Bíróságra készülnek a civilek

Állnak elébe a civilek a kormány által rövidesen elindítandó jogi eljárásoknak, de nem hajtják végre az őket „külföldi finanszírozásúnak" megbélyegző civil törvény előírásait – hangzott el az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKINT) polgári engedetlenségről és civil bojkottról szóló, Átrium moziban nagy részvétel mellett megrendezett „gyorskonferenciáján".

Az ellenálló civilek ugyanis így rövidesen egy féltucat, különféle hazai és külföldi jogi fórumon adhatják majd elő a jogi érveiket – mondta Szabó Máté Dániel a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakmai vezetője. „Ilyen értelemben racionális döntés az volt, hogy nem teszünk eleget a törvény előírásainak. Nem csinálunk mást, mint amit a saját ügyfeleinknek is mondanánk"- tette hozzá Szabó Máté Dániel. Pardavi Márta a Helsinki Bizottság vezetője szerint számukra morális kötelezettség is volt, hogy azok után, hogy kinyilvánították, hogy a civil törvény mind a hazai mind az európai jogokkal szembemegy, azok után ők sem fogadhatják el a törvényt magukra nézve kötelezőnek. Majtényi László az EKINT elnöke közölte: ha a helyzet odáig fajulna, hogy a hatalom a civil törvény miatt megszüntetne szervezeteket, úgy azok az EKINT jogi kereteiben tovább tudnak működni. A civil törvény ugyanis alapítványokra és az egyesületekre vonatkozik, míg az EKINT sok éve közhasznú Kft.-ként működik.

Somody Bernadette (EKINT) jogász előadta: a polgári engedetlenség mit írott jog ugyan tényleg nem létezik – ahogy ezt Orbán Viktor is állította – ám valóságban a bírói jogalkalmazás nagyon is figyelembe veszi a polgári ellenállást, mint a politikai szólásszabadság egyik formáját. Egy ilyen perben a bíróságnak kötelessége értelmezni a jogszabályt -így lesz majd a civil törvénnyel is – így kötelessége elküldeni azt alkotmánybíróságnak. „Egy ilyen procedúra végén nem születhet jogkorlátozó döntés – mondta Somody Bernadette - „A polgári engedetlenség ilyenformán egy eszköz, ami korrigálja a jogalkotó által elkövetett hibát."

Többórás napsütés lesz, de zápor előfordulhat

Publikálás dátuma
2017.07.04. 23:47
FOTÓ: Thinkstock
Szerdán is többnyire napos időre készülhetünk, délutántól azonban az északi országrészben, főként északnyugaton előfordulhat egy-egy zápor, zivatar. Helyenként megélénkül a nyugatias szél. Hajnalban 12-17, délután már 27-33 fokot mérhetünk.   

Csütörtökön elszórtan alakulhatnak záporok, északon helyenként akár heves zivatarok is. Mérsékelt, néhol élénk lesz a légmozgás. Erősödik a nappali felmelegedés, 13-18 fokos hajnal után, délután 30-35 fok valószínű.

Pénteken az elszórtan kialakuló záporok mellett a nyugati tájakon várhatunk zivatarokat. A változó irányú szél időnként megélénkülhet. Napközben 25-34 fokig melegedhet a levegő.

Szombaton még reggel lehetnek záporok a keleti országrészben. Napközben többfelé megerősödik az északnyugati szél. 26-30 fokos maximumokat mérhetünk. Vasárnap 27-32 fokra számíthatunk, legfeljebb északi gyenge záporokkal, és a Dunántúlon megélénkülő széllel.

Szerző

Platánokért csatáztak

Publikálás dátuma
2017.07.04. 23:02
A Ligetvédők ülőláncot alkottak a fák védelmében A SZERZŐ FELVÉTELEI
Rendőri erők sem tudták megakadályozni, hogy szétkapják a platánok áttelepítését védő kordont a Ligetvédők kedd délután.

Ismét rendőri segítséggel tudta csak felszabadítani a Liget Projekt új munkaterületét a Városliget Zrt. Ötven rendőr intézkedett az érintett öt fa védelméért akciózó Ligetvédőkkel szemben. A fák a tervezett, gördeszka-pályát idéző Néprajzi Múzeumnak vannak az útjában az 1956-os emlékmű közvetlen közelében.

Kedd délelőtt hat ligetvédő láncolta magát a fák kiemelését előkészítő munkagéphez, így a munkálatokat csak délután 2-kor tudták megkezdeni, amikor az utolsó civil aktivistát, Antal Nikolettát is eltávolították a kanalas markolótól. Hozzá azért nem fértek hozzá, mert speciális bilincs-csővel erősítette magát a munkagéphez. Miután levágni nem tudták, a munkagép hidraulikus szerkezetét szerelték szét, így sikerült kiemelni a tiltakozót. A zöld aktivista később többször megpróbált betörni, társai sárga füstgránátot eresztettek a rendőrökre, majd együttes erővel törték át a kordont; gyakorlatilag megsemmisíttették és ülőláncot alkottak a helyén.

Délutánra tehát szó szerint össze is csaptak a rendőrökkel a Ligetvédők. A több mint százéves platánok közül az egyik átültetéséről le is mondtak a Városliget Zrt. emberei, de a másik áttelepítéséhez hozzáláttak a fa köré vont négyzeten belül, beleásva a gyökérzetbe. Ezt követően motoros fűrésszel kezdték átvágni a fa gyökereit. Az aktivisták tudomása szerint a fa gyökérzetének 50 százalékát vágják el, hogy lássák, mennyire marad életképes az őszi operációhoz. Úgy vélik, ezzel a pompás fát halálra ítélik. A Ligetvédők a helyszínen tartózkodó rendőröknél feljelentést tettek környezetkárosítás miatt, illetve munkavégzés közbeni veszélyeztetésre hivatkozva.

A Városliget Zrt. eközben azt közölte: megkezdte a leendő Néprajzi Múzeum területe mellett élő néhány fa fél évig tartó felkészítését és megerősítését az elkövetkezendő átültetésekhez. Az új intézmény az 56-osok terének leburkolt, parkoló autókkal tömött területére kerül ugyan, de „elővigyázatosságból indokolt a közvetlenül ott található néhány egyed Városligeten belüli átköltöztetése".

Azt is írták: a felkészítés jegyében az elmúlt hét óta végzik a fák beöntözését a kertészeti szakemberek. Mindent megtesznek azért, hogy valamennyi egészséges fát megtartsanak, a betegeket kezeljék és a Liget Budapest Projekt végrehajtásával teljesen újjászülessen a park növény- és állatvilága. A fák előkészítésével és átültetésével kapcsolatos feladatokat a csaknem 50 éves tapasztalattal és 1 millió sikeres átültetéssel a háta mögött álló német Opitz GmbH-ra és magyar partnerére, a Galapagos Zoo Service Kft.-re bízta a Városliget Zrt. A német cég által kifejlesztett technológia Európában a legkorszerűbb, alkalmazásával 95 százalékos biztonsággal megmaradnak az átköltöztetett fák - állította a Városliget Zrt.

Ostorfa és hegyi juhar is veszélyben
Az 56-os emlékmű bal oldalán található kocsányos tölgy törzsátmérője 60 cm, illetve a közönséges platán törzsátmérője 76 cm. Az emlékmű jobb oldalán álló hegyi juhar törzsátmérője 44 cm, az ugyanitt álló nyugati ostorfa törzsátmérője pedig 90 cm.

Szerző