Előfizetés

Hetvenkilós marcipán lány

Bihari Tamás
Publikálás dátuma
2017.05.26. 07:49
A marcipánból készült szobrot a festő Liotard műve ihlette FOTÓ: Molnár Ádám
Igencsak meglepődhetnek azok az érdeklődők akik elropogtatnak néhány szem kakaóbabot. A csokoládé alapanyagának íze ugyanis korántsem hasonlít a népszerű ínyencségéhez. A Szamos Csokoládé Múzeum megújult programjának része ez a kóstoló, de aki rászán egy kis időt, megismerkedhet a csokoládé történetével és elkészítésének néhány fogásával. A vállalkozó kedvűek maguk is megpróbálkozhatnak vele és a látogatás végén megkapják produktumukat. A képre kattintva galéria nyílik!

A Kossuth téri cukrászda emeletén kialakított magán múzeumot kultúrtörténeti jelentősége miatt az a szaktárca hivatalosan is múzeummá nyilvánította. A hat teremben mintegy négyezer tárgy bemutatásával a csokoládé 500 éves európai történetét kísérhetik figyelemmel a látogatók. A Szamos család 30 éves gyűjtő szenvedélyének köszönhetően tárgyi emlékekből S.Nagy Anikó múzeológus, a Vendéglátóipari Múzeum volt főigazgató-helyettese rendezte tematikus rendbe a csokoládé és az édesipar rekvizitumait.

A kezdetben luxusnak számító édességet eleinte a királyi udvarokban és az arisztokrata körökben forrón fogyasztották ezüst és porcelán edényekből. Ezekből is jó néhány darab látható a vitrinekben. Érdekesség az úri szalonokban használt néhány csokoládé adagoló automata, amely szeletekben kínálta a desszertet. A gyűjtemény különlegessége Erzsébet királyné, Sissi forró csokoládés szervize is.

A több tucat XX. század eleji, illetve későbbi ofszet nyomással díszített fémdoboz közelében áll a Liotard svájci festő Drezdában kiállított műve nyomán 70 kiló marcipánból készült.

Igazi különlegesség a múlt század '40-es éveiből származó kis édesség bolt, amelynek teljes felszerelése megmaradt, a mérleggel, papírtartóval, kassza gépek. Az első európai csokoládé gyár, a Trumof néhány tárgyi emléke is a múzeumba került.

Az utolsó terem a csokoládé gyártás évtizedekkel ezelőtti eszközével a látogatók ki is próbálhatják a csokoládé készítést.

Nethasználat okosan

Átadták a Telenor NetBiztos pályázat díjait a DUE Országos Ifjúsági Sajtófesztiválján. A pályázó diákújságírók feladata az volt, hogy újszerűen, izgalmas megoldásokkal mutassák be a biztonságos internethasználattal kapcsolatos témákat.

,,Tudod, mire figyelj szörfölés, csetelés, keresgélés, zenehallgatás, videónézés és blogolás közben? Készíts róla videót, hogy segíts a többieknek is okosan használni a netet!" Ezzel a felhívással hirdették meg a DUE Médiahálózat, a diákújságíró egyesület idei NetBiztos pályázatát, amelyet a Telenor támogatott. A legsikeresebb pályaművek a biztonságos csetelés és adatvédelem, illetve az online randizás és a mémek témáit boncolgatták.

Az első helyezett, Szendi Mátyás „Internetezz okosan” című videója ötletesen, animációs technikával mutatja be, mire kell figyelni a neten. Mátyás a Telenor jóvoltából egy Huawei T2 10 Pro, white tabletet és egy éves korlátlan Hipernet használatot nyert.

Másodikként Körtési András vehette át díját, egy Samsung Galaxy J5 okostelefont és 3 hónapra díjmentes Telenor BLUE M tarifát #Hide the pain Harold című videójáért, amelyben egy fotóból számtalan mém születik az interneten, a kép alanyának nem kis bosszúságára.

Biztos, ami biztos című munkájáért Adamcsik Tamás kapta a harmadik díjat, és vele szintén Samsung Galaxy J5 okostelefont, feltöltőkártyával. Tamás videójában a netes randizást dolgozza fel, szellemes megoldással.

A díjkiosztón Kutas István, a Telenor vállalati kommunikációs igazgatója elmondta: „A Telenornál azért dolgozunk, hogy szupergyors Hipernet hálózatunkat korlátok nélkül, minél szabadabban használhassák ügyfeleink. Szeretnénk segíteni abban, hogy megmutassuk a fiatalabb generációnak, hogyan lehet biztonságosan, tudatosan használni az internet és közben tanulni, fejlődni, vagy akár kicsit változtatni is a világon.”

Mersz-e bátor lenni?

Publikálás dátuma
2017.05.26. 07:12

Személyes bátorságról, merész döntésekről, vakmerő változtatásokról vagy éppen a próbálkozásról, vágyakozásról szóló női történetek érkeztek az idei Terézanyu pályázatra. A zsűri 13 pályázót díjazott.

Idén is felemelő személyes történetek érkeztek a Richter Gedeon Nyrt.-vel közösen meghirdetett 8. Terézanyu pályázatra, melynek kérdése az volt: Mersz-e bátor lenni? „A bátorság nem azt jelenti, hogy nem félünk, hanem azt, hogy merünk cselekedni a félelmünk ellenére is”- írja a 2017-es Terézanyu pályázat egyik díjazottja, emlékeztetve arra, hogy a bátorság és az önismeret, a komfortzónánk elhagyása és a változás képessége jelenti személyiségfejlődésünk alapjait. A pályázatokból kiderült, a bátorság mindennapjaink főszereplője, életünk mozgatórugója.

A zsűri 13 pályázót díjazott. A nyerteseket a zsűri tagjai – Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője, Dobó Kata színésznő, Pásztor Anna énekesnő, Nagy Tímea olimpikon és Rácz Zsuzsa író – választották ki. (Az egyéni írások a terezanyu.hu oldalon olvashatóak.)

A pályázat fődíjasa Tóth-Zsiga Borbála lett. - Kislányként nem örültem semminek. Magányos voltam, keveset nevettem. Álmodoztam és minden nap azt képzeltem, hogy másnap végre elkezdem jól érezni magam- mutat rá lelki alkatára. Gyermekkori depressziója kitartott kamaszkorában, majd felnőve is, hosszú és kíméletlen önismereti utat bejárva lett képes elfogadni és alaposan kiismerni saját terhét, együtt élni vele és felelősséget vállalni önmaga jól létéért.

A II. helyezett Köves Andrea lett, aki arról ír: - Én nem vagyok bátor. Csak sodródó. Így ahogy múltak az évek, felültem én is a jól ismert családi expresszre, egyszer csak belezuhantam a mélységbe a fájó lelkiismeretemmel és boldogtalanságommal együtt - utal korát megelőző modernitású szüfrazsett nagyanyjára, kinek példamutató lázadása mindig elbűvölte a visszahúzódóbb természetű nőt.

- Számomra a bátorság a döntésről szól, a döntés szabadságáról. Arról, hogy félek ugyan, de megteszem, ami előttem áll - mondja a III. helyezett Baksa Anna, aki egész életében a félelmeivel dacolt, egyiket győzte le a másik után: kutyák, pókok meghódítva, a víziszony búvárkodással gyógyítva. Aztán érkezett az életébe a rák, ami a jelenben jelenti a nagy kihívást: mer-e bátor lenni?

A megszégyenítésre adott bátor választ a 14 éves Riczu Sára, őt Őstehetség díjjal ismerte el a zsűri. Pályázatában arról mesél, milyen törést okozott az életében egy szerencsétlenül kivitelezett szertorna-gyakorlat, melynek következtében balesetet szenvedett. Soha többé nem akart a korlát közelébe menni, még iskolát is váltott, de szerencsére az új tornatanár felfedezte a lányban a tehetséget, és visszasegítette az elbátortalanodott lányt a legjobbak közé.

A családon belüli erőszak és a gyermekbántalmazás témájában is több írás érkezett idén, ezek közül Babity Mária vallomása nyerte el a Rettenthetetlen díjat. Gyermekkorában apja rendszeresen és módszeresen bántalmazta mind lelkileg mind fizikailag, írásmódjában a szenvtelen történetmondás különös erővel festi le a történteket: „A konyhában a ruhafogason tároltuk az aktuális fenyítőeszközt. Ez időnként apám nadrágszíja volt, de azt nem szerette annyira, mert nem lehetett igazán nagyot ütni vele. Így idővel beszerzett egy hosszú, félujjnyi vastag bőrszíjat – olyat, amilyenből az ostorokat is készítik. Kétrét hajtva használta, hogy a hurkos vége rátekeredjen a testemre. Így sokkal nagyobbat csíp”. Hiába kért segítséget a családon belül és az orvosához fordulva, a családon belüli erőszak ma is, évtizedekkel korábban is tabu témának számított. Sorsát maga kezébe véve hagyta el az agresszor apát és vágott bele egy új életbe, támogató társsal oldalán. Közös lelki munkájuk eredményeként az önbizalmában sérült nő megküzdve számos félelmével és szorongásával éli boldog életét férje oldalán.

A Terézanyu pályázat díjazottjai

Fődíj Tóth-Zsiga Borbála

II. helyezett Köves Andrea

III. helyezett Baksa Anna

Richter a Nőkért díj Lázár Eszter

Őstehetség díj Riczu Sára

Rettenthetetlen díj Babity Mária

Főnix díj Nagy Éva

Csendtörő díj Magasházi Virág

Hősnő díj Békési Tímea

Örökifjú díj Köves Béláné Anna

Legjobb video Tóth Kata

Nők Lapja Psziché különdíj Kunsági Raffer Gabriella

Nők Lapja Évszakok különdíj Weijters-Répási Márta