Rabok dolgoznak a zalaegerszegi skanzenben

Publikálás dátuma
2017.05.05. 10:47
A kép csak illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Dzsungelszerűen elvadult terület kitisztításában segédkeznek a következő napokban fogvatartottak a skanzen északkeleti oldalán Zalaegerszegen – írja a zaol.hu.

– Hibát követünk el mindannyian, kisebbet, nagyobbat – fogalmazott Varju András, a falumúzeumi osztály vezetője a lapnak. – Van olyan is, amiért már börtönbe kerül az ember. Ha viszont valaki közülük szeretné a társadalom számára jelezni, hogy megbánta, amit tett és jóvátenné azt, illetve a viselkedése alapján a börtönben ehhez megkapja a lehetőséget is, akkor mi ebben támogatjuk. A múzeumnak a társadalmi felelősségvállalásban is van feladata, ehhez illeszkedik ez a jóvátételi munka.

- Dolgozni a friss levegőn, ez számunkra talán nem akkora érték, mint ahogy a fogvatartottak megélik - tette hozzá Varju András. - Hasznosan töltik az idejüket, és ha jó emlékekkel távoznak, akkor talán szabadulásuk után is visszatérnek látogatóként.

Szépné Tóth Györgyi, a megyei büntetés-végrehajtási-intézet sajtóreferense arról számolt be: a skanzenben először dolgoznak a fogvatartottak, de a jóvátételi programjuk a reintegrációs folyamat részeként már több éve zajlik. Rendszeresen nyújtottak segítséget közintézményeknek, dolgoztak állatmenhelyen, sírkertek fenntartásán, és a zalai zsidó temetők helyreállításában is részt vettek.

 

Szerző

Ma kezdődnek az írásbeli érettségik

Publikálás dátuma
2017.05.05. 10:02
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Ma a horvát, német, szerb és szlovák nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival megkezdődik a 2016/2017. tanév május-júniusi érettségi időszaka. Ez a vizsgaidőszak a 26. a 2005-ben bevezetett kétszintű érettségi rendszerben.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatója szerint május 5. és június 30. között a középiskolákban - valamint a 20 fővárosi és a megyei kormányhivatal szervezésében - 1.170 vizsgahelyszínen szervezik meg az érettségi vizsgákat. Az írásbeli vizsgák május 5-étől május 26-áig tartanak.

Az emelt szintű szóbeli vizsgák kezdő időpontja június 8., végső időpontja pedig június 15. lesz, a középszintű szóbeli vizsgák időszaka a június 19-30 időszakra esik.

Az érettségi vizsgák szervezése, a vizsgák előkészítése a 2005 őszén bevezetett, és azóta eredményesen működő szakmai és biztonsági eljárásrend szerint, az Oktatási Hivatal szakmai irányításával - a fővárosi és a megyei kormányhivatalok, valamint a járási hivatalok közreműködésével - az előre tervezett ütemezés szerint folyik. Hétfőn a magyar nyelv és irodalom vizsgákkal folytatódnak az érettségik.

Szerző

Nem jár a hatvani vonat a Keleti felé

Vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat a Hatvan és Újszász-Szolnok vonalon a Keleti pályaudvarra, mert Rákos állomáson pénteken kora reggel leszakadt a felsővezeték - közölte a Mávinform.

Rákoshegy és Budapest, illetve Pécel és Budapest között a BKK járatain elfogadják a vasúti bérleteket. A Mávinform közleménye szerint egy, az állomásról kihaladó tehervonat mozdonyának áramszedője letörött és megrongálta a felsővezetéket. Emiatt Hatvan, illetve Újszász-Szolnok felől a Budapest-Keletibe tartó vonatoknak vesztegelniük kell. A vezeték vizsgálata és a helyreállítás elkezdődött, de az több órát is igénybe vehet. Addig a Budapest-Hatvan-Miskolc, illetve a Budapest-Újszász-Szolnok vonalon torlódások és késések várhatók.

Szerző