Előfizetés

Sokba kerülhet Orbán keménykedése

B.I.M.
Publikálás dátuma
2017.07.01. 07:05

Komoly következményei lehetnek annak, ha Orbán Viktor valóban nem kívánja betartani a 2015 szeptemberi uniós tanácsi határozatot akkor sem, ha a luxemburgi bíróság elutasítja az ez ellen benyújtott magyar keresetet – mondta lapunknak Valki László, miután az Orbán-kormány egyre több prominense, s maga a kormányfő is erről beszélt.

Valki László nemzetközi jogász felidézte: a magyar kormány még 2015 végén megtámadta az uniós bíróságon a menekültkvótákra vonatkozó döntést, mondván, azt az uniós joggal ellentétesen hozta meg a belügyminiszterek tanácsa. Ebben az ügyben hamarosan ítéletet hirdetnek. Eközben június elején az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarország ellen, amiért hazánk – más tagállamokkal együtt – nem hajlandó végrehajtani a menekültkvótákra vonatkozó határozatot. Ez az eljárás azt jelenti, hogy a Bizottságnak vélhetően már van információja arról, mi szerepel a luxemburgi ítéletben: várhatóan el fogják utasítani a magyar kormány keresetét. Ilyen információval rendelkezhet a magyar kormány is, nyilván erre reagált a minap Völner Pál igazságügyi államtitkár, majd pedig maga Orbán is.

Ha egy ilyen bírósági ítélet után továbbra sem kívánják betartani a kvótahatározatot, akkor a már megindított, most első szakaszában járó kötelezettségszegési eljárás végén az uniós bíróság szankciót is kiszabhat Magyarország ellen – magyarázta Valki. Ez a szankció állhat egyösszegű bírságból vagy olyan napi bírságból, amelyet addig kell fizetnünk, amíg végre nem hajtjuk a közös uniós döntést. Valki figyelmeztetett ugyanakkor arra is, hogy eközben folyamatban van velünk kapcsolatban egy harmadik, az uniós alapszerződés 7. cikkének alkalmazását megelőző eljárás is. Ennek első fordulójában a Tanács megállapíthatja: „fennáll az egyértelmű veszélye annak”, hogy Magyarország súlyosan megsérti az uniós normákat. Ha az uniós bíróság ítéletét valóban nem kívánja betartani a kormány, azt bizony valóban súlyos normasértésként fogják értékelni. Ennek a történetnek a végén Magyarország szavazati jogának megvonása állhat – foglalta össze Valki László.

– Mindez újraaktivizálja majd azokat a politikai erőket, amelyek már eddig is keresték az uniós jogi eszközöket a magyar demokráciadeficittel szemben – mondta lapunknak Fleck Zoltán is. A jogszociológus szerint egyértelmű, hogy ha valami az Európai Unióban alapértéknek számít, az a menekültügy, annak emberi jogi és egyéb szolidaritásalapú kezelése, épp ezért mindez ismét feltüzelheti a 7-es cikkely megindítását sürgetőket. Fleck azt is mondta: Orbán Viktor belpolitikai okból, de egyre jobban veszélyezteti az uniós tagságot, aminek súlyos, elsősorban a magyar emberek számára káros és veszélyes következményei lesznek.

Navracsics: érvényes a kvótadöntés
Már így is sokáig vártunk az eljárás megindításával - mondta .Navracsics Tibor magyar EU-biztos a Heti Válasznak adott interjúban a Magyarország, Csehország és Lengyelország ellen indított kötelezettségszegési eljárásra, amelyet az EP azért foganatosított, mert bár a nevezett országok elfogadták a kvótát, nem teljesítették azt. Azt is mondta, kvótaügyben érvényes döntés van, végre kellene hajtani, annál is inkább, mivel Magyarország nem kérte a döntés felfüggesztését a kvótaperben születendő ítéletig.

Botka árnyékkormányt alakít

Népszava
Publikálás dátuma
2017.07.01. 07:03
FOTÓ: Molnár Ádám

Egy szóval nem mondta neki senki a pártból, hogy ha őszig nem nő a támogatottsága, akkor felügyelet alá veszik és változtatni kell a stratégiáján. Ilyesmiről csak a sajtóban olvasott – állítja Botka László a Vasárnapi Híreknek adott interjújában. A nyilvánosságban a plakáttörvény kapcsán feszült egymásnak az MSZP miniszterelnök-jelöltje és frakcióvezetése. A plakáttörvény kerüli kavarodást Botka most úgy kódolja, hogy a Fidesz csapdát állított az MSZP-nek, és komoly siker, hogy nem estek bele. Állítja, az első pillanattól világossá tette a frakcióvezetésnek – amely szívesen adott volna be módosító javaslatokat a csak kétharmados többséggel változtatható választási eljárásról szóló törvényhez –, hogy nem állhat elő olyan helyzet, amikor csak a Fidesz és az MSZP szavaz együtt. Mindenesetre Botka nem rágódik tovább az ügyön, a Vasárnapi Hírek interjúja szerint már arra koncentrál, hogy augusztus végén bemutathassa a 106 egyéni választókerületben induló balos jelöltet, és addigra összeállítson egy árnyékkormányt is.

Kamuszervezet Orbán mellett?

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2017.07.01. 07:00
Orbán Viktor a megújult Klebelsberg-kastély átadásán nevezte kivételes államférfiúnak Horthy Miklós kormányzót. FORRÁS: KOPRMÁNY
Köves Slomó rabbi még nem hallott arról a zsidó szervezetről, amely védelmébe vette Orbán Viktort. De legalább az aláírók egy részét ismeri.

A New York-i magyar főkonzulátus honlapján megjelent nyilatkozatban tizenegy ortodox rabbi mond köszönetet Orbán Viktor miniszterelnöknek mindazért, amit a kormány tesz az ortodox zsidó közösség érdekében. A fideszes kormányfőt azt követően érték kemény bírálatok (zsidó szervezetek részéről is), hogy „kivételes államférfiúnak” nevezte Horthy Miklós kormányzót.

A rabbik – miközben kiálltak Orbán mellett – nem adták jelét annak, hogy Horthy minősítése miatt is hálásak lennének a miniszterelnöknek. A nyilatkozat szépséghibája, hogy Orbán Viktor neve a szövegben így szerepel: „Victor Orben”.

Az állásfoglalás az United Orthodox Congregation of New York (Egyesült New York-i Ortodox Hitközség) nevében született. A szervezet azonban csak a mostani levél kapcsán bukkan fel az interneten: a Google legalábbis egyetlen más találatot sem produkált.

Köves Slomó ortodox rabbihoz, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetőjéhez fordultunk. Kérdésünkre kiderült, hogy a United Orthodox Congregation of New York elnevezés számára is újdonságként hat. Köves Slomó közölte: „A szóban forgó szervezetet nem, de az aláírók egy részét ismerem. Jóravaló közösségi aktivisták, részben hitközségi vezetők, elsősorban a történelmi Magyarországról elszármazott ortodox és haszid közösségekből.”

Tudomása szerint – ahogy a levélből is kitűnik – Magyarországgal és a magyar kormánnyal elsősorban az elhagyatott vidéki zsidó temetők és csodarabbisírok gondozása ügyében állnak kapcsolatban. Köves Slomó hozzátette, hogy e téren a magyar kormány valóban példamutató felelősségvállalásról tesz tanúbizonyságot, különösen a szomszédos, Romániával, Szlovákiával vagy akár a távolabbi Lengyelországgal összehasonlítva.

Köves Slomó amúgy azok közé tartozott, akik Horthy Miklós dicsőítése miatt bírálták Orbánt. Ebben a kérdésben kivételesen hasonló álláspontot képviselt az EIMH és a konkurens Mazsihisz elnöke, Heisler András is.

A New York-i rabbik láthatóan nem ragaszkodtak mereven a formaságokhoz. A főkonzulátus honlapján közzétett nyilatkozat csak nyomtatott neveket tartalmaz, kézzel írt aláírást, pecsétet nem. Mindegyik név előtt a „rabbi” titulus szerepel. Az Egyesült Államokból kaptunk olyan információt is, hogy az aláírók között akadnak, akik hivatalosan nem számítanak rabbinak. Köves Slomó is úgy fogalmazott, hogy az általa ismert aláírók „jóravaló közösségi aktivisták, részben hitközségi vezetők”.

A Fidesz és a kormánypárti sajtó részéről ebben az ügyben még nem találkoztunk felháborodott tiltakozással, amely annak szólt volna, hogy külföldről próbálnak beavatkozni hazánk belügyeibe. Úgy látszik, az ilyesmi csak akkor okoz problémát, ha nem dicsérik, hanem bírálják Orbán Viktort.