Vasárnap estig áll a bál

Publikálás dátuma
2017.05.24 07:48
Dikanda FOTÓ: BUDAPEST FOLK FEST
Fotó: /
A Fonóban és a Várkert Bazárban ma kezdődik és vasárnap estig tart a Budapest Folk Fest – a hagyományőrző népzene, a városi folklór és a világzene legfontosabb hazai rendezvénye.

A program évről évre színesebb, nő a külföldi fellépők száma, de a szervezők „tömeges forgatag” helyett továbbra is emberközeli, barátságos, értékközpontú programot szeretnének. A rendező a Fonó Budai Zeneház, igazgatója, Horváth László a Népszavának elmondta: a Fonó szezonjának egész éves pörgése mellett nagyon fontos számukra egy ilyen, összegző jellegű ünnepi alkalom. Ilyenkor olyan műfaji kalandokat és kísérleteket is megengedhetnek maguknak, amelyek itthon talán még nem annyira ismertek, de komoly értéket hordoznak. A népzenét autentikus formájában képviselő, magyarországi és határon túli „adatközlők” éppen annyira hozzátartoznak a programhoz, mint a táncházmozgalom nyomán létrejött városi folklór, a rézfúvós cigányzene vagy a balkáni muzsika.

A Várkert Bazárban, 1000-1500 fős közönség előtt a népszerű world music különböző áramlatainak is helye van a programban, de a Budapest Folk Festnek mégsem elsősorban a bulizás, a puszta szórakoztatás a célja, hanem régiónk folklórkincsének felmutatása, közvetítése. Horváth László kiemelte: az ötnapos programsorozatra minden eddiginél több külföldi vendégművész érkezik. Az etnikai és műfaji sokszínűséget példázza a török BabaZula, a legendás lengyel Dikanda, két román cigányzenekar (Nadara, Mahala Rai), a makedón Vlatko Stefanovski, a bolgár Theodosii Spassov, Amir Gwirtzman izraeli fúvós vagy a Spanyolországban élő görög muzsikusokból álló Trio Feta Orchestra.

Terjeszkedik a Fonó

Dél-budai otthona mellett a Fonó produkciós csapata mind több meghívást kap vidékre és nyári fesztiválokra. A közelmúltban Szegeden, Jászberényben és Villányban rendeztek népzenei koncerteket. A Művészetek Völgyében évek óta jelen vannak és a vajdasági Dombosfestre is ők szervezik a népzenei-világzenei programot. Idén először a Lovasi András nevével fémjelzett Fishing on Orfű egyik külső helyszíneként mutatkoznak be a szabadtéri színpadon. Az Ördögkatlan Fesztivál idei díszvendége is a Fonó lesz.

Irány Szingapúr
A városi népzenészek fiatal nemzedékét képviselő Buda Folk Band együtt nőtt fel a fesztivállal. Éri Márton és Csoóri Sándor Sündi 2007-ben alapította a csapatot, s egy lengyelországi fesztiválmeghívás volt az első komolyabb felkérésük, ahol a most Budapestre látogató Dikandával játszhattak együtt.
„Máig testvérünknek, mentoruknak, példaképünknek tekintjük ezt a zenekart” – mondja a brácsás Éri Márton. Nagyobb terveik között egy őszi szingapúri turnéról számol be, amelyre a Szinvavölgyi Táncműhely, az Alba Regia Táncegyüttes és a Nógrád Táncegyüttes társaságában utaznak. A produkciót Novák Péter rendezi.2017.05.24 07:48

Krétával és szerelemmel

Publikálás dátuma
2018.09.25 13:00

Fotó: Népszava/ Szalmás Péter
Fekete-fehér krétarajzok színesítik Budapest számos szórakozóhelyét, de többnyire nem tudni ki készítette azokat. Pedig lehet épp KrétaRéka rajzai alatt ücsörögve isszuk a reggeli kávénkat.
Kávézóban vagy szórakozóhelyen ülve valószínűleg egyikünk se azon gondolkodik, hogy ki írta fel a falra kacskaringós betűkkel a választékot, azon pedig végképp nem, hogy ez művészeti kifejezőeszközként is értelmezhető lenne. A fekete táblákra krétával felírt szövegek, mókás rajzok azonban korántsem mindig unatkozó pincérek munkái, gyakran olyan grafikusok, vagy ügyes kezű rajzolók készítik őket, mint KrétaRéka. A fazekas-festőművész családból származó Szekeres Réka kalandos utat tett meg a krétarajzokig: bár nem vették fel az Iparművészeti Egyetemre, tizenöt évet a vendéglátásban töltve rátalált erre a munkára – ahol dolgozott, ő írta a táblákat. Egyszer a szintén hasonló projekteken dolgozó Szalai Szilvi grafikust helyettesítette, s akkor gondolkodott el a váltáson. 
„Amikor elkezdtem, Szilvi – aki már három-négy éve csinálta ezt – azt mondta, nagyon jó ez a dolog, de ne nagyon éljük bele magunkat, mert pár éven belül lecseng, és minden digitalizálnak majd. Ehhez képest rengeteg munkánk van” – meséli KrétaRéka. Azóta számos nagy alkotáson van túl, Szalai Szilvivel közösen dolgoztak a UPC székházon, volt egy három napos bécsi munkájuk, s a kecskeméti Malom Központ teljes belső oszloprendszerét is ők díszítették fel. A tizennyolc darab öt méteres oszlop arculatának kivitelezése egy hetet vett igénybe, s komoly előzetes tervezést igényelt – hangsúlyozta KrétaRéka.
„Kezdőként egy utcai portát készítettem, s évekig úgy mentem el arra, hogy érzékeltem, teljesen megváltozott tőle az utca. Tehát van ennek jelentősége” – válaszolta KrétaRéka a kérdésre, művészetként lehet-e tekinteni a munkájára. Úgy véli, mivel egy adott ember gondolatainak, kreativitásának eredményei az elkészült rajzok, nem lehet másnak nevezni. Azt azonban, hogy múzeumba kerüljenek a feliratok, nehezen tudja elképzelni: úgy látja, a magyarok némileg fantáziátlanok – egy-két szuper kezdeményezéstől eltekintve –, s gyakran nem mernek elrugaszkodni, azt gondolják, nem szabad elvonni a lényeges dolgokról a figyelmet. „Ne rakjunk egy Modigliani mellé kalligráfiát, mert akkor nem arra fog koncentrálni a látogató” – teszi hozzá gúnyosan. Ugyanakkor hozzátette, azt el tudná képzelni, hogy több művész krétarajzaiból kiállítás nyíljon. A street art rohamos terjedését tekintve, talán nem is állunk ettől olyan távol. Addig is, érdemes nyitott szemmel járni, a művészet bármikor szembe jöhet velünk: akár egy gőzölgő csésze képében is.
2018.09.25 13:00
Frissítve: 2018.09.25 13:34

Elhunyt Gary Kurtz

Publikálás dátuma
2018.09.25 12:15

Fotó: Youtube/The Latest TV/
Az első két Star Wars-film producere 78 éves korában halt meg.
78 éves korában, Londonban elhunyt Gary Kurtz, az első két Star Wars-film Oscar-díjra jelölt producere – írja a BBC.  Családja közleménye szerint Gary Kurtz rákban szenvedett. Hozzátették, hogy Kurtz csodálatos ember volt, akinek az volt az élete, hogy a filmművészeten keresztül megossza az „audiovizuális mesemondás csodáját”. Tehetsége a filmkészítéstől a fotózáson és a zenén át a filmtörténetig számos területen megmutatkozott, emellett szenvedélyes világutazó volt – tették hozzá. Gary Kurtz 1940. július 27-én, Los Angelesben született, és elsőként az Amerikai Graffiti című filmmel szerzett hírnevet, melyet George Lucas rendezett. A Star Wars IV. – Egy új remény és a Star Wars V. – A birodalom visszavág című filmekért Oscar-jelölést kapott.  
2018.09.25 12:15
Frissítve: 2018.09.25 12:15