Netanjahu;Mazsihisz;Heisler András;

Heisler keményen kiosztotta Orbánt és Netanjahut

Mi egy olyan országban akarunk büszke, magyar zsidók lenni, ahol senkinek az arcmásán nem éktelenkedhetnek „büdös zsidó” felíratok - jelentette ki Heisler András, a Mazsihisz elnöke Benjamin Netanjahu izraeli és Orbán Viktor magyar kormányfők jelenlétében.

Barátságos köszöntés és az esemény történelmi jelentőségének kiemelése után Hesiler András a diplomáciában szokatlanul kemény hangú, szigorú beszédet mondott Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu társaságában. A Mazsihisz elnöke kiemelte: Közép-Európa legnagyobb zsidó közössége mindig segítette és a jövőben is segíteni fogja Magyarország és Izrael barátságát.

"Jók a magyar-izraeli kapcsolatok. De közben mindig vannak a közösségünk életét zavaró jelenségek, melyekről őszintén szeretnék szólni. Mert Magyarország felemás módon nézett szembe a holokauszt folyamatával, az akkori hatóságok, a kormány és a kormányzó felelősségével, mint ahogy 72 évvel a II. világháború után sem zárult még le maradéktalanul a zsidó kárpótlás, s megoldatlan az egyházakat ért jogsérelmek orvoslása is, ami segíthetne visszaállítani hazánkban az egyházak független működését."

Heisler arra is kitért: "napjainkban Magyarországon el lehetett indítani egy olyan totális propagandakampányt, amelynek nyelvi és képi eszköztára bennünk, zsidókban rossz emlékeket keltett. Lehet vitatni a kampány szándékait, de számomra egy dolog miatt vált biztosan elfogadhatatlanná: a zsidók Magyarországon elkezdtek félni. S ez olyan jelenség, ami mellett felelős zsidó vezető nem mehet el szótlanul. De felelős kormányfő sem. Annak örülünk, ha magyar állampolgárokként a magyar kormány meg kíván védeni bennünket, de a leghatásosabb védelmet a gyűlöletmentes magyar társadalomban látjuk. Arra kérem Magyarország miniszterelnökét, segítse Magyarországot olyan közösséggé tenni, ahol az erőt egymás értékeinek tisztelete jelenti."

A Mazsihisz elnöke világosság tette: "mi egy olyan országban akarunk büszke, magyar zsidók lenni, ahol senkinek az arcmásán nem éktelenkedhetnek „büdös zsidó” felíratok. A magyarországi zsidók többsége a jövőben is itt akar élni, itt a Kárpátok ölelésében, de félelem nélkül."

Heisler ezután kemény hangnemben szólt Benjamin Netanjahuhoz is: "fájdalmasan érinti közösségünket, amikor Izraelben a diaszpórai zsidóság vallási elismerését szűkíteni akarják. Közösségünk túlélte a holokausztot, a vallásellenes kommunista rendszer alatt is hű maradt gyökereihez, és mi ne számítanánk eléggé zsidónak?" - tette fel a kérdést a Mazsihisz elnöke, aki azt is előhozta: "Az izraeli Külügyminisztérium értékelése a magyar plakátkampányról pedig hideg zuhanyként érte közösségünket. A nagykövet úr kiállását követően ez a nyilatkozat fájdalmakat okozott, sokan úgy érezték cserbenhagytak bennünket. S mi most nem a múltról, hanem közösségünk jövőjéről beszélünk. A jövőbe vetett hit reményéről, a két ország kapcsolatait mindenkor katalizáló zsidó közösség megbecsüléséről."

Heisler végül mindkét jelen lévő miniszterelnökhöz szólva úgy fogalmazott: "mi büszke zsidókként kívánunk élni, mi felelős magyar állampolgároknak valljuk magunkat, ezért nem hagyhatjuk szó nélkül, ha napi politikai érdekek értékeinket megpróbálják felülírni." Sőt, Orbánnak azzal is odaszúrt: "Úgy érezzük, a magyar kormányfő által igényelt „kis segítséget” közösségünk amikor csak lehet megadta és a jövőben is meg kívánja adni".

Azt is mondta: "Meggyőződésünk, hogy Magyarországnak és Izrael Államának is elemi érdeke, hogy a magyar diaszpóra zsidóságát ne ossza meg, ne idegenítse el magától és megadjon minden segítséget ahhoz, hogy közösségeinket építve megélhessük és tovább vihessük őseink magyar és zsidó tradícióit. A hidakat országaink között tovább kell építeni! S ha a hídon akadályokat találunk: közös felelősségünk Miniszterelnök Urak, hogy azokat egymásra figyelve, párbeszéddel, higgadt elemzéssel, a valódi okok őszinte feltárásával, s ne a problémák erővel történő lesöprésével szüntessük meg."

Orbán: "tudjuk, kik vagyunk" és büszkék vagyunk arra, akik vagyunk
Izrael és Közép-Európa, Izrael és Magyarország olyan jövőt képzel el, amelyben fontos dolgok kötik össze őket, így a hazájuk és a nemzetük iránti szeretet - mondta a miniszterelnök a a Dohány utcai zsinagógában.
Összeköt az identitásunk magabiztossága, az, hogy "tudjuk, kik vagyunk" és büszkék vagyunk arra, akik vagyunk - fogalmazott.  Ha akarjuk, nem mese, hogy meg tudjuk állítani az európai antiszemitizmus erősödését, és az intolerancia tömeges Európába szállítását – mondta – ha akarjuk, nem mese, hogy az EU-t meggyőzzük arról, hogy ismerje el és tisztelje Izrael azon áldozatait, amivel Európát is védelmezi, nem csak önmagát – tette hozzá. 
Ma Magyarországon a zsidó élet a reneszánszát éli, és azt kívánják, hogy a magyar zsidóság alkotó energiái szabadon kibontakozzanak - mondta a zsinagóga Goldmark-termében tartott beszédében Orbán Viktor.
Netanjahu: fel kell lépni a rejtett antiszemitizmus ellen
Izrael miniszterelnöke beszédében megtisztelőnek nevezte, hogy találkozhatott a visegrádi országok képviselőivel. Hangsúlyozta: jövőre Jeruzsálemben kerül sor hasonló találkozóra, hiszen Izrael felvállalja megfelelő helyét az országok között.
Hozzátette, természetesen vannak antiszemita megmozdulások, létezik olyan rejtett antiszemitizmus, ami a zsidó nép újjáéledését akarja megakadályozni. Fontos, hogy ez ellen kiálljanak a különböző országok. Köszönetét fejezte ki Orbán Viktornak, amiért fellép ezzel szemben.
Az izraeli miniszterelnök a zsidó népet egy olyan különleges fához hasonlította, amelynek gyökerei mélyre nyúlnak, ám az ágait egészen az égig növeszti. "Ez egy fontos kombináció, amely oly sok más országgal köt össze bennünket" - mondta. Szerinte a mai találkozó tanúbizonysága annak, hogy Magyarország és Izrael között erős a barátság.