múzeum;marcipán;Szamos család;

Hetvenkilós marcipán lány

Igencsak meglepődhetnek azok az érdeklődők akik elropogtatnak néhány szem kakaóbabot. A csokoládé alapanyagának íze ugyanis korántsem hasonlít a népszerű ínyencségéhez. A Szamos Csokoládé Múzeum megújult programjának része ez a kóstoló, de aki rászán egy kis időt, megismerkedhet a csokoládé történetével és elkészítésének néhány fogásával. A vállalkozó kedvűek maguk is megpróbálkozhatnak vele és a látogatás végén megkapják produktumukat. A képre kattintva galéria nyílik!

A Kossuth téri cukrászda emeletén kialakított magán múzeumot kultúrtörténeti jelentősége miatt az a szaktárca hivatalosan is múzeummá nyilvánította. A hat teremben mintegy négyezer tárgy bemutatásával a csokoládé 500 éves európai történetét kísérhetik figyelemmel a látogatók. A Szamos család 30 éves gyűjtő szenvedélyének köszönhetően tárgyi emlékekből S.Nagy Anikó múzeológus, a Vendéglátóipari Múzeum volt főigazgató-helyettese rendezte tematikus rendbe a csokoládé és az édesipar rekvizitumait.

A kezdetben luxusnak számító édességet eleinte a királyi udvarokban és az arisztokrata körökben forrón fogyasztották ezüst és porcelán edényekből. Ezekből is jó néhány darab látható a vitrinekben. Érdekesség az úri szalonokban használt néhány csokoládé adagoló automata, amely szeletekben kínálta a desszertet. A gyűjtemény különlegessége Erzsébet királyné, Sissi forró csokoládés szervize is.

A több tucat XX. század eleji, illetve későbbi ofszet nyomással díszített fémdoboz közelében áll a Liotard svájci festő Drezdában kiállított műve nyomán 70 kiló marcipánból készült.

Igazi különlegesség a múlt század '40-es éveiből származó kis édesség bolt, amelynek teljes felszerelése megmaradt, a mérleggel, papírtartóval, kassza gépek. Az első európai csokoládé gyár, a Trumof néhány tárgyi emléke is a múzeumba került.

Az utolsó terem a csokoládé gyártás évtizedekkel ezelőtti eszközével a látogatók ki is próbálhatják a csokoládé készítést.