Az örömlány

Lizát, az "örömlányt" hol gunyoros kuncogással, hol meg indulatosan, sőt undorral emlegették a házban a felnőttek. Láttam őt néha a cseléd-lépcsőházban, amint felfelé tartott cekkerrel a kezében, vagy amikor kikönyökölt udvarra néző ablakába és unott képpel bámészkodott. Nem értettem, miért nevezik örömlánynak, amikor soha semmi örömöt nem láttam rajta. Még csak tizenkét éves voltam, az örömlány kifejezés az én fülemben vidáman, sőt hívogatóan csengett, sokkal inkább dicséretként, mint sértésként. De akkor meg miért szidalom mégis?

Egyik nap véletlenül a mi postaládánkba dobtak be egy Lizának címzett levelet. Jó alkalom volt ez arra, hogy végre találkozzak vele, úgyhogy a levéllel a kezemben fölnyargaltam a sötét lépcsőn és becsöngettem hozzá. Ajtót nyitott, s legnagyobb meglepetésemre ott állt előttem egy csábítóan kifestett nő, lobogó oroszlánsörénnyel, valószerűtlenül hosszú szempillákkal, rózsaszín virágmintás selyemköntösben, tűsarkú szandáljából vérvörös körmök villantak elő. Elbűvölő mosollyal nézett rám. Tátott szájjal bámultam rá vissza.

Kamaszlány voltam tele vággyal és kíváncsisággal, de üvegburában nevelkedtem. Nem rég’ nagy titokban sikerült beszereznem Fritz Kahn A szerelem iskolája című könyvét, furdalt is a lélek emiatt, de azért egy gyorsolvasó viharos tempójában két nap alatt kiolvastam. Csak hát ezután is nehezemre esett önállóan gondolkozni a testiségről. Kizárólagos és szigorú doktrínák között éltem, s minden ezeknek ellentmondó tapasztalatomról hallgatni kellett. Most viszont egyszerre csak szemtől szembe találom magam egy igazi „Femme fatale-lal”, igen, váratlanul ez a francia kifejezés jut eszembe, amit anyám a Sophia Loren idomaival büszkélkedő sztárokra szokott mondani, és a titkok és revelációk majdhogynem misztikus érzése fog el. Sápadtan és kifulladva bámulok erre a józsefvárosi végzet asszonyára, ő pedig mosolyogva méreget, majd cigarettafüstös hangon beinvitál.

Összeszorul a szívem, amikor belépek az odúszerű lakásába, mely egyetlen kis szobából és konyhából áll. A sötét, koromszagú lakószobában gyűrött ágytakaróval fedett ágy, egy dohányzóasztal két fotellel, egy szekrény, valamint egy sarokpolc áll néhány csecsebecsével. De furcsa módon ez a lehangoló környezet csak még misztikusabbá teszi előttem Lizát. Átnyújtom a levelet, de egyáltalán nem érdekli, az asztalra dobja.

- Megkínálhatlak valamivel? – kérdezi, én pedig bólintok.

Ülünk az asztalnál, kólát iszunk.

- A suliból jöttél? – néz a táskámra, s amikor igennel felelek, elkalandozik a tekintete.

- Én is szívesen tanultam volna még. De azt mondták, hogy csak megfertőzném a többieket.

- Miért, beteg voltál? – szólal meg bennem a gyermeki ártatlanság istene.

Durván fölnevet.

- Ja, beteg. Az volt a betegségem, hogy rühelltem a hazugságot.

Hirtelen köhögés kapja el, a polchoz lép, leemel egy laposüveget, lecsavarja a tetejét és belekortyol az italba. Aztán rágyújt egy cigarettára, s csak akkor szólal meg, amikor a dohányfüst kiszabadul az orrán, és a csöpp szoba egy pillanat alatt megtelik füsttel.

- Az emberek szerint persze velem van a baj. Csakis velem. Tudod, egy ideje jönnek hozzám férfiak, és ez a… dolog, nagyon zavarja őket. Főleg a nők utálnak ezért. Merthogy én azokkal is összefekszem, akikkel ők nem tudnak.

- De hát, hogy csinálod? – meresztem rá a szemem és feszülten várom a választ.

- Ezzel – bök a mellére, és kissé szétnyílik a pongyolája, meg ezzel, riszálja meg ügyesen ültében a fenekét. Ha ezeket egy pasi meglátja, kész, kiszáll minden vér a fejéből…, de ezt még ráérsz megtudni. Egyet azért jegyezz meg, kislány. A férfiak disznók. Mindenért minket hibáztatnak. Csinálnak neked egy gyereket, lelépnek, és ki a hibás?

- Neked van gyereked? – kérdezem bizonytalanul.

Elhomályosul a tekintete, könnyek gyűlnek a szemébe.

- Igen. Vidéken él, az… az anyámmal. Miatta van ez az egész. Ide, ugye nem hozhatom. Kell a pénz. Méghozzá elég sok, hogy nagyobb lakásba mehessek, el tudjam tartani, vehessek neki, amit akar. Különben, na, de elég ebből, kiáltja hirtelen mérgesen, és feláll. Most már eredj haza. Ne üsd bele az orrod más emberek dolgába, hallod?!

Ijedten pattanok föl az asztaltól, nem erre számítottam. Még annyi mindent akartam kérdezni tőle. Hány éves a gyereke, mikor látta őt utoljára, ki a gyerek apja? De Liza arca feldúlt, és óriási szemével úgy mered rám, hogy ijedtemben botorkálok csak kifelé, kezem már a kilincsen.

- Gyereket szülni, aztán egyedül élni a végtelenségig gyerek nélkül. Minek ez? Minek? – sikítja utánam.

Menekülök a lakásból, rémültön rohanok föl az ötödikre, s még akkor is fújtatok és vadul kalapál a szívem, amikor már az íróasztalomnál ülök.

Soha többet nem beszélek Lizával. Egy év múlva elköltözik a házból a lakók nagy megkönnyebbülésére és örömére.

Szerző
Témák
Liza Mozaik Mozaik

Békebeli miliő

Publikálás dátuma
2017.06.10. 09:00
Fotó: Facebook/Árnyas étterem

Amíg világ a világ, velő itt lesz, nyugtat meg Giber János, az Árnyas Étterem és Kertvendéglő tulajdonosa, hogy az egyik fő kedvencemet ezen a helyen mindig megkapom. No, de hagyján, hogy az én egyik kedvencem, de a nagy gourmand Krúdy Gyulának is, aki oly élvezetesen tudott írni ételekről és fenomenális lakmározásokról, abszolút kedvence volt. Giber úr szó szerint idéz Huszárik Zoltán Szindbád című filmjéből, és érzékletesen fest le jeleneteket, leginkább persze azt, amikor Latinovits Zoltán oly emlékezetesen kebelezi be a kívánatosan aranyló húslevest, persze a hozzájáró energia- és ízbombával, a jókora velős csonttal egyetemben. A mostani tulajdonos, amikor 14 éve átvette a nagy múltú, 1898-ban megnyitott, a nevezetes sváb Hauberl család által alapított vendéglőt, pontosan azért is tette, mert olyan helyet akart, ami a jeles magyar írónak is ínyére lett volna.

Azaz, ami hagyományos magyar ételeket kínál, de azért alkalmazva a korszerű konyhatechnológiát, igencsak ügyel arra, hogy minden minőségi és friss alapanyagokból készüljön, és az adagoknál nem gondolja, hogy főleg fogyókúrázók a vendégek. Így a tányérok bizony emberesen megpakoltak, a pincéreknek gyakran kell gusztusos dobozokba csomagolniuk a megmaradt ételt. Szóval nem fine diningről van szó, hanem a kiveszőben lévő, többek által nosztalgiával emlegetett, kockás abroszos, tradicionális budai vendéglőről, ami temérdek mindent megélt, így persze az államosítást is, és amikor egy orosz származású hölgy működtette, hallgatott Árnyas nyírfácska névre is. Majd mielőtt a mostani tulaj belépett a képbe, éppen tönkremenőben volt, és lakóparkot akartak létesíteni a helyén.

Giber úr egyáltalán nem vendéglátós végzettségű, eredetileg vegyészmérnök. El is kezdett dolgozni ebben a minőségében, de aztán rájött, hogy a szobába zártságra kényszerítő tudományos pályánál jobban szereti a szabad életet és a pénzt, és először nyitott egy nadrágvarró GMK-t, 300 embert is foglalkoztatva Vecsésen. Majd a Chicco nevű, menő gyermekmárkára szerzett kizárólagos hazai forgalmazási jogot, így aztán babakocsitól a cumisüvegig, meg játékokig, sok mindennel kereskedett, több millió eurós forgalmat is lebonyolítva. Ennek az üzletnek aztán véget vetett, amikor beléptünk az Európai Unióba, hiszen ugrott a kizárólagosság. De aki azt hiszi, hogy ezek után már csak a vendéglőről, amit egyébként imád, szól az élete, az téved, mert iparjogászként, másoddiploma megszerzése után, most nemzetközi szinten szabadalmi ügyvivő, gyógyszer szabadalmazási ügyekkel foglalkozik. No és zenél, megszállottan szájharmonikázik, nem ritkán az étteremben is, ahol naponta van élő zene, neves muzsikusok váltják egymást.

Fotó: Facebook/Árnyas étterem

Fotó: Facebook/Árnyas étterem

Békebelien polgári a miliő. Ráérősen, diskurálósan, ejtőzősen nyugodt. Van gyerek-játszósarok, sőt vasárnap délben játszónénivel gyerekasztal. Kutyák is bátran behozhatók, tudják, hogy ezzel bizonyos vendégeket elveszítenek, másokat viszont megnyernek. Ilyenkor nyáron remek a kert, bent pedig élvezetes a patina, a falakon kifakulóban lévő, fekete-fehér fotók, érzékletes életképek, régi tárgyak, szóval hangulatosságban nincs hiány. No és persze ételekben és - magyaros konyha ide vagy oda - egészséges paleo-fogásokban sem; a forgalom vagy 15 százalékát ezek adják.

Naná, hogy nem bírjuk ki, hogy ne kóstoljuk meg az előételként kínált velős koncot, ami becsületes velős csont, ahogy a nagykönyvben és Krúdynál meg van írva. Kovászos uborkát is kérünk hozzá, nagyon szimpatikus kis csatos üvegalkalmatosságban hozzák, kár, hogy inkább emlékeztet savanyú uborkára, mint napon érlelt kovászosra. A lenyűgözően zsenge, harsogóan friss, zöldborsó leves csipetkével viszont fenomenális. Van tartalmasan laktató, Krúdy-féle húsleves, de a többféle erdei gombából készülő, rozmaringos levesre sem lehet panasz.

Szaniszló Péter séf 2015 közepe óta dolgozik itt séfhelyettesként, fél éve vezeti a konyhai hadműveleteket. Pontosan tudja, hogy ez a hely nem az egyéni önmegvalósításról szól, itt nem lehet új dolgokat kitalálni, az ételeket hathatósan újragondolni, hozni kell a megszokott ízeket. És ezeket gördülékeny könnyedséggel hozza is Havas Zsolt pincér. A médiumra sült, puha kacsamell darabok erdei gombás pappadellével érkeznek. A BBQ oldalas, sűrű, mélybarna, chilis mártásba burkolódzik. A panko morzsában sütött, serrano sonkával, sajttal, szárított paradicsommal töltött sertésszűz, a régi polpetti újfajta változata. Jó ötlet hozzá a karottás burgonyapüré. A marha vadas füstölt tarjás zsemlegombóccal olyan, mintha a nagymamánk csinálta volna. A lágyan krémes paleo csokitortáról meg nem mondanám, hogy cukor, glutén és ki tudja még mi mindentől mentes.

Az Árnyasban nincs semmi divatos, semmi extra, nincs is ott a szakma által kiguvadt szemmel nézett toplisták élén. Itt minden fakszni nélkül, egyszerűen csak jót lehet enni. És ezt a vendégek díjazzák, amit az is mutat, hogy az ittjartam.hu portál szavazásán, 3825 budapesti vendéglő közül az első helyre került.

* Sorozatunkban az ország legjobb éttermeit mutatjuk be.

Szerző
Témák
étteremkritika

Kitálal a leváltott FBI-főnök

Publikálás dátuma
2017.06.06. 07:31
FOTÓ: GETTY IMAGES/ZACH GIBSON
Washingtonban feszülten várják James Comey volt FBI-főnök meghallgatását, amely eldöntheti Donald Trump jövőjét.

James Comey volt FBI-igazgató csütörtökön jelenik meg a washingtoni szenátus hírszerzési bizottsága előtt. A meghallgatásnak hatalmas a tétje, hiszen Comey leváltása óta először, eskü alatt vall majd arról, valóban nyomást gyakorolt-e rá az elnök annak érdekében, hogy állítsa le a Trump-kampány embereinek kétes orosz kapcsolatai ügyében folyó vizsgálatot. Ez az igazságszolgáltatás akadályoztatásának minősülne, s akár alapot teremthetne a 45. elnök elleni alkotmányos vádemelési eljárás megindításához.

Comey ragaszkodott a nyilvános üléshez, de felvetődött, hogy Trump – elnöki kiváltságával élve – nem állíttatja-e le Comey tanúskodását, titkosnak minősítve kettejük beszélgetéseinek tartalmát. Kellyanne Conway, Trump kommunikációs tanácsadója nem zárta ki, hogy az elnök él ezzel a jogosítvánnyal. A The New York Times azonban két magas rangú fehér házi tisztviselőtől is úgy értesült, hogy Trump nem fogja útját állni Comey meghallgatásának. Jogi szakértők vitatják, hogy az „executive privilege” ez esetben egyáltalán érvényesíthető-e. A Watergate-ügyben volt ezzel kapcsolatos precedens, emlékeztetett a brit The Guardian, s akkor a bíróság úgy ítélt, hogy az elnök nem folyamodhat ehhez, ha magára nézve terhelő információkat akar leplezni

Susan Collins, Maine állam republikánus szenátora a CBS-nek vasárnap azt mondta, rengeteg kérdést készül feltenni a volt FBI-főnöknek, kíváncsi arra, pontosan milyen szavak hangzottak el, s milyen hangnemben. A kongresszus egyelőre hiába kérte az FBI-t, hogy mutassa be Comey feljegyzéseit, amelyeket e megbeszélésekről készített. Comey leváltásakor Trump nem mulasztotta el saját magát mentegetni, mondván, az FBI-igazgató háromszor is megnyugtatta: ellene nem folyik szövetségi vizsgálat. Comeyt megkérdezik majd, valóban kért-e tőle lojalitást Trump, próbálta-e akadályozni a nyomozást, s van-e bizonyíték arra, hogy Trump emberei összejátszottak Oroszországgal az amerikai elnökválasztás befolyásolására.

Ha Trump megpróbálta is leállítatni a nyomozást, nem járt sikerrel. Folytatódik a vizsgálat, méghozzá a korábbiaknál nagyobb intenzitással, és szélesebb körben. Jeff Sessions igazságügyi miniszter is bajban lehet, hiszen kinevezése előtt elhallgatta, hogy találkozott Szergej Kiszljak washingtoni orosz nagykövettel. Sessions ezért kivonta magát az orosz beavatkozással kapcsolatos nyomozásból. Az igazságügyi minisztérium helyettes vezetője, Rod Rosenstein (őt bízta meg az elnök, hogy Comey menesztését megindokolja) az FBI-főnök leváltását követően, május 17-én jelentette be, hogy különleges ügyészt (special counsel) nevez ki a Trump-kampány orosz kapcsolatainak kivizsgálására.

A vizsgálatot felügyelő különleges ügyész nem más, mint Robert Mueller, Comey elődje az FBI élén. Mueller George W. Bush és Barack Obama hivatali idejében is szolgált, személyét mindkét nagy párt elfogadja. Mueller előzetesen egyeztetett Comey-val, s „áldását adta” utóda nyilvános tanúskodására. A The Hill capitoliumi lapnak nyilatkozó szakértők szerint valószínűleg szigorú szabályokban állapodtak meg, hogy Comey tanúskodása ne hátráltassa a folyamatban lévő vizsgálatot. „Nem lennék meglepve, ha a hallgatóság csalódott lenne, mert Comey nem tesz közzé igazán zaftos részleteket” – mondta Mark Zaid, nemzetbiztonsági ügyekre szakosodott ügyvéd. Az FBI-nyomozás akár évekig is elhúzódhat.

Kik kerültek az FBI célkeresztjébe?
  • Michael Flynn, Trump első nemzetbiztonsági tanácsadója. (Vlagyimir Putyin épp a minap, a szentpétervári gazdasági fórumon nyilatkozta, hogy Flynnel egy asztalnál ültek 2015-ben, de csak pár szót váltottak.) Az FBI orosz és török kapcsolatait is vizsgálja.
  • Paul Manafort, Trump volt kampányfőnöke. Korábban az oroszbarát Viktor Janukovics volt ukrán elnöknek adott tanácsokat, s Oleg Gyeripaszka orosz oligarcha évi 10 millió dollárért szerződtette.
  • Carter Page, energiaügyi szakértő, Putyin-párti nyilatkozatokat tett, Trump volt külpolitikai tanácsadója.
  • Roger Stone volt kampánytanácsadó, lobbista. Közvetlen kapcsolatban állt Guccifer 2.0 hackerrel, aki a Hillary Clintonra nézve hátrányos anyagokat átadta a Wikileaks portálnak.
  • Jared Kushner, az elnök veje. Többször is tárgyalt az orosz nagykövettel, titkos kommunikációs kapcsolatot keresett Vlagyimir Putyinhoz. Kushner révén a nyomozás szálai a Fehér Házba, az elnök közvetlen környezetébe vezetnek.Szerző