felfüggesztés;rák;hálapénz;praktizálás;veszprémi nőgyógyász;

Döntöttek: nem praktizálhat a rákos betegektől pénzt kikövetelő nőgyógyász

Fél évre eltiltotta foglalkozásától a Magyar Orvosi Kamara Országos Etikai Bizottsága azt a veszprémi onkológus-nőgyógyászt, aki százezres összegeket kért gyógyíthatatlan rákosoktól műtétekért, vizsgálatokért – tudta meg a Népszava.

Az orvos, Udvary János az eltiltás idejére fizetés nélküli szabadságot vett ki. Ez utóbbit maga a Veszprém megyei kórház főigazgatója, Dávid Gyula közölte lapunkkal. Hozzátette: az orvos július 18-án maga tájékoztatta arról, hogy eltiltották az orvosi munkától és egyben kérte a féléves fizetés nélküli szabadságot.

Mint emlékezetes: a doktort a Veszprémi Törvényszék jogerősen 2 év börtönbüntetésre ítélte, amit 5 évre felfüggesztett. A veszprémi nőgyógyász e hétig tovább kezelhette a betegeket.

A Magyar Orvosi Kamara területi etikai bizottsága első körben megrovásban részesítette az orvost. A döntést követően óriási volt a felháborodás a szaktársai között is. Ezt követően több orvos - köztük Kincses Gyula orvos, egykori államtitkár - panaszt emelt a döntés ellen. Az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport pedig nyílt levélben kérte a MOK etikai kollégiumától, hogy folytasson le tisztességes vizsgálatot, hiszen, az orvosközösség egészét érintő vétség gyanúja áll fenn. „Szükségesnek látjuk, hogy az orvos szakma nyilvánosan is megszólaljon a munkánkhoz elengedhetetlen orvos-beteg bizalom megóvása érdekében és demonstrálja az orvosi eskünk és alapvető értékeink melletti kiállást” - írták.

Lapunk kérdésére Harsányi László, a másodfokon eljáró testület, a MOK Országos Etikai Bizottságának elnöke elmondta: június 28-i ülésükön született meg a végleges döntés az onkológus ügyében. Az írásba foglalt határozatot elküldték az I. fokú Etikai Bizottságnak (jelen esetben a Veszprém megyei Területi Szervezet Etikai Bizottságának), e testületnek kell kézbesítenie az ügy érintettjeinek a döntést. Hozzátette: a döntés tartalmáról ő nem közölhet részleteket.

Arról, hogy végül is a veszprémi nőgyógyász kamarai tagságát felfüggesztette a köztestület, Éger István elnök beszélt a HírTV csütörtöki (július 20-i) Newsroom műsorában. Az orvosi kamara elnöke ezt annak bizonyságául említette, hogy a közfinanszírozott ellátásért pénzt kérő orvos végül is még sem olyan enyhe büntetést kapott az etikai testülettől, mint az a Kunetz Zsombor, akinek az volt a bűne, hogy nyilvánosan kritizálta a kamara, és az elnök tevékenységét.

Harsányi László a Népszava kérdésére elmondta: akinek a kamarai tagságát bármely okból felfüggesztik, vagy őt onnan kizárják, az semmilyen orvosi tevékenységet nem folytathat mindaddig míg újra nem lesz a tagja a köztestületnek.