Nem az Ikea az egészségügy gyilkosa

Publikálás dátuma
2017.06.21. 21:43

Nem az új IKEA áruház csábereje, hanem a nyári festés miatt csukták be a Jahn Ferenc kórház egyik belgyógyászati osztályát - jelentette ki Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár szerdai, a költségvetésről szóló sajtótájékoztatóján. Hozzátette: álhírnek tartja az állítást, miszerint a nővérek és az ápolók tömegével mondtak fel a fővárosi kórházban, hogy egy bútoráruházban dolgozzanak. Hasonlóan vélekedett a kórház főigazgatója is, aki lapunknak küldött válaszában azt írta: jelenleg három osztályon, a neurológián, a kardiológián és egy belgyógyászaton zajlik tervezett karbantartás és felújítás.
Most akkor tömegével mondtak fel ápolók és nővérek vagy sem?

A Hír TV számolt be kedden este arról, hogy tömegével mondtak fel ápolók és nővérek a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban, ezért a kórház osztály bezárásra kényszerült. Ónodi-Szűcs Zoltán kérdésünkre: azt mondta nem tud osztálybezárásról beszámolni, a dolgozói fluktuáció pedig nem haladja meg a szokásosat. Az intézmény nem is jelezte, hogy ne tudná ellátni a területét. Amikor többen azt firtatták a teremben, hogy ha minden rendben van, miért nem engedik be az újságírókat az intézménybe, miért nem válaszol a kórház főigazgatója a kérdésekre, az államtitkár azt mondta: ő sem tudja, de utánanéz.

Lapunk hiába kérdezte, az IKEA Lakberendezési Kft. képviselőjét, igaz-e a hír, hogy több egészségügyi dolgozót is átvettek a kórházból, csak azt közölték: nem mondhatnak semmit arról, hogy jelenlegi munkatársaik korábban hol dolgoztak. Ellenben beszéltek a bérekről. Az áruházi, teljes munkaidőben dolgozó, nem vezető beosztású alkalmazottaik átlagos bruttó alapbére 202.000 forint. A teljes IKEA Lakberendezési Kft. esetében az összes munkavállalót figyelembe véve ez az összeg 270.000 forint. Ezekre az összegekre jönnek a pótlékok, így például nemcsak vasárnapra, de szombatra is fizetnek többletbért. A juttatási rendszer része az ONE IKEA éves bónusz, a bérlettámogatás, az étkezéshez való hozzájárulás, és a nyugdíjprogram is.

Ehhez képest az egészségügyben rosszabbak a kondíciók

A Független Egészségügyi Szakszervezet(FESZ) a közelmúltban mérte egy online kérdőívvel, hogy mennyit keresnek a szakdolgozók. Soós Adriana, a szervezet elnöke lapunknak elmondta: e felmérés szerint a többségében magasan képzett, és hosszabb ideje a szakmában dolgozók átlagos főállásúak keresete, túlórával és műszakpótlékokkal együtt nettó 175 095 forint. A szakszervezeti vezető beszélt arról is, hogy ezért a 175 ezer forintért a szakdolgozók átlagosan heti 50-60 órát dolgoznak. A FESZ elnöke azt is mondta, hogy az ágazati béremelés eddig nem érte el a célját, mert a felmérésükre válaszolók nagy többsége úgy vélte: a munkahelyén nincs elég szakember. És minden ötödik válaszadó azt tervezte, hogy elhagyja a pályát.

Arra továbbra sincs egyértelmű bizonyíték, hogy mi vezetett a dél-pesti kórház belgyógyászatának becsukásához, de ha az IKEA-ás és a kórház béradatait összevetjük, nagyon is érthető lehet ha valaki az imbuszkulcsos áruházat választja.

Többet ígérnek
Jövőre 221,7 milliárd forinttal több jut egészségügyre, mint ebben az évben – közölte Ónodi-Szűcs Zoltán a múlt héten elfogadott 2018-as költségvetésről szóló törvénnyel kapcsolatban. Az összeg egyik része, 178,3 milliárd forint az E-Alapban, míg 42,8 milliárd forint a szaktárca költségvetési fejezeteiben van. A többlet legnagyobb hányada bér, idén több mint 81 milliárd forinttal költenek többet bérre, mint korábban, jövőre pedig 55 milliárd pluszforrás áll rendelkezésre erre a célra. Az államtitkár úgy ítélte meg, hogy a jövő évi költségvetéssel a 2010-ben megörökölt lemaradásokat próbálják meg felszámolni.Szerző

DK: Horthy és az őt éltetők egyaránt vállalhatatlanok

Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: néhány kivételes államférfiúnak, Horthy Miklós kormányzónak, Bethlen István miniszterelnöknek és Klebelsberg Kuno miniszternek köszönhető, hogy az elvesztett világháború, a vörösterror 133 napja és a trianoni diktátum roppant súlya alatt mégsem temetett minket maga alá a történelem.

Reagálásában Niedermüller Péter azt írta, nem lehet államférfi, aki százezrek haláláért felelős. "Az az ember, akinek az úri Magyarország bűnei miatt itt maradt a csonka-Magyarország. Országlása végére fel nem dolgozható tragédiaként több százezer magyar halt meg frontokon, munkatáborokban, koncentrációs lágerekben. Miatta ment el Bartók Béla, Kabos Gyula, sok-sok tudós. Közvetve felelős Rejtő Jenő, Szerb Antal, Radnóti Miklós pusztulásáért. Soha meg nem bocsátható bűne csatlóssága Hitlerhez. Története vége az lett, hogy Szálasi lett az utódja, hazánk pedig négy faluval Trianonhoz képest is kisebb lett" - fogalmazott a DK alelnöke. Szerinte jobb lenne, ha Orbán Viktor abból a korból inkább Bethlen István vagy Klebelsberg Kuno munkásságát tanulmányozná.

Szerző
Témák
Horthy DK Orbán

Jó hírünk van: Balog miniszter hisz a tehetségekben

Publikálás dátuma
2017.06.21. 19:03
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Hiszünk abban, hogy Magyarországon zenei tehetségek születnek, szeretnénk, ha álmaik valóra válnának, és el tudnának indulni a pályán - a lírai hangvételű mondat az Emmi vezetőjétől hangzott el a Várkert Bazárban az interaktív hangszerkiállítás budapesti megnyitóján.

Az emberi erőforrások minisztere, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke, a Hangszert a kézbe vándorkiállítás fővédnöke azt is hozzátette, hogy a fenti óhaj megvalósulását segíti a Cseh Tamás Program és a Hangszert a kézbe rendezvénysorozat is, valamint örömtelinek nevezte, hogy a rendezvény eddigi hét vidéki városban mintegy 22 ezer fiatalt vonzott az elmúlt hónapokban.

Marad a hazai könnyűzenét támogató Cseh Tamás Program, és további területeket is erősítünk a Nemzeti Kulturális Alapon belül. Ezért indult el a népzenére, népi kultúrára fókuszáló Halmos Béla Program, és emiatt kezdeményeztük a táncot támogató Imre Zoltán Program elkezdését is - hangsúlyozta Balog Zoltán.

Szerinte a Nemzeti Kulturális Alap az elmúlt kulturális kormányzatok egyik legsikeresebb vállalkozásának bizonyult.

(olvasnivaló: Fidesz-közeli kultúriparosok is kaptak támogatást a Szerencsejáték Zrt. nonprofit cégétől )

A Hangszert a kézbe ingyenes vándorkiállítás a szerdán kezdődött Cseh Tamás Program Fesztivál (CSTP Feszt) egyik kiemelt programja. Az ország hét nagyvárosában (Szolnokon, Debrecenben, Nyíregyházán, Szegeden, Pécsett, Szombathelyen, Kecskeméten) február óta már sikerrel bemutatott tárlat budapesti állomásán, a Várkert Bazárban szerdától négy napon át több mint száznegyven hangszert, gitárokat, basszusgitárokat, dobokat, billentyűsöket, illetve házistúdió-eszközöket lehet kipróbálni, hozzáértő szakértők segítségével. A Hangszert a kézbe a magyar könnyűzenei oktatás történetének eddigi legnagyobb szabású eseménye. Az eddigi tárlatokon a hangszerkiállítás mellett hangszersimogató, rendhagyó ének- és zeneórák, minikoncertek, szakmai rendezvények várták a fiatalokat és a zenélés iránt érdeklődő idősebbeket. A roadshow-t a Hangszeresek Országos Szövetsége (Hanosz) szervezi az NKA Cseh Tamás Programja támogatásával. A hangszerkiállítás szerdától péntekig 14 órától 21 óráig várja az érdeklődőket, szombaton, a múzeumok éjszakáján éjfélig lesz nyitva. A CSTP Feszt keretében csütörtökön és pénteken nemzetközi zeneipari találkozót rendeznek az A38 hajón, a Várkert Bazárban pedig négy nap alatt ötven zenekar ad koncertet - informál az MTI.

Szerző