Többet kap a Liget-projekt

A Liget-projekt idén 37,6, jövőre már 39,9 milliárd forintra számíthat – derült ki Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) kultúráért felelős államtitkára, a jövő évi kulturális költségvetésről szóló sajtótájékoztatóján.

„A kulturális ágazat konjunktúrájának korát éljük” - állítja Hoppál Péter, amit az is bizonyít, hogy az idei, eredetileg 66,9 milliárd forintra tervezett, de mára 9,4 milliárddal többre, azaz 76,3 milliárdra emelkedett összegnél több, 79,6 milliárd jut a kultúrára a 2018-as költségvetés tervezete szerint – hangzott el. Az államtitkár a kultúra jelentőségének növekedését látja abban is, hogy míg 2010-14 között egy év alatt maximum 23 kulturális témájú kormány-előterjesztést nyújtottak be, addig 2016-ban ezek száma 74-re emelkedett.

A kulturális fejlesztésekről szólva azt is elmondta, hogy míg a Magyar Állami Operaház idén 7, jövőre 15,7 milliárd forintra számíthat. A vidéki fejlesztések között kiemelte a Veszprémi Petőfi Színház és a Veszprémi Állatkert felújításának összesen 5 milliárdos, a Nyíregyházi Állatpark 3,4 milliárdos, a Kaposvári Csiky Gergely Színház 5,1 milliárdos, a Debreceni Csokonai Színház 5,3, a pécsi Zsolnay negyed és a Pannon Filharmonikusok 1,8 milliárdos és a Székesfehérvárnak jutó 1,5 milliárdos Árpád-ház Program tervezett támogatását.

A két nagy budapesti rendezvény, a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Café Budapest őszi fesztivál 1,75 milliárd forintot kap a tervek szerint. A decentralizáció jegyében az idei 500 millió helyett 750 millió forint támogatáshoz jutnak a vidéki fesztiválok. Hoppál Péter hangsúlyozta, hogy szándéka szerint előbb-utóbb ezek a fővárosiakkal azonos összeget kapják majd.

Az államtitkár minisztere Balog Zoltán januárban elhangzott „a kormányzás lényege a kultúra” mondatával fejezte be mondandóját.

Szerző

Magyar győztes Monterálban

Publikálás dátuma
2017.05.12. 07:47

Fejérvári Zoltán nyerte a rangos Montreali Nemzetközi Zongoraverseny nyolcvanezer dolláros első díját. A harmincéves, Junior Prima Díjas művész Bartók III. zongoraversenyével lett a roppant erős mezőny legjobbja.

Szerző

Törzsi szobrot árvereznek

Publikálás dátuma
2017.05.12. 07:47

Afrikai, óceániai, pre-kolumbiánus és indián alkotásokra is licitálhatnak a New York-i Sotheby's május 15-i árverésén. Az aukció fontos darabja egy először 1968-ban nyilvánosságra hozott Chokwe (XVIII-XIX. századi törzs Angolában) női szobor, amely korábban Jacques Kerchache – műkereskedő, világutazó és múzeumi kurátor – gyűjteményének része volt. A szobor becsült értéke 1,5-2,5 millió dollár (428-714 millió forint).

Szerző