Előfizetés

Brit választás - May előremenekül: belentette, hogy kormányt alakít

Publikálás dátuma
2017.06.09. 01:35
May leadta a voksát FOTÓ: Matt Cardy/Getty Images
Elvesztette abszolút többségét a kormányzó brit Konzervatív Párt az előrehozott választáson.  Pengeélen táncol az Egyesült Királyság – így kommentálta a sajtó kora reggel a brit előrehozott választások csütörtök esti urnazárása utáni exit poll eredményt.  A font a hírre zuhanórepülésbe kezdett a pénzpiacokon. Péntek kora délután Theresa May bejelentette, hogy ő alakítja meg az új brit kormányt. A miniszterelnök, aki előzőleg kormányalakítási megbízást kért II. Erzsébet királynőtől, közölte azt is, hogy a brit EU-tagság megszűnéséről szóló tárgyalások a terveknek megfelelően tíz nap múlva elkezdődnek.
Péntek kora délután

Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök péntek délután bejelentette, hogy ő alakítja meg az új brit kormányt. May, aki előzőleg kormányalakítási megbízást kért II. Erzsébet királynőtől, közölte azt is, hogy a brit EU-tagság megszűnéséről szóló tárgyalások a terveknek megfelelően tíz nap múlva elkezdődnek, és e tárgyalásokon az ő kormánya képviseli majd az Egyesült Királyságot.

May bejelentette, hogy a kormányzásban a Konzervatív Párt segítségére lesz "barátja, és szövetségese", a legnagyobb észak-írországi protestáns britpárti erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP). A két párt hosszú évek óta erőteljes kapcsolatokat ápol, és ennek alapján "bízom abban, hogy képesek leszünk együttműködni az Egyesült Királyság egészének érdekében" - mondta rövid nyilatkozatában a brit kormányfő. May azonban nem tett említést a formális koalíció lehetőségéről.

Reggel óta:
Elmaradt a tory-k sikere

Az eredmények megerősítik az exit pollokat, amelyek szerint a konzervatívok nem aratnak fölényes győzelmet – holott Theresa May éppen az erősebb választói felhatalmazás érdekében jelentette be az előrehozott választásokat. A BBC péntek reggel közölt modellszámításai szerint a Konzervatív Párt 318, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt 261 alsóházi mandátumot szerezhetett a csütörtöki választáson.A 2015-ben megválasztott előző alsóházban a konzervatívoknak 330, a Munkáspártnak 232 képviselője volt. Az eredménnyel mindazonáltal kialakult a brit politikai szótár meghatározása szerinti "hung Parliament", vagyis az olyan összetételű, "függő" alsóház, amelyben egyik párt sem szerzi meg a stabil önálló kormányzáshoz szükséges többséget.

A Munkáspártot vezető Jeremy Corbyn lemondásra szólította fel Mayt, aki szerinte elvesztette felhatalmazását.  Islington választókerületi győzelme után Jeremy Corbyn bírálta a megszorításokat és a közszolgáltatások megnyirbálását. Hozzátette: az emberek kinyilvánították, hogy esélyt akarnak adni a fiataloknak.

A Munkáspárt "készen áll az ország szolgálatára"

A Munkáspárt a csütörtökön tartott előrehozott parlamenti választásokon jelentősen, a véglegeshez közeli adatok alapján 29 fővel 261-re növelte frakciójának létszámát. Jeremy Corbyn péntek délelőtt a BBC televíziónak nyilatkozva lemondásra szólította fel Theresa May konzervatív párti miniszterelnököt. Arra a kérdésre, hogy a Munkáspárt kormányalakításra készül-e, Corbyn úgy fogalmazott: a Labour készen áll az ország szolgálatára, mivel ezért harcolt a választásokon. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalásoknak a tervezett időpontban, tíz nap múlva mindenképpen el kell kezdődniük, mivel a kilépési folyamat a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásával már elindult

Nem a skótok estéje

A Skót Nemzeti Párt legalább 12 képviselői helyet veszített el a Munkáspárttal, a liberálisokkal és a kozervatívokkal szemben. A meglepetésszerű eredmények egyúttal azt is mutatják, hogy egyre kisebb a valószínűsége egy újabb függetlenségi népszavazásnak.

Elbukta képviselői mandátumát Nick Clegg, a Liberális Demokraták korábbi vezetője, egykori miniszterelnök-helyettes. Megköszönte választóinak eddigi támogatását, amellyel 12 éven át képviselhette őket.

Konzervatív vereség a Brexit-ellenes Londonban
May leadta a voksát FOTÓ: Matt Cardy/Getty Images

Több londoni szavazókörben a Brexitet nem támogató szavazók elpártoltak a tory-któl és inkább a Labour jelöltjére voksoltak. Putney-ban a konzervatív jelölt alig 100 szavazattal győzött. Elemezők szerint a fiatal szavazók fontos szerepet játszottak az eredmény alakításában. Különösen a Jeremy Corbyn vezette Munkáspártnak sikerült megszólítania őket.

A csütörtöki parlamenti választások eredménye éles kontrasztban áll a kampány elején közölt közvélemény-kutatásokkal, amelyek még toronymagas, 18-20 százalékpontos támogatottsági előnyt mutattak a konzervatívoknak a Munkáspárttal szemben. Az akkori számítások szerint ez elég lett volna ahhoz, hogy Theresa May a többi frakció létszámát 120-150 fővel meghaladó alsóházi konzervatív pártcsoporttal a háta mögött alakítson új kormányt. May első pénteki nyilatkozatában csak annyit mondott, hogy a Konzervatív Párté a legnagyobb frakció, és a párt kapta a legtöbb voksot, feladata pedig most a stabilitás időszakának megteremtése. A BBC kormányforrásokból származó péntek reggeli értesülése szerint a brit miniszterelnök nem kíván lemondani. Olyannyira nem, hogy Theresa May kormányalakítási megbízást kér a királynőtől.

Kapkod fűhöz, fához, szalad a vargához... illetve a DUP-hoz

Downing Street-i források - és az MTI híradása - szerint May délelőtt egyeztetett a legnagyobb észak-írországi protestáns britpárti erővel, a Demokratikus Unionista Párttal (DUP), és abban a tudatban járul az uralkodó elé, hogy a DUP támogatni fogja a Konzervatív Pártot. A csaknem végleges adatok szerint a csütörtöki előrehozott parlamenti választásokon a Konzervatív Párt a szavazatok 42 százalékát szerezte meg, és ezzel a legnagyobb létszámú frakciója lesz. Az egyéni voksok megoszlása alapján azonban a konzervatívok az abszolút többséghez minimálisan szükséges 326 képviselői helynél kevesebbet szereztek a 650 fős alsóházban. A konzervatív frakció létszáma legfeljebb 319 tagú lehet, de a konzervatívokat hagyományosan támogató DUP tíz mandátumot szerzett, így a két pártcsoport együttes frakciólétszáma már meghaladja az abszolút többséghez szükséges minimumot.

Mit kap a DUP cserébe?

Felmerül azonban a kérdés, hogy a DUP a konzervatív brit kormány támogatásáért cserébe kér-e majd engedményeket elsősorban az új kormány Brexit-stratégiájának kialakításában, különös tekintettel arra, hogy a brit EU-tagságról tavaly rendezett népszavazáson Skócia mellett Észak-Írországban is arra szavazott a többség, hogy az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja. Arlene Foster, a DUP vezetője már korábban is többször kijelentette, hogy a párt nem támogatja a Konzervatív Párt által meghirdetett "kemény Brexit" politikáját. Ennek egyik sarkalatos eleme, hogy az Egyesült Királyság - legalábbis Theresa May korábban hangoztatott tervei alapján - az EU-tagság megszűnésével együtt kivonul az Európai Unió egységes belső piacáról is. A brit miniszterelnök szerint az Egyesült Királyság azért nem maradhat az EU egységes belső piacának tagja uniós tagságának megszűnése után, mivel ha fenntartaná teljes jogú tagságát e piacon, ahhoz olyan feltételeket kellene teljesítenie - mindenekelőtt az unión belüli szabad mozgás elfogadásával -, mintha nem is lépett volna ki az EU-ból.

A Demokratikus Unionista Párt mindemellett nem támogatja a "kemény" határellenőrzés visszatérését sem az Ír Köztársaság és Észak-Írország között. A brit EU-tagság megszűnése után az ír-északír határ lesz az Egyesült Királyság és az Európai Unió egyetlen szárazföldi határa. Ez a csaknem 500 kilométeres határ jó ideje teljesen jelképes, és a közúti átkelőkön semmiféle ellenőrzés nincs.

Theresa May maga is jelezte korábbi nyilatkozataiban, hogy ő sem kívánja a határellenőrzések újbóli bevezetését Észak-Írország és Írország között. Az azonban egyelőre nem ismert, hogy ez miképp lesz elkerülhető, mivel Írország továbbra is tartja majd magát az EU-n belüli szabad mozgás alapelvéhez, és határellenőrzés nélkül elvileg bárki beléphet ír területről Észak-Írországba, vagyis az Egyesült Királyságba.

Kánikulával kezdődik a hétvége

Publikálás dátuma
2017.06.09. 00:55
Illusztráció: Thinkstock
Pénteken a napos időt már csak nagyon kevés helyen zavarhatják időnként felhők, de ezekből csapadék nem várható. Északnyugaton a délies, délkeleten az északkeleti szél megélénkül. Hajnalban 7-13, délután 25 és 30 fok között alakul a hőmérséklet. Nem lesz front térségünkben.

Szombaton egy gyenge hidegfront hatására erősebben megnövekedhet a felhőzet, és elszórtan kialakulhat egy-egy futó zápor is, de néhol az ég is megdörrenhet. Feltámad az északnyugatira forduló szél. A hőmérsékletben számottevő változás ezen a napon még nem lesz, napközben 24-30 fokot mérhetünk. 

Vasárnap már ismét sok napsütésre van kilátás, napközben már csapadék sehol sem várható. Többfelé még élénk, erős lesz az északias szél. A legmagasabb hőmérséklet 23 és 27 fok között alakul.

Hétfőn is sok napsütésre, csapadékmentes időre készülhetünk. Északnyugaton megélénkülhet a délies szél. A csúcshőmérséklet 26 és 31 fok között alakul. Kedden ismét kialakulhatnak elszórtan záporok, zivatarok a fülledt, meleg időben - írja az Időkép.

Csiszár Jenő letagadta, hogy most nyelvvizsgázott

Publikálás dátuma
2017.06.08. 23:30
FOTÓ: FACEBBOK
Csiszár Jenő, a milánói főkonzullá kinevezett volt műsorvezető a minap szóbelizett olasz nyelvből a Baross utcában – írta a Bors szemtanúkra és egy mellékelt nyelvvizsgabeosztásra hivatkozva.

Csiszár ellenben azt állította, már két hónappal ezelőtt nyelvvizsgázott.  "Nem igaz, hogy most nyelvvizsgáztam volna, arra két hónapja került sor. Összesen 14-15 féle vizsgát kell a munkába állásomig teljesítenem, és teszem is a dolgom" – zárta rövidre az egykori műsorvezető.

A lap emlékeztet rá, hogy az egykori tévés ősszel áll munkába Olaszországban, pozíciójával kétmilliós fizetés jár.