Botka: nem indulhatnak a Fidesz győzelméért felelős MSZP-sek

Publikálás dátuma
2017.05.13 14:15
Botka László az MSZP majálisán május elsején FOTÓ: Molnár Ádám
Fotó: /
Azonnal kampányüzemmódba kell állítani az MSZP-t a május 27-ei miniszterelnök-jelöltet állító kongresszus után - írta Botka László Szeged szocialista polgármestere miniszterelnök-jelölti programjában. Az MSZP honlapján olvasható dokumentum szerint nem szerepelhetnek a szocialisták 2018-as országos választás listáján "a Fideszt kétharmados győzelemhez juttató politika megtestesítői". Aki pedig a választási győzelmet veszélybe sodorja a párthoz méltatlan tevékenységgel, annak tagságát azonnali hatállyal felfüggesztik. 

Botka László a Tegyünk igazságot! című, a héten nyilvánosságra hozott programjában azt írta: a nemzetnek égető szüksége van arra, hogy egy valódi baloldali programot képviselő és megvalósító kormány vegye kezébe az irányítást.  A politikus rögzítette: a kormányzóképes, büszke, hiteles baloldalt akarja megteremteni, győzelemre akarja segíteni a magyar demokratikus ellenzéket. "Leváltani Orbán Viktor rendszerét, és új alapokra helyezni a Magyar Köztársaságot" - jelölte meg célként.

A 2018-as választást úgy látja: "nem ígérem, hogy ez a harc lesz a végső, de azt igen, hogy a nemzet jövője szempontjából a legfontosabb". A polgármester közölte, 2017 őszére elkészítik az Új igazságosság kormányprogramot, amelyben modern, innovatív, baloldali demokratikus válaszokat adnak az ország problémáira. Elindítják a kormányzati felkészülési tanácsot is, amely összefogja és irányítja a munkát. 

Az 1991 óta MSZP-tag politikus szerint 2017 már a kampány éve, minden jelentős párt országos kampány folytat. A kongresszus után, május 28-án felállítják a pártot választási időszakban vezető országos választási bizottságot a miniszterelnök-jelölt vezetésével. Megnevezik és azonnal munkába állítják a párt országos kampányfőnökét - közölte.

Ilyen jelölteket keresnek

Botka László megerősítette álláspontját: a 106 egyéni választókörzetben a legalkalmasabb, a legtöbb szavazót megszólítani képes jelöltet kell megtalálni. A demokratikus ellenzéknek a győzelemhez közös listára, közös miniszterelnök-jelöltre és közös politikai programra van szüksége - tette hozzá.

A szocialista politikus szerint a baloldali pártok között önmagában az összefogás nem elégséges a győzelemhez, olyan együttműködésre van szükség, amely közös politikai értékeken alapul, hiteles szereplők testesítik meg. Botka László továbbra is kizárja az együttműködést a Jobbikkal.

A dokumentum szerint az országos lista első tíz helyére olyan jelölteket kell választani, akik szimbolikus üzenetet közvetítenek a választók felé; megtestesítik a párt új szövetségi politikáját és programját.

Kizárják a Fideszt segítőket

"A 2010-es kudarc főszereplőinek, a Fideszt kétharmados győzelemhez juttató politika megtestesítőinek háttérbe kell vonulniuk. Ezek a politikusok nem szerepelhetnek az MSZP 2018-as országos választási listáján" - közölte Botka László, aki szerint a miniszterelnök-jelöltnek együttdöntési jogot kell kapnia az egyéni jelöltek kiválasztásánál és az országos lista összeállításánál.

Botka László szerint a jövőben mindenféle együttműködés kizárt "a magyar demokrácia legfőbb ellenségével, a Fidesszel. Aki ezt a szabályt nem tudja betartani, az nem méltó a pártunkhoz és nincs helye közöttünk" - fogalmazott.

Aki a választási győzelmet veszélybe sodorja a párthoz méltatlan tevékenységgel, politizálással, annak tagságát azonnali hatállyal felfüggesztik, és etikai vizsgálatot indítnak ellene - olvasható a dokumentumban. 

A célok

A politikus, aki egyetlen aspiráns az MSZP miniszterelnök-jelölti posztjára, azt írta: az MSZP büszke demokratikus hagyományaira, de látni kell, hogy a Fidesz elleni kampányban mindenkinek meg kell találnia a helyét, kibeszélés helyett összezárásra van szükség. "A fideszes média hazugsággyárának teljes bojkottját kell megvalósítanunk" - közölte Botka László. Indoklásként hozzátette: a látszatát is óvni kell annak, hogy asszisztálnak a demokratikus intézmények és a sajtószabadság eltiprásához.

A politikus a 18 oldalas dokumentumban ismertette politikai hitvallását és céljait. Szerinte Orbán-rendszer egyetlen igazi alternatívája egy valódi, egyenlőségelvű baloldali, az igazságosságot hangsúlyozó politika lehet. Az egyenlőségelvű politika fő elemei az esélyegyenlőség, a relatív vagyoni egyenlőség és az egyenlő állampolgárság elve - fejtette ki. Célként jelölte meg a megélhetési minimum bevezetését, jól működő, hatékony és aktív állami jelenlétet a kulcsterületeken, az egészségügyben és az oktatásban.

Botka ígéretei

Megerősítette: bevezetnék a progresszív adórendszert, csökkentetnék a munkát terhelő adókat, járulékokat, emelnék a minimálbért és a közmunka javadalmazását egyenlővé teszik azzal. Gyökeres változásokra van szükség a bérezés, az érdekegyeztetés, a közmunka és a szakképzés területén. Botka László bérkülönbségek és a munkavállalói kiszolgáltatottság csökkentése mellett is kiállt. 

Az MSZP május 27-én tartja kongresszusát, mivel az új polgári törvénykönyv szerint a párt legfelső döntéshozó testületének kell elfogadnia a párt tavalyi pénzügyi beszámolóját és idei költségvetését. A kongresszus napirendjén a miniszterelnök-jelölt megválasztása is szerepel. Az MSZP országos elnöksége január 18-án egyhangúlag támogatta Botka László miniszterelnök-jelöltségét.

Botka miniszterelnök-jelölti programját teljes egészében ide kattintva olvashatja el!

Szerző
2017.05.13 14:15

Elektronikus hadviselésre költ 2,8 milliárdot a kormány

Publikálás dátuma
2018.11.16 09:26
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Meglepő módon olcsóbb lesz a beszerzés az eredetileg becsült 3,6 milliárd forintnál.
Megvan, ki fogja szállítani a Honvédelmi Minisztérium számára az elektronikus hadviselés kellékeit - szúrta ki a 24.hu az uniós közbeszerzési közlönyben. A minisztérium eredetileg bő 3,6 milliárd forintra becsülte a beszerzést, de a nyertes, a Rohde & Schwarz Hungária Szolgáltató Kft. 830 millió forinttal kevesebbet, alig nettó 2,8 milliárd forintot fog számlázni.
A 2017-es kiírás szerint a következő eszközöket szállítják a honvédségnek:
  • 3 mobil kommunikációs felderítő és iránymérő rendszert, amelyeket a honvédség által biztosított terepjáróra kell felszerelni;
  • 1 kommunikációs zavarórendszert, amit szintén a honvédségi terepjáróra kell integrálni;
  • 1 parancsnoki mobilállomást, ugyancsak honvédségi teherautóra szerelten;
  • 1 szimulátort.
A nyertesnek ezeken túl három oktatást is le kell bonyolítania. Opciósan beszerezhet még tőlük a minisztérium további szimulátort, mobil kommunikációs felderítő és iránymérő rendszert, kommunikációs zavaró rendszert, valamint a vásárolt berendezésekhez különféle pótalkatrészeket.
A Rohde & Schwarz cég, független, családi tulajdonú cég, 70 országban 9900 alkalmazottal működik. 85 éve Münchenben alapították, honlapjuk szerint a rádiótávközlés és a méréstechnika területén működnek, elektronikus termékeket gyártanak és értékesítenek. Magyarországon 1990 óta vannak jelen.
2018.11.16 09:26

Gyakorlat miatt zárják le szombaton a 86-os főutat

Publikálás dátuma
2018.11.16 09:03
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Téli felkészítő gyakorlatot tart az M86-os autóúton szombaton 8 órától 11 óráig a katasztrófavédelem, emiatt Szombathely felé mindkét sávról elterelik a forgalmat.
A tájékoztatás szerint a Szombathely felé tartók a szelestei csomópontnál hajthatnak le a gyorsforgalmi útról a 86-os főútra, majd a váti felhajtón térhetnek vissza az M86-osra. A Győr felé haladók a gyakorlat idején csak a külső sávot használhatják, ahol óránkénti 70 kilométeres sebességkorlátozás lesz érvényben.
A gyakorlat során a katasztrófavédelem szakemberei az autóutat középen elválasztó szalagkorlátot az úgynevezett "üzemi átjáróban" részlegesen elbontják, a gyakorlat végén pedig helyreállítják.
A közleményben azt ajánlják az autósoknak, hogy szombat reggel indulás előtt tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről a közútkezelő Útinform szolgálatánál, illetve a www.utinform.hu weboldalon, vagy használjanak navigációs, közösségi autós alkalmazást útvonalukat megtervezéséhez.
2018.11.16 09:03