Támogatást kér Theresa May

Publikálás dátuma
2017.07.11. 07:34
FOTÓ: GETTY IMAGES/MATT CARDY

Példa nélküli összpárti együttműködésre szólít fel zaklatott kormányzása első évfordulóján Theresa May. “Ne csak bíráljatok, cselekedjetek!” - üzeni a brit miniszterelnök ellenzékének mára meghirdetett beszédében, amelyben valamennyi párt támogatását kéri a Brexit-tárgyalások sikeréhez. A felszólalást annak a nevezetes hétnek az első évfordulójára időzítették, amikor a korábbi belügyminiszter - David Cameron lemondása és a konzervatív vezetői címre pályázók visszalépése után - választás nélkül jutott a kormányfői tisztséghez.

A június 8-i voksolás óta a Konzervatív Párt csak az északír koronahű erők jóindulatával képes határozatokat átvinni a parlamenten. A még így is csekély és bizonytalan többség politikai gyengesége beismerésére, egyben békülékenyebb hangnemre kényszeríti Mayt. Az előzetesen a brit sajtó rendelkézésére bocsátott beszédben May arra kéri az ellenzéket, terjessze elő saját ötleteit, annak érdekében, hogy a Brexit megvalósulása után “egy jobb világ köszöntsön be” Nagy-Britanniában. A kormányfő az európai törvényeknek a brit jogrendszerbe átültetéséhez szükséges "nagy visszavonási törvény" előterjesztését megelőzően arra hivatkozik, hogy bár a Konzervatív Párt nem ért egyet mindenben az ellenzéki pártokkal, “viták és megbeszélések segítségével mindent lehet tisztázni, az elképzelések változtathatók”.

May becsületesen bevallja, hogy a parlamenti választás eredménye nem váltotta be a reményeit, de ettől függetlenül ragaszkodik a múlt év július 13-án a Downing Street 10. előtt ismertetett célkitűzéseihez, azaz a társadalmi igazságtalanság leküzdéséhez és a szerzett érdekeltségekkel szembeni fellépéshez, egy erősebb és tisztességesebb ország kiépítéséhez.

A brit lapok meghökkenten fogadták a kormányfő legújabb teljes fordulatát. A legnagyobb példányszámú minőségi napilap, a konzervatív The Daily Telegraph “May segélykiáltása Corbynhoz” címet adta, a Munkáspárthoz közel álló The Daily Mirror szerint “A kétségbeesett May megalázó beszédben könyörög segítségért a rivális pártoktól”. A politikai skála ugyancsak két különböző végén elhelyezkedő The Daily Mail “meglepő lépésként”, a The Guardian "minden precedenst nélkülöző felhívásként” minősíti a kormányfő akcióját.

Versailles-i rögtönzések

Publikálás dátuma
2017.07.11. 07:32

Csipkelődtek a francia lapok Macron elnök monstre politikai kezdeményezését kommentálva. Az új államfő Hamburgban is új kezdeményezésekkel állt elő.

Elnökségének első G20-as csúcstalálkozóján vett részt Emmanuel Macron francia elnök. Fellépése mintha Nicolas Sarkozyét idézte volna, aktívan tárgyalt szinte minden résztvevővel, sőt, komoly kezdeményezést is tett: decemberre újabb klímakonferenciát hívott össze újabb vállalásokkal. Az időzítés nem véletlen: két évvel korábban rendezték meg a párizsi csúcstalálkozót.

Macron azonban nemcsak külpolitikai szempontból fejt ki nagy aktivitást. Versailles-be invitálta július elején a törvényhozás két házát terveinek ismertetésére. A csipkelődők nem állhatták meg, hogy ne vegyék elő a klasszikus drámaíró, Moliere egyik gonoszkodó komédiáját, a Versailles-i rögtönzést, s feltették a kérdést, vajon ezzel a „reprízzel” mi lehetett a szándéka az új államfőnek? A rosszabb indulatú a konzervatív Le Figaro volt.

A redakció vendégszerzőként Jacques Juillard-t, a kiváló történészt, esszéistát hívta meg, aki úgy vélte, hogy az apránként alakuló program amolyan neogaulle-ista inspirációból fogant, de valójában Saint-Simon hajdani grófja sugalmazta. Juillard kendőzetlenül fogalmaz. Azt sulykolja, hogy a „macronizmus” tagadhatatlanul az uralkodó osztályok érdekeinek igyekszik megfelelni. A vállalati vezetőkének, a vezető diplomásokénak, a városiasság. a mondializmus prófétainak egyaránt, vagyis a vagyonosoknak, semmiképpen se a nélkülözőknek. Furcsa ez a szókimondó elemzés a nem baloldali rokonszenvű laptól, amely így nem is annyira finom utalással arra emlékeztetne, hogy a jelenlegi államfő a Rotschild bankház egyik „üdvöskéje” volt, mielőtt a szocialista Francois Hollande elnök gazdasági tanácsadója lett.

Egyáltalán nem meglepő, hogy a Le Monde teljesen más megközelítésből indul ki, az elemző szándéka is mintha komolyabb volna. Föltételezése szerint egy negyvenéves politikus újítóként igyekszik bemutatkozni, jelezni, hogy, egy korszak lezárult. Az okfejtés azt föltételezi, mintha Macron egy mérsékeltebb „politikai bombát” igyekezett volna robbantani, de kerülni a tetszetős kozmetikai műveleteket. Két - addig mértékadó - pártot állított félre. A szocialisták máris haldoklanak, a nyíltan jobboldali lepelben föllépő Republikánusok viszont igyekeznek „újjászületést” mímelni. A versailles-i kongresszus összetoborzásával az lehetett Macron szándéka, hogy jelezze, véget értek a mozdulatlanság esztendei. Mi lehet mindebben meglepő? A változtatási elképzelés hatszázról kevesebb mint négyszázra csökkentené a parlamenti képviselők számát, a szenátorokét összesen kétszázra. A viták legyenek lényegre törőbbek. Vajon, tette föl a kérdést Madame Fressoz, a lap egyik jeles vezércikkírója, a törekvés az volt-e, hogy eggyel több államfői szónoklat hangozzék-e el, vagy inkább „forradalmi változás” látszatát kelteni?

Az államelnök immár két hónapja szakadatlanul azzal tölti az idejét, hogy megváltoztassa a politikai berendezkedést. Hírmagyarázók szerint a Versailles-i monstre rendezvénynek a fő célja nem is volt egyéb, minthogy ráébresszen arra, túlságosan is sokáig tartott a mozdulatlanság, a könnyelmű időhúzás. Elkerülhetetlenül elérkezett a demokratikus intézményrendszer gyors levegőhöz juttatásának ideje. Meg kell szabadulni, méghozzá igen hamar, sok feudális kötöttségtől. Macron a jelek szerint úgy egy esztendei időt szán erre, amit megerősíteni látszik az is, hogy jövő nyárra újabb kongresszust hívna össze. Állítólag egyes állampolgárok is bombázzák beadványaikkal a közhivatalokat, gyors cselekedeteket sürgetnének. A valóság azonban kuszább ennél. Sokan vannak az ellenzők is, és ahogyan paprikásabbak a szembeszegülők, növekszik a feszültség is. Még az is lehet a folytatás, hogy az Élysée-palotának nem csupán folyamatos vitákra kell berendeznie, hanem - akár már jövőre - népszavazást írna ki.

Macron programja
  • a 2015 óta érvényben lévő rendkívüli állapot feloldása
  • az iszlám szélsőségesekkel szembeni erélyesebb fellépés
  • francia külföldi katonai akciók folytatása
  • az Európai Unió megerősítése
  • uniós együttműködés az embercsempészet megakadályozására
  • munkaügyi reform
  • nagyobb átláthatóság, harc a korrupció ellen
  • harmadára csökkenti a parlamenti helyek számát
  • évente tart rendkívüli parlamenti ülést Versailles-ban

Szerző

Beszakadt egy híd, a Marosba zuhant egy teherautó

Beszakadt hétfőn egy aszfaltot szállító teherautó alatt a székelyföldi Gyergyóújfalu alszegi Maros-hídja - írta a Székelyhon portál. A jármű a Gyergyóújfaluban még csak patak méretű Marosba zuhant, a sofőrnek nem esett bántódása. 

A 16 tonnás önsúlyú, 14 tonna aszfalttal terhelt gépkocsi épp a hídra vezető alszegi út aszfaltozásához szállította az alapanyagot, és háttal tolatott a fém szerkezetű, fa járófelületű hídra, mely nem bírta el a súlyt. A gépkocsi rakománya a folyóba zuhant, a vezetőfülke fennakadt a hídpilléren. Az aszfaltozó székelyudvarhelyi cég munkavezetője a baleset miatt a közlekedési rendőrséget okolta, mely semmilyen súlykorlátozást nem jelölt a híd két oldalán. 

"Ha mi valahol az utakon dolgozunk, és véletlenül nem tesszük ki a figyelmeztető táblákat, megbüntetnek. Itt, ezen a hídon semmilyen figyelmeztetés nem volt, ami jelezte volna, hogy milyen járművek átkelésére alkalmas" - fogalmazott a munkavezető. Hozzátette, az aszfaltozó cég minden bizonnyal feljelentést tesz a rendőrség ellen. A Maros völgyében fekvő Gyergyóújfalu lakói a településen levő másik hídon juthatnak át a folyó túloldalára.

Szerző
Témák
Maros