Előfizetés

Négyezer diák a Hipersuliban

Publikálás dátuma
2017.05.18. 07:16
A gyerekeknek ma már természetes segédeszköz a számítógép
A Telenor digitális oktatási programjához néhány hónap alatt kilenc új iskola csatlakozott, és ezzel országszerte már több mint négyezer diák részesülhet a korszerű oktatás előnyeivel a Hipersuliban.

Az ország egyre több iskolája tartja fontosnak, hogy diákjaik oktatásához éljenek a korszerű digitális eszközök és módszerek, valamint az internet által nyújtott előnyökkel. A program tavaly decemberi megnyitása óta csatlakozottaknak köszönhetően már az ország 15 iskolájában, több mint négyezer diák és csaknem 180 pedagógus részese a Hipersulinak, és még sokszínűbbé vált a részt vevő általános- és középiskolák palettája. A „hagyományos” intézmények és a tanárképzős hallgatóknak szakmai gyakorlatot biztosító gyakorlóiskola mellett már művészeti képzésre specializálódott intézmény, valamint egy mozgáskorlátozott gyermekek szolgálatában álló iskola is alkalmazza a Hipersuliban felgyűlt digitális tudást.

Ahhoz, hogy egy intézmény részese lehessen a kezdeményezésnek, legalább egy osztályra való digitális eszközzel kell rendelkeznie, valamint lelkes pedagógusokkal, akik vállalják, hogy ezen eszközök segítségével oktatnak. Igényeik szerint a Telenor Hipernetet, digitális tananyagot és tanár-továbbképzést biztosít számukra.

A program fontos szereplői azok az oktatással foglakozó magyar startupok, amelyek szolgáltatásait a Hipersuli-iskolák díjmentesen használhatják. A Tabello és az Intellisense fejlesztései izgalmasabbá teszik a nyelv- és a természettudományos órákat, a Redmenta online feladatlap-készítője pedig megkönnyíti a számonkérést.

,,Fontos törekvésünk az is, hogy a Hipersuli révén egy olyan közösséget építsünk, amelyben az iskolák, pedagógusok és az oktatás más szereplői aktívan megoszthatják egymással digitális ismereteiket és tapasztalataikat, és ezzel az egész társadalom ügyét szolgálhatják” – mondta Kutas István, a Telenor Magyország vállalati kommunikációs igazgatója.

Kapcsolódó
A Telenorhoz igazolt a Magyar Vöröskereszt

Óriási büntetést akasztottak a Gazprom nyakába

Az ukrán Legfelsőbb Gazdasági Bíróság elutasította az orosz energetikai óriás-vállalat, a Gazprom fellebbezését és helybenhagyta az ukrán Monopólium Ellenes Bizottság (AMC) döntését, amely szerint a Gazprom-nak 171,932 milliárd hrivnya büntetést kell fizetnie, jelentette a Bizottság sajtószolgálatára hivatkozva az UNIAN hírügynökség (1 hrivnya = 10,58 Ft).

"A mai napon a Legfelsőbb Gazdasági Bíróság elutasította a Gazprom fellebbezését a Kijevi Gazdasági Bíróság 2016 december 5.-i döntése, illetve a Kijevi Fellebbezési Gazdasági Bíróság 2017 február 22.-i döntése ellen. A két bírósági döntés arra kötelezte a Gazprom-ot, hogy összesen 171,932 milliárd hrivnya büntetést fizessen be az ukrán költségvetésbe” olvasható a sajtószolgálat közleményében.

Amint az UNIAN jelentette, 2016 januárjában az AMC körülbelül 86 milliárd hrivnya büntetést rótt ki az Gazprom-ra, mert visszaélt az ukrán gáz-piacon élvezett monopolhelyzetével. A döntés a kormány utasításának megfelelően született meg, figyelembe véve az Európai Bizottság hivatalos álláspontját is, amely szerint a Gazprom Közép-és Kelet Európában kialakult, meghatározó szerepe sérti az EU gazdasági versennyel kapcsolatos törvényi előírásait. 

Az elmúlt év április 12-én a Gazprom pert indított a döntés ellen a Kijevi Gazdasági Bíróságon, kérését azonban elutasították.

Miután a büntetést a Gazprom azóta sem fizette be, az AMC a büntetés kikényszerítését kérte a Kijevi Gazdasági Bíróságtól, valamint azt, hogy kötelezze az orosz vállalatot: hagyjon fel a versenytörvény előírásainak megsértésével.

Az idei év februárjának végén a Kijevi Gazdasági Fellebbezési Bíróság az AMC igénye tekintetében fenntartotta a Kijevi Városi Bíróság döntését.  

Cseh kormányválság - Van új pénzügyminiszter-jelölt

Ivan Pilnyt, a cseh képviselőház gazdasági bizottságának az elnökét jelölte szerdán az ANO mozgalom az új pénzügyminiszternek. Bohuslav Sobotka szociáldemokrata (CSSD) kormányfő, miután találkozott Pilnyvel, közölte: az ANO döntését elfogadja, és javasolni fogja az államfőnek Pilny kinevezését a pénzügyminiszteri tisztségbe. 

"Számomra Ivan Pilny elfogadható jelölt, és kész vagyok kinevezését előterjeszteni az államfőnek" - mondta Sobotka újságíróknak. Ivan Pilny Andrej Babist, az ANO elnökét váltaná a pénzügyminiszteri bársonyszékben. Pilny az ANO képviselője a parlamentben.

"Babisnak a kormányból történő menesztésével és az új pénzügyminiszter kinevezésével befejeződhet az a feszültség, amelyet Babis váltott ki azzal, hogy nem akarta vállalni a politikai felelősséget korábbi tevékenységéért" - jelentette ki Sobotka. Úgy vélte: Babis távozásával véget érhet a koalícióban és a kormányban keletkezett válságos helyzet. A legkisebb koalíciós párt, a kereszténydemokrata KDU-CSL közölte: számára Pilny elfogadható jelölt a pénzügyminiszteri tisztségre.

A szlovákiai származású multimilliárdos Andrej Babist, első kormányfőhelyettest, pénzügyminisztert adócsalással és a korábban tulajdonában lévő sajtóorgánumok saját politikai céljaira való törvénytelen felhasználásával gyanúsítják. Andrej Babis a vádakat elutasítja, és ellene folyó politikai kampánynak minősíti. Babis eredetileg nem akart lemondani, de később megváltoztatta álláspontját, és közölte, kész távozni a kormányból a probléma megoldása érdekében.

Az esetleges előrehozott parlamenti választás kiírását mindhárom koalíciós párt - CSSD, ANO, KDU-CSL - elutasította, s az októberre kiírt választások eredménye alapján felálló új kormány megalakulásáig hatalmon akarnak maradni.

Sobotka május 5-én javasolta Milos Zemannak Babis leváltását, de az államfő a kérésnek eddig nem tett eleget. Zeman csütörtökön reggel tér vissza kínai látogatásáról, és szóvivője útján közölte, hogy a belpolitikai, kormányzati problémákkal csak jövő kedden kíván foglalkozni. A kormányfő szerdán megerősítette: elvárja, hogy Zeman azonnal visszaérkezése után azonnal intézkedjen.