Sukoró-ügy - A börtön gyorsabb volt a bíróságnál

Publikálás dátuma
2017.07.11. 18:05
Császy Zsolt - Tátrai Miklós FOTÓ: Tóth Gergő
Nyolc év után harminc nap alatt döntött a Kúria Császy Zsolt és Tátrai Miklós bűnösségéről, de további egy hónap sem volt elegendő az ítélet leírásához. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) volt vezetőit a Sukoró-ügy miatt ítélték szabadságvesztésre úgy, hogy korábban másodfokon bűncselekmény hiányában felmentették őket. 

Emelt fővel vonulnak börtönbe - mondták a Népszavának -, és politikai elítélteknek tartják magukat. Beszéltek az eljárás legsúlyosabb anomáliáiról is. Azt, hogy az állam gazdaságpolitikáját büntetőbíróság elé viszik, rendkívül aggályosnak találják. Ma derült ki: Tátrai már meg is kapta börtönbehívóját. Ennek fényében még izgalmasabb, amit lapunknak nyilatkoztak.

Tovább tart az ítélet írásba foglalása, mint az egész kúriai eljárás, ami azért több, mint furcsa – hívta fel a  figyelmet a lapunknak nyilatkozó Császy Zsolt és Tátrai Miklós, a júniusban börtönbüntetésre ítélt két egykori MNV-vezető. Hűtlen kezelés kísérletében találták bűnösnek őket, bár azt még az ügyészség sem állította, hogy bármi hasznuk, előnyük származhatott volna a sukorói beruházással kapcsolatban. 

Császy Zsolt - Tátrai Miklós FOTÓ: Tóth Gergő

Császy Zsolt - Tátrai Miklós FOTÓ: Tóth Gergő

A Kúriának ténylegesen egyetlen hónapja volt arra, hogy a több mint 40 ezer oldalnyi iratot – ugyanis nekik a teljes első és másodfokú eljárást felül kellett vizsgálniuk – három bíró teljes értékűen tanulmányozza, megeméssze és kialakítsa saját álláspontját. Erre egy hónap szerintük példátlanul kevés és nyilván nehezen hihető, hogy ez megtörtént, ennek ellenére született egy számukra súlyos döntés, amit ott elhadartak. Azóta bőven eltelt további egy hónap és még nem volt idejük leírni az ítéletet, ami önmagában gond, azért is, mert a szóbeli kihirdetéssel az ítélet jogerőssé vált. "Mi minden pillanatban várjuk a börtönbehívót, miközben a jogi lépéseket - felülvizsgálati eljárás, Alkotmánybíróság (AB) - nem tudjuk megtenni az írásos ítélet hiányában" - mondták.

„A börtönben - ahol nincs számítógép, nincs jogtár, nincs ügyvéd - kellene felkészülni arra, hogy a jogi lépéseket megtegyük, anélkül, hogy ennek bármilyen feltétele meglenne. Rossz érzésünk van, mert lehet, hogy ez szándékos is.”

* A beszélgetés a szerdai Népszavában, bővebben a Népszava online oldalán olvasható.

Szerző

Keményen bírálták az Orbán-rendszert Brüsszelben

Publikálás dátuma
2017.07.11. 16:50
Az Európai Parlament egyik korábbi ülése FOTÓ: Getty Images
Komoly aggodalomra ad okot a médiaszabadság és -pluralizmus helyzete Magyarországon egy friss tanulmány szerint, amelyet az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottságának (LIBE) ülésén ismertettek kedden Brüsszelben.

Az Európai Politikai Tanulmányok Központja (CEPS) által a LIBE megbízásából elkészített értékelésben a magyar, a bolgár, a francia, a görög, a lengyel, az olasz, illetve a román sajtó helyzetét hasonlították össze. A közel 200 oldalas tanulmányban rámutattak, hogy a vizsgált országok közül többen is jelentősen romlott a helyzet az utóbbi években.

A Magyarországról szóló részben arról számoltak be, hogy 2010 után a törvényhozás "példátlanul korlátozó médiatörvényt" fogadott el, azóta pedig szisztematikusan leépítették a fékek és ellensúlyok rendszerét, a jogállamiságot. Hangsúlyozták, hogy Magyarországon 50 százalék feletti a politikai pártokhoz kötődő sajtótermékek aránya, bizonyos kormánypárti újságok reklámbevételeinek akár a 29-80 százaléka is az államtól vagy állami cégektől származik.

Mint írták, a tulajdonosi viszonyok jelentősen átalakultak az Orbán Viktor miniszterelnök és egykori szövetségese, Simicska Lajos közötti háború kirobbanása óta, és a kormány azóta új médiabirodalmat épített ki. A történtek jól mutatják, hogy az országban egy médiatermék sikere nagyban függ a jó kormányzati viszonytól - emelték ki.

Bárd Petra, a tanulmány egyik szerzője kijelentette, hogy gyakorlatilag közpénzeket csatornáznak be egyes sajtótermékek támogatására. Hozzátette, a cenzúra nem a törvényeken, hanem a finanszírozási struktúrákon keresztül valósul meg.

Gál Kinga fideszes képviselő felszólalásában úgy reagált, hogy "a bemutatott jelentés rendkívül elfogult, tele van csúsztatásokkal és összeesküvés-elméletekkel. Olyan, mintha nem egy tanulmányt, hanem a bulvársajtót olvastam volna" - fogalmazott. 

Bárd Petra a fideszes képviselő kijelentésére úgy válaszolt, hogy az általuk feltárt adatokat számos más, független tanulmány is alátámasztja. Továbbá indítványozta, hogy az EU hozzon létre egy objektív és átlátható mechanizmust a sajtószabadság helyzetének vizsgálatára.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője aláhúzta: Magyarországon és Lengyelországon szisztematikusan sérül a sajtó szabadsága és sokszínűsége. Úgy vélekedett, hogy az illiberális demokráciákban a félretájékoztatás és a kormányzati propaganda jellemzi a média helyzetét, valamint leszögezte, hogy mihamarabb meg kell erősíteni az Európai Unió hatáskörét ezen a területen.

Szerző

Bolondozik az idő - Rekordmeleg volt a hajnal

Publikálás dátuma
2017.07.11. 14:24
A kép illusztráció. FOTÓ: Thinkstock
Megdőlt a napi országos hajnali melegrekord kedden - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Mostanáig a július 11-ei legmagasabb minimumhőmérséklet országos rekordja 23 Celsius-fok volt, amelyet először 1968-ban Pannonhalmán, majd 2012-ben Budapesten, Lágymányoson regisztráltak.

Mint írták, most a zivatarok által nem érintett területeken igen meleg volt az éjszaka. A legmelegebbet Pécs-Árpádtetőn mérték, ott hajnalra csupán 25,1 fokig csökkent a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós hőség miatt keddre is a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adta ki Békés és Csongrád megyére. Baranya, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében másodfokú, míg Budapesten és Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt. Az extrém erős UV-B sugárzás veszélyére is felhívták a figyelmet.

Emellett országszerte elsőfokú figyelmeztetések vannak érvényben a heves zivatar, valamint több megyében a felhőszakadás veszélye miatt.

Az előrejelzés szerint kedden a maximumok 28 és 36 fok között alakulnak (északnyugaton lesz a kevésbé meleg, délkeleten a melegebb). Késő estére 23 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. A következő napokban fokozatosan mérséklődik a kánikula.

Szerző