Előfizetés

Manchesteri robbantás - Putyin táviratot írt Maynek

Publikálás dátuma
2017.05.23. 16:09
FOTÓ: Népszava
Mély részvétét fejezte ki a manchesteri terrormerénylet miatt Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a Theresa May brit miniszterelnöknek küldött táviratában - közölte a Kreml sajtószolgálata.

"Határozottan elítéljük ezt a cinikus, embertelen bűncselekményt. Arra számítunk, hogy a merénylet megrendelői nem kerülik el a megérdemelt büntetést" - hangsúlyozta üzenetében az orosz elnök. Putyin "megerősítette készségét a terrorellenes együttműködés növeléséhez a brit partnerekkel, mind kétoldalú alapon, mind pedig a széles körű nemzetközi erőfeszítések keretében" - idézte a TASZSZ az orosz elnök táviratát. Az orosz elnök részvétét nyilvánította az áldozatok családtagjainak, és mihamarabbi gyógyulást kívánt a sebesülteknek.

A kétoldalú terrorellenes együttműködés megerősítéséről állapodott meg, és részvétét fejezte ki Nagy-Britanniának kedden Moszkvában Szergej Lavrov orosz és Davor Ivo Stier horvát külügyminiszter.

Oleg Sziromolotov orosz külügyminiszter-helyettes Moszkva készségét hangoztatta a Londonnal folytatandó terrorellenes együttműködésre, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az nem lehet "egyirányú utca". Mint mondta, az ezen a téren folytatott orosz-brit párbeszéd "nagyon nem egyszerű", bár a két ország titkosszolgálatai között "egyes kapcsolatok megújultak a Litvinyenko-ügy után". 

Alekszandr Litvinyenkót, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) volt alezredesét 2006-ban mérgezték meg Londonban. A Scotland Yard szerint Litvinyenko teájába egykori ügynöktársai csempésztek polóniumot.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament felsőháza külügyi bizottságának elnöke Facebook-bejegyzésben sürgette, hogy Európa újítsa fel az együttműködést Oroszországgal a terrorelhárítás területén. A szenátor szerint az összefogás felmondása "minimum hiba, maximum pedig a közös ellenségeinknek nyújtott segítség" volt.

"Ideje már megérteni, hogy az európaiakat nem (Bassár el-)Aszad (szíriai elnök), nem a Kreml és Teherán meg Washington robbantja fel. Javaslatunk az együttműködésre és a terrorellenes koalíció létrehozására aktuális és állandó érvényű" - írta Koszacsov.

A robbanószerek egész világra kiterjedő osztályozásának és megjelölésének bevezetésére tett javaslatot a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva Nyikolaj Kovaljov alsóházi képviselő, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Parlamenti Közgyűlésének különmegbízottja. Szerinte ez a nemzetközi terrorellenes együttműködés keretében hatékonyabbá tenné a robbanóanyagok felkutatását és eredetük megállapítását. 

A nagy-britanniai Manchesterben hétfő éjjel egy teltházas popkoncerten hajtottak végre terrortámadást: a legfrissebb hírek szerint a házi készítésű pokolgéppel elkövetett merényletben huszonkét ember - köztük több gyermek - meghalt, és ötvenkilencen megsebesültek.

Orbánék a kémperrel rúgnának még egyet Gyurcsányba

A titokgazda felülvizsgálja a Gyurcsány-kormány két titkosszolgálati vezetője és szakminisztere kémkedési ügyének a titkos minősítését – tudta meg a Magyar Idők kormányzati forrásból. Ezzel őszre, amikor megkezdődik az ügy másodfokú pere, várhatóan a közvélemény is megismerheti a pontos részleteket, amivel aztán újabbat rúghatnak Gyurcsány Ferencbe, a szocialistákba és az ellenzékbe.

A kormánypropagandista lap úgy tudja, hogy csak olyan információk minősítésén változtathat a titokgazda, azaz a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) jogutódja, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH), amelyek nem veszélyeztetik a hivatal működését, illetve nem számítanak személyes adatnak.

A Fővárosi Ítélőtáblán szeptember 11-re és 25-re tűztek ki tárgyalási napot, utóbbin ítélet is születhet, immár második alkalommal másodfokon.

A kiemelt közérdeklődésre számot tartó ügyben a bűnösség megállapítását és büntetés kiszabását indítványozta a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség. Galambos Lajosra, a volt NBH egykori főigazgatójára letöltendő, Szilvásy György egykori titkosszolgálati miniszterre és Galambos utódjára, Laborc Sándorra felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott a vádhatóság.

Jelenleg még az egész ügy államtitok, így nem tudható, a vádiratban szó esik-e arról, hogy az NBH-ba beengedett orosz titkosszolgák rákapcsolódhattak-e a hivatal központi szerverére, vagy sem. Ami azonban szerepelhet a vádiratban, arról Katrein Ferenc, az NBH volt műveleti igazgatója az Indexnek nyilatkozott, megerősítve a sajtóban már korábban megjelenteket.

A nyíltan kormánypropagandát sulykoló lap az ügy háttéréről azt írja: 2007-ben az NBH akkori vezetője, Galambos Lajos lehetővé tette, hogy magukat bolgárnak mondó orosz titkosszolgák poligráfos vizsgálat alá vessenek aktív magyar titkosszolgálati középvezetőket az NBH-ban, azaz beengedte az orosz hírszerzőket a cég épületébe. Galamboson kívül Szilvásy György akkori titkosszolgálati minisztert és Laborc Sándort, Galambos utódját is megvádolta az ügyészség.

A Magyar Idők felidézte, hogy Szilvásy György a közelmúltban az Echo TV-nek adott interjújában az ügy részleteiről nem beszélhetett, de hangsúlyozta: nem követett el bűncselekményt, és az eljárást politikai indítékúnak tartotta. Kijelentette: ezúttal is felmentésben bízik. Zamecsnik Péter, Laborc Sándor védője szintén bízik védence ismételt felmentésében, az ATV-nek pedig azt mondta a hét végén: szükségesnek tartaná az ügy titkosítás alóli feloldását, hogy a közvélemény megtudhassa, pontosan mi is történt.

Budán is jól járt a belváros jegyzője

Zsidai Péter
Publikálás dátuma
2017.05.23. 15:00
Noha Sélley jegyző megígérte, a homlokzatot még mindig nem újította fel a jutányos vásárlás után. A szerző felvétele.
Sélley Zoltán egy trükkös vásárlással nemcsak kedvező áron jutott tetőteréhez, de még a teljes összeget sem kellett kifizetnie.

Sélley Zoltán nem akárki. Az az V. kerületi önkormányzat jelenlegi jegyzője olyan szerencsés, hogy a XII. kerületi önkormányzat kisegíti 1,2 millió forinttal akkor, amikor padlásteret vásárol.

A vélhetően egyedi eset alapját megírtuk: Sélley 2006-ban lett lakástulajdonos a XII. kerületi Mártonhegyen. A Fodor utcai társasház az önkormányzati többségi tulajdona, ennek egyik emeleti lakását vásárolta meg. Ez a 60 négyzetméteres lakás akkor már magántulajdonban volt, a másik három lakás jelenleg is a hegyvidéki önkormányzaté. 2013. júliusban ugyanakkor Sélley felfelé terjeszkedett: megvásárolta a padlásteret, ezzel háromszorosára, 149 négyzetméterre növelve lakása alapterületét. Az adásvétel "előjátékaként" Sélley és az önkormányzat a padlásteret a társasház alapító okiratának módosításával önálló albetétté alakította. Ezzel nyitottak utat az értékesítéshez.

Előző cikkünkben ugyanakkor "pontatlanul" írtuk meg, hogy a 90 négyzetméter hasznos alapterületű, összességében 149 négyzetméteres padlástérért 10 millió forintot fizetett Sélley. Már ez az ár is igen méltányos lenne a budai övezetben, ahol 620 ezer forintnál kezdődik egy négyzetméternyi lakás ára, de Sélley valójában csak 7 millió forintot fizetett. Bár az önkormányzat volt az eladó, Sélleynek a társasház kisebbségi tulajdonosaként csak a társasházban levő tulajdoni hányadára eső vételárrészt kellett megfizetnie az önkormányzatnak, azaz 7 millió forintot. Az önkormányzat és a jegyző ugyanis a padlástér önálló albetétté alakításával a társasház közös tulajdonába emelte azt. Vagyis Sélley a társasház kisebbségi tulajdonosaként kvázi eladóként, a padlástér vásárlójaként pedig vevőként is viselkedett a tranzakcióban, jóllehet a szerződés szerint csak vevő volt. Az adásvételi szerződés ugyanakkor külön pontban rögzíti, hogy a 10 millió forintos vételárból a 2,9 millió forint vételárrész magát Sélleyt, mint társasház egyik tulajdonosát illeti.

A Sélley számára igencsak kedvező adásvételi szerződést az önkormányzat részéről Pokorni Zoltán fideszes polgármester írta alá 2013. júliusban. A szerződés törvényességét egy ügyvédi iroda is garantálta ellenjegyzésével, a pénzügyi korrektséget az önkormányzat gazdasági vezetője szavatolta.

Ez azonban még csak nem is az összes kedvező körülmény, amiben a belvárosi jegyző részesült, Selleyt ugyanis 1,2 millió forinttal is kisegítette a Pokorni vezette XII. kerület. A padlásteret arra hivatkozva értékesítette az önkormányzat, hogy a tetőszerkezet életveszélyessé vált, cseréje indokolt. A munkák elvégzésének az önkormányzat is részese akart lenni, tetőszerkezet teljes felújításából 1,2 millió forint költséget átvállalt Sélleytől. Így az egész padlástér-értékesítés Sélley pénztárcáját 10 millió forint helyett 5,8 millió forinttal terhelte meg. A jegyző további, a tető felújítására fordított kiadásait persze nem ismerjük, nem válaszolt idevágó kérdéseinkre.

Azt viszont tudjuk, hogy Pokorniék 1,2 millió forintos motivációja nem vezetett sikerre, hiszen Sélley nem igyekezett a felújítással, pedig szerződés szerint az adásvételt követően meg kellett volna kezdenie. Csak a tető 2014. februári beomlása után 8-10 hónappal látott hozzá a munkálatokhoz, jóval azután, hogy a XII. kerületi önkormányzat alpolgármestere erre kétszer is felszólította. Ráadásul még így is mintegy 2 évbe került az életveszélyes tető felújítása, Sélley az építési engedély hiányával magyarázta késedelemét.

Ami szintén tudható, hogy Sélley az adásvételi szerződősben vállalt további két kötelezettségét lassan 3 éve egyáltalán nem teljesíti. Adós maradt a társasház homlokzati felújításával, vakolásával és a kerítés cseréjével is. A tetőszerkezet felújítása során bekövetkezett hibák kijavítása szintén nem történt meg eddig.