Dolgozókat küld el az Erste

Publikálás dátuma
2017.04.28 18:33
Népszava fotó
Az Erste Bank Hungary jelentős átalakításokra, mintegy 7-9 százalékos létszámleépítésre szánta el magát, a brókercéget beolvasztják a bankba, ezzel a bank költség-bevétel mutatója 60 százalék alá csökkenhet 2018-ban - közölte Jelasity Radován elnök-vezérigazgató az Erste sajtó-háttérbeszélgetésén, Budapesten. Kiemelte: a lépéseknek nincs köze ahhoz, hogy korábban az Erste átvette a Citi lakossági üzletágát.

Az elnök-vezérigazgató elmondta: a befektetési üzletág integrálását a banki versenytársak már korábban meglépték. A bank költség/bevétel mutatója most 63 százalék, úgy, hogy nem veszik számításba a tranzakciós illetéket - derült ki a tájékoztatón. A bankcsoportban most mintegy 3000 alkalmazottat foglakoztatnak.

Jelasity Radován kifejtette: az Erste teljes körű szolgáltatásokat nyújtó, univerzális bankként működik a jövőben is, ám bizonyos belső szinergiákat a pénzintézetnek még jobban ki kell aknáznia a jövőben. Kiemelte: a bank a versenyképességének hosszú távú fenntartása érdekében egyszerűsíti a szervezetét, mivel arra számítanak, hogy az alacsony kamatok hosszú távon is megmaradnak a pénzpiacon, és a szigorodó piaci szabályozás is arra készteti a pénzintézetet, hogy egyszerűsítse szervezetét és üzletmenetét. Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta: jövőre 10 százalékos költségcsökkentést, és ezzel a tranzakciós illeték nélkül számítva 60 százalék alatti költség/bevétel arányt szeretne elérni a bank.

Harmati László vezérigazgató-helyettes elmondta: a befektetési szolgáltatót integrálják a bankba, de a brókeri, illetve a vagyonkezelési szolgáltatásokat inkább fejleszteni, mint visszafogni akarják.  Jelasity Radován a döntést indokolva ismertette: 2011-ben még 160 milliárd forint volt az Erste Bank bevétele, ami 2015-re 35 százalékkal 105 milliárdra csökkent. Eközben a banki költségek jóval kisebb mértékben, 61 milliárd forintról 56 milliárd forintra mérséklődtek.

Tavaly a bevételek 109 milliárd forintot, a költségek 61 milliárd forintot tettek ki, ebben benne volt a Citi lakossági üzletágának átvétele, ami növelte a költségeket, így végül a költség/bevétel hányados idén 63 százalék lett. Az elmúlt évben 47,4 milliárd forintos adózás előtti nyereséget ért el a bank, egy évvel korábban 18,6 milliárd forintot, a növekmény nagy részét, 53 milliárd forintot a kockázati költségek javulása adta, így tavalyi nyereség nagy részét az egyszeri tételek idézték elő - magyarázta Jelasity Radov

Szerző

320,86 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.04.23 19:29
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A bankközi piacon vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben kedd este a reggeli szintekhez képest. Az euróval és a dollárral szemben gyengült a forint, míg a svájci frankkal szemben kissé erősödött.
Az euró jegyzése 320,86 forintra emelkedett este hét órakor a reggel hét óra előtt jegyzett 320,47 forintról. Az euró kedden 320,13 és 321,12 forint között mozgott. A svájci frank árfolyama 280,33 forintról 280,25 forintra csökkent, a dolláré pedig 284,86 forintról 286,12 forintra emelkedett. Az euró este 1,1213 dolláron állt a reggeli 1,1250 dollár után. 
Szerző

Lankadatlan az építőipari lendület

Publikálás dátuma
2019.04.23 19:18
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az első negyedévben az elmúlt év végéhez képest 15 százalékkal ismét rekordszintre, 1523-ra nőtt az újonnan alapított építőipari vállalkozások száma – közli az Opten nevű céginformációs szolgáltató.
A termelési mennyiség februárban 48 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – idézik a KSH-t. Igaz, míg az épületek szerződésállománya 50 százalék felett bővült, addig egyéb építmények esetében már visszaesés mutatkozik. Pertics Richárd céginformációs vezető szerint aggodalomra ad okot, hogy míg a korábbi évek a cégtörlések száma beállni látszott, addig az év első három havában az 1182-es érték 17 százalékos növekedés az előző negyedévhez képest. A hosszú távú egyensúly függ a hatékonyságnövelési lehetőségektől, a 2020 utáni csökkenő EU támogatásoktól, valamint a súlyos munkaerőhiány és a lakásáfa hosszú távú megoldásától is.
Szerző