Árháborúban az olajpiacon

Publikálás dátuma
2017.05.08. 07:20
Fotó: Getty Images
Az amerikai palaolajtermelés miatt zuhant a nemzetközi nyersolajár, ám az elemzők most már inkább emelkedésre számítanak. A Mol kiugró első negyedéves nyereségadatokkal kényeztette tulajdonosait.

Bár a nemzetközi nyersolajár az elmúlt négy hét során öthavi mélypontra kerülve közel 20 százalékot zuhant, szakértők hosszú távon inkább emelkedésre számítanak. Az Európában irányadó Brent típusú olaj – április elején még 56 dollárnál járó - hordónkénti ára csütörtökön lefordult a lélektani 50 dollárról és egész 47 dollárig esett. Ám azóta visszaugrott 49-re. Ez alapján ma a hazai üzemanyagkutak túlnyomó többségét ellátó Mol akár további csökkentésről is dönthet, bár már érződik a jövőbeni drágulás előszele.

94 milliárd forint lett a Mol első negyedéves nettó nyeresége, ami 28 százalékkal magasabb az előző év hasonló adatánál

A nemzetközi olajárpiac fura huzavona színtere. Az amerikai palaolajtermelés, vagyis a korábban elérhetetlennek tartott föld alatti készletek kinyerését lehetővé tevő eljárás, az elmúlt évek során romba döntötte az árakat, súlyos sebeket ejtve az ez ellen küzdő Kőolaj-exportáló Országok Szervezetén (OPEC). A kartell és a vele együttműködő Oroszország soha nem látott önfegyelemmel tartja magát november végi, az árak mesterséges feltornászását célzó termelésvisszafogási megállapodásukhoz. A főleg Egyesült Államokbeli palaolajosok kitermelési költségei kétségkívül magasabbak az OPEC-énél, így korábbi értékelések szerint 50 dolláros ár alatt leállnak a fúrással. Ám a kartell teremtette áremelkedés nyomán 50-55 dollár környékén újraindulnak. Ez egyszersmind nem csak az árakat löki ismét a mélybe, de egyre nő – az önmagukat mesterségesen visszafogó – kartelltagok ellenében az amerikaiak piaci része. Ráadásul ott a fejlődés nem áll meg: immáron egyre alacsonyabb árszint mellett is megéri nekik bekapcsolódni. Mindez csökkenő árspirált valószínűsít. Kérdés, mit lép az OPEC.

MOL-os a MET élén
A korábban a Molnál dolgozó Vargha György Domokos lett a svájci bejegyzésű MET International vezérigazgatója – közölte az Index. Az olajcsoport alapította, 40 százalékig továbbra is ellenőrzésük alatt álló energiakereskedő-csoport offshore-szerű áttételeken keresztül például a kormányfőhöz közel álló Garancsi István és Nagy György résztulajdona. A napokban az is kiderült, hogy a cég – amely az MVM-mel kötött, az állami energiacsoportra nézve hátrányosnak tűnő ügyleteiről vált ismertté – változatlanul értékesít Magyarország irányából gázt Ukrajnának.

Vágó Attila, a Concorde vezető elemzője is egyre kisebb palaolaj-kitermelési költségeket lát, ami piacot hódít el az OPEC-től és tőkét vonz. Ám szerinte más kitermelők – mint például Venezuela, Nigéria vagy Mexikó – alacsonyabb árak mellett visszavehetnek. Az igényeket illetően Kínából ellentmondóak a hírek, de Európa és India kereslete nagyon élénk. Az egyensúlyi árat 50-60 dollár közé lövi be.

Vágó Attila elemző: egyre kisebb költséggel termelhető ki a palaolaj, ami piacot hódít el az OPEC-től és tőkét vonz

Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője az áresés okaként kevéssé az Egyesült Államokbeli, inkább a Mexikói-öböl menti, régóta tervezett fejlesztések termelésbe állását említette. Az áresésben szerepet játszhat, hogy mára az OPEC novemberi kartellmegállapodásának fénye „megkopott”. Ám - Vágó Attilával együtt - arra számít, hogy a szervezet májusi ülésén fenntartja a novemberi, csökkentett kvótákat, ami lökhet az árakon. A Nemzetközi Energia Ügynökség a beruházások jelentős visszavágása miatt hamarosan hiányt valószínűsít. A palaolaj részesedése a világ kitermeléséből továbbra is mindössze 4 százalék. Ráadásul a költség- és áresést látva egyes nélkülözhetetlen alapanyagaik beszállítói emelést fontolgatnak. Így az Erste elemzője már július-augusztusra 60 dollár közeli olajárra számít, ami szerinte az elkövetkező 2-3 évet is jellemezheti. Az utána következőket meghatározhatja az elektromos autók terjedése, bár ennek hatását egyelőre a legderűlátóbb előrejelzések se látják átütőnek.

Budapest leelőzte Pozsonyt
Az országgyűlés szerint az Európai Bizottság villamosenergia-ügyi rendelettervezete sérti a „szubszidiaritás” (a helyi döntések) elvét - derül ki a Magyar Közlönyből. Az uniós javaslat megvonná a tagállamoktól a lakossági ármegállapítás jogát és azt piaci alapra helyezné. A tervet a Fidesz a „rezsicsökkentés eltörlésének” tartja, amit az EU cáfol. Áprilisban Budapest leelőzte Pozsonyt a vásárlóerőhöz viszonyított lakossági áramárak tekintetében és így a vizsgált 29 európai főváros sorában a 12. legrosszabbról a 13. legrosszabb helyre került – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által frissített adatsorokból. A többi mutatóban nincs változás. A hivatal tájékoztatása szerint áprilisban megindult a hazai gáztárolók feltöltése. Adataik szerint, míg az előző tél 2,32 Celsius-fokos átlaghőmérséklete mellett 3,8 milliárd köbméter gáz fogyott, addig a mennyiség a mostani tél mínusz 1,41 fokos átlaghőmérséklete mellett ötödével 4,6 milliárd köbméterre ugrott.

Mindezek mellett a Mol pénteken kiugró első negyedéves nyereségadatokról számolt be. A nettó nyereség 94 milliárd forint lett, ami 28 százalékkal magasabb az előző év hasonló adatánál. Az árbevétel több mint harmadával ezermilliárd közelébe ugrott. A Mol és a tőzsdei elemzők által figyelt tisztított adó, kamatok és leírások előtti nyereség (EBITDA) 24 százalékkal 178 milliárdra ugrott.

Az elemzők az okokat a nyersolajár, illetve a finomítói haszonkulcsok emelkedésében, a beuházáscsökkentés és a költségcsökkentési programok beérésében, illetve az üzemanyagigények ugrásában látják. Több üzletág rekordnyereségről számolt be, bár a kitermelés kicsit csökkent.

Pletser Tamás elemző: július-augusztusra 60 dollár közelébe emelkedik az olajárra és ott marad

Pletser Tamás külön felhívta a figyelmet a nemüzemanyag-shopok immáron a teljes nyereségen belül is észrevehető arányára. A Mol jól alkalmazkodott a 2014 óta lecsökkent olajárkörnyezethez, így a kurzus emelkedése most már inkább veszteségeket hozna – vélekedett. Vágó Attila már csak azért is figyelemre méltónak tartja a kiugrást, mert általában ez a legrosszabb negyedév. A folyamatok, az előkészítés alatt álló – például vegyipari – beruházások pedig a készpénztermelés megugrását ígérik. Így – megfogalmazása szerint – a Mollal az az egy baj, hogy a cég nem az övé.

A tőzsde pénteken átlag feletti olajpapír-drágulással jutalmazta a számokat.

Szerző

Ügynököznek a támadók

Publikálás dátuma
2017.05.08. 07:05
Fotó: Szergej Markosov
Több százan tüntettek szombaton, s tiltakoznak a hazai sajtó-szakmai szervezetek is, miután a Fidesz nemhogy nem szégyenkezett, de vádaskodásba kezdett egy újságíró bántalmazása után.

Nem válhat normává az újságírók megfélemlítése, bántalmazása, megalázása és kitiltása - közölte együtt négy sajtóval és médiával foglalkozó szervezet: a Főszerkesztők Fóruma, a Magyar Lapkiadók Egyesülete, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) és a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete. Ami ugyanis Halász Júliával, a 444.hu újságírójával történt, korábban nem volt elképzelhető, mára ez a hozzáállás mégis egy sorozat része lett. A sajtó munkatársai elleni erőszak nem csak az egyéni újságírónak fáj, hanem minden polgárnak - szögezték le.

Egyetlen nap alatt több száz fős tüntetés is szerveződött azért, ami Halásszal történt csütörtökön. Megírtuk: Halász Júlia, a 444.hu újságírója esett áldozatul csütörtökön egy fideszes lakossági fórumon Szabó Lászlónak. Az újbudai Fidesz tagja, az önkormányzat kabinetvezető-helyettese elvette a telefonját, képeket törölt le róla, és az újságírót karjánál megragadva kivezette az épületből. A 444 újságírója videóriportot ment készíteni a XI. kerületi Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban, ahol egy nemzeti konzultációval foglalkozó lakossági fórumot tartott Varga Mihály gazdasági- és Simicskó István honvédelmi miniszter.

Jogsértő kitiltások
Sajtótudósítások szerint a házelnök döntése alapján hatvan ember van kitiltva a parlamentből; jelentős részük újságíró. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége szerint a parlamenti tudósítók munkájának ilyetén akadályozása jogtalan, súlyosan sérti az alkotmányt és a médiatörvényt, ezért felszólították a parlament elnökét a jogalap nélküli, nyilvánosságkorlátozó intézkedés haladéktalan felszámolására, a tudósítói munka alkotmányos garanciáinak biztosítására.

Halász a nyilvánosnak meghirdetett eseményt a Fidesz.hu oldalán találta, ahol semmi nem utalt arra, hogy arra regisztrálni kellene. A helyszínen a szervezők közölték vele, hogy nem forgathat, amit tudomásul vett. Szabó Lászlóval abban egyeztek meg, hogy beül és meghallgatja a fórumot. Több mint egy órát volt bent, senki nem jelezte neki, hogy nem látja ott szívesen, és semmilyen provokáció nem történt - mondta Halász Júlia. Egy helyben állt, nem szólt közbe, hallgatóként vett részt a fórumon. Amikor a lakossági kérdések jöttek, hívta az egyik kollégája, ezért kiment, hogy beszéljen vele. Szabó László a folyosón közölte vele, hogy nem mehet vissza. Kivette a kezéből a telefonját, és azt mondta, nem is hajlandó visszaadni azt. Szabó azzal vádolta meg, hogy engedély nélkül a videókamerájával mégis felvételt készített, ami nem volt igaz. Halász azt mondta: a közönségből többen is készítettek fényképeket a telefonjukkal, ő három fényképet csinált, amin Varga Mihály és az általa vetített diák látszanak, de ezzel sem volt baja senkinek. Olyan képet is készített, ami azt mutatja, hogy mások is fotóznak mobillal a teremben.

Szabó fenyegetően lépett fel, és elkezdte lökdösni, taszigálni az újságírót. Halász Júlia ekkor azt mondta, hogy hívják ki a rendőrséget és előttük tisztázzák a helyzetet. Ezután az újságíró egyre hangosabban kiáltott segítségért, azt remélve, hogy a teremben lévők is meghallják ezt. A kiabálást ugyan többen hallották, de senki nem segített neki, néhányan még bele is szálltak a lökdösődésbe. Halász elmondása szerint ezután Szabó László a jobb karjánál erősen, agresszíven megfogva lerángatta őt az emeletről, és kivitte az épület elé. Az újságíró végig azt kérte tőle, hogy adja vissza a telefonját. Végül az iskola egyik alkalmazottja adta kölcsön a mobilját neki, hogy kihívja a rendőrséget.

Szabónak lett volna lehetősége tisztázni az esetet, ha megvárja a rendőröket, hiszen az újságíró odaszólt még neki, hogy hamarosan érkezik a rendőrség, Szabó erre kitörölte a képeket az újságíró mobiljáról, és letette a készüléket a portán. Halász szerint Szabó valamelyik hátsó kijáraton hagyhatta el az épületet, mert ők a főbejáratnál álltak és nem látták többet.

Az újságíró arra is emlékezett: volt, aki a mobiljával róla készített videót. Miután a Fidesz helyi szervezete ezzel vádolta meg, azt is mondta: ha "azt gondolják, hogy én provokatívan léptem fel, akkor nem értem, miért nem publikálják ezeket a felvételeket, vagy miért nem publikálják azoknak a stáboknak a felvételeit, akik a helyszínen forgathattak." A 444.hu jogászával igyekeznek mindent megtenni azért, hogy az iskola kameráinak bizonyító erejű felvételei ne tűnhessenek el, és nyilvánosságra kerülhessenek.

A négy médiaszervezet szerint "ugyan nem minket lökdöstek le a lépcsőn, de mindannyiunknak rosszabb lesz attól, ha a sajtó nem végezheti a feladatát szabadon és félelemmentesen." Felháborítónak és jogsértőnek tartják azt az atrocitást, s jogi lépéseket terveznek.

Az MSZP szerint Magyarországon nem válhat normává a fizikai erőszak alkalmazása. Kunhalmi Ágnes, a párt budapesti elnöke, parlamenti képviselője úgy fogalmazott: a "fideszes gyűlölet- és erőszakkultúra újabb áldozatot szedett". Kunhalmi egyébként maga is részt vett azon a szombat délutáni tüntetésen, amelyen több százan fejezték ki tiltakozásukat az eset kapcsán a Fidesz újbudai irodájánál. Az egyórás demonstráción a sajtó képviselői és civilek is tiltakoztak, ennek jeléül sokan üzeneteket ragasztottak az iroda kirakatára. Mindeközben Németh Szilárd fideszes képviselő azt találta mondani: "a Soros által fenntartott médiabirodalom embereit nem tartom valódi újságíróknak. Inkább provokálni szoktak, és ügynöki tevékenységet folytatnak."

Ki a bántalmazó
Szabó László, az újbudai polgármester egyik kabinetfőnök helyettese, kerületi alpolgármesterként a szentimrevaros.blog szerint egymillió forint felett keres. Munkakörének jó részét a PR és politikai akciók szervezése teszi ki, valamint őt tekintik az önkormányzatnál Simicskó István meghosszabbított kezének. A honvédelmi miniszter ugyanis a kerület országgyűlési képviselője, , így nem is meglepő, hogy Szabó László a Honvédelmi Minisztérium Rendezvényszervező Hivatalának vezetője, ezért a tisztségéért is csaknem egymillió forintos fizetést vesz fel. Ezen túl a Fővárosi Önkormányzat városfejlesztési bizottságának is tagja, amiért további százezres tiszteletdíjban részesül.Szerző

Ügynököznek a támadók

Publikálás dátuma
2017.05.08. 07:05
Fotó: Szergej Markosov
Több százan tüntettek szombaton, s tiltakoznak a hazai sajtó-szakmai szervezetek is, miután a Fidesz nemhogy nem szégyenkezett, de vádaskodásba kezdett egy újságíró bántalmazása után.

Nem válhat normává az újságírók megfélemlítése, bántalmazása, megalázása és kitiltása - közölte együtt négy sajtóval és médiával foglalkozó szervezet: a Főszerkesztők Fóruma, a Magyar Lapkiadók Egyesülete, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) és a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete. Ami ugyanis Halász Júliával, a 444.hu újságírójával történt, korábban nem volt elképzelhető, mára ez a hozzáállás mégis egy sorozat része lett. A sajtó munkatársai elleni erőszak nem csak az egyéni újságírónak fáj, hanem minden polgárnak - szögezték le.

Egyetlen nap alatt több száz fős tüntetés is szerveződött azért, ami Halásszal történt csütörtökön. Megírtuk: Halász Júlia, a 444.hu újságírója esett áldozatul csütörtökön egy fideszes lakossági fórumon Szabó Lászlónak. Az újbudai Fidesz tagja, az önkormányzat kabinetvezető-helyettese elvette a telefonját, képeket törölt le róla, és az újságírót karjánál megragadva kivezette az épületből. A 444 újságírója videóriportot ment készíteni a XI. kerületi Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban, ahol egy nemzeti konzultációval foglalkozó lakossági fórumot tartott Varga Mihály gazdasági- és Simicskó István honvédelmi miniszter.

Jogsértő kitiltások
Sajtótudósítások szerint a házelnök döntése alapján hatvan ember van kitiltva a parlamentből; jelentős részük újságíró. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége szerint a parlamenti tudósítók munkájának ilyetén akadályozása jogtalan, súlyosan sérti az alkotmányt és a médiatörvényt, ezért felszólították a parlament elnökét a jogalap nélküli, nyilvánosságkorlátozó intézkedés haladéktalan felszámolására, a tudósítói munka alkotmányos garanciáinak biztosítására.

Halász a nyilvánosnak meghirdetett eseményt a Fidesz.hu oldalán találta, ahol semmi nem utalt arra, hogy arra regisztrálni kellene. A helyszínen a szervezők közölték vele, hogy nem forgathat, amit tudomásul vett. Szabó Lászlóval abban egyeztek meg, hogy beül és meghallgatja a fórumot. Több mint egy órát volt bent, senki nem jelezte neki, hogy nem látja ott szívesen, és semmilyen provokáció nem történt - mondta Halász Júlia. Egy helyben állt, nem szólt közbe, hallgatóként vett részt a fórumon. Amikor a lakossági kérdések jöttek, hívta az egyik kollégája, ezért kiment, hogy beszéljen vele. Szabó László a folyosón közölte vele, hogy nem mehet vissza. Kivette a kezéből a telefonját, és azt mondta, nem is hajlandó visszaadni azt. Szabó azzal vádolta meg, hogy engedély nélkül a videókamerájával mégis felvételt készített, ami nem volt igaz. Halász azt mondta: a közönségből többen is készítettek fényképeket a telefonjukkal, ő három fényképet csinált, amin Varga Mihály és az általa vetített diák látszanak, de ezzel sem volt baja senkinek. Olyan képet is készített, ami azt mutatja, hogy mások is fotóznak mobillal a teremben.

Szabó fenyegetően lépett fel, és elkezdte lökdösni, taszigálni az újságírót. Halász Júlia ekkor azt mondta, hogy hívják ki a rendőrséget és előttük tisztázzák a helyzetet. Ezután az újságíró egyre hangosabban kiáltott segítségért, azt remélve, hogy a teremben lévők is meghallják ezt. A kiabálást ugyan többen hallották, de senki nem segített neki, néhányan még bele is szálltak a lökdösődésbe. Halász elmondása szerint ezután Szabó László a jobb karjánál erősen, agresszíven megfogva lerángatta őt az emeletről, és kivitte az épület elé. Az újságíró végig azt kérte tőle, hogy adja vissza a telefonját. Végül az iskola egyik alkalmazottja adta kölcsön a mobilját neki, hogy kihívja a rendőrséget.

Szabónak lett volna lehetősége tisztázni az esetet, ha megvárja a rendőröket, hiszen az újságíró odaszólt még neki, hogy hamarosan érkezik a rendőrség, Szabó erre kitörölte a képeket az újságíró mobiljáról, és letette a készüléket a portán. Halász szerint Szabó valamelyik hátsó kijáraton hagyhatta el az épületet, mert ők a főbejáratnál álltak és nem látták többet.

Az újságíró arra is emlékezett: volt, aki a mobiljával róla készített videót. Miután a Fidesz helyi szervezete ezzel vádolta meg, azt is mondta: ha "azt gondolják, hogy én provokatívan léptem fel, akkor nem értem, miért nem publikálják ezeket a felvételeket, vagy miért nem publikálják azoknak a stáboknak a felvételeit, akik a helyszínen forgathattak." A 444.hu jogászával igyekeznek mindent megtenni azért, hogy az iskola kameráinak bizonyító erejű felvételei ne tűnhessenek el, és nyilvánosságra kerülhessenek.

A négy médiaszervezet szerint "ugyan nem minket lökdöstek le a lépcsőn, de mindannyiunknak rosszabb lesz attól, ha a sajtó nem végezheti a feladatát szabadon és félelemmentesen." Felháborítónak és jogsértőnek tartják azt az atrocitást, s jogi lépéseket terveznek.

Az MSZP szerint Magyarországon nem válhat normává a fizikai erőszak alkalmazása. Kunhalmi Ágnes, a párt budapesti elnöke, parlamenti képviselője úgy fogalmazott: a "fideszes gyűlölet- és erőszakkultúra újabb áldozatot szedett". Kunhalmi egyébként maga is részt vett azon a szombat délutáni tüntetésen, amelyen több százan fejezték ki tiltakozásukat az eset kapcsán a Fidesz újbudai irodájánál. Az egyórás demonstráción a sajtó képviselői és civilek is tiltakoztak, ennek jeléül sokan üzeneteket ragasztottak az iroda kirakatára. Mindeközben Németh Szilárd fideszes képviselő azt találta mondani: "a Soros által fenntartott médiabirodalom embereit nem tartom valódi újságíróknak. Inkább provokálni szoktak, és ügynöki tevékenységet folytatnak."

Ki a bántalmazó
Szabó László, az újbudai polgármester egyik kabinetfőnök helyettese, kerületi alpolgármesterként a szentimrevaros.blog szerint egymillió forint felett keres. Munkakörének jó részét a PR és politikai akciók szervezése teszi ki, valamint őt tekintik az önkormányzatnál Simicskó István meghosszabbított kezének. A honvédelmi miniszter ugyanis a kerület országgyűlési képviselője, , így nem is meglepő, hogy Szabó László a Honvédelmi Minisztérium Rendezvényszervező Hivatalának vezetője, ezért a tisztségéért is csaknem egymillió forintos fizetést vesz fel. Ezen túl a Fővárosi Önkormányzat városfejlesztési bizottságának is tagja, amiért további százezres tiszteletdíjban részesül.Szerző