Civil törvény - Újabb szervezet hirdetett bojkottot

Publikálás dátuma
2017.06.28. 07:05

"Az Amnesty International a világ minden táján a hatályos jogszabályoknak megfelelően működik. 1990 óta ez lesz az első törvény Magyarországon, aminek a betartását tudatosan megtagadjuk. Azt gondoljuk, hogy a kormány átlépett egy határt, és nem hagyott más lehetőséget a számunkra, mint a polgári engedetlenséget választani" - így jelentette be az Amnesty International Magyarország, hogy nem fog eleget tenni "a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról elnevezésű törvény", vagyis a civiltörvény előírásainak, és megtagadja a külföldről támogatott szervezetként való regisztrációt.

A TASZ és a Helsinki Bizottság után tehát újabb szervezet jelezte, polgári engedetlenséggel válaszol a törvényre, amelynek keddi hatályba lépését a Fidesz úgy ünnepelte: "ma életbe lépett a külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény, amelyet az Országgyűlés június 13-án fogadott el a magyar emberek elsöprő támogatása mellett".

Törölhetik őket?
Ha egy szervezet nem jelenti be, hogy külföldről kap támogatást, az ügyész felszólítja az alapítványt vagy egyesületet törvényes kötelezettségének 30 napon belüli teljesítésére. Ha erre sem hallgatnak, 15 nap után újabb felszólítás érkezik. Ha erre sem lép az érintett, akkor az ügyész 15 napon belül kezdeményezi a szervezetet nyilvántartó bíróságnál bírság kiszabását. A polgári engedetlenségnek akár kilencszázezer forintos büntetés is lehet az ára. Ha a szervezet a bírság ellenére sem tesz eleget bejelentési kötelezettségének, az ügyész „az arányosság követelményének figyelembevételével jár el”. De hogy ez mit is jelent majd a gyakorlatban, egyelőre nem tudni.

Szerintük "a törvényre a külföldről pénzelt, tipikusan a migrációt támogató Soros-szervezetek átláthatósága miatt van szükség". A jogszabály ellen pedig, írták, épp azok a szervezetek tiltakoznak hangosan és fenyegetőznek polgári engedetlenséggel, amelyek a legnagyobb összegű Soros támogatásokat kapják és, amelyek állandóan az átláthatóságot kérik számon másokon. Az átláthatóság élharcosának nehezen nevezhető Fidesz azt is hozzátette: a jogszabály nem veszélyeztet senkit, csak "átláthatóvá kell tenni a szervezetek pénzügyi működését és be kell vallaniuk, ha külföldi támogatást kapnak". Végül a nemzeti konzultációra hivatkozva azt is állították: "a Soros-szervezetek nyíltan a magyar emberek akarata ellen mennek, amikor azt mondják, hogy nem fogják betartani a törvényt".

Érdekes azonban, hogy a kormánypárt a törvény be nem tartását kéri ki magának, miközben az Orbán-kabinet szándékosan fittyet hány az uniós jogra, sőt, a Magyar Időknek Völner Pál már egyenesen arról beszélt: amikor Magyarország elbukja az általuk indított luxemburgi kvótapert, akkor sem tartják majd be az ígéretet. Az Igazságügyi Minisztérium államtitkára kijelentette: "akárhogyan is alakul az eljárás, nem nyithatjuk meg kapuinkat az illegális migránsok előtt". Arról is beszélt: "Összehangolt akció zajlik már régóta a kormány politikája ellen, így messze nem a véletlen műve, hogy ki és mikor fejti ki kritikus álláspontját. Megjegyzem, a három téma is összekapcsolódik egymással: a civil szféra új szabályai, a felsőoktatási törvény módosítása és a migránsok kötelező betelepítése elleni magyar fellépés egyaránt azt a célt szolgálja, hogy Magyarországon a magyar érdekek érvényesülhessenek, a legfontosabb kérdésekben idehaza mondhassuk ki a végső szót".

Megkérdőjelezett európai normák
Kovács Zoltán kormányszóvivő Franciaországban járt, hogy Emmanuel Macron francia elnök stábjának tagjaival találkozzon. A tárgyalások nem sikerülhettek fényesen, Kovács legalábbis kimérten összegzett, Macron egy múlt heti nyilatkozatát udvariatlannak, ám a kétoldalú egyeztetéseket a "kölcsönös tisztelet" talaján maradónak minősítette. A kormányszóvivő szerint ugyanakkor a külföldi és a francia sajtóban most "is ugyanazok a sztereotípiák és negatív képek villannak fel". Szavai szerint ilyen részben szimbolikus, részben pedig áltémáknak tekinthető ügy például a sajtószabadság vagy amikor az igazságszolgáltatás kérdésében vonják kérdőre a magyar kormányt. Kovács ezért azt szeretné, ha az ilyen típusú témákról folyó beszélgetésekben "a soha nem definiált európai értékek" helyett mindenki ragaszkodna azokhoz a témákhoz, amelyek benne vannak az európai szerződésekben, alapdokumentumokban, és amelyekről jogi erővel bíró döntések, kötelezettségvállalások is születtek. A kormányszóvivő szerint csak ebben a keretben van értelme olyan kérdésekről beszélni, mint a szolidaritás, a törvények betartása, az együttműködés vagy Európa jövője. Az ezen túlmutató témák a politikai vélemény kategóriájába tartoznak - jelentette ki.Szerző

Javítás és kötbér az M3 vonalán

Publikálás dátuma
2017.06.28. 07:04

Kedden sikerült nyilvánosságra hozni, hogy a hét végén a főkonstruktorral és a jármű főmérnökével közösen 20 mérnökből illetve szakemberekből álló csapatot küldött Budapestre a 3-as metró szerelvényeit felújító Metrovagonmas Nyrt.-t tulajdonló Transmash Holding. Mivel a BKV súlyos szankciókat helyezett kilátásba, két nap se telt bele, és megtalálták az okát annak, ami miatt lassan negyedéve nem tud rendesen közlekedni szerelvény a vonalon.

 A BKV legalábbis azt közölte: az orosz szakemberek megtalálták a hibát, az optikai csatoló elem volt a probléma, azt javították, és most átfésülik a teljes flottát is. "Ha minden az elvártaknak megfelelően alakul, akkor jövő héten megkezdődhet a szerelvények fokozatos, újbóli üzembe állítása" - írták.

A BKV azt is közölte: "társaságunk a rendszeres meghibásodások miatt hibás teljesítési kötbért, illetve kárátalányt, a késedelmes szállítás miatt pedig késedelmi kötbért érvényesít az orosz féllel szemben. Az első ilyen kötbérkövetelést már be is nyújtottuk, és minden felmerülő probléma esetén újabb kötbérkövetelést nyújtunk be". Ugyanakkor csak azok után adták ki a (kötbérigényről is szóló) közleményt, hogy a hvg.hu megírta: 42 millió forintnak megfelelő napi kötbérről mond le a társaság. A portál ugyanis megtudta: napi 23 ezer euró kárátalányt, átszámítva 7,1 millió forintot követelhet a BKV szerelvényenként az orosz Metrovagonmastól a forgalomból múlt pénteken kivont járművek után. A 2015 nyarán aláírt szállítói szerződés szerint "ha a szerelvényt a jótállási körbe tartozó hiba miatt két napnál több időre ki kell vonni az üzemeltetésből, akkor járműállási kárátalány illeti meg a főváros közlekedési cégét". A szoftverek meghibásodása nevesítetten a jótállási körbe tartoznak, tehát Budapest kérhetné a kártérítést. A BKV korábban azt is bejelentette, hogy a projektben meglévő késedelmek miatt (nem érkeznek a felújított metrók Budapestre) a cég már bejelentette kötbérigényét az MVM felé, és ez a kötbérigény meghaladja a 800 millió forintot, ám a járműkivonás miatt erről sokáig nem esett szó.

"A BKV Zrt. nem teheti meg, hogy az orosz érdekeket nézi, és nem számol fel kötbért a felújított, de jelenleg is használhatatlan orosz metrókocsik gyártójának" – jelentette ki Szaniszló Sándor kedd délelőtt. A szocialisták fővárosi képviselője kilátásba helyezte: ha a társaság nem hajlandó érvényesíteni a számára jogosan járó félmilliárdos kötbért, a jövő héten kénytelen lesz összehívni az általa vezetett Pénzügyi és Ellenőrző Bizottságot. „Ha pedig ezen a fórumon sem érünk el eredményt, kénytelenek leszünk feljelentést tenni az ügyészségen a BKV vezérigazgatósága ellen hűtlen kezelés és egyéb gazdasági bűncselekmények gyanúja miatt.”

Szerző

Meneküljön! - Szerdán 37 fok is lehet

Publikálás dátuma
2017.06.27. 20:46
Thinkstock illusztráció
Szerdán a több-kevesebb napsütés mellett nyugat felől megnövekszik a fátyolfelhőzet, délután a gomolyfelhő-képződésből helyenként - jobb eséllyel az Alpokalján, az Észak-Alföldön és az Északi-középhegység térségében - valószínű zápor, zivatar. Éjszakára mindenütt mérséklődik a légmozgás, szerdán viszont a több helyen megerősödő déli szelet Sopron környékén és a Kisalföldön már viharos széllökések is kísérhetik. Hajnalban 17-22, napközben 32-37 fok között alakul a hőmérséklet.

CSÜTÖRTÖK
Változóan felhős lesz az ég, többórás napsütéssel, de zápor, zivatar előfordulhat. A délnyugati szél viharossá fokozódik. Hajnalban 21, napközben 33 fok várható.

PÉNTEK
Időnként megnövekszik a felhőzet, sok napsütés várható. Zápor, zivatar előfordulhat. A nyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 18, a legmagasabb 32 fok körül alakul.

SZOMBATON és VASÁRNAP is erős lesz a szél. Rövid napos időszakokra lehet számítani, több helyen valószínű eső, zápor, néhol zivatar. A minimumhőmérséklet szombaton 14-19, vasárnap 13-18 fok között valószínű. Szombaton napközben 24-29, vasárnap 22-28 fokig melegszik a levegő.

Szerző