Előfizetés

Az államtitkár megdöbbent Gyurcsányék "támadásán"

Publikálás dátuma
2017.06.09. 17:02
Völner Pál FOTÓ: Tóth Gergő
Az Igazságügyi Minisztérium mély megdöbbenéssel értesült az igazságszolgáltatás elleni DK-s támadásról, és a tárca elkötelezett a bírói függetlenség évszázados alapelve mellett, amely kizárja a büntetőügyben elmarasztaló ítéletet hozó eljáró bírák börtönbe juttatását - közölte a tárca parlamenti államtitkára pénteken, miután a DK koncepciós pernek nevezte a Sukoró-ügyet, és jelezte: börtönbe zárná az ítélet során eljáró ügyészeket/bírákat, valamint Polt Pétert és Handó Tündét.

A Kúria tegnapi jogerős ítélete szerint  három, illetve két és fél év letöltendő börtönbüntetést kapott hűtlen kezelés kísérlete miatt a 2008-as sukorói telekcsere ügyében Tátrai Miklós és Császy Zsolt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egykori vezetői.

Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke csütörtökön, a Kúria Sukoró-ügyben hozott jogerős döntése után arról beszélt, a DK kormányra kerülése után börtönbe záratná a 2008-as sukorói telekcsere ügyében eljáró ügyészeket, bírákat, valamint a legfőbb ügyészt és az Országos Bírósági Hivatal elnökét. Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke közösségi oldalán koncepciós pernek nevezve az ügyet azt írta, az elítéltek ártatlanok, "a nyomozó ügyészek, az elmarasztaló ítéletet hozó bírák a bűnösök". Későbbi posztjában jelezte, hogy az elítélt Császy Zsolt a Fidesszel indult a Bibó Szakkolégiumban, és "most azért csukják börtönbe, mert nem vallott rám egy hazug, koncepciós perben. Ahogy Tátrai Miklós se. Becsületes emberek. És ma ez börtönt érdemel. Látogatni fogom őket. Amikor csak lehet. Most ennyit tehetek. De majd eljön az igazság pillanata" - ígérte Gyurcsány a bejegyzésben.

Völner Pál államtitkár a DK reakciójára úgy válaszolt: a tárca "mély megdöbbenéssel" értesült arról, hogy a Gyurcsány Ferenc és a DK nyílt támadást intézett a független magyar igazságszolgáltatás ellen. "Az Igazságügyi Minisztérium elkötelezett a bírói függetlenség évszázados alapelve mellett, amely eleve kizárja ilyenfajta következmények alkalmazását" - írta, hozzátéve, hogy a bírák bebörtönzésével fenyegető nyilatkozat "híven tükrözi a magukat demokratikus ellenzéki erőhöz tartozónak vallók jogállamiságról alkotott felfogását, és egyúttal az általuk ideálisnak tartott jogrendszert". Völner Pál hangsúlyozta: a DK "újra bebizonyította, hogy hazugság az elkötelezettségük a demokratikus és jogállami értékek mellett".

Bírálják a döntést az elítéltek
Tátrai Miklós és Császy Zsolt közleményükben azt írták, az ítélet "méltó lezárása annak a folyamatnak, amelyben politikai megrendelésre készült a vád, és amelyben a politikai irányítás alá került ügyészség jelölte az eljáró bírót. (...) az egész eljárás során lábbal tiporták a védekezéshez fűződő jogunkat, mind az ügyészség, mind a bíróság pártosan járt el."
Úgy vélekedtek, a Kúria a Szolnoki Törvényszék álláspontját tette magáévá, utóbbi célja pedig szerintük "nem az igazság kiderítése, hanem a vádnak megfelelő ítélet meghozatala volt". Véleményük szerint az ügyészség a rendszerváltás óta ebben az ügyben lépett fel először a büntetőjog eszközeivel egy politikai döntés ellen. Közölték azt is, minden hazai és nemzetközi jogi lehetőséget meg fognak ragadni arra, hogy a "szégyenteljes eljárást" semmissé tegyék.

Budapestre jön az osztrák államfő

Publikálás dátuma
2017.06.09. 16:56
Alexander van der Bellen FOTÓ: Jan Hetfleisch/Getty Images
Kétnapos hivatalos látogatást tesz Budapesten Alexander van der Bellen osztrák államfő jövő hétfőn és kedden - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal pénteken.

Mint írták, az osztrák államfő Áder János köztársasági elnök meghívására érkezik Budapestre. Alexander van der Bellen kedd délelőtt megkoszorúzza a Magyar Hősök Emlékművét a Hősök terén, majd Áder János katonai tiszteletadással fogadja a Szent György téren. A két államfő megbeszélését követően közös sajtótájékoztatót tart a Sándor-palotában. Alexander van der Bellen kedd délután Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével tárgyal.

Tatán felújítják a XVIII. században épült Kőfaragó-házat

Publikálás dátuma
2017.06.09. 16:16
Forrás: Street View
A tatai önkormányzat 350 millió forintos támogatást kap az 1790-ben épült Kőfaragó-ház kézműves és oköturisztikai központtá alakítására; a támogatási szerződést pénteken írta alá Michl József (Fidesz-KDNP) polgármester és Wurczer Irén, a Magyar Államkincstár Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságának vezetője Tatán - tudósít az MTI.

A polgármester elmondta, a házban bemutatják a tatai fazekasság hagyományait, valamint kézműves sörfőzdét és gyümölcsaszalót alakítanak ki. Létrehoznak továbbá egy működő fazekas műhelyt és egy kisebb vendéglátóhelyet. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásából megvalósuló projekt késze, hogy felújítják a Kőfaragó-ház szomszédságában lévő söréttornyot és az épületet újra kilátóvá alakítják. A torony belsejében kiállító teret rendeznek be és mellette játszóteret hoznak létre.

Restaurálják továbbá a Kálvária dombon lévő Golgota szoborcsoportot és felújítják az ELTE Szabadtéri Geológiai Múzeumának sziklasétányát, mely több mint 100 millió év földtörténet eseményeit rögzíti. A fejlesztésekhez az önkormányzat 57 millió forintos önerővel járul hozzá.

A Kőfaragó ház 1790-ben épült, a Fazekas utca 62. szám alatt található. Az épületben egykor Eszterházyak kőfaragói laktak, ma romos állapotban van. Jellegzetessége a tardosi vörös mészkőből készült lábazat, ablakkeretek és kőpárkányok. Közelében magasodik Magyarország két söréttornyának egyike, az 1939-ben emelt épület belsejében a kiöntött olvadt ólomcseppek lehullva a felületi feszültségtől gömb alakot vettek fel, majd megszilárdultak.