Ahol már a meleg víz is álom

Publikálás dátuma
2017.06.22 07:08
Főzőnap - A gulyás után fagyi is járt
Fotó: /
A Köztársaság tériek csoportja Parasznyára látogatott, hogy adományaival segítse a peremvidéken élőket. Összefogásuk a gyermekek mosolygásának megőrzéséért történik.

A Miskolctól mintegy húsz kilométerre lévő parasznyai Baross-akna évtizedekkel ezelőtt kiemelt ipari térségként vonzotta ide a munkát kereső embereket. A bánya megszűnt, mára csak a zöldellő dombokon álló roskatag házak maradtak.

A fővárosból érkező, „Köztársaság tériek csoportja” felfigyelt az egykor virágzó borsodi bányász térség riasztó nyomorában élők helyzetére, ezért Parasznyán rendezte meg első alkalommal vidéki főzőnapját, az elmúlt hétvégén. A Nótár család ebben a környezetben éli mindennapjait. Szilvi nemrég énekversenyt nyert a faluban, s most arról álmodozik, elindul majd az X-faktor tehetségkutatón is. - Jó itt élni, csak sokat kell gyalogolni sötétben is a gyerekeknek az iskolabuszhoz – mondja az édesanya, Erika miközben mutatja a kis konyhakertben nagyra növekedett karalábéit. Férje kisebb előszobát ragasztott használt téglából a roskatag tetejű házhoz. Ők adták volna a gázpalackot a főzéshez, de a szállító nem jött meg időben, így most ott árválkodik az úton az üres palack. Vizet csak a kútról tudnak venni, ami legalább közel van a kerítés nélküli házhoz, a fűvel benőtt területen. Ha esik, itt csak csúszva-mászva lehet közlekedni.

- Legközelebb fű és bozót-irtást kell majd itt először végezni – mondja a pesti főzőcsoport aktív férfi tagja, akit Frici bácsiként szólít mindenki. Egykor a metrónál dolgozott, jó fizetéssel, s mivel most már nyugdíjasként egyedül él, megnövekedett szabadidejében jótékonykodik.

Közben már mindenki a nagy üstben fövő gulyás elkészültét várja: ehhez az „alapanyagot” Horváth Jánosné polgármester ajánlotta fel egy kora reggeli disznóvágással egybekötve. Parasznya község önkormányzata vetőmaggal, palántával is segíti a rászorulókat, közösségi uborkatermesztést indítottak, a gyerekek iskolakezdését pedig anyagilag támogatják.

A csoport lelke, s az események fő mozgatója Tóth Kata, aki miközben fél szemmel az üstben fövő ételt figyeli, mesélni kezdi a történetüket. - Budapesten, még 2013-ban kezdődött, amikor egy hét alatt 16 ezer szendvicset készítettünk az árvíz ellen küzdőknek – emlékezik. Később az akkori „Köztársaság” téren osztottak ételt, innen származik a csoport elnevezése is. Teltek a hetek, hónapok, s azt vették észre, hogy egyre többen állnak be a sorba, ételért. Miskolcon egy iskolatáska-osztási akció alkalmával figyeltek fel egy ötgyermekes parasznyai családra, amelynek követni kezdték az útját, s többször is adtak nekik pénzt, hogy gyógyszert, élelmet, egyéb fontos és szükséges holmit megvehessenek a gyerekeknek. - Éreztük, hogy jó úton járunk, örültünk a nevetésüknek. Összefogásunk éppen a gyermekek mosolygásának megőrzéséért történik most is. Első, fővároson kívüli vidéki rendezvényünk célja a peremvidéken élők helyzetének javítása, még akkor is, ha tudjuk: az ilyen akciók csak cseppek a tengerben – mondta Tóth Kata. Több ezren élnek ma az országban a létminimum alatt, de számtalan gyerekben látjuk az akaraterőt, s becsüljük hitüket abban, hogy helyzetük megváltoztatható, van kitörési lehetőségük. Figyeljük tanulásukat, magatartásukat s a pozitív változásokért jutalmazzuk is őket – emelte ki.

Elhatározták, hogy Budapestre viszik a gyerekeket nyaralni, s megmutatják milyen az élet egy olyan nagyvárosban, amit ők még csak képekről ismernek. Ehhez az akcióhoz még szponzorokat keresnek – tette hozzá. Befogadócsaládok látnák vendégül a gyerekeket, akik számára már az is élményt jelent, hogy meleg víz jön a csapból, vagy saját, külön ágyban alhatnak, nem a testvéreikkel, szüleikkel közösben.

2017.06.22 07:08

Még pár napig marad a nyárias, meleg idő

Publikálás dátuma
2018.09.19 15:25
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Hétvégén erős hidegfront mögött zúdul ránk a hideg levegő, majd – második hullámban – a jövő hét elején újabb hidegbetörés jöhet.
Péntekig folytatódik a nyárias idő, majd hidegfrontok hoznak egyre hűvösebb, igazi őszi időt – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint csütörtökön általában csak némi fátyol-, illetve gomolyfelhőzet zavarhatja a napsütést, illetve reggel néhol vékony inverziós felhőzet is kialakulhat. Csapadék nem valószínű, és mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szeszélyes területi eloszlásban 6 és 16 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 30 fok között valószínű. Pénteken általában derült idő lesz, északkeleten lehet kevés gomolyfelhő, de csapadék ott sem alakul ki. A déli, délnyugati szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 30 fok között várható. Szombaton északnyugat felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, de az Alföldön és a Dunántúl délkeleti részén néhány órára még kisüt a nap. Reggeltől északon, északnyugaton több helyen, késő délutántól délebbre is szórványosan valószínű eső, zápor. Az északnyugatira, északira forduló szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 18 fok között várható. A hőmérséklet északnyugaton a reggeli órák után csökken, délben már 15 fok alatt valószínű, míg délkelet felé haladva egyre melegebb lesz, az Alföld déli és keleti részén 26, 28 fokos csúcsérték ígérkezik. A fővárosra és Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, az érintett területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 70 km/órát.
Vasárnap éjszaka észak felől jelentősen csökken a felhőzet, és reggeltől gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. Napközben már csak legfeljebb néhol fordulhat elő futó zápor, az északnyugati szelet élénk vagy erős lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 22 fok között várható.
2018.09.19 15:25
Frissítve: 2018.09.19 15:25

Home office: Bár nem mindig jó, sokan dolgoznának otthonról

Publikálás dátuma
2018.09.19 15:10
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels/
A magyar munkavállalóknak jelenleg 5 százaléka dolgozik túlnyomórészt otthonról, és 55 százalék szeretne otthonról dolgozni – írta az MTI a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. országos reprezentatív kutatása alapján.
A felmérés szerint összességében a munkavállalók háromtizede szokott legalább alkalmanként távmunkában dolgozni, ami különösen az irodai munkát végzőknél és a diplomásoknál jellemző. A munkavállalók 65 százaléka jelezte, hogy sem jelenleg, sem korábban nem dolgozott még otthonról. Miközben keveseknek van rá lehetősége, a többség egyértelműen a távmunka mellett áll: azok közül, akik jellemzően nem így dolgoznak, 55 százalék jelezte, hogy szeretne otthonról dolgozni. 
Az előnyök közül legtöbben, 66 százalékuk azzal értett egyet, hogy otthon dolgozva az ember időt spórol meg, 63 százalékuk szerint az ilyen munkavégzés kevésbé stresszes, 58 százalék szerint pedig kiszámíthatóbb az időbeosztás. Azok, akik otthonról dolgoznak, mindegyik előnyt nagyobb arányban érzékelik, különösen a távmunka hatékonyságát látják pozitívabban azoknál, akik nem így végzik a feladataikat. A többség azzal is egyetért, hogy otthon dolgozva az ember pénzt spórol meg, ugyanakkor arra, hogy a home office jótékony hatással lenne a családi életre, már kevesebben mondanak igent, 49 százalékuk.
A kutatás szerint a jelenlegi lakásfeltételeit a többség nem látja ideálisnak távmunkához: 37 százalék szerint a lakása nem, vagy inkább nem alkalmas munkavégzésre. Inkább alkalmasnak vagy teljesen alkalmasnak a megkérdezettek 31 százaléka látja otthonát. Bár a többség, 58 százalék szerint az otthoni munkavégzéshez külön dolgozószoba lenne szükséges.
2018.09.19 15:10