Kipakolt az ügynökmúltról az Ökumenikus Segélyszervezet vezetője

Publikálás dátuma
2017.05.04 21:43
Lehel László
Fotó: /
A Magyar Nemzet információi alapján a Népszava is megírta, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet vezetőjét a pártállami időkben Filozófus fedőnéven beszervezték. Lehel László akkor azt mondta, azért függeszti fel elnök-igazgatói tevékenységét, hogy magánemberként reagálhasson az őt ért támadásokra. Most, akkor már magánemberként interjút adott egy keresztény portálnak, és úgy reagált az őt ért támadásokra, hogy beismerte az ügynökmúltat. 

Az interjúban Lehel László egyebek mellett elmondja, hogy óvatlan volt, baráti jellegű beszélgetést kezdeményeztek vele, azzal az indokkal, hogy felfigyeltek arra az aktív és értékes munkára, amit a rábízott evangélikus gyülekezetben végzett. Arra kérték, hogy támogassa a Belügyminisztérium munkáját, a cél, hogy segítsék az állam és az egyházak együttműködését

Arra a (logikus) riporteri kérdésre, hogy nem voltak-e kétségei, elhitte-e, hogy pusztán a Dunaharasztiban végzett munkájára figyeltek fel, a segélyszervezet volt vezetője azt felelte: Nekem ezt mondták.

Beszél arról is, hogy akkortájt lelkészként rengeteg nehézséggel szembesült. A gyülekezet alig-alig működött, ezért tudatos kereséssel, szervezéssel kellett megszólítania a híveket, ezért készített címlistát.  A riporter tovább kételkedik, szerinte alig hihető, hogy valaki, egy lelkész a 180-as évek Kádár-rendszerében ne gyanakodjon arra, hogy valójában információszerzésre észülnek őt felhasználni. Tudta ön pontosan, hogy mire vállalkozik?- teszi fel a kérdést.

 Mai eszemmel visszagondolva, azt kell mondanom, hogy nem tudtam. Ez csak jóval később tudatosult bennem, akkor pedig igyekeztem eltávolodni az állambiztonsági szolgálattól - feleli Lehel.

A kimerítően kutakodó, hosszadalmas interjú során "Filozófus" szemmel láthatólag szépíteni igyekszik a múltat, nem csak naivságáról beszél, hogy valójában a beszervezésnél nem sejtette, mire megy ki a játék, de később sem tett olyat, amiért valójában elítélhető lenne erkölcsileg:

Az állambiztonsággal való kapcsolatom jelentős része az egyházak nemzetközi tevékenységét érintette. Többször jártam külföldön, több országban voltak egyházi kapcsolataim. 1984-ben Budapesten tartotta nagygyűlését a Lutheránus Világszövetség, leginkább ez a vonal érdekelte őket. Abban kérték a közreműködésemet, hogy a világeseménnyel kapcsolatban Magyarországról pozitív kép alakuljon ki külföldön. Én azt érzékeltem, hogy lehetőségek nyílnak előttem, bátrabban végezhetem a lelkészi munkámat, ez a kapcsolat a korábbinál nagyobb szabadságot biztosított nekem ezen a területen. Nem vegzált az ÁEH, hagytak dolgozni és ezt a mozgásteret igyekeztem kihasználni a gyülekezeti munkámban. Ezért nem mondtam nemet a megkeresésre.(...) Ami történt, azt nem lehet semmissé tenni, de arra kérek mindenkit, hogy amikor megítélnek, a mérleg másik serpenyőjébe tegyék bele mindazt, amit az elmúlt évtizedekben a segélyszervezetben tettem.

Szerző
2017.05.04 21:43

Le kell bontani a kétfarkúak buszmegállóját Felcsúton

Publikálás dátuma
2018.08.19 21:10

Fotó: /
Bejelentés érkezett – indokolt a Magyar Közút, amely rájött, hogy tőle nem kértek engedélyt a hiánypótló kampánybuszmegállóhoz.
Három napon belül el kell bontania a Magyar Kétfarkú Kutyapártnak (MKKP) azt a buszmegállót, amelyet Felcsúton, a Fő utcán építettek az időközi polgármester-választás kampányában. Illetve buszmegálló korábban is volt, csak semmi nem védte a buszra várókat az időjárástól  ezt orvosolta Mészáros László polgármesterjelölt és csapata egy fából készült bódéval.  A Magyar Közút Nonprofit Zrt-nek azonban sem humorérzéke nincs, sem a felcsútiakra nem gondol. Egy, Kovács Gergő pártelnöknek címzett levélben azt írják: bejelentés érkezett hozzájuk az építményről, ők pedig megállapították, hogy tőlük annak elhelyezésére nem kértek, így nem is kaphattak engedélyt. Valahonnan azt is tudják, hogy az MKKP „helyezte el” az építményt a söröző előtt, ezért fordultak hozzájuk a felszólítással.  A kutyapárt azt közölte a Facebook-oldalán: „Először azért még megkérdezzük a felcsútiakat, hogy kell-e nekik. Aztán ha nem, akkor lehet pályázni: Melyik városnak kell buszmegálló?”
2018.08.19 21:10

Ezzel a hat számmal sok pénzt lehet nyerni

Publikálás dátuma
2018.08.19 17:46
Shutterstock fotó
Fotó: /
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 33. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki: 15, 16, 17, 18, 27, 43. Hattalálatos szelvény nem volt; öttalálatos szelvény 14 darab, nyereményük egyenként 966 630 forint; négytalálatos szelvény 1 152 darab, nyereményük egyenként 11 745 forint; háromtalálatos szelvény 26 683 darab, nyereményük egyenként 1 970 forint. 
2018.08.19 17:46