Abszurd dráma a Fehér Házban

Publikálás dátuma
2017.05.12. 07:31
A Fehér Ház előtt demonstráltak James Comey menesztése miatt FOTÓ: REUTERS/JONATHAN ERNST
Az FBI-főnök menesztése inkább súlyosbította Donald Trump gondjait, de csekély az esély, hogy különleges ügyészt nevezne ki a republikánus többségű kongresszus.

James Comey, a nagy sietséggel menesztett FBI-igazgató azt üzente volt munkatársainak, őrizzék meg függetlenségüket. „Az FBI a hozzáértés, az őszinteség és a függetlenség bástyája kell, hogy maradjon” – írta levelében a Szövetségi Nyomozó Iroda volt vezetője, akit azonnali hatállyal állított fel kedden székéből Donald Trump. Az NBC News szerint azért dühödött meg Comeyra az elnök, mert nem volt hajlandó véget vetni a Trump emberei ellen gyanús orosz kapcsolataik ügyében folyó vizsgálatnak.

Egy héttel korábban Sean Spicer fehér házi szóvivő még azt mondta: az elnök teljes mértékben megbízik az FBI főnökében. Ez már akkor sem volt igaz. A sokat bírált szóvivő a válság elől a seregbe menekült, Spicert néhány napos tartalékos gyakorlatra hívták be, s így helyettese próbált – nem nagy sikerrel – válaszolni a kényelmetlen kérdésekre.

A The Washington Post úgy értesült, az igazságügyi tárca nemrégiben felvett helyettes vezetője, Rod Rosenstein le akart mondani, mivel a Fehér Ház úgy állította be, hogy az ő javaslatára döntött az elnök Comey kirúgásáról. Valójában az történt, hogy Trump már meghozta a döntést, csak az igazságügyi tárcát kérte meg a menesztés jogi megalapozására.

Kiderült, hogy Comey további anyagi forrásokat kért az igazságügyi tárcától, hogy ki tudja bővíteni a vizsgálatot, amelyet Trump Twitteren eleve pénzpazarlásnak ítélt. Ezt Comey több honatyának elmondta, Jeff Sessions tárcája viszont tagadja, hogy megtörtént volna. Sessionst magát is bírálják, mivel ő is azok közé tartozik, akiknek voltak kétes orosz kapcsolatai, s ezért kivonta magát a vizsgálatok illetékességi köréből. Hogyan tehetett akkor ajánlást Comey leváltására?

A szenátus hírszerzési bizottsága jövő keddre tanúskodni hívta az FBI-igazgatót, a Politico úgy tudja, hogy Comey helyettese, Andrew McCabe megy el. A bizottság kötelezte Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadóját, Mike Flynnt, hogy nyújtsa be az orosz illetékesekkel folytatott kapcsolatfelvételeiről meglévő dokumentumokat. Nagyon ritka, hogy a testület ilyen idézést ad ki, ám Flynn az első felszólításnak nem tett eleget.

Noha az FBI mellett a képviselőház és a szenátus hírszerzési bizottsága is vizsgálódik a Trump-kampány és Oroszország összejátszása ügyében, csekély az esély, hogy független, különleges ügyészt neveznek ki. A kongresszus mindkét házában republikánus a többség, s csupán maroknyi republikánus honatya – a szenátusban John McCain és Lisa Murkowsky – állt ki e demokrata felvetés mellett. A demokraták magukban a nekik nem tetsző FBI-igazgató utódának kinevezését sem tudják megakadályozni, obstrukciójuknak egyszerű többséggel is véget vethetnek a republikánusok.

A fehér házi dráma egyre abszurdabb fordulatokat vesz. Miközben Washingtonban a nixoni párhuzamokat idézték, Donald Trumpnál járt szerdán Nixon egykori külügyminisztere, nemzetbiztonsági tanácsadója, Henry Kissinger, Trump az ő jelenlétében közölte, hogy Comey rossz munkát végzett. Az elnök és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter találkozójáról kitiltották az amerikai sajtót, közben pedig a TASZSZ tett közzé fotókat, amelyeken Trump a washingtoni orosz nagykövettel fotózkodik. Szergej Kiszljak volt az, aki szorgosan építette kapcsolatait a milliárdos embereivel a tavalyi kampány során, s akinek lehallgatott telefonbeszélgetései a különféle vizsgálatok tárgyát képezik.

Szerző

Trump: mindig is el akartam bocsátani az FBI exfőnökét

Publikálás dátuma
2017.05.11. 22:54

Donald Trump amerikai elnök egy csütörtöki televíziós interjúban úgy fogalmazott, hogy "mindig is szándékában állt az FBI főnökének elbocsátása". 

Trump elnök az NBC televíziónak adott interjújában erősítette meg a héten már kifejtett álláspontját. "Tudtam, hogy el fogom bocsátani, bármit is javasoljanak nekem - fogalmazott Trump az NBC riporterének. "Ez egy fecsegő, egy szájhős" - minősítette az elnök James Comey volt FBI-igazgatót. 

Az elnök elmondta: korábban valóban megkérdezte a Szövetségi nyomozó Iroda igazgatójától, hogy az Oroszországgal kapcsolatos nyomozásnak ő is alanya-e, vagyis a vizsgálatok rá is kiterjednek-e. "Tudom, hogy engem nem vizsgálnak. Engem személyesen nem" - szögezte le Donald Trump. "De nem a kampányokról, vagy bármi másról beszélek" - tette hozzá. Az elnök kifejtette, hogy ezt a tényt James Comey három különböző alkalommal is megerősítette neki: egyszer egy vacsorán, kétszer pedig telefonbeszélgetéswk során, melyek közül az egyiket ő, a másikat pedig Comey kezdeményezte. 

Az FBI-igazgatónak elküldött - és aztán a sajtónak is átadott - elbocsátó levelében Donald Trump megköszönte Comey-nak, hogy három alkalommal is informálta arról: a vizsgálat személy szeint rá nem terjed ki. 

Az NBC-interjúban Donald Trump hangsúlyozta: a döntést maga hozta meg, s nem kérte ki az igazságügyi minisztérium véleményét. Ugyanakkor szerdán Mike Pence alelnök azt állította a Capitoliumon újságíróknak adott interjújában, hogy Trump elnök a minisztériummal konzultálva, Rod Rosenstein miniszterhelyettes tanácsára hozta meg döntését.  Csütörtöki amerikai sajtóhírek, köztük a Politico című lap információiszerint Rosenstein a lemondását fontolgatja.

Szerző

Kiderült, kik támogatták milliókkal a Fideszt

Publikálás dátuma
2017.05.11. 22:39
Illusztráció: Népszava
Több mint egymilliárd forint bevétele és másfél milliárd forint kiadása volt a Fidesznek 2016-ban a Hivatalos Értesítőben csütörtökön közzétett pénzügyi beszámoló szerint.

A kormánypárt összes bevétele tavaly 1 milliárd 84 millió forint volt, ennek jelentős része - 876,6 millió forint - a központi költségvetésből származó támogatás.

Tagdíjakból csaknem 157 millió forint folyt be a párthoz; egyéb hozzájárulásokból, adományokból pedig 46,7 millió forint. Utóbbi nagyrészt 500 ezer forintnál kisebb összegekből állt össze. A párt működéséhez az európai parlamenti képviselők közül Kósa Ádám 1,77 millió, Bocskor Andrea 1,375 millió, Deli Andor 901 ezer, Schöpflin György pedig 732 ezer forinttal járult hozzá. A kimutatásból az is kiderül, hogy a legtöbbet Bajkai István adományozott, 3,18 millió forintot, Papcsák Ferenc pedig 2,1 millió forinttal szerepel a támogatók között.

A Fidesz egyéb bevételként 3 millió 749 ezer forintot tüntetett fel. A kormánypárt kiadási során 1,573 milliárd forint szerepel, ebből mintegy 653 millió forintot eszközbeszerzésre fordítottak. A működési kiadások 312 millió forintot tettek ki, politikai tevékenységre pedig 240 milliót költöttek. A külön nem részletezett egyéb kiadások 365 millió forintot tettek ki, egyéb szervezeteknek pedig 2 millió forint értékben nyújtottak támogatást.

Egy évvel korábban egyébként ugyanekkora bevételből gazdálkodott a párt, a kiadásai viszont alacsonyabban voltak, 920,8 millió forintot tettek ki.

Szerző