény csak lassítja vagy eltereli a forgalmat. A külföldön élő magyarok szintén tiltakoznak majd: Amszterdamban, Bernben, Oslóban, Hágában, Londonban, Swansea-ben, Stuttgartban, Dublinban, Münchenben, Bécsben, Hamburgban és Berlinben is demonstrációkat szerveztek a hét végére. 
2019.01.19 07:00
Frissítve: 2019.01.19 07:00