Bayer Zsoltot feljelenti a Népszava újságírója

Publikálás dátuma
2017.05.16 07:02
Bayer Zsolt és a civilek, valamint ellenzékiek közös kávézása FOTÓ: Vajda József
Fotó: /
Miközben békülékenyen kávézgatott civilekkel, ezúttal kollégánkat fenyegette meg Bayer Zsolt publicista, akinek kedvezményes lakásbérletéről tettünk fel kérdéseket a budavári önkormányzatnak.

Közérdekű adatigényléssel szerettük volna megtudni az I. kerületi önkormányzattól, hogy Bayer Zsolt illetve hozzátartozója hány forintért bérelt vagy bérel önkormányzati bérlakást a Várban. Kérdéseinket május 8-án küldtük el az önkormányzat sajtóirodájának. Másnap meg is érkezett a válasz. A budavári önkormányzat arra hivatkozva tagadta meg az információk kiadását, hogy az adatigénylés egyik törvényi feltételnek sem felel meg, az igényelt adatok nem közérdekű és nem közérdekből nyilvános adatok.

Kérdéseinket Bayer Zsoltnak nem tettük fel, valahogyan mégis "tudomására jutott". Ezt maga jelentette be Bádog nevű blogján május 12-én anélkül, hogy forrását felfedte volna. Egyelőre feltételezhető, hogy az önkormányzat egyik munkatársa segíthette valahogyan az információhoz, a sajtóirodán kívül ugyanis a kérdéseket szerzőnk mással nem osztotta meg.

Bayer a blogjában kifogásolta, hogy kíváncsiak voltunk arra, az önkormányzat nem csak személyesen őt, hanem közeli hozzátartozóját is részesítette-e kedvezményes díjú lakásbérlésben, és ha igen, hány forintot kellett fizetniük. Bayer a lapunknak címzett bejegyzését szerzőnknek szóló útmutatással zárta. "Ha mindezzel végzett, akkor annyit azért gondoljon végig, hogy sem a volt feleségem, sem a fiaim, sem a volt feleségem férje, sem pedig az ő kislányuk nem közszereplő. De nagyon nem. Úgyhogy alaposan gondolja meg, meddig megy el a szemétkedésben. Világos, Zsidai? Ajánlom, hogy világos legyen..."

A nyílt, félelmet keltő fenyegetés miatt kollégánk a rendőrséghez fordult, zaklatás gyanújával tett feljelentést. A zaklatás tényállásának ugyanis egyik típusa, amikor valaki azt látszatot kelti, hogy más életét, testi épségét vagy egészségét sértő vagy közvetlenül veszélyeztető esemény következik be. Ez vétségnek minősül, s két év letöltendő szabadságvesztéssel büntethető. Kollégánk a rendőrségtől annak kiderítését is kéri, az önkormányzat számára küldött levelében szereplő tartalomhoz miképpen juthatott hozzá Bayer.

A fideszes publicista blogján nem adta hírül, az I. kerületben hol található a lakás és hány forintot fizettek és fizetnek ő illetve hozzátartozói a bérletért. A Népszava birtokába került önkormányzati lakásrendelet azonban adhat némi támpontot: eszerint ha szociális alapon adják ki, az összkomfortos lakás négyzetmétere 254 forint, a komfortosé 202 forint, a félkomfortosé 88 forint. Ha költségelvű díjszabást érvényesítenek, az összkomfortos és a komfortos lakás négyzetmétere is 425 forint, félkomfortos lakás esetén 251 forint. A harmadik kategória a piaci lakbér, ami a lakásra alkalmazható költségelvű lakbér kétszerese vagy háromszoros lehet.

Bayer blogbejegyzésében a kevés érdemi információ mellet önváddal is élt.

Ami a konkrétumokat illeti, Bayer azt állította, 1998-ban cserélte el a tulajdonában lévő öröklakást egy budavári önkormányzati lakásra. Mivel 2000-ben elvált feleségétől, a lakásból elköltözött, volt felesége, továbbá két fia azóta is, 1998 óta abban a lakásban él. A publicista tanáccsal is ellátta szerzőnket, hogyan tudná kideríteni, mennyit fizetnek az önkormányzati lakásért. "A bátor, tényfeltáró 'újságíró' keresse fel a ház lakóit, talál köztük volt egészségügyi minisztert is, de leginkább egyszerű civileket, és érdeklődjön tőlük, ők vajon mennyi bérleti díjat fizetnek, különösen a civileket ajánlom, ők nagyon fognak örülni a Népszava "újságírójának" és a lakásbérleti díjukra vonatkozó érdeklődésnek."

Bayer az Echo tévében maga hozta szóba várbeli lakását, amikor Nagy Gábor Tamás budavári polgármesterrel készített interjút. A Mélymagyar című műsor december 16-i adásában a fideszes kerületvezető kedvezményes lakásbérletére is kitértek röviden. A polgármester ugyanis 81 ezer forintért bérel egy 70 négyzetméteres lakást az általa vezetett önkormányzattól, Babits-sétányra nyíló kerttel, pesti Duna-parti kilátással a Táncsics Mihály utcában. Egy hasonló lakást bérletét a Várban 200-370 ezer forintból lehet megoldani - írta meg novemberben az ügyet feltáró Magyar Nemzet.

Ajánljuk, hogy világos legyen
Hiába is mondanánk Bayer Zsoltnak, hogy eddig és ne tovább. Hiába kérnénk megfontoltságra, vagy egyáltalán gondolkodásra az indulatos szavait, uszító népbutítását, sőt, sorozatos fenyegetőzését, fenyegetéseit illetően. Tőle tudjuk, ő csak egy "hülye", akinek tehát, ha egyszer elszáll az agya, bármit szabad. Legalábbis szerinte, s a gazdái szerint.
Szerintünk azonban nem. Éppen ezért most ismét őt - korántsem klasszikusként, csak a nyelvezet kedvéért, amelyet talán megért - arra szólítjuk fel Bayer Zsoltot: "alaposan gondolja meg, meddig megy el a szemétkedésben". Nemcsak Zsidai Péterrel szemben.
Kollégánk tisztességesen, a szakmai etika szabályai szerint járt el: a birtokába jutott információkat hiteles forrásból, a közadatot kezelő szervnél igyekezett ellenőrizni, feltette hivatalos kérdéseit az érintett önkormányzat illetékes osztályán. Sem a személyes adatokra hivatkozva adatot megtagadó önkormányzat, (amely ugyanakkor Zsidai Péter személyes adatait nem átallotta kiadni Bayer Zsoltnak, vagy más, jogosulatlan személynek!), sem pedig Bayer maga nem cáfolta eközben az alapinformációt: a piaci áron alul jutott-e a kormánypárti közíró, a Fidesz ötös számú pártkönyvének tulajdonosa egy önkormányzati bérlakáshoz. Azaz, mondjuk ki: jogtalan előnyhöz.
Nekünk tehát nincs miért megijednünk, sőt, most és a jövőre nézve mi "ajánljuk, hogy világos legyen": a Népszava munkatársait, a Népszavát nem lehet megfélemlíteni. Félnie csakis annak kell, akinek szégyellnivalója van - A Szerk.2017.05.16 07:02

Leléptették a tisztifőorvost

Publikálás dátuma
2018.11.20 20:42

Fotó: /
Információink szerint kedden fölmentette tisztifőorvosi posztjáról Kovács Attilát, Kásler Miklós humán miniszter.
Úgy tudjuk: a szakember a főosztályvezetőként egyelőre maradt az államigazgatásban. Október elsején kezdte meg működését a Nemzeti Népegészségügyi Központ, amelynek vezetésével országos tisztifőorvosként Kovács Attilát bízta meg a miniszter. Egyebek mellett az ő feladata lett volna tiszti főorvosként koordinálni az új népegészségügyi program elkészítését. A miniszter és Kovács Attila augusztus közepén közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy ősztől indul, és a következő két évben mintegy 2,4 millió 50 és 70 év közötti férfi és nő vesz majd részt. A komplett szűrési program végig viteléhez szükséges feltételek biztosításával azonban még mindig adós a szakpolitika.
Szerző
Témák
váltás
2018.11.20 20:42

A Gruevszki-kormányzás áldozatainak is menedékjogot kérnének

Publikálás dátuma
2018.11.20 19:50

Fotó: AFP/ ROBERT ATANASOVSKI
Olyan elbánást kérnek a menekültügyi eljárásban, mint amiben a volt miniszterelnök részesült.
Egy macedón civil szervezet, a „Zöld Nagyító”, amely önmeghatározása szerint elkötelezett a jogállamiság mellett, arra szólítja fel azokat, akik Nikola Gruevszki kormányától szenvedtek el visszaéléseket, hogy ők is kérjenek menedékjogot Magyarországon – vette észre a 24.hu. Közleményüket azoknak címzik, akiket a különleges erők brutálisan letartóztattak, semmibe vették az ártatlanságuk vélelmét, alaptalanul tartották őket őrizetben, nem részesültek tisztességes tárgyalásban, bizonyíték nélkül ítélték el őket és egyéb módon igazságtalan elbánásban részesültek. A szervezet azt kéri az érintettektől, hogy jelentkezzenek telefonon vagy irodáikban, ők pedig segítenek a szükséges dokumentáció összeállításában. Azt írják, ugyanolyan elbánást kérnek a menekültügyi eljárásban, mint amiben a volt miniszterelnök részesült.
„A demokratikus Magyarország mindannyiunkkal ugyanúgy járjon el, mint Nikola Gruevszkivel!”
– írják a közleményben.

Őrizetbe vették Gruevszki unokatestvérét

A 24.hu azt írja, szökés veszélye miatt őrizetbe vették a macedón belső elhárítás volt vezetőjét, Szaso Mijalkovot, aki a Magyarországra szökött volt miniszterelnök, Nikola Gruevszki unokatestvére. A Makfax szerint a különleges ügyészi hivatal közölte: megelőző intézkedésként kérték a bíróságot, hogy rendelje el Mijalkov harmincnapos őrizetét. Ezzel ő a harmadik őrizetbe vett volt kormánytisztviselő Kiril Bozsinovszki és Mile Janakieszki után – előbbi a kormány főtitkára, utóbbi közlekedési és kommunikációs miniszter volt Gruevszki kormányzása idején.

2018.11.20 19:50
Frissítve: 2018.11.20 21:56