Előfizetés

Brüsszelben védte a CEU-t Botka

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2017.06.01. 20:29
Botka László Frans Timmermans-szal tárgyal - A szerző felvételei
 Az Európai Unió vezetői nem akarnak kétsebességű Európát. Kényszernek tekintenék, ha kialakulna a magországok csoportja és a szorosabb együttműködésből kimaradó országok pedig a perifériára szorulnának – így foglalta össze kétnapos brüsszeli megbeszéléseit Botka László. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje idézte tárgyalópartnereit, akik szerint "mindig azok kiabálnak a többlépcsős integráció ellen, akik miatt egyébként megbomlik az EU egysége."

Botka László csütörtökön találkozott Frans Timmermmans-szal, az Európai Bizottság alapvető jogokért és jogállamiságért felelős első alelnökével, valamint Navracsics Tibor oktatásért felelős uniós biztossal. Tárgyalt Gianni Pittellával, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetőjével és Luca Visentinivel, az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkárával.

A magyar politikus elsősorban szociális kérdésekről, a tagállamok szociálpolitikájának szorosabb összehangolását célzó brüsszeli elképzelésekről tárgyalt a vendéglátóival. Mint elmondta, komoly szándékot tapasztalt arra, hogy európai szintű szabályozás szülessen a tagállamokon belüli és a tagállamok közötti társadalmi egyenlőtlenségek és óriási bérkülönbségek felszámolására. Ez teljesen megegyezik a magyar szocialisták álláspontjával — tette hozzá.

A Frans Timmermans-szal tartott találkozójáról a politikus azt mondta: az alelnök naprakészen tájékozott a magyar ügyekben. "Elmondtam neki, hogy ha kormányra kerülünk, azonnal visszavonjuk a felsőoktatási törvény CEU-t ellehetetlenítő módosítását és véget vetünk a civilek megbélyegzésének. Közöltem azt is, hogy az MSZP és a demokratikus ellenzék a jogállam helyreállításában érdekelt”.

Botka "igazi európai gondolkodású fideszesnek" nevezte Navracsics Tibort, akivel "korrekt és barátságos" találkozót tartott. Rövid tárgyalásukon elsősorban szociális kérdésekről és az európai diákcsere programról váltottak szót. A biztos lapunknak még a találkozó előtt azt mondta, hogy mindig készséggel találkozik a Brüsszelbe látogató magyar politikusokkal.

A magyar újságíróknak tartott sajtótájékoztatóján Botka László – tartva magát a közmédiára meghirdetett bojkottjához – nem engedte a Magyar Televízió brüsszeli tudósítójának, hogy kérdést tegyen fel. A tévéstáb csak a nyilatkozatát rögzíthette, az ezután következő kérdéseket és válaszokat nem.

Ignatieff: több pénzt oktatásra
"Nem gondolom, hogy a CEU körüli vita jó az országnak, a gazdaságnak, a vállalkozói bizalomnak és a felsőoktatásnak. A helyzetet gyorsan rendbe kellene tenni" – jelentette ki Michael Ingatieff, az CEU rektora egy tegnapi konferencián. Az oktatás és a gazdaság kapcsolatáról szólva kiemelte, hogy Magyarországnak többet kellene fordítania az oktatás mindhárom szintjére, ugyanis ez a legfontosabb terület, amelyre érdemes költeni."Ha harc, legyen harc" - A Fidesz beleáll Soros "hadüzenetébe"

Publikálás dátuma
2017.06.01. 18:06
Népszava fotó
Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője szerint Soros György csütörtökön megjelent írásával nyíltan hadat üzent Magyarország demokratikusan megválasztott miniszterelnökének és kormányának, világossá téve, minden tőle telhető antidemokratikus lépést kész megtenni a kabinet vereségéért - adja hírül az MTI.

A kormánypárti politikus  Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, Soros György hosszú ideje hadüzenet nélküli háborút folytat Magyarországgal szemben, mostani, hadüzenettel felérő írásával pedig ez mindenkinek egyértelművé is válhat. "Ha harc, hát legyen harc, állunk elébe!" - mondta Deutsch Tamás, megjegyezve, abban reménykedtek, hogy "Soros György talán ideig nem jut el". A Fidesz EP-képviselője emellett közölte, levélben kéri az Európai Bizottságot, hozza nyilvánosságra, mi hangzott el a bevándorláspolitikával foglalkozó uniós biztos és Soros György csütörtöki találkozóján.

Nem szállnak le rólunk - "Köszönőkampányt" indít a kormány

Publikálás dátuma
2017.06.01. 17:30
Forrás: Orbán Viktor /Facebook
Serényen dolgozik Rogán Antal propaganda-stábja, és még mondja valaki, hogy hiábavaló az sok-sok (közös) pénz, ami szinte számolatlanul áramlik a nép okítására létrejött tárcához. A napi.hu írja éppen, hogy tovább osztogatja a költségvetés vésztartalékát a kormány, az idei költségvetés Országvédelmi alapjából egyetlen nap alatt 9,3 milliárd forintot vett ki, ami a tartalék hatoda. Ömlik a pénz kormányzati propagandára és nagykövetségi beruházásokra.

A kormánnyal barátságos, így mondhatni elsőkézből információhoz jutó Magyar Idők - a nyilván teljesen független MTI segédletével - pedig arról tájékoztat: a nemzeti konzultáció lezárulását követően köszönő- és eredménykampány központi üzenete az lesz, hogy "Magyarország erős és büszke európai ország."

A lap azt írja, komoly eredménynek tartják kormánypárti körökben, hogy majdnem 1,7 millió ember vett részt a nemzeti konzultációban, ami "azért is komoly fegyvertény, mert a választások előtt szűk egy évvel nagy jelentősége van annak, hogy a kormány ilyen sok állampolgárt tud maga mellé állítani nagyobb horderejű ügyekben". A Magyar Idők közölte azt is, a kormány köszönő- és eredménykampányt indít, és "ez azért is indokolt, mert a konzultációban foglalt kérdések továbbra is napirenden maradnak, különös tekintettel a migrációra és a határvédelemre". Úgy tudják, hogy a köszönőkampány központi üzenete az lesz, hogy "Magyarország erős és büszke európai ország".

Csütörtök kora délután a kormány hivatalos Facebook-oldalán is megváltoztatták a borítóképet, és most a "Minden idők legsikeresebb Nemzeti Konzultációja. Köszönjük. Magyarország erős és büszke ország" felirat szerepel a borítón.