Házhoz a pofonért - Érik az újabb blama

Publikálás dátuma
2017.06.02. 07:22
KISEMMIZVE - A főként osztrák gazdák kártérítés nélkül vesztették el haszonélvezeti jogukat - Thinkstock fotó
Az uniós joggal ellentétes az állítólag a földspekulánsok ellen hozott magyar törvény a luxemburgi nemzetközi bíróság szakértője szerint. Az ítélet után kártérítési perek sorozata indulhat.

A szabad tőkemozgással szembe megy az a magyar jogszabály, amely visszamenőleges hatállyal, kompenzáció nélkül nélkül szüntette meg a magyar állam a nem egyenes ági rokonok között termőföldre haszonélvezeti, használati jogról kötött szerződéseket. A Szombathelyi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság fordult a luxemburgi székhelyű Európai Unió Bíróságához, hogy előzetes döntéshozatali eljárással értelmezi a magyar bíró számára az uniós jogszabályt.

Saugmandsgaard Oe, az uniós bíróság főtanácsnoka az uniós joggal ellentétesnek véleményezte a haszonélvezeti, használati jogszabályt. Ez a vélemény ugyan nem kötelező a bíróságra nézve, de ritkán születik a főtanácsnoki megállapítással ellenkező ítélet.

A hazai törvényszéknek az uniós bíróság döntését figyelembe véve kell majd meghoznia ítéletét

Az eljáró szombathelyi bíróságnak az uniós bíróság döntését figyelembe véve kell majd meghoznia a saját ítéletét - nyilatkozta a Népszavának Lattmann Tamás, nemzetközi jogász, a Prágai Nemzetközi Intézet kutatója. Ez egyedi ügy, de a hasonló perekben a többi bíróságnak is az uniós bíróság értelmezése alapján kell döntenie. Ha sorozatban a tagállami joggal ellentétes bírói gyakorlat alakul ki, akkor felül kell vizsgálni a magyar jogszabályt, mert akkor egyértelmű, hogy a magyar jogszabály az uniós joggal ellentétes. Ennek akár kötelezettségszegési eljárás lehet a vége.

A haszonélvezeti jog megszüntetésről 2013. decemberében hoztak törvényt. A hivatalos propaganda azzal indokolta a jogszabályt, hogy ezeket a megállapodásokat a gazdák gyakran olyan, főleg osztrák termelőkkel kötötték, akik nem vásárolhattak földet Magyarországon, de ilyen módon mégis birtokhoz juthattak. Emellett a spekulánsok elleni harcra is hivatkozott a kormány.

A törvény már meghozatalakor több sebből is vérzett. Az egyik, hogy nem csak a külföldi gazdákat, állítólagos spekulánsokat sújtja. Ha például elválik egy házaspár, és az apáé marad a haszonélvezeti jog, az anyánál pedig a föld, így a gyermek, gyermekek érdekei nem sérülnek, nem lehet eladni az örökségüket. A törvény miatt az apa elveszítette a haszonélvezeti jogot, hiszen nem egyenes ági rokonok - hívta fel a figyelmet Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese, szakpolitikus. Ugyanez a történet, ha a gyermektelen nagynéni, nagybácsi földet vett az unokahúgnak, öccsnek, de a haszonélvezeti jogot megtartotta. Több ezer ilyen esetről lehet szó.

A luxemburgi szakértő szerint diszkriminatív a magyar földtörvény azért is, mert társaságok nem vehetnek földet, holott a termőfölddel magánszemély, akár egyenes ági rokon is spekulálhat. Jelenleg Magyarországon kívül minden tagállamban vásárolhatnak a cégek termőföldet, természetesen megfelelő jogszabályi keretek között.

Léteznek európai megoldások a spekuláció megfékezésére. Például a helyi közösségek kezébe kell adni azt a jogot, hogy dönthessenek, ki vehet földet a településen - jegyezte meg a Népszavának Gőgös Zoltán. Ilyen próbálkozása volt az Orbán kormánynak a helyi földbizottságok létrehozásával, de végül egy sem alakult meg. Helyettük a Fidesz országgyűlési képviselője vezette Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) fennhatósága alá került a földeladás felügyelete. Ennek talán az lehet az oka, hogy a helyi gazdákból is álló bizottságok nem mindig a "megfelelő" baráti vevőjelöltnek ítélték volna vételi jogot.

Szerző

Hurrá! - És létrejött a Mészáros Kereskedelmi Bank (MKB)

Pinokkió orra megirigyelhetné azt a tempót, ahogy Mészáros Lőrinc érdekeltségi köre növekszik. A felcsúti polgármester, Orbán Viktor bizalmasa ezúttal az ország ötödik legnagyobb bankjában, az MKB Bank szerzett igencsak komoly részesedést.

 A tájékoztatás szerint az immár Mészáros érdekkörébe tartozó Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. átveszi a Metis Magántőkealap kezelését a Minerva Tőkealapkezelő Zrt.-től. Ez pedig nem jelent mást, hogy a Konzum mögött állók kezébe kerül az MKB Bank közel fele. A tőzsde oldalán tett bejelentés szerint ugyanis a Metis az MKB 45 százalékát tulajdonolja. Ezzel azonban még nincs vége az ügyletnek. A Konzum ugyanis indít egy új alapot Metis 2 néven, amely az MKB részvényeinek további 4 százalékát veszi meg. Így összeségében a Konzum kezében a hitelintézet 49 százaléka lesz.

Szintén Mészáros Lőrinchez kapcsolódó hír, hogy számos meghatározó vállalkozása a törvényi határidő lejárta előtti utolsó órákban adta le a mérlegét. Ezek pedig azt tükrözik, hogy olyan szédítő évük azért nem volt – ami a sorozatos vásárlások és tenderelnyerések ismeretében több mint meglepő.

A portfólió középpontjában álló építőipari cég, a Mészáros és Mészáros Kft. árbevétele például csaknem 21 milliárd forintról tavaly alig több, mint 9 milliárdra esett. A hasonló profilú R-Kord Kft. esetében ugyanez 6,6 milliárdról 17 milliárdra nőtt. A két vállalkozásból azért osztalékként így is kivettek 5,2 milliárd forintot. Több cégében, így az agráriumban működő Búzakalász 66’, vagy az Aeroprodukt esetében nem sok változás volt, az árbevétel és az eredmény is a korábbiak szintjén maradt. Említésre érdemes még az egyik új szerzemény, a Hunguest Hotels, amely forgalma szintén nem sokat változott, 13,5 milliárd volt 2016-ban, de osztalékként a cég tulajdonosai azért 600 millió forintnak itt is kivettek.

Szerző

„Mészáros Lőrincé” az MKB fele

Publikálás dátuma
2017.06.01. 16:17
FOTÓ: Népszava
Épül szépül a kormányközeli bankbirodalom: azok után, hogy a Mészáros Lőrinc bevásárolta magát az FHB-ba, most a Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában Konzum Nyrt. cége, a Konzum befektetési alapkezelő Zrt. az Magyar Kereskedelmi Bank 45 százalékára tette rá a kezét, ám egy további tranzakció eredményeképpen rövidesen 49 százalékra nő Mészárosék részesedése az MKB-ban.

A bejelentés miatt csütörtökön felfüggesztették a Konzum-részvények kereskedelmét. A bejelentés ugyanakkor nem okozott nagy meglepetést: a piacon már régóta rebesgették, hogy kormányközeli kézbe kerül majd az MKB. Sőt, a 45 százalékos részesedését most eladó Metis tőkealapről is tudni vélték a piacon, hogy kezdettől a Mészáros-Orbán kör állt mögötte.

Más szóval: most annyi történt, hogy Mészárosék is előléptek az árnyékból és nyíltan is tulajdonosok lettek az MKB-ban.

Az MKB Bankot 2014-ben vette meg a Magyar Állam korábbi bajor tulajdonosától. A bank akkor már igen rossz lábakon állott, százmilliárdos veszteségeket termelt. A Magyar Nemzeti bank szanálási eljárás alá vonta az MKB-t, majd egy értékesítési folyamat révén eladták a bankot.

Idővel egyre több jel utalt arra, hogy az MKB a Fidesz-hátország házibankja lesz, így az Eximbank mellett az MKB finanszírozta Andy Vajnának a TV2 megvásárlását, de beszállt az Origo megvásárlásába is.

Később az egyik felvásárló, strómangyanús indiai üzletembertől a bankot elnök-vezérigazgatóként reorganizáló Balog Ádám, illetve Matolcsy György unokatestvére Szemerey Tamás vásárolta meg a bank 30 százalékát.

A helyzet sajátossága – bár a hitelintézeti törvény nem tiltja – hogy az új tulajdonos, Mészáros vállalkozásainak egy részét is az MKB hitelezi. Így a felcsúti polgármester keményítőüzeme is 15 milliárdhoz jutott.

Szerző