Pénzmosás egy budapesti bankban

Publikálás dátuma
2017.05.22. 12:00

Pénzmosás miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség egy ghánai férfival szemben, aki bankszámlát nyitott egy budapesti bankban, amire ezután egy ismeretlen tettes bűncselekménye révén a jelentős összegű pénz megérkezett - közölte a Fővárosi Főügyészség.

A vád szerint a 30 éves ghánai férfi 2015. szeptember 9-én egy barátja kérésére nyitott számlát azzal a céllal, hogy arra majd - általa is tudottan - bűncselekményből származó pénz érkezik, amit majd ő ezután felvesz, és a barátjának átadja.

A bankszámlanyitás után egy ismeretlen bűntárs olyan hamis elektronikus levelet küldött egy németországi székhelyű cégnek egy azzal üzleti kapcsolatban álló másik gazdasági társaság nevében, amely szerint ez utóbbi társaság a részére történő átutalásokat a továbbiakban egy új bankszámlára - a vádlott által Budapesten nyitott bankszámlára - kéri teljesíteni.

A hamis értesítésben foglaltaknak megfelelően a német cég megtévesztett képviselője még szeptemberben több mint 16 millió forintnak megfelelő összegű eurót utalt át a vádlott bankszámlájára.

A vádlott a számlanyitásért, valamint a pénzfelvételért összesen mintegy 160 ezer forintnak megfelelő összegű eurót kapott. A jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő külföldi férfit a Fővárosi Főügyészség pénzmosás bűntettével vádolja, amely bűncselekmény törvény szerinti büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés.

Szerző

Milliókat csalt ki a nem létező medencékkel

Sorozatosan elkövetett csalások miatt emelt vádat egy Aszód közeli településen élő, 51 éves nővel szemben a Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség. A nő ellen tavaly januárban 31 rendbeli internetes csalás miatt indult nyomozás, miután különböző internetes oldalakon kerti medencéket, klímaberendezéseket, kerti bútorokat, babakocsikat, kazánokat, játékkonzolokat kínált eladásra úgy, hogy a termékekkel ténylegesen nem rendelkezett.

Az ügyészség közleménye szerint az asszony még a büntetőeljárás alatt sem hagyott fel a csalásokkal: 2016 júniustól novemberig az ország különböző részeiből 47 vásárló jelentkezett, akik az árucikkeket megrendelték, annak ellenértékét előre átutalták, a nő azonban a terméket nem küldte meg, a vételárat sem küldte vissza, majd a sértettek számára elérhetetlenné vált.

Összesen két és fél millió forintot sikerült így kicsalnia. 

A nyomozás során ügyészi indítványra elrendelték a vádlott előzetes letartóztatását, akivel szemben párhuzamosan hasonló bűncselekmények miatt több büntetőeljárás is folyik az országban. A Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség a vádiratban végrehajtandó börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását, valamint vagyonelkobzás alkalmazását, továbbá a sértettek részére történő kártérítésre kötelezést indítványozott.

Szerző
Témák
csalások Aszód

A kuka mellett hagyta kisbabáját egy anya Budapesten

Vádat emelt az ügyészség egy 34 éves budapesti nő ellen, aki tavaly nyáron magára hagyta 14 hónapos kisfiát az utcán. A vádirat szerint a "bódult állapotban" lévő asszony 2016. augusztus 31-én a kora esti órákban a főváros  XX. kerületében, a Pozsonyi utcában egy szemetes mellé kirakott használt tárgyak között kutatott, vele volt a kisbabája is. 

A nő néhány használt tárgyat bezsákolt, majd elsétált a helyszínről úgy, hogy a babakocsiban ülő gyereket hátrahagyta. Az utcában lakók látták, mi történik, majd próbálták megkeresni a nőt, sikertelenül, ezért a rendőrséghez fordultak. Az egyenruhások a magára hagyott kisfiút gyermekkórházba szállították. Az anyát két nappal később találták meg egy XXIII. kerületi lakásban, bódult állapotban.

Az ügyészség kiskorú veszélyeztetésének bűntettével vádolja a nőt, amely bűncselekmény törvény szerinti büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés. A Budapest Főváros Kormányhivatal XXIII. Kerületi Gyámhivatala a gyermeket ideiglenes hatállyal nevelőszülőnél helyezte el - írja az ügyészség honlapján.

Szerző
Témák
XX. kerület