kémügy;KgBéla;

2017-07-19 11:32:00

Kémügy - KGBéla már bíróság elé állna

Megkezdődött a költségvetési csalással és kémkedéssel vádolt jobbikos európai parlamenti (EP-) képviselő újabb kihallgatása a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF). Kovács Béla tagadta a jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás vádját, a kémügy nem került szóba. 

Erről meghallgatása után rögtönzött sajtótájékoztatón számolt be a politikus, aki kérdésre válaszolva azt is visszautasította, hogy bárkinek kémkedett volna. Megfogalmazása szerint a Fidesz keverte a kémügybe, ez az ügy "a kormányzó párt játékszere". Elmondta: a szerdai meghallgatáson csupán a költségvetési csalás vádjával kapcsolatban tettek fel neki kérdéseket, amelyekre készséggel válaszolt. Ezért reméli, hogy ennek és a kémügynek is vége lesz még az idén.

Örülne annak, ha az ügyészség nem emelne vádat, ám annak még inkább, hogyha igen, hiszen akkor nyilvánosan, bíróság előtt tisztázhatná magát - jelentette ki az ellenzéki politikus.Szintén kérdésre válaszolva visszautasította, hogy Vona Gábor Jobbik-elnök kötelezte volna, hogy jelenjen meg a kihallgatáson.

A továbbiakban hangsúlyozta: tisztségéből adódóan természetesen találkozott diplomatákkal, oroszokkal és más nemzetiségűekkel is. Ám ezek semmi esetre sem voltak konspiratív kapcsolatok - fűzte hozzá.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy személyében tölti be az Európai Parlament és az orosz parlament, a Duma közötti energetikai munkabizottság társelnöki tisztét és ebben a minőségében Paksra is kísért orosz delegációt. Hangsúlyozta: senkire nincs ráírva, hogy kém, ám ha a magyar titkosszolgálatoknak volt tudomásuk arról, hogy kémek tűntek fel a környezetében, akkor figyelmeztetniük kellett volna.

Azzal kapcsolatban, hogy az ügyészség június 23-i idézésére miért nem jelent meg, megismételte, hogy Abháziában tartózkodott, ahol vérmérgezés miatt gyógykezelték is.A magyar hatóságokat azért nem tudta értesíteni, mert Abháziában sem mobilszolgáltatás, sem internet nem működött. Orvosi kezeléséről igazolást nem kapott, viszont becsatolt egy, az Európai Parlament orvosa által kiadott igazolást - mondta Kovács Béla.

Simon Richárd, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője a kihallgatást követően újságíróknak azt mondta: Kovács Bélát jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és hamis magánokirat felhasználásával gyanúsítják. Ő is megerősítette, hogy a kémügy most nem került szóba.

A gyanú szerint a politikus 2012-ben és 2013-ban négy emberrel fiktív gyakornoki szerződést kötött 4, illetve 6 hónapos időtartamra. Ezért több mint 28 ezer eurót, vagyis, 8,5 millió forintot meghaladó összeget vett fel az Európai Parlamenttől.

Az ügyészség szerint a gyakornokok gyakorlatilag nem léteztek, érdemi munkavégzés nem történt, ezek fiktív szerződések voltak - közölte Simon Richárd. Hozzáfűzte: a költségvetési csalás ügyében még három személyt gyanúsítanak, ugyanakkor az ügy tanúk meghallgatásával folytatódik.

A becsatolt orvosi igazolásról a helyettes szóvivő azt mondta, hogy a francia nyelvű iratot az Európai Parlament orvosa állította ki, és az szerepel rajta, hogy Kovács Bélát tüdőgyulladás miatt kezelték. Az iratot június 23. után állították ki. Abház orvosi papírokat az ügyészség nem látott - mondta Simon Richárd.

„Az én érdekem is, hogy ennek az ügynek minél hamarabb vége legyen” - mondta még a kihallgatás előtt Kovács Béla a KNYF épülete előtt összesereglett sajtónak. „Azt fogom mondani az ügyész úrnak, hogy ha ha úgy gondolják és van megfelelő bizonyítékuk, akkor emeljenek ellenem vádat. Nagyon szeretném már a bíróság előtt tisztázni magam. Ha viszont nincs, akkor fejezzük be az eljárást” - nyilatkozta Kovács Béla hozzátéve: „úgy gondolom, hogy nagyon kevés az az anyag, ami elég lenne egy bírósági perhez.”

Korábban a kormánypárti sajtóban az jelent meg, hogy Kovács azért nem jelent meg egy júniusi kihallgatásán, mivel Abháziában volt. A Fidesz erre hivatkozva azt állította, hogy Kovács bujkál a magyar igazságszolgáltatás elől. Kovács Béla ezt követően egy fotóval igazolta, hogy a kormánypárti cikk megjelenésekor Brüsszelben tartózkodott és lapunknak adott interjújában cáfolni igyekezett a Fidesz vádjait. Eszerint ő nem bujkál, eddig már hat kihallgatáson részt vett és a soron következő, július közepi kihallgatásán meg fog jelenni.

Kovács Béla most az ügyészség előtt arról beszélt, szerinte lehetetlen helyzet, hogy három és fél éve gyanúsított az ügyben. „Az teljesen világos, hogy ez a Fidesz egy jó előre kitervelt, kiszámított akciója személyem és a Jobbik ellen."A jobbikos EP-képviselőt 2014-ben gyanúsította meg az ügyészség azzal, hogy Oroszország javára kémkedik az EP-ben. A magyar és a külföldi elhárítás már 2009-óta megfigyelés alatt tartotta az erős orosz szimpátiájáról ismert képviselőt. Az ügyészség szerint Kovács rendszeresen Moszkvába utazott ahol konspirált módon találkozott orosz képviselőkkel.

Ezután azzal is meggyanúsították Kovács Bélát, hogy költségvetési csalást követett el. A gyanú szerint 2012-ben és 2013-ban több magánszeméllyel gyakornoki szerződést kötött arról, hogy Brüsszelben foglalkoztatja majd őket. A valóságban azonban a gyakornokok nem dolgoztak Brüsszelben. Kovács most elmondta: a sajtóból értesült arról, hogy az ügyészségen most összevonják a két ügyet. A csalási vádra úgy reagált:  „elismerem, adminisztratív hibát követtem el”. Szerinte volt három gyakornoka, akikkel 2012-ben kötött támogatási szerződést. Az ilyen szerződés lényege, hogy a gyakornok megismerheti az EP-képviselő brüsszeli munkáját. Kovács szerint neki akkor Szatmárnémetiben és Beregszászon is volt irodája, ahová Brüsszel után elküldte a gyakornokait. Ez volt az adminisztrációs hiba.

Kovács Béla emlékeztetett rá: az ügyet tavaly decemberben lezárta az EP elnöke aki megrovásban részesítette őt. „Próbálkoztam azzal, hogy hajlandó vagyok visszafizetni a támogatás összegét, 15600 eurót, ám az EP pénzügyi vezetősége úgy döntött, hogy ezt nem lehet megcsinálni, mivel ilyen felszólítás nem volt az EP elnökének a döntésében.

Szikinger István, Kovács Béla ügyvédje kritikával illette a KNYF működését mondván: eleve a júniusi kihallgatásra sem idézték meg szabályszerűen Kovácsot, amelyen utána betegsége miatt – Abháziában egy baleset után vérmérgezést kapott a képviselő és emiatt előbb kint, majd Brüsszelben kezelték - nem tudott megjelenni. „Az, hogy Kovács Béla ma eljött az sem az ügyészség idézésének az eredménye” - szögezte le a KNYF épülete előtt Szikinger. Szerinte ugyanis Kovács korábban már jelezte a KNYF-nek, hogy Brüsszelben tartózkodik, ám az ügyészség ennek ellenére most Kovács anyósának a címére küldte az idézést. Ráadásul rossz irányítószámmal. - Batka Zoltán