Gémesi: Elveszik a falvak önállóságát

Publikálás dátuma
2017.05.12. 07:05
Fotó: Szabó Sándor

- Miért vannak nehéz helyzetben a falvak?

- A mostani kormánynak nem számítanak sokat, s ezt a finanszírozásukból is látni lehet. Kétezer-négyszáz olyan település van, amelyben kétezernél kevesebb ember él, s tudunk olyan kormányzati tervről, amely szerint – ha 2018-ban a Fidesz-KDNP marad a hatalomban – ezekben a falvakban 2019-ben nem lesz önkormányzati választás, eltűnik a hagyományos értelemben vett képviselőtestület és a polgármester. Azt nem tudjuk, mi lesz helyettük, s miként integrálják ezeket a helyiségeket esetleg egy nagyobb, városi önkormányzatokhoz, de a mostani tapasztalatokból arra lehet következtetni, hogy ez a folyamat már megindult.

- Hol olvasható ez a koncepció?

- Nyilvánosan nem beszélnek róla, ám azt hallottuk, hogy egy egyetemi kört kértek fel az elképzelés kidolgozására. Jómagam is megkérdeztem kormánypárti országgyűlési képviselőket, s többen úgy reagáltak, hogy nem támogatják a tervezetet. Ami minimum annyit jelent, hogy a tervezet létezik, bár a parlamenti választások előtt természetesen nem kampányolnak vele.

- Felvállalna egy ilyen durva döntést ez a kormány?

- Magyarország területének fele 2000 fő alatti kistelepülésekhez tartozik, s nagyjából másfél-kétmillió ember él falvakban. Nem is muszáj nagy csinnadrattával megszüntetni az ilyen önkormányzatokat, elég, ha ellehetetlenítik a szakembergárdát: a kormányhivatalokban, járási hivatalokban dolgozók bérét felemelik, az önkormányzatiakét pedig nem, s így a városok elszipkázzák a szaktudást a falvakból. Ilyenre már most is akad példa: Zalaszántón például hosszú ideig nem találtak a felajánlott fizetésért jegyzőt, pénzügyest, így nem tudták időben elkészíteni a pénzügyi beszámolókat. Emiatt 54 millió forintra bírságolta őket az állam, miközben a falu saját bevétele alig 25 millió forint. Ez a tendencia végigsöpörhet a kis falvakon, s az lesz az eredménye, hogy sokan maguktól is bedobják a törölközőt.

- Nemcsak a szakemberek, a kistelepülések is alulfinanszírozottak…

- Ma Magyarországon 1500-1600 működési forráshiányos település van, nekik nincs annyi bevételük, amennyi fedezné a kötelezően rájuk szabott feladatok költségeit. Ezeknek a lukaknak a befoldására szolgálna az úgynevezett „műki”, vagyis a működési támogatás, amit a Belügyminisztérium szakembergárdája szépen akkurátusan ki is számol. Majd jönnek a párttitkárok, akarom mondani a kormánypárti parlamenti képviselők, és szépen átszabják az egészet, attól függően, hogy melyik polgármesterre haragszanak épp, ki nézett rájuk csúnyán, ki nem tapsolt eléggé, vagy ellenkezőleg: kit akarnak megjutalmazni. Nyilván nem mindenütt van így, de nagyon sok rossz példát hallottunk arról, hogy költi el a szakma helyett a politika ezt a közel 30 milliárd forintos támogatási büdzsét.

- Láttuk ezt Salgótarján esetében is: amikor szocialista polgármestert választottak, a korábbi másfél-milliárd forint helyett mindössze annyi pénzt kaptak – 60 millió forintot –, amennyi Egerben egyetlen templom felújítására jutott.

- Ebből is látszik, hogy a forráshiány nem csak a kistelepüléseket érinti. De itt van például Tokaj, a maga négyezer lakosával: tele van létesítménnyel, amiket fent kell tartani, de nincs bevétele, s minden évet 240 milliós hiánnyal kezdenek.

- Miként lehetne több bevételt generálni?

- Munkahelyekkel elsősorban. Vagy, mint Komlóskán, adókedvezményekkel, s az önfenntartásra való törekvéssel. A Borsod megyei Hernádszentandrás, a Győr-Sopron megyei Bánfalva, vagy a Csongrád megyei Kübekháza hasonló úton jár, de még nincs nagy számú követőjük.y a magyar

Szerző

Komlóska nem hagyja magát

Publikálás dátuma
2017.05.12. 07:04
FOTÓ: NÉMETH ANDRÁS PÉTER
Ha mi minden központi utasítást betartottunk volna, már régen nem léteznénk – ezek Köteles László, a háromszáz lelkes zempléni Komlóska polgármesterének szavai. Történetük tanulságos, s arról szól, miként megy szembe egy istenháta mögötti kis falu az életüket ellehetetlenítő, s olykor a valóság ismeretének teljes hiányáról tanúskodó központi akaratnak. Vagyis: miként győzi le a furfang a hatalmat?

Komlóska nevét 2003-ban ismerte meg az ország, amikor beperelték a Magyar Postát, mert az meg akarta szüntetni a faluban lévő kis postájukat. Tiltakozó akciójukhoz 911 másik település csatlakozott, s elérték, hogy jó néhány helyen megmaradhatott a hivatal. Igaz, a falut később álruhás adóellenőrök lepték el, akik a helyiek elmondása szerint „rocker-turistának” öltözve járták a boltokat, kocsmákat, s a legutolsó szállásadónál is kérték a számlákat, nyugtákat. - Később kizártak minket minden pályázatból, nem kaptunk egy fillér állami segítséget vagy hitelt sem: úgy tűnt, ez volt a bosszú, amiért ki mertünk állni magunkért - fogalmazott a polgármester.

Ahelyett, hogy feladták volna, előremenekültek. A kilencvenes évek közepén már nem tudtak iparűzési adót kivetni, mert nem volt egyetlen vállalkozás sem a faluban, de jött az ötlet: mi lenne, ha épp ezzel csábítanák a faluba a cégeket? Nemhogy iparűzési, de semmilyen más adónemet – kommunális, ingatlan, stb. - sem vetettek ki, s egyfajta adóparadicsomot hoztak létre Magyarország északi csücskében. Kétszáz vállalkozás jelentkezett be ide, akik több, mint 3000 embert foglalkoztatnak, s nagyjából ennyi az általuk üzemeltetett gépjárműpark is. Komlóskai székhelyű lett az ország egyik kamionos cége, ide telepedet papíron egy gyémántkereskedés, de így lett tengeri hajóflottájuk és öko-ipari parkjuk is. A cégek által befizetett súlyadóból a törvények szerint 40 százaléknyit visszakapnak az államtól – ez adja a gazdálkodásuk egyik stabil lábát. A másikat közben kirúgták alóluk, hisz a helyi lakosok által befizetett személyi jövedelemadó önkormányzatokra eső részét közben folyamatosan csökkentették: a Horn-kormány idején még a teljes összeg helyben maradt, ám később sorra faragtak az arányból, mígnem az Orbán-kormány mostanára nullára szabta a visszacsorgatandó szja-t.

Addigra azonban a komlóskaiak függetlenítették magukat az államtól, amelytől csak a kötelező kvótát kapják, annak ellenére, hogy űber-hátrányos térségben, a Zemplén közepén helyezkednek el, a környékbeli településeken élők jó része pedig jellemzően közmunkán tengődik. Úgy tűnik, a komlóskai recept egyszerű: mindig mást kell csinálni, mint amit az adott kormány akar.

- Amikor hoztak egy rendeletet, hogy az ilyen kis falvakban be kell zárni az óvodát, mi előre léptünk, s az országban akkor még egyedüliként létrehoztuk az első falusi bölcsődét, összevonva az óvodával. Amikor meg kellett volna szüntetni az iskolát, megalapítottuk az Általános Művelődési Központot, s becsatoltuk ide az összes gyermekintézményt. Aztán 2013-ban a kormány úgy döntött, hogy falvak nem tarthatnak fenn iskolát, ez állami feladat. - Átveszik az iskolát, s mivel nincs elég gyerekek, egy év múlva meg is szüntetik – láttatta a szomorú jövő Köteles László.

A furfang azonban most is segített: rábízták az intézményt a helyi ruszin nemzetiségi önkormányzatra, amelynek törvényben biztosított joga a nemzetiségi oktatás. Igaz, a fenntartáshoz szükséges támogatást a komlóskai önkormányzat adja, de papíron minden rendben van, működhetnek. Jelenleg nyolc gyerek jár ide, három tanár foglalkozik velük, sorra nyerik a megyei és országos díjakat. A helyi tisztelendő hittant tanít, az iskolaigazgató másodállásban bioszörpöket készít, az falubeliek pedig a helyi ökológiai gazdaságban dolgoznak, s a közétkeztetést az innen kikerülő, egészséges élelmiszerekkel oldják meg. - A számunkra legfontosabbak, a gyerekek és az idősek jó minőségű ételt esznek, a biotermékeket mi nem nyugatra küldjük, hanem helyben esszük meg – mondja a polgármester. Már gyerekkorban belenevelik az itteniekbe a falusi életet: saját tankertjükben veteményeznek, a helyi pékmester megtanítja őket kenyeret sütni, látják, hogyan kell a kecskéket megfejni, nem ódzkodnak a trágyától, kaszált fűtől, s nem ijednek meg a kakaskukorékolástól. Azt is megtanulják, hogy nem érdemes eldobni a szemetet, mert úgyis nekik kell azt összeszedni.

A keleti megyékből elfogy a magyar

2016 és 2017 eleje között 31 200 fővel csökkent az ország népessége, ami az elmúlt 20 év negyedik legnagyobb mértékű népességvesztését jelenti – írja a KSH adataira hivatkozva a portfolio.hu. A portál szerint a 31 ezres fogyásból 27 ezret Kelet-Magyarországon mértek. Az országban egyedül Közép-Magyarországon növekedett a lakosságszám, itt 6 ezerrel többen éltek idén év elején, mint tavaly. Közép-Magyarországra közel 11 ezren költöztek 2016-ban a többi hat régióból, és nagyjából kétezren külföldről. Nyugat-Dunántúlon népessége hat éve stagnál, az összes többi régió lakossága pedig zsugorodik. A legöregebb megye a dél-alföldi Békés, ahol 31 időskorú jut 100 munkaképes korú lakosra. A dunántúli Zala és Somogy megyékben közel 30 nyugdíjas korút kell 100 munkaképesnek eltartani, míg az ország keleti felében Heves és Nógrád megyékben a legmagasabb (30%) a nyugdíjasok aránya az aktív korúakhoz képest.

Köteles László szerint lelki megújulás nélkül nincs erkölcsi megtisztulás: az alapvető értékeket a gyerekek helyben megkapják. A falu görögkatolikus hagyományokra épül, negyven ünnepet tartanak, s van, hogy a teljes iskola ministrál az egyházi ünnepen. A kultúrára is áldoznak, persze ezen a téren is egy kicsit másképp, mint a többiek. A polgármester kiszámolta: olcsóbb, ha a művészeket hívja meg a faluba, minthogy Budapestre utaztassa a gyerekeket, így Komlóskán még a kultúrát is helyben „fogyasztják”.

A faluban ötödik éve nincs munkanélküliség, sőt az önkormányzat és a fejlesztéseket végző vállalkozások már a szomszéd településekről is foglalkoztatnak munkavállalókat. Odafigyelnek az őket körülvevő környezetre: eddig 5500 tő magyar nemesítésű rózsát ültettek közterületekre, s ezeket a helyi lakosok, s az önkormányzat dolgozói gondozzák. A Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyen 2013-ban miniszterelnöki különdíjban részesültek.

Szemléletes, hogy az orbáni ajándék mindössze egy kosárka tulipánhagyma volt.

Szerző

Választási rezsicsökkentésre készül a Fidesz

Publikálás dátuma
2017.05.11. 07:00
FOTÓ: THINKSTOCK
A Fidesz ismét a közüzemi díjak visszavágásával kampányolna. Szociális alapú áram- és gáztarifákat terveznek bevezetni.

Szeptemberre szociális alapú áram- és gázárcsökkentési javaslatot dolgoz ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) – közölte lapunkkal az energiahatékonyságot népszerűsítő „energiakövet”-pályázat eredményhirdetése után Dorkota Lajos, a hivatal elnöke. Rögzítette: eddigi kutatásaik szerint a kedvezményezetti körbe beletartozhatnak a nehéz szociális helyzetűek, a nagycsaládosok vagy akár a nyugdíjasok is. A csökkentés lehetséges mértékét nem kívánta megbecsülni. Arra a kérdésünkre, hogy a lépés egyszerre történne-e meg – akár már a téli szezon előtt -, hangsúlyozta: mindkét energiatarifa-javaslatukat egyszerre terjesztik be, az azt követő döntéshozatalra viszont nincs ráhatásuk. Szavai szerint a többi közműre – például távhőre, a vízre vagy hulladékra – a vizsgálat nem terjed ki.

Más forrásból származó ismereteink szerint az előkészítő munka során felmerült a Fidesz-körökben kommunikációs telitalálatnak tartott karácsonyi Erzsébet-utalványhoz hasonló rezsiutalvány ötlete is. Ez esetben a kedvezményt az állam állná; tarifacsökkentés esetén viszont azt a szolgáltatókra terhelnék. Nem mindegy: módszertantól függően a lakosság akár több mint 40 százaléka is rászorulónak minősül.

A közműhivatali elképzelés merőben meglepő. 2007-2011 között a háztartások egy ív kitöltésével már folyamodhattak szociális alapú gázártámogatásért. Ezt a központi költségvetés állta, ami a csúcsévekben már évi több százmilliárdot tett ki. A rendszert a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió követelésére a Bajnai- és az Orbán-kormány fokozatosan kivezette. A szociális tarifa azóta is az ellenzék és a szakértők – például az Orbán-kabinet egykori energiaügyi helyettes államtitkára, Holoda Attila - vesszőparipája.

Bírálatuk lényege, hogy az egységes árcsökkentés leginkább a nagy fogyasztásúaknak kedvez, akik jó része módos, így ez igazságtalan. A Fidesz – például Lázár János kancelláriaminiszter - eme érvrendszert eddig a lehető legerélyesebben visszautasította. Németh Szilárd rezsibiztos néhány éve odáig ment, hogy nem szeretnék a lakosságot mindenféle papírok kitöltésével vegzálni. A bírálókhoz furamód csatlakozott a korábban a kivezetést kikényszerítő EU is. Az Orbán-kabinet által a nemzeti konzultációs íven támadott brüsszeli javaslat a központi áramármegállapítás betiltásán túl a tarifában rászorultsági különbségtételt is szorgalmaz. Dorkota Lajos ennek kapcsán határozottan leszögezte: elképzeléseiknek semmi köze az EU sokat bírált javaslatcsomagjához. Kevéssé ismert viszont, hogy különböző szerveknél ma is igényelhető szociális alapú rezsitámogatás vagy más kedvezmény.

Önmagában az ármérséklési terv – különös tekintettel arra a tényre, hogy 2018 elején választások következnek – a legkevésbé se fura. Az ellenzék – kiváltképp a szocialisták – három éve hasztalan követelnek további rezsicsökkentést arra tekintettel, hogy a 2013-2014-es ármérséklési hullám óta a nemzetközi olajkurzus a harmadára esett, a lakosság rezsije mégse csökkent tovább. A Fidesz-KDNP ezt a vádat meglehetős zavaros érveléssel igyekszik kivédeni, a „rezsicsökkentés eredményeinek megvédése”, a kiszámíthatóság hangsúlyozásán túl nem létező statisztikák ismételgetésével. Azóta a nemzetközi olaj- és gázárak kissé megugrottak. Így lapunk korábbi számításai szerint – a négy évvel ezelőtti olajárcsúcs idején eldöntött, összességében mintegy 25 százalékos központi rezsicsökkentést is beleszámítva – lassan elillan a további mérséklési mozgástér.

A kormányerő ezt a logikát is alapjaiban vitatja. Már a rezsicsökkentésről se a nemzetközi árakra, hanem az energiaipar általuk vélt „luxusprofitjának” letörésére hivatkozva döntöttek. Noha a lépés kétségkívül az energiaipartól (meg a többi fogyasztótól) csoportosított át pénzeket a lakossághoz, az a jelek szerint nem a „luxusprofitot”, hanem a teljes hasznot elvitte. Így a szolgáltatók az állami közműnek egyszerűen átadták a lakossági ellátást. Bár a leeső beszerzési árak és a szinten maradó lakossági díjak közti különbség miatt az elmúlt három év során mégis luxusprofitot halmozhatott fel az iparág, annak jó része már állami, így erre a Fidesz nem is „lő”. A közműhivatali terv ugyanakkor azt igazolhatja, hogy további, általános rezsicsökkentésre már a kormány se lát lehetőséget.

Takarékosságóra egyetemistáktól
Csontos Csaba Péter, az ELTE TTK geográfus szak, környezet- és tájkutató szakiránya 1. évfolyamos, Gyulánszki Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem fizika-matematika szak 3. évfolyamos, Molnár Janka Sára, az ELTE fizika szak 1. évfolyamos, valamint Nagy Bence, az ELTE biológia-földrajz tanárszak 4. évfolyamos diákját választotta a 2017-es év energiakövetévé a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal zsűrije, tagjai között Cseh László világ- és Európa-bajnok úszóval vagy Czippán Katalin környezeti nevelési és kommunikációs szakemberrel. A pályázat keretén belül közel negyven energiatudatosságnövelő tanóra vázlata érkezett be. A nyertesek háromszázezer forintos támogatásban részesülnek. Molnár Janka Sára csapatával már ma is tart rendhagyó fizika-foglalkozásokat diákoknak – tudtuk meg a nyertestől. TudÁShow nevű Youtube-csatornájuk szintén hasonló célt szolgál. Az év második felében energiakövetként öt tanórát tart majd középiskolákban.


Augusztusban hűtő- és mosógéptámogatás

FOTÓ: Thinkstock

FOTÓ: Thinkstock

Augusztus 7-től 28-ig térségenként különböző napokon lehet folyamodni állami hűtő- és mosógépcseretámogatásért az erre rendszeresített internetoldalon. Az illetékes nemzeti fejlesztési tárca tájékoztatásából. Ennek keretében akár 25-45 ezer forintos támogatás is nyerhető. Első nap az Észak-, 9-én a Dél-Alföld, 14-én Észak-Magyarország, 16-án Nyugat-, 21-én Dél-, 23-án Közép-Dunántúl, az utolsó nap pedig Közép-Magyarország a soros. Az összesített forrás 600 millió forint, amit térségenként háztartásszám szerint osztottak le. Ez a korábbi tapasztalatok szerint már a kezdőnapon, néhány óra alatt kifogy.

Szerző