Félünk, mégis posztolunk

Publikálás dátuma
2017.06.13. 07:16
A kép illusztráció FOTÓ: Thinkstock
Vakációzáskor félünk leginkább attól, hogy betörnek, mégis világgá kürtöljük a Facebookon, hogy nyaralunk. Általában fénnyel, hanggal, anyóssal tartjuk távol a betörőket.

Öt emberből négy gondolja úgy, hogy nyaralás idején a legnagyobb a betörés esélye, hiszen ilyenkor rajtuk kívül akár több szomszéd is őrizetlenül hagyja otthonát – derült ki a Szallas.hu friss felméréséből. „A félelmünk lehet a magyarázat arra is, hogy minden második utazó fordult már vissza azért az indulást követően, hogy még egyszer leellenőrizze, valóban mindent bezárt-e” – ismertette a részleteket Mészáros Judit, a szallas.hu marketing menedzsere. Nyaralás alkalmával a nagy többség egyébként jobban félti azt, ami eszmei értékkel bír, szemben azokkal a tárgyakkal, melyek ugyan drágák, de pótolhatók.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy szabad-e a nyaralást világgá kürtölni a közösségi médiában: minden 3. utazó már az üdülés alatt is tudatja a világgal, hogy milyen jól érzi magát otthonától távol, ugyancsak egyharmaduk kizárólag nyaralás után teszi közzé kedvenc fotóit, míg a többiek – különösen a férfiak – semmilyen formában nem kommunikálnak az utazásról.

Az üres lakás védelmére megvannak a bevett praktikák. 5 magyarból 4 megkér valakit, hogy nézzen rá akár naponta az üres lakásra. Vannak, akik pusztán az otthonmaradó ebre bízzák a házőrzést, míg ötből egy családnál riasztó is van. Ez utóbbihoz képest jelent további biztonságot a kamerarendszer és a távfelügyelet, bár ezt csak elvétve használjuk.

Vannak persze leleményesebb utazók is, akik úgy tesznek, mintha otthon tartózkodna valaki, így például égve hagyják a lámpát, vagy bekapcsolják a rádiót. Előfordulnak fifikásabb megoldások is: többen arról számoltak be, hogy kulcsot adnak anyósnak, más rokonnak vagy a szomszédnak, hogy minden nap gondoskodjon a redőnyök felhúzásáról és leengedéséről, épp úgy, mint amikor otthon van valaki. Az értékek elrejtésére is alkalmaznak trükköket, a legextrémebb megoldás az otthon tartott készpénz fagyasztóban történő tárolása volt.

Bár otthon félősek vagyunk, nyaralás alkalmával háromból ketten nem kérnek széfet a szobájukba, és csak a válaszadók egyötöde fizet inkább többet, de ragaszkodik az értékmegőrzéshez vagy a szobában lévő széfhez.

Szerző

Életmentő képzést kapnak a taxisok

Publikálás dátuma
2017.06.13. 07:15
Győrfi Pál: ha az első négy percben nem kezdik meg a szívmasszázst, károsodás érheti a szervezetet
Akkreditált elsősegélynyújtási és életmentő ismeretekben részesíti sofőrjeit a Budapest Taxi Kft., eddig 70 kollégájuk kapott képzést. A folyamatosan mozgásban lévő taxisofőrök bizonyos esetekben még a mentők kiérkezése előtt segíthetnek az esetlegesen bajban, életveszélyben lévőknek.

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője közölte, naponta körülbelül hetvenen halnak meg hirtelen szívhalál következtében az utcán vagy a munkahelyen, és már az óriási segítséget jelent, hogy az arra vállalkozók el tudják kezdeni a laikus életmentést addig, amíg a szakszerű segítség a helyszínre ér.

"Minden perc számít" - fogalmazott, hozzátéve: ha az első négy percben nem kezdik meg a szívmasszázst, akkor komoly károsodás érheti a szervezetet.

Győrfi Pál beszámolt arról is, tapasztalataik szerint az általuk ellátott újraélesztéses esetek több mint felében laikusok nyújtottak először segítséget.

A BKK és az OMSZ együttműködése révén az elmúlt négy évben 3232 esetben nyújtottak segítséget az utasoknak, hiszen a BKK 62 "forgalmizavar-elhárító" beosztásban dolgozó munkatársa kapott már szakszerű életmentési képzést.

A BKK tervei között szerepel az is, hogy 13 ügyfélközpontját defibrillátorral szerelik fel - mondta. Hozzátette: támogatni kell minden olyan kezdeményezést, amelynek keretében egymásért tenni tudunk.

Szerző

Poltnak sok volt a DK fenyegetése

Közleményben tiltakozott a Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészség azért, mert a DK alelnöke, Varju László a napokban úgy nyilatkozott, hogy hatalomra jutásuk esetén börtönbe záratják a 2008-as sukorói telekcsere ügyében eljáró ügyészeket, bírákat, valamint Poltot és Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökét. A DK szerint fideszes koncepciós perben ítélték letöltendő börtönbüntetésre a telekcsere ügyében Császy Zsoltot és Tátrai Miklóst. Az ügyészség szerint súlyosan sérti a jogállamiságot, alapjaiban támadja a jogbiztonságot, hogy egy politikus börtönbüntetéssel fenyeget.

Szerző
Témák
Polt Péter DK