Háborús bűnösök a kormányban

Bár a koszovói választást 40 százalékos eredménnyel nyerte a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egykori szereplőiből álló koalíció, az ellenzéki baloldali radikális Önrendelkezés (Vetevendosje) váratlanul 30 százalékot kapott, ezzel megduplázta korábbi parlamenti támogatását.

A háborús bűnökkel vádolt Ramush Haradinaj ezzel 12 év után lehet újra a kilenc éve önállóságát elnyert köztársaság miniszterelnöke. A politikust csak néhány hete mentette fel egy francia bíróság a háborús bűnök vádja alól, s térhetett vissza szülőhazájába. Az idő előtti voksolás kiírására amiatt volt szükség, mert egy bizalmi szavazást követően szétesett a Koszovói Demokrata Párt (PDK) és a Koszovói Demokratikus Liga (LDK) koalíciója. A 120 parlamenti helyért 19 párt, öt koalíció és két polgári kezdeményezés indult.

A Haradinaj által vezetett Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) irányította koalíció győzelme után kétséges, folytatódik-e a Szerbiával folytatott párbeszéd folyamata. Haradinaj ugyanis a kampányban többször is megkérdőjelezte Belgrád európai uniós törekvéseit, s határozottan elutasította, hogy a koszovói szerb közösség kiterjedtebb jogköröket kapjon. Hevesen ellenezte a Montenegróval megkötött határmegállapodást is, amely szerinte hátrányos a köztársaság számára. Haradinaj 2004-2005 között volt hazája kormányfője. Kétszer is vádat emelt vele szemben a hágai Nemzetközi Törvényszék (ICTY), miniszterelnöki tisztségét is emiatt kellett feladnia, de kétszer is felmentették. Belgrád viszont továbbra is úgy véli, háborús bűnös.

Haradinaj koalíciójának győzelme a koldusszegény, külföldi támogatásra utalt állam radikalizálódását vetíti előre. Koszovó aligha jár jól az új kormánnyal. Haradinaj politikájának köszönhető például az, hogy az Európai Unió nem vezetett be vízummentességet Pristinában. Koalíciós partnerei, a Koszovói Demokrata Párt (PDK) és a demokratikus ligából kilépett Nisma vezető politikusai is fontos pozíciókra számíthat az új kabinetben. A PDK-t irányító Kadri Veseli sokáig a SHIK titkosszolgálat élén állt. A Nisma pártot pedig az a Fatmir Limaj vezeti, aki egykor az UCK parancsnoka volt. Első ízben fordult elő, hogy az UCK utódpártjai összefogtak egy választáson.

A koalíció nem titkolt célja, hogy befolyásolja azt a háborús bűnöket vizsgáló különleges koszovói bíróságot, amely az Egyesült Államok és az Európai Unió nyomására jött létre, s az első ítéleteit idén ősszel hozhatja meg. Jellemző, hogy a voksoláson győztes koalíció mindhárom pártvezetőjét vád alá helyezhetik. Legalábbis elvileg. Limaj a kampányban nyíltan kijelentette: hiba volt, hogy a parlament megszavazta a bíróság felállítását. Őt többször is megvádolták háborús bűnök miatt, de Haradinajhoz hasonlóan rendre felmentették.

Mindenképpen csalódás a másik koalíció, a Koszovói Demokratikus Liga, az Új Koszovói Szövetség (AKR) és az Alternatíva által alkotott szövetség harmadik helye. E tömörülések együttesen 27 százalékot szereztek. A koalíció élén az eddigi pénzügyminiszter, Avdullah Hoti állt. Az Albin Kurti által irányított nacionalista Önrendelkezés viszont nagy sikerként könyvelheti el 30 százalékát. A tömörülésre elsősorban a fiatalok voksoltak. Kurti kétkedését fejezte ki annak kapcsán, hogy a rendkívüli bíróság valaha is hoz egyetlen ítéletet.

Hashim Thaci koszovói elnök (szintén egykori UCK-vezető) reményét fejezte ki, hogy Európa-párti kormány alakul hazájában. Haradinaj első megnyilatkozásában meggyőző fölényről tett említést.

Szerző

Duplájára emelik a cigaretta árát

Szaúd-Arábiában a dohányosoknak a korábbinál jóval mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk.

 Vasárnaptól ugyanis új adónemmel sújtják a dohányárukat, ennek következtében egy doboz cigaretta ára a duplájára emelkedett. Az energiaitalok ára szintén száz százalékkal nőtt. A szaúdi királyság komoly gazdasági nehézségekkel néz szembe a viszonylag alacsony olajár miatt, így egyéb forrásokból próbálja pótolni a kieső pénzt. Az intézkedés nyomán egy csomag cigaretta 4,30-5,70 euróba kerül majd, közölte a rijádi adóhatóság. Az alkoholtilalom miatt nagyon kedvelt limonádé, valamint más cukortartalmú italok 50 százalékkal kerülnek többe.

Az év elejéig a királyság polgárai még csak nem is ismerték az adózás fogalmát. Az olajár miatt azonban kemény intézkedéseket hozott a kormányzat, amely jövőre bizonyos termékekre 5 százalékos áfát vet majd ki. Jelentősen csökkentik egyebek mellett az üzemanyag állami szubvencióját is.

Szerző

Nocsak, Friderikusz újra a TV2-höz igazol?

Publikálás dátuma
2017.06.12. 09:48
Forrás: Facebook
Kevés olyan hangos botrány volt a hazai médiatörténelemben, mint a 2016. márciusi, amikor Friderikusz Sándor nyílt levélben mondott fel a TV2-nek.

A Pulitzer-emlékdíjas, Prima Primissima-díjas újságírónak a csatorna bizonyos riportjai nem tetszettek, és közölte: a szakmai hitelét veszítené el, ha közösséget vállalna ezekkel a riportokkal és készítőikkel. Nem leszek tehát a TV2 új Naplójának riportere, sőt legnagyobb sajnálatomra arról is lemondok, hogy folytassam az Összezárva Friderikusszalt – írta akkor. A nézőktől pedig, akik szerették ezt a műsort, elnézést kérek, azok nevében is – mert ők úgysem fogják megtenni –, akik ismét, nem először, olyan helyzetet idéztek elő (a TV2-nél), amelyet tisztességes és professzionális műsorkészítő már nem vállalhat.

Döntése komoly érvágás volt a TV2-nek, hiszen neki köszönhette az egyik legmagasabb nézettséget hozó műsorát, ezért az új tulajdonos, Andy Vajna többször is telefonált a tévésnek, hogy jobb belátásra bírja, de nem járt sikerrel. Azóta több mint egy év telt el, és a médiaszakmában azt pletykálják, Fridi hajlik rá, hogy folytassa a műsort.

Ha így van, akkor legalább egy feltételről lemondott, hiszen annak idején azt nyilatkozta, hogy abban az esetben gondolkodik el a visszatérésen, ha:
1. Kapna egy rakás pénzt, hiszen a szerződéskötés miatt elveszítheti az arcát.
2. Kapna egy politikai műsort is a szórakoztató mellé, amelybe nem szól bele senki.
3. Andy Vajna eltávolítaná azt a személyt, aki szerinte felelős a szakmai mércét meg nem ütő riportok készítéséért.

A pénz biztosan nem számít, egy hiteles politikai műsor nem árthat a TV2 imázsának, a kifogásolt vezető viszont még mindig ott van, és semmi jele annak, hogy meneszteni akarnák. Információink szerint a két engesztelhetetlennek tűnő fél, Vajna és Friderikusz telefonon beszélt egymással, és komolyan közelednek egymáshoz az álláspontjaik.

A kettejük béküléséről szóló híreket erősíti, hogy több forrás is állítja: elkezdték az Összezárva Friderikusszal díszleteit visszaépíteni a stúdióban.

A Bors megkereste a TV2 sajtóosztályát, mely nem cáfolta, és nem is erősítette meg értesülésüket.

Szerző