Jordán maradhat a direktor Szombathelyen

Publikálás dátuma
2017.06.15. 23:38
FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Eldőlt, hogy újabb három és fél évig Jordán Tamás marad a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója, erről csütörtökön döntött a város közgyűlése.

Jordán Tamás újbóli igazgatói mandátuma nem volt egyszerű menet. Sőt az ügyet országos botrány kísérte. A korábbi pályázatot ugyanis viharos körülmények között érvénytelenítették. Még úgy is, hogy a saját társulattal rendelkező színház alapítja végül egyedül pályázott, mert vetélytársa Dér András filmrendező utolsó pillanatban visszalépett. Ennek ellenére a pályázatot elbíráló szakmai bizottság március 3-án érdemben nem tárgyalta Jordán terveit, és a többség nem is javasolta a kinevezésének meghosszabbítását.

A közgyűlés indulatokkal és sok vitával teli március 27-i ülésén úgy döntöttek, hogy nem hirdetnek győztest, még akkor sem, ha közben több mint ezren demonstráltak a jelenlegi direktor mellett, illetve a Nemzet Színészei és több társulat is Jordán mellett lobbizott. Az egyik képviselőnő még a próbákat is ellenőrizni akarta. Aztán egy évre, 2018. szeptemberéig, átmenetileg meghosszabbították Jordán mandátumát és az azt kövező két és fél évre újabb pályázatot írtak ki. Ezúttal Jordán Tamáson kívül nem is indult el más a megmérettetésen. Korábban ugyan egy-két televíziós műsorban Eperjes Károly jelezte, hogy bár ő tagja volt a korábbi szakmai bizottságnak, mégis érdekelné a dolog, de mégsem adta be az elképzeléseit.Mint ahogy más sem, noha épp Alföldi Róbert több helyen nyilatkozta, hogy szerinte a Magyar Teátrumi Társaság biztosan talál majd újabb jelöltet, de úgy látszik mégsem talált. Jordán pályázatát hét fős szakmai bizottság bírálta el, vagy már nem is keresett.

A Színházművészeti Bizottság részéről Vasvári Csaba, Lőrinczy György és Oberfrank Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseletében Laklóth Aladár, a Színházi Dolgozók Szakszervezete jelöltjeként Ráksi Katalin ügyvezető titkár, a város részéről pedig Koczka Tibor alpolgármester és Ipkovich György képviselő szavazott és mindannyian egyhangúlag támogatták Jordán Tamás újbóli kinevezését. Innen kezdve már tényleg óriási blamázs lett volna, ha a szombathelyi közgyűlés a javaslattal ellentétes döntést hoz. Tehát ennek értelmében Jordán Tamás 2021. január 31-ig vezetheti a szombathelyi Weöres Sándor Színházat.

A társulat nem változik
Jordán Tamás kérdésünkre elmondta, hogy nem lesz változás a társulatban. Örömét fejezte ki, hogy minden illetékes bizottság támogatta a kinevezését, így nem lehetett kétséges a közgyűlés döntése. Nyáron, augusztusban a Karneválszínház új bemutatójában A Vízkereszt, vagy amit akartok című Shakespeare-darabban Réthly Atila rendezésében a bolondot játssza.


Bemutatták a Jordán-sztorit

A Pécsi Országos Színházi Találkozón délután mutatták be kollégánk Balogh Gyula Jordán sztori/Egy színházi jelenség című interjúkötetét. A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent kiadványban pályatársak, kollégák, barátok és családtagok meséltek Jordán Tamásról. A bemutatón jelen volt a főszereplő Jordán Tamás, és néhány további interjúalany, Molnár Piroska, Pogány Judit, Bozó Andrea, Trokán Péter Jordán Péter és Simon István.

Új eljárás Ahmed H. ügyében - Üdvözli a döntést az Amnesty International

A Szegedi Ítélőtábla csütörtöki döntése szerint új eljárást kell lefolytatni a tavaly novemberben 10 év fegyházra ítélt szíriai Ahmed H. ügyében, akit a hatóságok terrorcselekmény elkövetésével vádoltak meg a 2015-ös „röszkei zavargás” után. A mai döntés egy fontos lépés az igazság felé vezető úton Ahmed H. számára, akit a terrorcselekmény téves alkalmazásával ítéltek el -jelentette ki Demeter Áron, az Amnesty International Magyarország emberi jogi szakértője.

A mai döntés is világossá teszi, hogy az Ahmed elleni bizonyítékokat nem vizsgálta meg megfelelően az első fokon eljáró bíróság, és arra utal, hogy tévesen ítélték el. Nem lehet komolyan azt gondolni, hogy Ahmed néhány tárgy eldobásával terrorcselekményt valósított meg. Az új eljárás lehetőséget ad arra, hogy a végre igazságot szolgáltassanak neki, és felmentsék a terrorcselemény vádja alól - írja közleményében az emberi jogok érvényesítéséért küzdő szervezet jogi szakértője. 

Szerző

Áder visszadobott egy törvényt, Kövér máris reagált

Publikálás dátuma
2017.06.15. 21:35
Népszava fotó
Áder János megfontolásra visszaküldte a plakáttörvényt az Országgyűlésnek - közölte az MTI. A köztársasági elnök azt írta, a törvénnyel nem ért egyet, ezért él az Alaptörvényben biztosított jogkörével, és észrevételei közlésével megfontolásra visszaküldi a törvényt az Országgyűlésnek. A köztársasági elnök szerint a törvény normatív tartalommal nem bíró, ellentmondásos, értelmezhetetlen és végrehajthatatlan rendelkezéseket tartalmaz.

Mint megírtuk, az inkriminált rendelkezés nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget szerdán a parlamentben. Az úgynevezett plakáttörvény kampányidőszakon kívül megtiltotta volna a politikai üzenetek kihelyezését mind a kormánynak, mind a pártoknak.

Most aztán lehet fontolgani 

A visszaküldött törvény azonban töredékes, miután a kétharmados többséget igénylő részeit a Ház nem fogadta el, csak az egyszerű többséget igénylő részeit. Mindössze két országgyűlési képviselőn múlt, át tudja-e verekedni a Fidesz-KDNP a Kósa Lajos által "lex csicskának" elnevezett törvényt. Az ellenzék egységesen ellenezte a javaslatot.

Áder döntése persze azt is jelenti, hogy a kormánytöbbség ősszel ismét megpróbálhatja átnyomni a törvényjavaslatot. De lehet, meg sem várják, hogy hullani kezdjenek a falevelek.

Kövér László nem volt rest

Azon frissben reagált az ősfideszes házelnök. A Fidesz-KDNP frakciója nem adja fel azt a célt, hogy az úgynevezett plakáttörvény kétharmados rendelkezéseit is megszavazza a parlament - jelentette ki az Országgyűlés elnöke csütörtökön az Inforádió Aréna című műsorában. Szerinte a sarkalatos törvényi részek el nem fogadása miatt értelmetlen betűhalmaz lett a megszavazott törvény, így a köztársasági elnök nyilván nem tehet mást, mint hogy visszaküldi az Országgyűlés elé, és a frakció nem adja fel a tervét, hogy összegyűjtse a kétharmados támogatást - közölte.

A plakáttörvény miatt rendkívüli ülést tarthat az Országgyűlés a nyáron

Ezt is Kövér László jelentette be az interjúban. A "plakátolás korlátozása" abba az irányba hat, hogy lehetőség szerint szűkítsék időben a politikai kampányok terét - magyarázta a házelnök az értetleneknek, hozzátéve, hogy mindemellett nyilvánvalóan szűkíti azt a lehetőséget is, hogy egy politikai párt valamilyen gazdasági érdekcsoport lekötelezettjévé váljon pont azért, mert szeretne minél jobban szerepelni egy választáson.

Erre pedig egy fideszes politikusnak nyilvánvalóan még gondolni is szörnyű. 

Szerző