Úszószövetség - Bukott az elnök, de marad

Publikálás dátuma
2017.05.21. 20:30
FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Néha piaci vásárt idéző hangulatban zajlott az úszószövetség közgyűlése. Bienerth Gusztáv megbukott, normálisan működő elnökség és főtitkár nélkül áll a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) élén.

Hiába szeretett volna minden hatalmat saját kézbe venni Bienerth Gusztáv, a MÚSZ elnöke, a közgyűlés nem hagyta magát. A több mint négyórás, személyeskedéstől, bekiabálásoktól, piaci kofák szintjén zajló veszekedésektől sem mentes tanácskozás legfontosabb eredménye: a közgyűlés jogkörei nem csorbultak, nem került minden hatalom az elnök kezébe.

Viszont a MÚSZ a működésképtelenség határán van, miután nincs főtitkára, az elnökség pedig nagyon foghíjas, mert a hiányzó öt helyre csak ketten kerültek be a tizennégy jelölt közül. Az idáig vezető út azonban hosszú volt és rögös.

Másfél órával a hivatalos kezdési időpont után foglalkozott az első napirendi ponttal a közgyűlés. Ennyi ideig tartott a vita arról, hogy Bienerth kijelölheti magát önhatalmúlag levezető elnöknek vagy a küldötteknek kell erről szavazni. Hornyák Viktor, a debreceni Széles Sándor Úszó-nevelő Műhely vezetőedzője azt szerette volna, ha titkos szavazással döntenek arról, megvonják-e a bizalmat az elnöktől és az elnökségtől. Bienerth azonban nem bocsátotta voksolásra ezt a kérdést. Pedig a technikai háttér adott volt, minden küldött megkapta a szavazógépet, amellyel 15 másodperc alatt lehetett voksolni – később erre sor is került –, ehelyett minden kérdésnél szövetségi alkalmazottak számolták meg a legkevesebb voksokat, a többségi számot pedig kiszámolták számológéppel, ami finoman szólva is komikus volt, miközben ki-bejárkáltak a résztvevők a teremből. A nyílt voksolásnál nem volt meg a többség Hornyák javaslatának támogatásához.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke is végigszenvedte az első másfél órát, majd beszédében azt mondta, a MOB minden támogatást megad az úszószövetségnek. Azt nem mondta, hogy a MÚSZ elnökének is, minden bizonnyal nem véletlenül.

Amikor a 135 résztvevő közül szemmel láthatóan is alig negyvenen tartózkodtak a teremben, dr. Ferenczi Enikő közjegyző jelezte, hogy érdemes lenne megvárni a szavazóképes állapotot, ezért a 2016-os pénzügyi beszámolóról és az idei költségvetésről megismételték a voksolást. Lapunk szerette volna megkérdezni a közjegyző véleményét a közgyűlés első másfél órájáról, arról, hogy Bienerth önhatalmúlag döntött arról, nem terjeszti a közgyűlés elé Hornyák javaslatát a titkos szavazásokról, de dr. Ferenczi Enikő azt mondta, nem nyilváníthat véleményt, ő csak a tényeket, a szavazások eredményeit rögzítheti.

Tóth István, a szentendrei klub elnöke viszont jelezte, holnap reggel első útja a bíróságra vezet, ahol megtámadja a közgyűlés összes határozatát.

Az elnökségi tagokra két körben szavazott titkosan a közgyűlés: először ahhoz kellett a résztvevők voksainak ötven százaléka plusz egy szavazat, hogy valaki jelölt legyen. A tizennégyes listáról hárman visszaléptek, a megmaradt tizenegy jelölt közül csak Danks Emese, korábbi MSZP-s kormányszóvivő és Rákosfalvy Zoltán, győri ügyvéd került fel a jelöltlistára, őket az elnökségbe is beszavazták a küldöttek. Kimaradt viszont többek között a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás és Szalay-Bobrovniczky Alexandra, budapesti főpolgármester-helyettes. Utóbbi a budapesti rg Európa-bajnokságról sietett a közgyűlésre, a kislányával érkezett a biztos siker tudatában, majd villámgyorsan távozott is. Tarlós István főpolgármester nem fogja megdicsérni Bienerthet, ebben biztosak lehetünk…

A MÚSZ alapszabályát 80 helyen módosították, a változtatások lényege az volt, hogy minél több hatalom – gyakorlatilag minden – kerüljön az elnök kezébe. A titkos szavazáson azonban a közgyűlés ezt sem szavazta meg. Bienerth a közgyűlésen megbukott, hatalom, jogkör, normálisan működő elnökség és főtitkár nélkül áll a MÚSZ élén.

Kizuhant a kórház ablakából - nem élte túl

Kizuhant egy beteg a Beregrákosi Körzeti Kórház harmadik emeleti ablakából május 13-án, a hajnali órákban. Az 55 éves cserlenői (Cserveneve) férfi a helyszínen életét vesztette - írja a Kárpátinfó.

Egyelőre nem tudni, hogy öngyilkosság vagy baleset áll a tragédia hátterében.

Szerző

Kizuhant a kórház ablakából - nem élte túl

Kizuhant egy beteg a Beregrákosi Körzeti Kórház harmadik emeleti ablakából május 13-án, a hajnali órákban. Az 55 éves cserlenői (Cserveneve) férfi a helyszínen életét vesztette - írja a Kárpátinfó.

Egyelőre nem tudni, hogy öngyilkosság vagy baleset áll a tragédia hátterében.

Szerző