Brüsszel ellen uszító levelet írt a magyaroknak Bakondi

Publikálás dátuma
2017.05.11. 07:05
FOTÓ: Népszava
Minden követ megmozgat a Fidesz, hogy "sikerre" vigye a nemzeti konzultációt: már az állami felső vezetőket is minden szinten bevetik a kampányban, még e-mailben is az ívek visszaküldésére kell buzdítaniuk az embereket. 

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonságért felelős megbízottja sem kivétel, több magyar állampolgárnak írt fideszes e-mail címéről: „Tisztelt Honfitársam! (…) Brüsszel (…) Magyarországot is arra akarja kényszeríteni, hogy illegális bevándorlókat fogadjon be. Álljunk ki Magyarországért! Ne hagyjuk, hogy Brüsszelben határozzák meg, hogy kivel kell együtt élnünk! Kérem, töltse ki és küldje vissza a Nemzeti Konzultációs kérdőívet és biztassa (sic!) erre barátait, ismerőseit is!”.

Kerestük Bakondit, de nem válaszolt kérdéseinkre, amelyekben többek között azt firtattuk, milyen körnek, honnan származó e-mail címekre küldött levelet. Megkerestük a Fidesz kommunikációs osztályát is, ahol felvetettük: Bakondi levele arra utal, hogy a nemzeti konzultáció nem halad olyan jól, mint ahogy várták, ezért kell agitálni mellette.

– Bakondi György és más fideszes politikusok is küldtek ki hasonló levelet. A nemzeti konzultáció a magyar szuverenitást kiemelten érintő ügyekről szól, ezért fontos, hogy minél többen kifejezzék a véleményüket. A konzultáció kirobbanó siker, már eddig is több mint 1,1 millió válasz érkezett – válaszolta a Népszavának Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Elkezdődött a kvótaper
Az Európai Unió Bíróságán, Luxembourgban megkezdődött a kvótaper tegnap. Magyarország azért nyújtott be keresetet, mert 1294 menedékkérőt kellene átvennie, de egyetlen egyet sem akar. A kormányt képviselő Fehér Miklós Zoltán, az igazságügyi minisztérium főosztályvezetője azt mondta: Magyarország elismeri a tagállamok közötti szolidaritás elvét a bevándorlási válság vonatkozásában, de nem tud azonosulni azzal, hogy a terhek megosztásának a menedékkérők áthelyezése lenne az egyetlen módja. Az Európai Unió Tanácsának képviselője elfogadhatatlannak nevezte, hogy Magyarország egyfajta különleges státusra tart igényt.

 

Szerző

Igazságot ígér Botka László

Publikálás dátuma
2017.05.11. 07:04
FOTÓ: MSZP
Valamennyi szocialista párttag megismerkedhet Botka László miniszterelnök-jelölti programjával, amely nemcsak az igazságos, egyenlőségelvű új, markánsan baloldali politikát, de pártja megtisztulását is hirdeti.

A "honfitársaihoz" szól, és "sorsfordító választásokat" helyez kilátásába miniszterelnök-jelölti programjában Botka László. Az MSZP elnöksége által egyhangúlag támogatott, ám még a párt többszázfős országos kongresszusának jóváhagyására váró szegedi polgármester, a Népszava birtokába került 18 oldalas dokumentumban ismerteti azokat az alapvetéseket, amelyet ő maga korábban "markáns baloldali fordulatként" jellemzett. Botka arról ír: célja, hogy ismét tömegek számára váljon valós demokratikus alternatívává az MSZP, ehhez pedig szerinte meg kell határozni alapeszmeként az európai szociáldemokráciát, amelynek értékeit fel kell vállalni, hirdetni, s hitelesen képviselni.

A programban azzal kezdi: "rengeteg munkára és jelentős változtatásokra van szükségünk ahhoz, hogy hazánknak 2018-ban újra baloldali kormánya legyen. Olyan kormánya, amely nem kizárólag a gazdagokat, hanem a többséget képviseli." Botka hozzáteszi: "Az a célom, hogy az MSZP valódi baloldali politikát folytasson, amelynek középpontjában az igazságosság és az egyenlőség áll." Ezután lényegében részletesen ismerteti pártja tagjaival azt a programot, amelyet az elmúlt hónapokban meghirdetett, s amelyet nemcsak szóban, írásban is publikált: a vagyoni egyenlőtlenségek kisebbítésével, a szegénysorban jövők felkarolásával, a dolgozói jogok következetes képviseletével, s a munkásoknak, családjuknak, valamint a rászorulóknak való szociális biztonság megteremtésével kíván készülni a kormányváltásra.

Noha Botka eddig határozottan el kívánta kerülni, hogy pártja belső ügyeivel foglalkozzon, a pályázati anyag nemcsak az eszmeiségre, hanem az MSZP szervezeti ügyeire is kitér. Emlékezetes: Molnár Gyula jelentette be néhány hete, hogy május 27-én hivatalosan is miniszterelnök-jelöltet választanak a szocialisták. Az MSZP elnöke akkor azt is közölte: a kongresszus elfogad egy dokumentumot, amely ajánlat lesz a magyar társadalomnak. Ez lesz a szocialisták új politikai credója, amely lényegében Botka szociáldemokrata programját takarhatja. Molnár ugyanakkor az akkori nyilatkozatban ismertette még azt is, hogy a miniszterelnök-jelölt megválasztásával egyidőben Botka lehetőséget kap majd arra, hogy "elmondja véleményét" a 106 egyéni országgyűlési képviselőjelöltről és a listáról.

Csakhogy ennél többről lesz szó, hiszen Botka pályázata szerint "az országos lista első tíz helyére olyan jelölteket kell választani, akik szimbolikus üzenetet közvetítenek a választók felé. Megtestesítik a párt új szövetségi politikáját és programját. A miniszterelnök-jelölt kongresszusi megerősítéssel gyakoroljon együttdöntési jogot a 106 egyéni jelölt kiválasztásánál és az országos lista felállításánál." Ezután pedig arra is utalásokat tesz, kiket, milyen jelölteket, politikusokat látna szívesen a neve alatt Botka, vagy inkább, hogy kiket nem. "Pártunknak és jelöltjeinknek hitelességet, kompetenciát és erőt kell sugározniuk a választók felé. A 2010-es kudarc főszereplőinek, a Fideszt kétharmados győzelemhez juttató politika megtestesítőinek háttérbe kell vonulniuk. Ezek a politikusok nem szerepelhetnek az MSZP 2018-as országos választási listáján." Sőt, Botka úgy folytatja: "a Fidesz az elmúlt hét évben szisztematikusan lebontotta a jogállamot és rendszerszintre emelte a korrupciót. Aki akár a politikai testületekben, akár az üzleti életben együttműködik vele, az erre a politikára mond igent, és becsapja a baloldal szavazóit. A jövőben mindenféle együttműködés kizárt a magyar demokrácia legfőbb ellenségével, a Fidesszel. Aki ezt a szabályt nem tudja betartani, az nem méltó a pártunkhoz és nincs helye közöttünk."

Arra persze a dokumentum nem tér ki, konkrétan kire, kikre gondol Botka, ám hogy az MSZP korábbi vezetésében, illetve a párt ma is meghatározó arcai között jelenthet-e mindez fenyegetést, az egyértelmű. 

A miniszterelnök-jelölt a programban részletesebben is írt arról: új szövetségesi politikát akar kezdeni. "A jelenlegi, egyfordulós választási rendszerben a széttöredezett ellenzék vereségre van ítélve. Ugyanakkor 2010-ben és 2014-ben az is kiderült, hogy önmagában az összefogás nem elégséges feltétel a győzelemhez. A jövőben olyan együttműködésre van szükség, amely közös politikai értékeken alapul, hiteles szereplők testesítik meg." A kormányfő-jelölt "hosszú távon is működőképes és sikeres" partnerségre törekedne, de nem bármi áron, s nem mindenkivel. Ugyanakkor a pályázatban szó sem esik Gyurcsányról, Botka azt köti ki: együttműködni csak a demokratikus pártokkal és civilekkel lehet, s külön pontban is, teljesen kizárja az együttműködést a Jobbikkal.

"Nem újságírók, hanem provokátorok"
Felháborító. Nemcsak ami történt, hanem amit hazudtak róla, az is – reagált lapunknak Botka László arra, hogy a kormányzathoz köthető portálok tegnap szétkürtölték: rendőrrel vitetett el egy stábot a szegedi hivatalából. Így elevenítette fel a történteket: előzetes bejelentkezés, időpont-egyeztetés nélkül bementek az épületbe az Echo TV stábjának tagjai a "hírhedt Szabó Bálinttal", felrohantak a lépcsőn a polgármesteri irodához, s megpróbálták rátörni az ajtót. Ezután, hiába jelezték a munkatársai, hogy elfoglaltságai, tárgyalásai miatt nem fogja őket fogadni aznap, a stáb nem távozott, majd "az utánuk rohanó, a látogatás célját nem ismerő portás rendőrt hívott a hívatlan vendégekre." "Itt semmiféle interjúkészítés nem volt cél, itt csupán a botránykeltés volt a cél" - mondta Botka.

Szerző

Videóval járatnák le a 444 bántalmazott újságíróját

Publikálás dátuma
2017.05.11. 07:03

Ellentámadásba ment át a kormányközeli sajtó a múlt csütörtöki nemzeti konzultációs lakossági fórumon inzultált 444.hu-s újságírónő ügyében.

Nyilvánosságra került egy felvételrészlet, amely azután készült, hogy – az újságíró állítása szerint – Szabó László XI. kerületi kabinetvezető-helyettes, a Honvédelmi Minisztérium (HM) munkatársa kicsavarta a kezéből a telefonját és a karjánál fogva kirángatta az épületből. A kormányközeli Pesti Srácok megvágott felvétele azt a pillanatot mutatja, amikor zaklatott újságírónő az őt filmező felé kap, és azt kiáltja az eseményeket telefonnal rögzítő ismeretlen fiatalembernek, hogy fölvenné-e az őt támadó – akkor még ismeretlen – Szabó László arcát is. A kormánypárti portál ezzel a két másodperces felvétellel kívánja alátámasztani a Fidesz-propaganda napok óta hangoztatott vádját, miszerint valójában a 444.hu-s újságírónő volt agresszív, nem Szabó.

Közben hazugsággal vádolta meg lapunkat a kormánypárti Magyar Időkön keresztül Szabó László, aki szerint nem igaz, hogy az incidens miatt menesztették volna őt a HM Nemzeti Rendezvényszervezői Hivataltól. Lapunk azt írta a fideszes politikusról – aki az elmúlt napokban egyetlen megkeresésünkre sem reagált –, hogy lefokozták. A Honvédelmi Minisztérium többszöri kérdésünkre sem árulta el Szabó beosztását, de azt közölte, már nem ő vezeti a rendezvényszervezői hivatalt. (A hivatal még ma is szerepel a kormányzati portálon, de valójában főosztállyá alakult át.) Később a tárca még annyit közölt: Szabó a tárca Parlamenti Államtitkári Titkárságának a munkatársa. Itt érdemes megemlíteni: Szabó néhány hete még a HM nemzeti rendezvényszervező főosztály programigazgatójaként szerepelt az M1-en, tegnap viszont már maga is csupán "titkársági munkatársként" nyilatkozott a kormánylapnak, amely nem firtatta e változást. A honvédelmi tárca valójában többszöri kérdésünkre sem cáfolta, hogy változások kapcsolatban állnak a 444.hu újságírójával történtekkel.