Ahol már a meleg víz is álom

Publikálás dátuma
2017.06.22. 07:08
Főzőnap - A gulyás után fagyi is járt
A Köztársaság tériek csoportja Parasznyára látogatott, hogy adományaival segítse a peremvidéken élőket. Összefogásuk a gyermekek mosolygásának megőrzéséért történik.

A Miskolctól mintegy húsz kilométerre lévő parasznyai Baross-akna évtizedekkel ezelőtt kiemelt ipari térségként vonzotta ide a munkát kereső embereket. A bánya megszűnt, mára csak a zöldellő dombokon álló roskatag házak maradtak.

A fővárosból érkező, „Köztársaság tériek csoportja” felfigyelt az egykor virágzó borsodi bányász térség riasztó nyomorában élők helyzetére, ezért Parasznyán rendezte meg első alkalommal vidéki főzőnapját, az elmúlt hétvégén. A Nótár család ebben a környezetben éli mindennapjait. Szilvi nemrég énekversenyt nyert a faluban, s most arról álmodozik, elindul majd az X-faktor tehetségkutatón is. - Jó itt élni, csak sokat kell gyalogolni sötétben is a gyerekeknek az iskolabuszhoz – mondja az édesanya, Erika miközben mutatja a kis konyhakertben nagyra növekedett karalábéit. Férje kisebb előszobát ragasztott használt téglából a roskatag tetejű házhoz. Ők adták volna a gázpalackot a főzéshez, de a szállító nem jött meg időben, így most ott árválkodik az úton az üres palack. Vizet csak a kútról tudnak venni, ami legalább közel van a kerítés nélküli házhoz, a fűvel benőtt területen. Ha esik, itt csak csúszva-mászva lehet közlekedni.

- Legközelebb fű és bozót-irtást kell majd itt először végezni – mondja a pesti főzőcsoport aktív férfi tagja, akit Frici bácsiként szólít mindenki. Egykor a metrónál dolgozott, jó fizetéssel, s mivel most már nyugdíjasként egyedül él, megnövekedett szabadidejében jótékonykodik.

Közben már mindenki a nagy üstben fövő gulyás elkészültét várja: ehhez az „alapanyagot” Horváth Jánosné polgármester ajánlotta fel egy kora reggeli disznóvágással egybekötve. Parasznya község önkormányzata vetőmaggal, palántával is segíti a rászorulókat, közösségi uborkatermesztést indítottak, a gyerekek iskolakezdését pedig anyagilag támogatják.

A csoport lelke, s az események fő mozgatója Tóth Kata, aki miközben fél szemmel az üstben fövő ételt figyeli, mesélni kezdi a történetüket. - Budapesten, még 2013-ban kezdődött, amikor egy hét alatt 16 ezer szendvicset készítettünk az árvíz ellen küzdőknek – emlékezik. Később az akkori „Köztársaság” téren osztottak ételt, innen származik a csoport elnevezése is. Teltek a hetek, hónapok, s azt vették észre, hogy egyre többen állnak be a sorba, ételért. Miskolcon egy iskolatáska-osztási akció alkalmával figyeltek fel egy ötgyermekes parasznyai családra, amelynek követni kezdték az útját, s többször is adtak nekik pénzt, hogy gyógyszert, élelmet, egyéb fontos és szükséges holmit megvehessenek a gyerekeknek. - Éreztük, hogy jó úton járunk, örültünk a nevetésüknek. Összefogásunk éppen a gyermekek mosolygásának megőrzéséért történik most is. Első, fővároson kívüli vidéki rendezvényünk célja a peremvidéken élők helyzetének javítása, még akkor is, ha tudjuk: az ilyen akciók csak cseppek a tengerben – mondta Tóth Kata. Több ezren élnek ma az országban a létminimum alatt, de számtalan gyerekben látjuk az akaraterőt, s becsüljük hitüket abban, hogy helyzetük megváltoztatható, van kitörési lehetőségük. Figyeljük tanulásukat, magatartásukat s a pozitív változásokért jutalmazzuk is őket – emelte ki.

Elhatározták, hogy Budapestre viszik a gyerekeket nyaralni, s megmutatják milyen az élet egy olyan nagyvárosban, amit ők még csak képekről ismernek. Ehhez az akcióhoz még szponzorokat keresnek – tette hozzá. Befogadócsaládok látnák vendégül a gyerekeket, akik számára már az is élményt jelent, hogy meleg víz jön a csapból, vagy saját, külön ágyban alhatnak, nem a testvéreikkel, szüleikkel közösben.

Dupla sallert kaptunk az Egyesült Államoktól

Publikálás dátuma
2017.06.22. 07:07
Fotó: Getty Images
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere udvariaskodó levélben ismerte el kudarcát.

Kétpárti határozati javaslatot nyújtottak be a washingtoni kongresszusban a nemzetközi oktatási szabadság, illetve a külföldön működő amerikai egyetemek támogatására még kedden. A Marcy Kaptur ohiói demokrata és Paul Cook connecticut-i republikánus képviselő által jegyzett javaslatban – amely kimondatlanul, de nyilvánvalóan a Közép-európai Egyetemmel (CEU) szembeni magyarországi fellépésre utal –, hangsúlyozzák: „Az Egyesült Államoknak támogatnia kell az amerikai akkreditációval rendelkező, külföldön működő oktatási intézményeket, amelyeket diszkrimináció, zaklatás, nyomásgyakorlás ér külföldi kormányok részéről. Ilyen esetekben gyors válasz szükséges, hogy megakadályozzák ezen oktatási intézmények indokolatlan bezárását vagy átvételét. A washingtoni képviselőház ezért felszólítja az amerikai külügyminisztert, hogy tegyen határozott és kemény válaszlépéseket, amennyiben az Egyesült Államokban akkreditált, más államokban működő egyetemeket ilyen bánásmódban részesítenek.”

Közben a távirati iroda közölte, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere levélben köszönte meg az amerikai szövetségi oktatási miniszter június közepi levelét. Noha Balog igyekezett rendkívül konstruktívnak érzékeltetni a levélváltást, valójában Betsy DeVos miniszter csak újra a tudomására hozta: nem kormányzati, hanem szövetségi tagállami hatáskör a CEU ügye. Balog leveléből kiderül az is, hogy ha lassan, de végre jobb híján az Orbán-kormány is megértette, hogy ebben az ügyben nem fognak a kormányzati szinten tárgyalni az Egyesült Államokkal. Az EMMI vezetője ugyanis arról tájékoztatta washingtoni partnerét, hogy Maryland, Massachusetts és New York szövetségi állam illetékesei jelezték tárgyalási szándékukat, és a magyar kormány felvette velük a kapcsolatot. 

Szerző
Témák
CEU

Felelősségválallás! - Brüsszel újra odaszúrt Orbánnak

Publikálás dátuma
2017.06.22. 07:06
Jean-Claude Juncker - Fotó: Dan Kitwood/Getty Images
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke reméli, jobb belátásra bírják a menekültek fogadását elutasító Magyarországot is.

Felelősségvállalás és szolidaritás: ezeken az elveken kell alapulnia ez Európai Unió menekültpolitikájának — hangsúlyozták a közösségi intézmények vezetői a migrációs válság kezeléséről rendezett szerdai európai parlamenti fórumon. Antonio Tajani, az Európai Parlament, és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke beszédükben kiemelték, hogy minden tagállamnak részt kell vállalnia a terhek viseléséből. Mindketten reményüket fejezték ki, hogy a nemrégiben elindított kötelezettségszegési eljárások jobb belátásra bírják a menekültek fogadását mostanáig elutasító tagállamokat, köztük Magyarországot.

Juncker a tanácskozást követő sajtótájékoztatóján a magyar migrációs politikát firtató újságírói kérdésre csak annyit mondott: "Remélem, valamennyi tagállam be fogja tartani a szabályokat." A bizottsági elnök felszólalásában ismét aláhúzta, hogy a szolidaritás nem egyirányú utca, mindenkinek komolyan kell vennie a kötelezettségeit. "Higgyék el, szeretném inkább meggyőzni a tárgyalópartnereimet, de ha nem megy, akkor kénytelenek vagyunk jogi eszközöket igénybe venni. Egyáltalán nem vagyok boldog, ha eljárást kell indítanunk” — mondta.

Az olasz Tajani “mérhetetlenül méltánytalannak” nevezte, hogy nagyrészt Görögországnak és Olaszországnak kell megbirkóznia a menekülthullámmal. A néppárti politikus azt mondta, hogy a parlament a közös döntések betartását kikényszeríteni igyekvő Európai Bizottság mögött áll, és támogatja a tagállamok felelősségre vonását. “A szolidaritás nem csak arról szól, hogy kapunk, hanem arról is, hogy adunk” — fejtegette.

Az idegengyűlölet elleni hatékonyabb fellépésre buzdította az Európai Bizottságot Louise Arbour, a Nemzetközi Migrációs Szervezet különmegbízottja. Aggasztónak ítélte, hogy erősödnek a migránsokkal szembeni előítéletek, és terjed a vélemény, mi szerint nem járnak nekik jogok, nem illeti meg őket védelem. Volker Türk, az ENSZ Menekültügyi Főbizottságának képviselője felszólalásában arról beszélt, hogy egyes vélekedésekkel ellentétben a menedékkérők nem jelentenek veszélyt a társadalomra. “Ezek az emberek nem elvenni akarnak tőlünk, hanem adni, ha biztosítjuk számukra a lehetőséget” — vélekedett.